skóry po ok. 150 g 4 łyżki sosu sojowego 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżki soku z limonki 2 łyżeczki startego imbiru 1 ząbek czosnku, drobno starty 1 łyżeczka brązowego cukru (po zamarynowaniu) Składniki na sos: 1 mango 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 1 łyżka soku z limonki 2 łyżeczki syropu klonowego(...)brązowego cukru 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka oliwy mała szczypta soli lub 1 łyżeczka sosu rybnego fasolka szparagowa ugotowana na parze lub z wody do podania Przygotowanie: W średniej (nie metalowej) misce wymieszaj dokładnie sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki, imbir i czosnek. Włóż do powstałej marynaty łososia i odstaw na 1 godzinę do lodówki. W celu przygotowania
karmelowypróbowaliście, to zapewniam Was, że smak tej lemoniady zachwyca. Cudownie orzeźwia i nawadnia w czasie upałów. Koniecznie spróbujcie smaku świeżego ogórka połączonego z sokiem z cytryny z nutką imbiru i mięty. Obłędna w smaku, prosta w przygotowaniu. Najlepiej smakuje schłodzona, podana z kostkami lodu. Składniki: 1 ogórek sok z 2-3 cytryn 1 cytryna pokrojona w plasterki(...)świeży imbir 2-3 łyżki miodu listki świeżej mięty kostki lodu 1 litr wody Przygotowanie: Ogórka, imbir i jedną cytrynę kroimy w plasterki. Z pozostałych cytryn wyciskamy sok i wlewamy razem z wodą do dużego dzbanka, dosładzamy miodem lub syropem z kwiatów czarnego bzu (przepis) , dodajemy plasterki cytryny, ogórka, imbiru oraz listki mięty. Lemoniadę podajemy schłodzoną, z kostkami lodu
Smakowity Blog KulinarnyUpieczone w ten sposób piersi są soczyste, aromatyczne i pyszne. Sekretem jest wcześniejsze zamarynowanie ich w sosie sojowym, czosnku i imbirze, a także długie i powolne smażenie od strony ponacinanej "w kratkę" skórki, a następnie krótkie podsmażenie na drugiej stronie. Dzięki temu podczas pieczenia soki nie wydostaną się na zewnątrz i kaczka będzie nieprzesuszona. Zanim pokroicie upieczone(...)dynia i jabłka to idealny dodatek do kaczki, który nadaje charakteru potrawie. SKŁADNIKI / 2 porcje KACZKA 2 pojedyncze piersi kaczki (2x260g) 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżeczki imbiru startego na tarce 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki soku pomarańczowego sól morska świeżo zmielony czarny pieprz DYNIA I JABŁKA 1 szklanka obranej i pokrojonej w kostkę
cool and mintySzybko się przyrządza, a mieszanka aromatycznych przypraw sprawia, że nasz układ pokarmowy pracuje o wiele wydajniej. W swoim przepisie użyłam przypraw typowych dla tego typu dania: kuminu, kolendry, cynamonu, imbiru, chilli, kardamonu... ale to danie nie ma jednego idealnego przepisu, dlatego śmiało możecie stworzyć własną mieszankę przypraw i delektować się smakiem potrawy jedynej w swoim rodzaju. Choć każde curry przyrządzam(...)czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 duży jogurt naturalny (ok. 400 g) (można użyć także mleczka kokosowego) 1 łyżeczka curry - do kurczaka pół łyżeczki kurkumy - do kurczaka pół łyżeczki imbiru - do kurczaka pół łyżeczki kardamonu - do sosu pół łyżeczki cynamonu - do sosu pół łyżeczki kuminu - do sosu pół łyżeczki mielonej kolendry - do sosu pół łyżeczki chilli - do sosu pół łyżeczki
Cooking Monsterglazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami wywodzi się z kuchni azjatyckiej i jest naprawdę bardzo udany. Nie trzeba do niego żadnych wymyślnych przypraw - tylko ogólnie dostępny sos sojowy i świeży imbir. Zamiast oleju arachidowego użyłam słonecznikowego a makaron chow main jest dostępny w większych supermarketach lub na dniach azjatyckich znanych dyskontów. Robiłam to danie wczesną wiosną dlatego groszek cukrowy zastąpiłam mrożoną(...)więc tym bardziej polecam podany przepis. Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami Polędwiczki: 2 polędwiczki o łącznej wadze ok 700 g - umyte i pozbawione białych błon 2 łyżki startego, świeżego imbiru 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę 6 łyżek sosu sojowego (użyłam ciemnego) 2 łyżki miodu wielokwiatowego (powinien mieć delikatny smak) 1 łyżka octu spirytusowego sól, pieprz Smażone warzywa: 1 opakowanie
