imbir - 9508 przepisów (strona:36/634)

Napar z kurkumy z rozmarynem, miodem i cytryną 153

moich ulubionych na to sposobów są naturalne napary, które nie tylko nas rozgrzewają, ale i wspomagają układ odpornościowy oraz oczyszczają nasz organizm z toksyn. Zazwyczaj parzę w ten sposób imbir, dodając odrobinę miodu i sok z cytryny. Jednak jeszcze lepsze właściwości prozdrowotne od imbiru wykazuje kurkuma. Ten korzeń jest silnym antyoksydantem, ma działanie antynowotworowe, korzystnie wpływa na mózg i wątrobę(...)póki napar jest ciepły. *Świeża kurkuma bywa ciężko dostępna. Jeżeli nie uda Ci się jej zdobyć, to użyj 1 łyżeczkę kurkumy w proszku i wrzuć kilka plasterków imbiru. Najlepiej będzie imbir zaparzyć jako pierwszy, a sproszkowaną kurkumę dodać razem z miodem do przestudzonego już naparu

Food Square
Warsztaty kulinarne z Inką i szefem kuchni Sebastianem Olma 144

Bardzo miły i sympatyczny szef w kuchni, o jakim każdy kuchcik mógłby pomarzyć.  Podczas wspólnego gotowania przygotowaliśmy cztery propozycje kulinarne tj.: -  Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami -  Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym -  Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym -  Ciasto marchewkowe(...)delikatnie podgrzewaj, aż masa zagęści się. 3.       GOTOWE! zdjęcie od fotografa z warsztatów zdjęcie od fotografa z warsztatów Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami Składniki na 5 porcji: ·          dynia, 2 kg ·          sól, pieprz, cukier

SMYKWKUCHNI
PomidoLove, czyli pikantny dżem z pomidorów 125

ważne jakiego użyję określenia - smak zachwyca. Jest idealnie zbilansowany- odrobinę słodki na początku, pikantny i miło rozgrzewający przełyk na końcu. C harakteru i specyficznego smaku nadaje ocet balsamiczny i imbir.  A wszystko dzięki temu, że miałam sporą nadwyżkę pomidorów ze wsi i chciałam uratować je przed zmarnowaniem. Muszę przyznać, że najlepsze cudeńka wychodzą mi podczas prób uchronienia moich zapasów(...)myśleć, że może być JESZCZE lepiej!). Składniki: - 1 kg pomidorów - 1 średnia cebula - 4 ząbki czosnku - 50 ml octu balsamicznego* - 3 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 1 płaska łyżeczka imbiru - papryczka chilli wg własnego uznania - łyżka oliwy * podałam ilość octu, cukru, imbiru i soli jaką ja użyłam, należy się jednak kierować głównie własnymi preferencjami smakowymi. Dodaj najpierw część sugerowanych przeze

Cook&Love
Domowa herbata na przeziębienie 238

Wszystkie te składniki mieszamy ze sobą w pyszną herbatę, którą pijemy z przyjemnością, a jednocześnie podnosimy naszą odporność. Jakie to składniki? Zachęcamy do dalszej lektury! Co pomoże na przeziębienie? Imbir - zawiera substancje przeciwzapalne, dzięki czemu może zapobiec rozwojowi przeziębienia. Warto wspomnieć, że imbir wspomaga trawienie i działa moczopędnie, więc powinny po niego sięgać osoby próbujące przyspieszyć swój metabolizm i pozbyć(...)się obrzęków lub wzdęcia. Należy jednak uważać przy zapaleniu gardła, gdyż imbir jest przyprawą ostrą i może dodatkowo podrażnić chore gardło.  Kurkuma - hamuje rozwój infekcji wirusowych, może również zapobiec infekcjom bakteryjnym i grzybiczym. Dodatkowo pomaga pomaga na dolegliwości trawienne. Co raz więcej badań dowodzi, że kurkuma może być przydatna w profilaktyce i leczeniu nowotworów.  Cynamon - stosowany jest jakoś

two broke sisters
Zupa z czerwonej soczewicy. Najlepsza ! 152

się z Wami przepisem na najlepszą zupę z czerwonej soczewicy. Smak jest naprawdę zaskakujący. Kto nie lubi soczewicy, na pewno ją pokocha ! Dziś wersja z pomidorami, marchewką i świeżym imbirem w towarzystwie bardzo aromatycznych przypraw – kolendry, kuminu, kurkumy i cynamonu. Składniki (2 – 3 porcje): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 duża marchewka(...)puszka rozdrobnionych pomidorów 1 l bulionu warzywnego 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki masła 3 cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu sól i świeżo zmielony pieprz do dekoracji: uprażone na suchej patelni pestki dyni i słonecznika, świeża kolendra, grzanki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Soczewicę przepłucz pod bieżącą

