imbir - 9508 przepisów (strona:50/634)

IMBIROWA BRUKSELKA 150

SKŁADNIKI: 2-3 garstki brukselki świeży imbir - ścieramy około 1-2 cm korzenia pieprz cytrynowy świeżo mielona sól natka pietruszki masło makaron tagliatelle SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Brukselkę przygotowujemy w formie al dente. Wrzucamy ją do wrzątku z odrobiną soli (można dodać szczyptę cukru - jak kto lubi) i gotujemy około 5 - 10 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron również al dente(...)Ugotowaną brukselkę odcedzamy i podsmażamy na patelni z masłem, z dodatkiem świeżego imbiru, pieprzu cytrynowego, natki pietruszki oraz soli. Doprawiamy do smaku, a na koniec podajemy z makaronem tagliatelle. Brukselka to skarbnica zdrowia. Jest źródłem wielu witamin np. K, C, A, B6 i B1, a także składników mineralnych m.in. magnez, kwas foliowy i potas. Wzmacnia odporność, poprawia pracę układu pokarmowego

wege i kropka
Fasolka szparagowa po chińsku 193

chilli. Nawet nasz Najmłodszy, nie może się jej najeść – widać, że odziedziczył zamiłowanie do czosnku po babci Składniki (na 3 porcje): 500 g fasolki szparagowej 4 cm korzenia imbiru (lub 2-3 łyżki domowej pasty imbirowej ) 1 cała niewielka główka czosnku 2 łyżki tamari (lub sosu sojowego) sól i pieprz do smaku olej do smażenia 2 łyżki ziaren sezamu(...)łyżeczka suszonych płatków chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy na parze aż będzie chrupka, ale nie rozgotowana. Czosnek i imbir obieramy, myjemy i albo ucieramy na tarce albo otwieramy słoik z pastą własnej produkcji z lodówki . Na oleju rozgrzanym na patelni smażymy czosnek i imbir przez około minutę. Wsypujemy ugotowaną na parze fasolkę, polewamy sosem tamari

Lamarida.pl
Krem z kukurydzy z tajskimi klopsikami 213

porcje ) zupa 1 puszka kukurydzy Bonduelle o pojemności 425 ml 150 ml mleka kokosowego 400 ml domowego bulionu z kurczaka lub warzywnego 1 duży żabek czosnku suszony imbir 1/2 papryczki chilli (można więcej) czarny sezam świeża kolendra sos sojowy klopsiki 400 g mielonego mięsa z udźca z inydka lub wołowo- wieprzowego 3-4 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki sosu(...)ostrygowego 1 łyżka sosu rybnego (albo więcej sosu sojowego) 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka suszonego chilli (można więcej) 1 łyżeczka imbiru 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry mąka pszenna lub kukurydziana olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso łączymy ze wszystkimi przyprawami i wyrabiamy przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa. Formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące i smażymy

DefinicjaSmaku
Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy 182

sądzę, że sprawdzi się idealnie. Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 łyżka oleju pół łyżeczki ziaren gorczycy Galeo około 1 cm świeżego imbiru 1 świeża papryczka chilli 1 łyżeczka zmielonego kuminu 1- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego Galeo 1 łyżeczka curry Galeo szczypta chili pieprz cayenne Galeo 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 szklanki(...)przepłukać wodą. Zasada jest podobna jak w przypadku ryżu do sushi, płukamy do czasu aż woda będzie w miarę czysta. Jeśli używamy świeżej papryczki chilli musimy ją drobno posiekać. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Na patelce rozgrzewamy olej. Wrzucamy gorczycę i prażymy około 1 minutę. Później dorzucamy posiekaną papryczkę chilli i starty imbir. Podsmażamy chwilę

PatiGotuje
Łosoś na parze z sosem imbirowym (Salmone al vapore con crema di zenzero) 177

SKŁADNIKI 4 filety z łososia 250 ml jogurtu naturalnego 40 g świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 szalotka 1 cytryna koperek s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 4 filetti di salmone 250 ml di yogurt bianco 40 g di zenzero fresco 2 spicchi d'aglio 1 scalogno 1 limone aneto fresco sale, pepe olio d'oliva(...)PRZYGOTOWANIE Na początek przygotowujemy sos imbirowy. Obrany imbir kroimy na plasterki a szalotkę w kostkę. Na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oliwy podsmażamy szalotkę, imbir i drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Po ok. 5 minutach dodajemy bulion, kontynuujemy gotowanie przez ok. 15 minut. Wyłączamy gaz, dodajemy jogurt i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos ponownie zagotowujemy, zmniejszamy