sierotka maRysia w kuchniPanny Malwinny po ich tym razem mięsne propozycje koft. Wegańskie kofty z cukinii i ciecierzycy Składniki / na 16 sztuk: 2 średnie cukinie sól 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka oliwa 1 puszka ciecierzycy, odsączona z zalewy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka przyprawy Ras el Hanout (można zastąpić mieloną kolendrą) ok. 80 g mąki z ciecierzycy (można(...)czasie bardzo dobrze odsącz z wilgoci. Ja wykorzystuję do tego czystą ściereczkę kuchenną. Cukinię lepiej odciśniesz dzieląc ją na 3-4 porcje. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarte o małych oczkach lub posiekaj. Na małej patelni rozgrzej trochę oliwy i przesmaż na niej czosnek i imbir przez 2-3 minuty. W misie
Chilli Czosnek i OliwaSycąca, lekko pikantna marchewkowa zupa krem z dodatkiem aromatycznego imbiru to bogate źródło witamin, a przede wszystkim beta karotenu. Składniki na 2 porcje: 4 duże marchewki pietruszka duży ziemniak 2 szkl. bulionu cebula 2 cm świeżego imbiru pomarańcza łyżeczka kurkumy śmietana grzanki 2 łyżki masła sól, pieprz Warzywa pokroić na plasterki lub kawałki, imbir zetrzeć. Na maśle zeszklić(...)cebulę, dodać pokrojone warzywa i całość dusić kilka minut. Dodać imbir i wlać bulion. Gotować około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować zupę blenderem na krem i doprawić. śmietanę można dodać przed lub po przelaniu na talerz. Podawać z grzankami lub innymi ulubionymi dodatkami
wyzwania kuchenneSezon na szparagi powoli dobiega końca. Warto jeszcze z niego skorzystać i przygotować smażone szparagi, które wraz z orzeszkami ziemnymi i imbirem tworzą niesamowitą kompozycję smakową. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 szalotki 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego garść orzeszków ziemnych bez soli i oleju sól pieprz świeżo mielony Szparagi(...)myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Szalotki kroimy w kostkę. Imbir i czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach. Na patelni lub w głębokim garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego szalotki. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy szparagi i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sos sojowy, imbir i czosnek. Smażymy ok. 8 minut. Na koniec dodajemy orzeszki ziemne
My Chcemy Jeśćmięsa świetnie smakuje z ryżem. Polecam! Przepis z książki "The slow cook book" - Heather Whinney składniki 8 dowolnych kawałków kurzych (nogi, uda ) 4 łyżki oliwy 1 łyżka mielonego imbiru 2 łyżki słodkiej papryki szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz ok 300 g - 2 cebule pokrojone w kostkę 4 - 6 ząbków czosnku, posiekanych(...)kawałek imbiru, obrany, drobno pokrojony ok 400 g pomidorów z puszki lub świeżych sok z 1/2 cytryny 300 ml bulionu z kurczaka ok 150 g oliwek bez pestek ( dałam czarne) 2 kiszone cytryny, pozbawione pestek i pokrojone w małe cząstki (opcjonalnie) garść natki pietruszki - pokrojona garść kolendry - pokrojona przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Mięso umyć i osuszyć
Stare GaryKażdy z nas ma swoje sposoby na pokonanie choroby. Jedni stosują domowe syropy, inni idą do lekarza. Można łykać naturalne zioła, pić herbatę z miodem i imbirem jednak bardzo często zapominamy leczniczych właściwościach jedzenia. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić obiad idealny na przeziębienie. Krem z marchwi i ziemniaków z aromatycznymi przyprawami Składniki na porcje dla całej rodziny(...)korzenia selera 2 średniej wielkości cebule duża główka czosnku (lub półtorej małej) litr wody 5 listków świeżej szałwii 1/3 łyżeczki sproszkowanego chili 4 oliwy z oliwek kawałek świeżego korzenia imbiru (3-4 cm) sól sok z cytryny (do smaku) Sposób przygotowania: Przygotuj rondel z grubym dnem. Rozgrzej wewnątrz niego oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę. Duś ją do zeszklenia