Moja pasja smaku
Kurczak tikka masala 200

większej ilości śmietany na pewno złagodzi jego ostrość. Składniki: 600 - 700 g piersi z kurczaka Marynata: 1 łyżeczka kuminu w proszku 2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru w proszku lub startego świeżego  1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki chili 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku szczypta czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie(...)cebula 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 3 - 4 dojrzałe pomidory lub puszka pokrojonych 1 łyżka oleju lub masła klarowanego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 pestki kardamonu 3 goździki 1 liść laurowy 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kuminu mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól do smaku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki chili 2 - 3 łyżki gęstej śmietany

Kuchcik gotuje
Gruszki w syropie z imbirem. 275

zrobiłam trochę inną wersję, która nie odstępuje od tej, mojej mamy. Mama zazwyczaj robi syrop z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego. Ja trochę zmodyfikowałam przepis i od siebie dodałam imbir, sok z cytryny i miód. Gruszek proszę długo nie gotować, mają pozostać lekko twarde i jędrne, najlepiej sprawdzić je i posmakować. Takie gruszki są idealne do ciastek, tortów i innych(...)moim domu są hitem jako dodatek do mięsa, najczęściej do kaczki. Z tej porcji gruszek wyszły mi 4 słoiki widoczne na zdjęciu. Szczerze polecam!   GRUSZKI W SYROPIE Z IMBIREM.           Składniki: 1600 g twardych gruszek 500 ml wody 300 g cukru 2 cm kawałek świeżego imbiru sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu kilka sztuk

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Orientalny bulion z kaczki z pierożkami 166

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Orientalny bulion z kaczki z pierożkami Składniki: Filet z kaczki – 1 sztuka Marchewki – 2 sztuki Por – 1 sztuka Trawa cytrynowa – 2 sztuki Imbir – kawałek 5cm Czosnek – 3 ząbki Anyż – 2 gwiazdki Goździki – 4 sztuki Grzyby mun – 1 szklanka Pędy bambusa – 1 szklanka Papryka czerwona – 1 sztuka Papryka zielona – 1 sztuka Czerwona pasta curry(...)pszenna – 500g Żółtka – 2 sztuki Oliwa – 2 łyżki Sól – 1 łyżeczka Ciepła woda Farsz: Zmielone mięso z kaczki (wykorzystane z wywaru) Warzywa z bulionu 1 cebula Czosnek – 2 ząbki Imbir – kawałek 2cm Sól, pieprz Wykonanie – bulion: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w dużym garnku razem z filetem z kaczki, startym imbirem, czosnkiem, trawą cytrynową, anyż, goździki

Kuchnia Bon Appetit
Pasztet z królika 150

kulek ziela angielskiego, ja użyłam ziela ze sklepu Tradismak 3 kulki jałowca, ja użyłam jałowca ze sklepu Tradismak 1 łyżka przyprawy do pasztetu typ wielkanocny, dostępnej TUTAJ szczypta imbiru pieprz, sól 2-3 foremki aluminiowe, takie jak te ---> foremka aluminiowa Mięso z królika, boczek wieprzowy i podgardle zalewamy zimną wodą, aby je przykryć i gotujemy na wolnym ogniu około(...)Liście i ziele wyrzucamy. Mięso oddzielamy od kości i przepuszczamy przez maszynkę o niewielkich oczkach, wtedy nasz pasztet będzie się idealnie rozsmarowywał. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawę do pasztetu, imbir, pieprz i sól do smaku. Dolewamy tyle rosołu ile mięso zdoła wchłonąć, całość ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Po wymieszaniu rosołu z mięsem możemy dodatkowo doprawić jeśli zajdzie taka potrzeba

MamaOskarka
Marmolada jabłkowa z imbirem 107

blogu sezon jabłkowy skończy się pewnie dopiero pod koniec miesiąca. Tymczasem mamy dla was coś szybkiego i smacznego na kanapki. Marmolada jabłkowa z lekką nutą zadziorności, czyli z dodatkiem imbiru. Smakuje wybornie, zwłaszcza z kawą. A dla waszych dzieci polecamy z kubkiem kakao. Wiadomo, że dzieci to niejadki, ale marmoladę powinny polubić. Imbir nie jest w niej nawet na drugim(...)jest może na trzecim lub czwartym, tak więc z pewnością nie będzie przeszkadzał. Podkreśla on tylko smak jabłek.       Potrzebujemy: 2,5 kg jabłek 3 łyżeczki mielonego imbiru 500 g cukru żelującego 2:1 Wykonanie: Jabłka kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie obieramy je ze skórki. Jeżeli używacie tak jak my jabłek ekologicznych bądź niepryskanych