La grande e la piccola cuoca
Szaszłyki hoisin 158

danie z grilla są szaszłyki. - piękne kolorowe szpadki, które można przygotować na tysiąc sposobów. W pierwszej kolejności postanowiłam przygotować  szaszłyki hoisin , czyli marynowane na sposób orientalny - z imbirem, sosem sojowym i sosem hoisin. Tak przygotowane szaszłyki są niezwykle smaczne i aromatyczne. Szaszłyki hoisin z pewnością zasmakują wszystkim gościom podczas grillowania. Idealnie będzie do nich pasowała lekka, kwaskowa, wiosenna sałatka(...)Składniki : 3-4 udka z kurczaka (wyfiletowane) 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrego sosu chilli - sriracha 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 4 łyżki sosu hoisin kawałek imbiru o długości około 2cm dymka Inne : szpadki do szaszłyków sos sojowy do podania (opcjonalnie) Jak przygotować szaszłyki hoisin: Udka z kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze

Codzienne Gotowanie
Barania łopatka z pomidorami z wolnowaru 242

skorupa - zdejmuję. Pokrojone w plastry mięso odgrzewam w doprawionym sosie. Pyszne!   składniki ok 900 g baraniej łopatki, bez kości 8 - 10 ząbków czosnku 1 cebula 30 g świeżego imbiru  1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka płatków chili 2 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżeczka nasion kminu laska cynamonu 1 listek laurowy 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz(...)posypać solą i pieprzem, we  wnętrzu (od strony wyciętej kości) położyć 4 ząbki czosnku, zrolować i zawiązać sznurkiem aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia. Pozostały czosnek i imbir obrać,  pokroić w cienkie plasterki, cebulę pokroić w piórka. Pokrojoną cebulę, czosnek i imbir włożyć do misy wolnowaru. Na cebuli ułożyć mięso. Dodać czosnek listek laurowy i cynamon

Stare Gary
Kurczak po japońsku z cukinią i marchewką 261

kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 cukinia 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu ryżowego 1,5 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku świeży szczypiorek olej sezamowy do smażenia Makaron ugotować w wodzie wg wskazówek na opakowaniu, czyli ok po 15 minutach będzie gotowy. Przed rozpoczęciem smażenia woku należy cebulę pokroić(...)olej sezamowy i wrzucić fileta z kurczaka. Podlać 1/4 szklanki sosu sojowego i krótko obsmażyć. Ściągnąć z woka. Ponownie rozgrzać odrobinę oleju sezamowego, wrzucić cebulę, rozgnieciony czosnek i starty imbir. Kiedy cebula zmięknie oprószyć mąką i chwilę obsmażyć. Mieszając podlać bulionem, resztą sosu sojowego i octem ryżowym. Dołożyć marchewkę i cukinię. Smażyć aż warzywa nieco zmiękną, najlepiej żeby były jeszcze

https:KKuchniaMniam
Pad Thai i "Córeczka" 171

kucharek, tyle odmian tego aromatycznego i smacznego dania. Niektórych może zdziwić, że przepis publikuję w maju, ale mamy taką pogodę, że człowiek z przyjemnością rozgrzewa się jedzonkiem, herbatą z imbirem i siedzeniem przy włączonym kaloryferze. Korzystam z urlopu i doprowadzam do ładu swój ogródek, a potem dożywiam się szybkim, choć trochę pracochłonnym, gorącym, apetycznym i naprawdę rozgrzewającym Pad Thai. Składniki(...)porcje): Sos Pad Thai 4 łyżki sosu sojowego ciemnego łyżka octu ryżowego łyżka słodkiego sosu chili 2 cm startego imbiru 3 ząbki czosnku ewentualnie mąka z tapioki, manioku lub ryżowa do zagęszczenia Wszystkie płynne składniki umieścić w garnku, zetrzeć do nich czosnek i imbir, a następnie gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Ewentualnie zagęścić sos mąką z tapioki

Weekendy w domu i ogrodzie
Na życzenie dzieci- zupa pełna słońca 151

znalazł. Akurat za zupa powstała na wyraźne wręcz życzenie moich dzieci, które uwielbiają marchewki. Aby jednak nie pozostała to taka zwyczajna papka dla dzieci nico ją podkręciłam dodając imbir i mini klopsiki w stylu marokańskim. Spróbujcie i oceńcie jak smakuje. Krem z marchewki z klopsikami w stylu marokańskim składniki: 800 g marchwi 2 ziemniaki 1 duża cebula lub 2 małe(...)ząbki czosnku 2 szczypty mielonego imbiru  200 ml mleczka kokosowego limonka 250 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego  1 jajko 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego pęczek kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól, pieprz  olej do smażenia - u mnie kokosowy wykonanie: Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Połowę cebuli odkładamy do mięsa. Do pozostałej