Codogarachwil. Idealnie nadaje się dla tych zapracowanych jak i nie oraz dla tych, co nie lubią za długo stać przy garach :). W potrawie bardzo mocno czuć smak curry i imbiru, przez co jest bardzo intensywna i aromatyczna. Polecam serdecznie! CURRY Z FETĄ, GROSZKIEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ. Składniki: 1 puszka groszku konserwowego 1 duża cebula(...)czerwona 100 g sera feta 1 ząbek czosnku kawałek imbiru (około 10 g) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka curry 1/4 pęczka kolendry 1 puszka pokrojonych pomidorów 200 g mrożonej fasolki szparagowej 70 ml bulionu sól pieprz czarny Sposób przyrządzania: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek
Zakątek rozkoszy kulinarnychnamoczonej przez noc ciecierzycy lub puszkę gotowej cieciorki 1 szklankę zielonej soczewicy 1 szklankę czerwonej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszkę 1/4 selera 2 cebule 3 ząbki czosnku 5x5 cm imbiru ( jeśli chcemy łagodniejszej zupy dajemy mniej lub używamy imbiru w proszku) 1 puszkę pokrojonych pomidorów 500g przecieru pomidorowego natkę pietruszki/kolendry oliwa woda Przyprawy: 1 łyżka papryki wędzonej 2 łyżki(...)dnia zmieniamy wodę i gotujemy ją do miękkości (pomocna będzie tutaj szczypta sody - ciecierzyca szybciej się ugotuje) Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w plastry, cebulę w kostkę, czosnek siekamy, imbir ścieramy. Do dużego garnka wlewamy olej, następnie podsmażamy cebulę, czosnek i starty imbir. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy warzywa i wszystkie przyprawy - łącznie z liściem laurowym, zielem
Bananowe Poletofu? Podajemy 5 pomysłów na marynowane tofu. Sprawdźcie koniecznie! 1. Tofu w stylu azjatyckim Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 4-5 łyżek sosu sojowego 1 ząbek czosnku kawałek startego imbiru - 2x2 cm pieprz ziołowy Przygotowanie: Tofu kroimy na mniejsze części - 3-4 cm plastry. Wrzucamy je do miski, dodajemy sos sojowy, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek(...)wszelakich dań kuchni chińskiej i azjatyckiej. 2. Tofu w stylu indyjskim Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 1 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku kawałek startego imbiru - 1x1 cm 1 łyżkę kurkumy 1 łyżkę curry 1 łyżkę kardamonu 1 łyżeczkę kuminu 1/2 łyżeczkę zmielonej kolendry opcjonalnie możemy użyć mieszanki garam masala pieprz Przygotowanie: Tofu kroimy na mniejsze części
Bananowe PoleMamy sezon na rabarbar więc postanowiła zrobić kilka słoiczków domowego dżemu z nutką imbiru i cynamonu.Taki dżem nadaje się na kanapki a także do ciast i deserów. Często domowe dżemy używam do ciast z masami, super się sprawdzają. Przygotowanie dżemu nie zabiera dużo czasu :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 563 g rabarbaru 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru(...)łyżeczka startego świeżego imbiru 50 ml soku z limonki 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki przegotowanej wody ewentualnie 30 g dżemixu Wykonanie : Rabarbar obieramy z nitek i myjemy, kroimy na małe kawałki, imbir obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka najlepiej teflonowego przekładamy rabarbar, dodajemy imbir, cynamon, cukier, cukier waniliowy, sok z limonki i wodę.Dusimy na małym ogniu
Sama słodycz i szczypta chilipysznym i sytym posiłkiem. Warto gotować zupy krem, ponieważ to doskonały sposób na przemycenie "niejadkom" sporej ilości warzyw. Moja zupa jest pikantna, wystarczy zmniejszyć ilość czosnku, imbiru i pieprzu, a zupka będzie bardziej delikatna i będzie smakowała dzieciakom. 2 ogórki dobra cena KLIK 1 cukinia 1 kalarepa dobra cena KLIK 3 cebule 4 ząbki(...)czosnku kawałek imbiru olej kokosowy serek topiony pieprz cytrynowy bulion warzywny 1,5 – 2 l Przygotowuję warzywa, cebule, imbir i czosnek obieram, kroję w plasterki. Obraną kalarepę kroję w kostkę. Ogórków i cukinii nie obieram, tylko myję i kroję na mniejsze kawałki. Na oleju kokosowym podsmażam cebule i czosnek. Do podsmażonych dodaję kalarepę
Takie tam pichcenie