Marder&Marder Manufacture
Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce 190

skóry po ok. 150 g 4 łyżki sosu sojowego 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżki soku z limonki 2 łyżeczki startego imbiru 1 ząbek czosnku, drobno starty 1 łyżeczka brązowego cukru (po zamarynowaniu) Składniki na sos: 1 mango 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 1 łyżka soku z limonki 2 łyżeczki syropu klonowego(...)brązowego cukru 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka oliwy mała szczypta soli lub 1 łyżeczka sosu rybnego fasolka szparagowa ugotowana na parze lub z wody do podania Przygotowanie: W średniej (nie metalowej) misce wymieszaj dokładnie sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki, imbir i czosnek. Włóż do powstałej marynaty łososia i odstaw na 1 godzinę do lodówki. W celu przygotowania

karmelowy
Lemoniada ogórkowa 191

próbowaliście, to zapewniam Was, że smak tej lemoniady zachwyca. Cudownie orzeźwia i nawadnia w czasie upałów. Koniecznie spróbujcie smaku świeżego ogórka połączonego z sokiem z cytryny z nutką imbiru i mięty. Obłędna w smaku, prosta w przygotowaniu. Najlepiej smakuje schłodzona, podana z kostkami lodu. Składniki: 1 ogórek  sok z 2-3 cytryn 1 cytryna pokrojona w plasterki(...)świeży imbir 2-3 łyżki miodu listki świeżej mięty kostki lodu 1 litr wody Przygotowanie: Ogórka, imbir i jedną cytrynę kroimy w plasterki. Z pozostałych cytryn wyciskamy sok i wlewamy razem z wodą do dużego dzbanka, dosładzamy miodem lub syropem z kwiatów czarnego bzu  (przepis) , dodajemy plasterki cytryny, ogórka, imbiru oraz listki mięty. Lemoniadę podajemy schłodzoną, z kostkami lodu

Smakowity Blog Kulinarny
PIERŚ KACZKI Z KARMELIZOWANĄ DYNIĄ I JABŁKIEM 127

Upieczone w ten sposób piersi są soczyste, aromatyczne i pyszne. Sekretem jest wcześniejsze  zamarynowanie ich w sosie sojowym, czosnku i imbirze, a także długie i powolne  smażenie od strony ponacinanej "w kratkę" skórki, a następnie krótkie podsmażenie na drugiej stronie. Dzięki temu podczas pieczenia soki nie wydostaną się na zewnątrz i kaczka będzie nieprzesuszona. Zanim pokroicie upieczone(...)dynia i jabłka to idealny dodatek do kaczki, który nadaje charakteru potrawie. SKŁADNIKI / 2 porcje KACZKA 2 pojedyncze piersi kaczki (2x260g) 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżeczki imbiru startego na tarce 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki soku pomarańczowego sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz DYNIA I JABŁKA 1 szklanka obranej i pokrojonej w kostkę

cool and minty
Szybkie curry z kurczaka 200

Szybko się przyrządza, a mieszanka aromatycznych przypraw sprawia, że nasz układ pokarmowy pracuje o wiele wydajniej. W swoim przepisie użyłam przypraw typowych dla tego typu dania: kuminu, kolendry, cynamonu, imbiru, chilli, kardamonu... ale to danie nie ma jednego idealnego przepisu, dlatego śmiało możecie stworzyć własną mieszankę przypraw i delektować się smakiem potrawy jedynej w swoim rodzaju. Choć każde curry przyrządzam(...)czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 duży jogurt naturalny (ok. 400 g) (można użyć także mleczka kokosowego) 1 łyżeczka curry - do kurczaka pół łyżeczki kurkumy - do kurczaka pół łyżeczki imbiru - do kurczaka pół łyżeczki kardamonu - do sosu pół łyżeczki cynamonu - do sosu pół łyżeczki kuminu - do sosu pół łyżeczki mielonej kolendry - do sosu pół łyżeczki chilli - do sosu pół łyżeczki

Cooking Monster
Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami 243

glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami wywodzi się z kuchni azjatyckiej i jest naprawdę bardzo udany. Nie trzeba do niego żadnych wymyślnych przypraw - tylko ogólnie dostępny sos sojowy i świeży imbir. Zamiast oleju arachidowego użyłam słonecznikowego a makaron chow main jest dostępny w większych supermarketach lub na dniach azjatyckich znanych dyskontów. Robiłam to danie wczesną wiosną dlatego groszek cukrowy zastąpiłam mrożoną(...)więc tym bardziej polecam podany przepis. Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami Polędwiczki: 2 polędwiczki o łącznej wadze ok 700 g - umyte i pozbawione białych błon 2 łyżki startego, świeżego imbiru 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę 6 łyżek sosu sojowego (użyłam ciemnego) 2 łyżki miodu wielokwiatowego (powinien mieć delikatny smak) 1 łyżka octu spirytusowego sól, pieprz Smażone warzywa: 1 opakowanie

sierotka maRysia w kuchni