ciasta z galaretką nigdy nie jadł... W każdym razie upewniona, że katastrofy raczej nie będzie, ukręciłam lody. Przepis nieco zmieniłam - pominęłam szafran i pistacje (nie miałam), dałam imbir i nieco więcej migdałów. Wyszło pysznie! W życiu bym nie pomyślała, że lody marchewkowe mogą być takie dobre. Kremowe, z chrupiącymi kawałkami migdałów (im bardziej lubicie chrupać, tym mniej się przykładajcie(...)siekania), z bardzo delikatną nutą imbiru (następnym razem dam więcej). Wbrew pozorom, nie smakują zupą, tylko trochę marchewką i... Lodami. Są naprawdę rewelacyjne. I w sobotę, biorąc sobie rady Babć do serca (jedz warzywa, bo nie urośniesz!), jadłam lody marchewkowe na obiad!Lody marchewkowo-imbirowe z migdałamiSkładniki:(na 700 ml lodów)370 g marchwi500 ml mleka200 g cukru2 łyżeczki mielonego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeimbiremSkładniki:(na 350 g curdu)200 g marchewekskórka otarta z 1 cytrynysok wyciśnięty z 1 cytryny80 g cukru3 żółtka1 łyżka mąki ziemniaczanej1,5 cm kawałek świeżego imbiru1 łyżeczka imbiru w proszkuMarchewki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Ostudzić, zmiksować na gładką masę.W garnku rozpuscić masło, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny oraz suszony i świeży, starty na tarce(...)drobnych oczkach, imbir. Gdy cukier się rozpuści, wbijać po jednym żółtku, intensywnie mieszając. Dodać puree z marchewki, a na końcu mąkę. Gotować, aż masa osiągnie konsystencję budyniu. Zdjąć z palnika, przestudzić i przetrzeć przez sitko. Odstawić do całkowitego ostudzenia.Smacznego!Pogoda mnie dobija. Jest tak szaro i ciemno cały dzień, że mogłabym tylko spać i spać
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki;200 g miodu;100 g cukru pudru;100 g białego cukru;120 g margaryny;1 jajo;1 łyżeczka sody;Opakowanie przyprawy do piernika (40 g);1 czubata łyżeczka imbiru (w proszku);Kilka kropel aromatu pomarańczowego. Sposób przygotowania:Do małego garnka włożyć miód, cukier puder, biały cukier, przyprawę do piernika, imbir i stale mieszając podgrzewać na małym ogniu(...)bardzo wystudzona zrobi się dość twarda, ale taka ma być.Cukier biały można zastąpić trzcinowym, wówczas ciastka będą miały bardziej brązowy kolor. Cukier puder pozostaje wówczas bez zmian.Ilość imbiru można dowolnie zwiększać, można także dodać cynamon czy sproszkowane goździki.Ciasteczka można przechowywać przez około 1 miesiąc w temperaturze pokojowej, przy czym jeśli mają być miękkie należy je szczelnie zamknąć
Gospodyni MiejskaTajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym...Aromatyczna i pikantna. Wyjątkowa w smaku.Z dodatkiem kurczaka, imbiru, chili i trawy cytrynowejPrzyprawiona kurkumą, czosnkiem, kolendrą i kuminem.Obsypana płatkami chili. Zabielona mleczkiem kokosowym.Smacznego!Składniki:800 ml bulionu drobiowego (u mnie 800 ml wrzątku + 1 łyżka vegety);400 ml mleczka kokosowego;1 filet z piersi kurczaka (o wadze około 300 g);125 g makaronu(...)chow mein;1 szalotka;1 czerwona papryczka chili;3 cm korzeń imbiru;3 ząbki czosnku;1 łyżeczka kurkumy;1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej;1 łyżeczka kuminu;1/2 łyżeczki kolendry;1 łyżeczka sosu sojowego;Sok wyciśnięty z połowy limonki;1 łyżeczka cukru;1/2 łyżeczki płatków chili;2 łyżki oleju do smażenia.Sposób przygotowania:Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Chili
Gospodyni Miejskaserkiem topionym.Pyszna, jesienna, domowa.Polecam! Składniki:1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek);1 duża marchewka;1 średni ziemniak;1 kostka bulionowa;1 cm kawałek korzenia imbiru;2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;100 g serka topionego (u mnie śmietankowy);1 litr zimnej wody;Natka pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę i ziemniaka(...)obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobniutką kostkę.Dynię obrać, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę.Korzeń imbiru obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać kostkę bulionową i gotować około 15 minut.Po tym czasie dodać pokorojoną dynię i gotować do miękkości warzyw, uważając
Gospodyni Miejskanowo optymizm i chęć do życia :) Niewielkim, ale niezwykle pysznym, domowym sposobem na poprawę humoru, rozgrzanie i wzmocnienie organizmu oraz dostarczenie cennych składników jest przygotowanie zimowej herbatki z dodatkiem imbiru, goździków, pomarańczy i soku malinowego, który przygotowaliśmy latem ( PRZEPIS ) :) Składniki: herbata czarna 3 plasterki świeżego imbiru 2 plasterki pomarańczy kilka goździków sok z malin Wykonanie: W kubku parzymy czarną herbatę(...)taka jak lubicie najbardziej jeśli chodzi o gatunek czy rodzaj (liściasta, granulowana, w torebce). Imbir kroimy w plasterki, pomarańczę dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plasterki (półkola). Następnie do kubka z herbatą dodajemy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku sokiem z malin, przykrywamy talerzykiem na kilka minut, by smaki się przeniknęły i pijemy :) Herbata doskonale rozgrzewa, przy
Taste Of My DayGruszki w roli głównej! A razem z nimi imbir, który przyjemnie rozgrzewa i nadaje odrobiny wytrawności. Jeszcze tylko trochę grubo zmielonego masła orzechowego i mamy mieszankę, która zwojuje niejedno podniebienie :) Spód: opakowanie ciasteczek digestive (180g) 2/3 kostki masła 3 łyżki zmielonego imbiru lub 2 centymetry świeżego Ciasto: opakowanie serka sernikowego (400g) 4 łyżki masła orzechowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)szklanki cukru 2 jajka 2-3 gruszki Ciasteczka z lubością rozgniatamy na mniejsze kawałki, miksujemy na gładką masę z imbirem i masłem. Lepszym rozwiązaniem jest użycie imbiru z torebki, bo jak ktoś pierdoła to zostaną mu niedokładnie zmielone kawałki tego świeżego. Masę przekładamy do blaszki i ugniatamy. Ser, cukier, jajka i mąkę miksujemy
sama złodyczbulionu drobiowego lub warzywnego 1 opakowanie grzybków suszonych shitake (30g) 4 duże pieczarki 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 łodyga trawy cytrynowej 4 liście limonki "Kaffir" 2 cm imbiru 3 cm galangalu (można pominąć - zupa i tak będzie pyszna) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli (może być czerwona, mi udało się dorwać żółtą :)) 4 łyżki sosu rybnego (lub dopraw(...)pokrojony w plasterki i trawę cytrynową zgniecioną tłuczkiem do mięsa (ja użyłam młotka :)). Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i czosnek pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną w krążki, sos rybny (lub sól) i pokrojone grzyby. Gotujemy kolejne 15 minut. 4. Na koniec dodajemy pure z tamaryndowca
Tajskie smakimąki 1 łyżka płynnego miodu 70 g cukru pudru 80 g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka mielonego kardamonu 0,5 łyżeczki mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej Na lukier: ok 1 szklanka cukru pudru (u mnie marki Kupiec) mały paseczek świeżego imbiru 2 torebki(...)piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem. Piec ciastka maksymalnie do 15 minut. Po wystudzeniu przygotować lukier: 2 torebki herbaty zalać 100 ml gorącej wody. Odstawić na godzinę. Malutki kawałeczek imbiru zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 3-4 łyżki esencji dokładnie wymieszać ze startym imbirem i około 1 szklanką cukru pudru (ja dodaję zawsze na oko). Ciasteczka polukrować
Ze smakiem i z pasjąlyzce pysznego syropku z miodu wierzac, ze na kolejne przeziebienie poczekamy dluzej niz tylko 1 miesiac. "Syropek" z miodu skladniki: sloiczek miodu lipowego (250ml) 1 cytryna 3 cm swiezego imbiru wykonanie: Najlepiej gdy miod jest plynny, wtedy przelewamy go tylko do wiekszego sloiczka. Jesli miod nie jest plynny to nalezy go rozpuscic w garnuszku i przelac do sloiczka. Cytryne sparzyc(...)dobrze umyc, a nastepnie pokroic na plasterki wyrzucajac koncowki. Cytryne dodajemy do miodu. Na koncu dodajemy imbir. Obieramy go i albo scieramy na tarce i najmniejszych oczkach albo kroimy w paseczki lub kosteczke. Sloiczek zakrecamy i wstrzasamy nim by imbir, miod i cytryna sie ladnie zmieszly. Pozostawiamy tak maksymalnie 2 dni, po tym czasie miod stanie sie luzniejszy. Miksture mozemy
Przysmaki KarolkiMagda Słodkie gruszki i orzeźwiający imbir to wspaniałe połączenie smakowe. Właśnie na ten duet skusiłam się podczas tworzenia tego ciasta – baza to znane i delikatne ciasto jogurtowe doprawione imbirem, a wierzch zdobią i jednocześnie osładzają piękne gruszki. Dzieło wieńczy sos karmelowy – mój ulubiony, prosty i cudownie słodki. Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm): 100g miękkiego masła i trochę(...)wysmarowania formy 1/2 szklanki cukru 2 jajka łyżeczka świeżego, startego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 4 czubate łyżki jogurtu 1 duża, dojrzała gruszka – użyłam Konferencji Na sos karmelowy: 6 łyżek cukru 3 łyżki wody łyżka masła 50ml śmietanki kremówki Nastawiamy piekarnik
Smaczna Stronaminerałów. Jarmuż, jabłka i banan stanowią też dobre źródło potasu i błonnika oraz zapewniają uczucie sytości. Jesienią i zimą do smoothie z jarmużu i jabłka dodaję również miód i imbir, które chronią nas przed przeziębieniami. Zaletą tego intensywnie zielonego.koktajlu z jabłkiem i jarmużem jest to, że gorycz jarmużu jest mocno przytłumiona przez pozostałe składniki. Pożywny koktajl z jarmużem stawia(...)miodem i cytryną. Koktajl z jarmużem i jabłkiem na jedną porcję, około 400-500 ml 1-2 garście jarmużu 2 nieduże Jabłka Grójeckie 1 cm kawałek obranego imbiru, opcjonalnie 2 łyżki soku z cytryny około 200-300 ml soku jabłkowego 1 banan mała szczypta chili w płatkach, np. turecka papryka pul biber miód lub melasa z owoców granatu
Cztery Fajerykonceptu. Mianowicie dzień wcześniej robiliśmy na obiad glazurowane pulpety z kurczaka i pęczaku. Przygotowaliśmy więcej masy z myślą o stir fry dzień później. Mięsno-pęczakowa masa zawiera w sobie imbir oraz czosnek, dlatego podczas stir fry nie musieliśmy ich już dodawać. W przepisie poniżej na stir fry z kapustą wszystkie składniki trzeba dodać osobno. Kaszę możesz pominąć, ale na serio(...)wzorowany jest na wpisie na blogu Cafedelites.com Składniki: 200 g kurczaka mielonego 1 szklanka gotowanego pęczaku 1 marchewka Ćwiartka białej kapusty 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-centymetrowy kawałek imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju Sos 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 1 łyżka brązowego cukru (opcjonalnie) 1 łyżka octu białego (ryżowego, jabłkowego, winnego) 1 łyżka oleju
Niedzielny kucharz