Przysmaki Karolki
Kaczka z jabłkami inaczej 157

kojarzycie nasz przepis na hete bliksem , to pewnie pamiętacie również, że opiera się w dużej mierze na słodkich i kwaśnych jabłkach. Ugotowane na bulionie i dobrze doprawione, w tym imbirem, i zblendowane z łyżką gęstej zakwaszanej śmietany smakuje wyśmienicie. W charakterze przysłowiowego „kwiatka do kożucha” dodamy jeszcze niewielką ilość podsmażonego wędzonego boczku, który doskonale skomponuje się ze smakami jabłek(...)jabłko 1 średnie kwaśne jabłko 2 średnie ziemniaki kilka dorodnych szalotek 750ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka imbiru 250 ml soku jabłkowego 2 czubate łyżki łagodnego miodu (4 jeśli jest płynny) kilka łyżek oleju rzepakowego sól czarny pieprz świeżo mielony Instrukcje Ziemniaki, jabłka* i szalotki obieramy. Z jabłek

Kulinarna Pokusa
Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe 172

szklanki mąki pszennej razowej 1/2 szklanki płatków jaglanych 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru brązowego szczypta soli szczypta imbiru 1/3 szklanki oleju 2 jajka 3 małe jabłka 2 marchewki 1/4 szklanki żurawiny/rodzynek 1/4 szklanki z grubsza posiekanych orzechów Jabłka i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce(...)małych oczkach. Formę na muffiny wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą. W misce wymieszać suche składniki: mąki, płatki, sodę, proszek do pieczenia, cukier, imbir, sól, cynamon. W drugiej, większej misce wymieszać jajka, olej, dodać składniki suche, wymieszać, dodać marchew, jabłka, żurawiny, orzechy.   Formę do muffin wypełniać do 3/4 ich wysokości. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Muffiny piec

moj przepis na
Imbirowy crème brûlée i "Awaria małżeńska" 134

się nim ze słodyczami na kilka tygodni. Ważne jest to, by użyta śmietana nie była zbyt tłusta i była kwaśna. Deser najlepiej smakuje po całkowitym ostudzeniu, wtedy czuć smak imbiru. Składniki (na 5 dużych kokilek lub 4 duże i 3 niskie): 400 g (duży kubek) gęstej śmietany 18% 3 cm imbiru 6 żółtek (białka można wykorzystać do wykonania ciasta(...)być duża głęboka blacha dołączana przez producenta do piekarnika. Do rondelka przełożyć śmietanę. Podgrzać ją na małym ogniu. Nie dopuścić do zawrzenia śmietany . Do ciepłej śmietany zetrzeć świeży imbir. Zamieszać i odstawić do lekkiego schłodzenia. Nastawić piekarnik na 180 stopni C. Żółtka wymieszać z cukrem rózgą lub mikserem na niskich obrotach. Nie napowietrzać . Chodzi tylko o wymieszanie żółtek. Do żółtek

Weekendy w domu i ogrodzie
ZIELONA HERBATA Z IMBIREM, POMARAŃCZĄ I MIODEM 172

Herbata o intensywnym smaku i wyjątkowych właściwościach. Z plasterkami imbiru, pomarańczy, cytryny. Z kardamonem i goździkami oraz różowym pieprzem i rozmarynem. Słodzona miodem i opcjonalnie także sokiem malinowym. Oczyszcza z toksyn i rozgrzewa. Jest idealna na chłodne zimowe wieczory. Niezastąpiona, gdy chcemy przeprowadzić wiosenny detoks. Wzmacnia serce i poprawia odporność. Gorąca równie pyszna jak zimna. SKŁADNIKI  250 ml gorącej(...)zaparzonej zielonej herbaty 3 plasterki imbiru 3 ziarenka różowego pieprzu 3  szt. goździków 2 małe plasterki pomarańczy 2 ziarenka kardamonu 1 plaster cytryny 1 łyżeczka miodu 1 gałązka rozmarynu opcjonalnie sok malinowy WYKONANIE Herbatę zaparzamy z plasterkami pomarańczy, imbiru i cytryny. Dodajemy różowy pieprz, kardamon i goździki (można wcześniej powciskać w plasterki pomarańczy). Wciskamy gałązkę rozmarynu. Dosładzamy miodem

cool and minty
Niezwykle szybkie mini pączki z żurawiną i imbirem 115

Prosty przepis na pączuszki, które zrobimy w 15 minut. Zrobiłam z dość nietypowymi składnikami, gdyż do środka dodałam suszoną żurawinę i imbir, dzięki czemu nie były zbyt słodkie i miały w sobie nutę pikanterii. Z podanych proporcji wychodzi około 30 pączków. Składniki: 250 g jogurtu naturalnego lub śmietany (12%, 18%) jajko szczypta soli szklanka (250 g) mąki pszennej łyżeczka proszku(...)pieczenia 4-5 łyżek suszonej żurawiny łyżeczka imbiru cukier puder olej do smażenia Przygotowanie Do rondla wlewamy ok pół litra oleju, włączamy grzanie, aby był gorący kiedy zaczniemy smażyć pączki. W tym czasie robimy ciasto. Żurawinę drobno siekamy. Do miski wlewamy śmietanę lub jogurt, dodajemy jajko, szczyptę soli oraz żurawinę i imbir. Mieszam dokładnie, następnie dodajemy mąkę i proszek

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania