imbir - 9508 przepisów (strona:62/634)

Sałatka z makaronu soba z ziołami i pestkami 79

zimno z makaronem soba, z dodatkiem różnych ziół – kolendra, mięta, bazylia, szczypiorek oraz pestek i nasion – słonecznik, dynia, sezam czarnuszka. Do tego boski sos z dodatkiem imbiru, czosnku, miodu, oleju sezamowego i octu ryżowego. Wymagająca 20 minut czasu, świeżo przygotowana, lub schłodzona z lodówki będzie doskonałym obiadem na upały. Teraz co prawda trochę upały odpuściły ale mam nadzieję(...)łyżki oliwy 1 szklanka posiekanych ziół- kolendra, dymka, mięta, bazylia 1 szklanka pestek- słonecznik idynia 4 łyżki nasion – biały lub czarny sezam, czarnuszka sos: 2 cm kawałek imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oleju/oliwy 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki soli Makaron soba ugotować, przelać wodą, odsączyć, przełożyć do miski, przelać

Cooking for Emily
Pieczony kalafior w panierce i słodko ostrej glazurze 84

łyżka sezamu 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta soli i pieprzu GLAZURA 1 łyżka oleju sezamowego 100 ml sosu sojowego 1 – 2 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 3 cm imbiru 1 łyżeczka pikantnej pasty chili (np. Gochujang) 2 łyżki octu ryżowego 5 g skrobi kukurydzianej 50 ml wody DO PODANIA sezam dymka ryż, makaron, frytki lub liście sałaty Wykonanie Kalafiora(...)Kalafiora w cieście rozkładamy na blaszce i pieczemy około 20 minut. W czasie kiedy kalafior się piecze przygotowujemy glazurę. W małej miseczce mieszamy wodę i skrobię, odstawiamy.  Imbir i czosnek ścieramy na tarce. W rondelku mieszamy imbir, czosnek i pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy mieszankę wody i  skrobi, mieszamy, aż glazura lekko zgęstnieje

Tajemnice Smaku
Skrzydełko czy nóżka? 81

marynaty, ponieważ to od niej zależy smak mięsa. Marynatę do skrzydełek można przygotować na ciepło lub zimno. Dzisiaj proponuję przepis na marynatę gotowaną. Zrobiłam ją z cebuli, chili, imbiru, miodu, musztardy i przecieru pomidorowego. Zdziwił mnie jednak fakt, że mimo dodania 2 chili skrzydełka wyszły w miarę ostre. Spodziewałam się, że będą o wiele ostrzejsze. Chyba trafiłam na mniej ostre(...)kurczaka, około 2 kg 2 cebule 1 czosnek solo 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżki soi 1 łyżka francuskiej musztardy 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 cm świeżego imbiru 4 łyżki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka soli 2 chili, u mnie 1 czerwone i 1 zielone 1 łyżka słodkiej papryki w proszku Skrzydełka oczyść, umyj i osusz. Przygotuj

codojedzenia
Wegetariański bibimbap z tofu 92

niepalonej, kaszy orkiszowej 1 łyżeczka suszonego czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Sól Marynata do tofu 8 łyżek sosu sojowego 2 łyżki tartego imbiru 2 łyżki brązowego cukru 4 starte ząbki czosnku Marynata do marchewki ½ szklanki octu ryżowego lub winnego ½ szklanki wody 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżeczki cukru brązowego ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok(...)Wymieszaj składniki marynaty do tofu. Pokrój ser w kostkę. Włóż do marynaty. Marynuj 30 minut. Krok 2 Zagotuj pół szklanki wody. Przestudź Kiedy będzie ciepła wymieszaj z octem, imbirem i cukrem. Umyj marchew, obierz. Dwie z nich pokrój w plastry, a dwie w słupki. Przełóż plasterki do marynaty. Odstaw na pół godziny lub na całą noc. Krok 3 Ugotuj kaszę

Niedzielny kucharz
Makaron smażony z kurczakiem 98

cytryny) – 1 łyżeczka cukru brązowego lub miodu – 1 pierś z kurczaka – pół czerwonej papryki – pół żółtej papryki – 1 mały por – 2 ząbki czosnku – 2 cm świeżego imbiru – od 1/2 do 1 pełnej łyżeczki chilli – ja wolę więcej ale jeśli nie jadasz zbyt pikantnie wsyp mniej – szczypior dymki do podania Przygotowanie : Cienki makaron ryżowy wymaja jedynie namoczenia(...)przez 3-5 minut. Sprawdź to na opakowaniu i postępuj zgodnie z instrukcją. Czosnek i imbir drobno posiekaj. W głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej, dodaj czosnek i imbir i smaż minutę. Następnie dodaj pokrojoną na malutkie kawałki pierś z kurczaka. Smaż przez kilka minut mieszając, pod koniec dodaj 1 łyżkę sosu sojowego. Pokrój warzywa – pora w plasterki, paprykę

nietylkopasta.pl
Kurczak bibimbap z kaszą orkiszową 86

niepalonej, kaszy orkiszowej 1 łyżeczka suszonego czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Sól Marynata do kurczaka 8 łyżek sosu sojowego 2 łyżki tartego imbiru 2 łyżki brązowego cukru 4 starte ząbki czosnku Marynata do warzyw ½ szklanki octu ryżowego lub winnego ½ szklanki wody 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżeczki cukru brązowego ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok(...)składniki marynaty do mięsa. Pokrój filety w plastry. Włóż do marynaty. Marynuj 30 minut. Najlepiej całą noc. Krok 2 Zagotuj pół szklanki wody. Przestudź Kiedy będzie ciepła wymieszaj octem, imbirem i cukrem. Umyj rzodkiewki i marchew. Pokrój rzodkiewki w plastry. Obierz marchewki. Dwie z nich pokrój w plastry, a dwie w słupki. Przełóż plasterki marchewki i rzodkiewki do marynaty. Odstaw

Niedzielny kucharz
Noodle z krewetkami w sosie teriyaki 99

morza , z pewnością będzie wam smakować! Danie jest proste do przygotowania i szybkie jak to dania makaronowe. Sos teriyaki robiłam od podstaw wykorzystując sos sojowy, miód, sake, mirin, czosnek, imbir, chili, olej sezamowy. Można posiłkować się gotowym, ale ten domowy jest o niebo lepszy i bardziej aromatyczny. Do przepisu wykorzystałam też makaron azjatycki pszenny typu noodle, ale można wykorzystać też(...)lucerny sos teriyaki: 80ml sosu sojowego 4 łyżki miodu 2 łyżki sake 2 łyżki mirin 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 1/4 łyżeczki chili sproszkowanego 1 cm startego imbiru 1 łyżeczka oleju sezamowego Jak zrobić noodle z krewetkami w sosie teriyaki: Najpierw przygotowujemy sos teriyaki. Najpierw zagotowujemy sos sojowy z mirin, sake i miodem, podgrzewamy minutę, studzimy. Następnie dodajemy

Dorota Smakuje
Ginger-Apple whisky sour 89

Mamy tydzień koktajlowy. Podrzucę Wam trochę propozycji na super koktajle . Jako pierwsze wpada Ginger-Apple whisky sour Składniki: 100ml whisky 250 ml soku jabłkowego z imbirem (użyłam wyciskarki wolnoobrotowej 5 jabłek i 2 cm świeżego imbiru) 10 ml soku z limonki kilka kropli grenadiny Do dekoracji pitahaya żółta Przygotowanie: do wysokich szklanek wrzuć lód do schłodzenia, odstaw do shakera wrzuć(...)kilka kostek lodu dodaj whisky, sok jabłkowy z imbirem oraz sok z limonki dobrze wstrząśnij przelej do dwóch szklanek dodaj kilka kropli grenadiny udekoruj plastrami pitahay

Niezły Młynek
Makaron sojowy z kurczakiem i warzywami 144

Składniki: 500 g pierś z kurczaka 100 g makaronu sojowego 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 duża czerwona papryka 1 cukinia 1 bakłażan 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 1 papryczka chili 1 łyżeczka sosu sojowego olej do smażenia sól, biały pieprz Wykonanie: Makaron robię według przepisu na opakowaniu. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, oprószam sola i pieprzem(...)Cukinię, bakłażana i paprykę kroję w cienkie paski. Cebulę kroję w piórka, a marchewkę w kostkę. Czosnek, papryczkę chili i imbir drobno siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę mięso, przekładam na talerz. Na patelnię wrzucam cebulę, imbir i marchew, smażę 3 minuty, następnie dodaję paprykę, bakłażan i smażę kolejne 3-4 minuty. Następnie dodaję cukinię, posiekaną papryczkę chili oraz

magiczna kuchnia Kasi
Ucierane ciasto imbirowe 116

Ucierane ciasto imbirowe. Ciasto pachnie przepięknie. Jest miękkie i wilgotne. Zawiera przeciwzapalny imbir.  blaszka 23x10 300 gram mąki orkiszowej tortowej przesianej  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 220 gram miękkiego  masła 4 jaja ( temperatura pokojowa) 250 gram konfitury imbirowej 1 łyżeczka świeżego imbiru drobno utartego cukier puder do posypania(...)jajo i ubijamy aż się połączy z masą maślaną. Robimy tak aż do wbicia ostatniej jajka. Dodajemy mąkę po łyżce z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy cukier waniliowy, imbir i marmoladę ( konfiturę imbirową). Dobrze jest wcześniej przemieszać konfiturę w słoiku w celu jej  rozluźnienia. Przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 160 stopniach C ok 75- 90 minut

AZgotuj!
Pasztet z selera, batatów, z ryżem pełnoziarnistym, pomidorkami i nutą imbiru. 82

Zakochacie się w tym pasztecie na zabój, bo jest niesamowity. Całkowicie wegetariański. Ostrość selera doskonale równoważy się ze słodkością batata ,imbir podbija smak i dodaje ogrzewającej nuty,a dodatek ryżu sprawi, iż nie będziecie wołać o chleb. Dzięki dodatkowi ryżu pełnoziarnistego stanie się po prostu bardziej treściwy. W połączeniu z ulubioną sałatką i dressingiem będzie doskonałym pomysłem na kolację, albo(...)pokrojony w kostkę oraz jeden batat pokrojony w kostkę - dwie łyżki mielonego siemienia lnianego - 4 łyżki uprażonych i zmielonych pestek dyni - 2 ząbki czosnku oraz 2 cm utartego kłącza imbiru - 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego - przyprawy: 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki suszonego majeranku, 1/3 łyżeczki suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich dodatkowo sól himalajska lub morska

Z Kuchni Do Kuchni
Curry z kalafiorem i ciecierzycą 65

mrożone różyczki kalafiora), około 200g ciecierzycy z zalewy, 200ml mleka kokosowego (polecam z kartonika z firmy Real Thai), 200ml wywaru warzywnego, 1 biała cebula, 2 ząbki czosnku, około 1cm imbiru (lub szczypta suszonego imbiru), płaska łyżka curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta soli, pieprzu i płatków chilli, 100g ryżu basmati, 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, pół łyżki oleju kokosowego. Sposób(...)przygotowania Najpierw rozdzielam kalafior na mniejsze różyczki. Jeśli używamy kalafiora mrożonego, to nie będzie z tym problemu Następnie drobno siekam cebulkę, czosnek i świeży imbir. Później w głębokiej patelni rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam pokrojone warzywa. W trakcie smażenia dodaję także przyprawy i przesmażam wszystko razem, wtedy danie nabierze fajnego aromatu. Następnie wrzucam na patelnię także różyczki kalafiora i zalewam

Natka Pietruszki
Wegański gulasz marokański z ciecierzycą i jarmużem 141

garści jarmużu 2 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka koncentratu pomidorowego wegańska kostka rosołowa łyżka syropu klonowego lub cukru łyżka pasty tahini – opcjonalnie 2 łyżki octu jabłkowego łyżka startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku łyżeczka mielonego kuminu oraz słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Do podania: ugotowany kuskus natka pietruszki(...)dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego cebulę i smażymy przez około 3-4 minuty, aż stanie się szklista i miękka. Do niej dodajemy czosnek i świeży imbir, smażymy jeszcze minutę, cały czas mieszając. Następnie dodajemy przyprawy – kumin, paprykę słodką, cynamon, pieprz cayenne oraz gałkę muszkatołową, mieszamy i przesmażamy wszystko razem przez minutę.   Po tym czasie dodajemy

Smaczna Strona
KURCZAK TIKKA MASALA 99

około 600g mięsa z kurczaka (filet albo odka bez kości i skóry), pokrojone na niewielkie kawałki Marynata do kurczaka: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka czosnku, startego 1 łyżka imbiru, startego 2 łyżeczki Garam Masala 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki chili lub Cayene 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z limonki Pokrojonego na niewielkie kawałki kurczaka(...)minut. Sos tikka masala: 4 łyżki masła klarowanego, ghee (ewentualnie oliwa i masło pół na pół) 2 małe cebule, drobno posiekane 1 łyżeczka startego czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 400g passaty pomidorowej sól, chili, brązowy cukier  do smaku 1 szklanka śmietanki 30% 1/4 szklanka

Moja Książka Kucharska
Zupa krem z jesiennych warzyw 82

jako przekąska lub rozgrzewająca kolacja. Składniki do tej potrawy znajdziecie niemal w każdym sklepie, z działem warzywnym, teraz często w promocji. Krojenie warzyw pozwoli ukoić skołatane nerwy a dodatek imbiru rozgrzać ciało, np. po popołudniowym spacerze. Składniki : - 1 duży batat - 1 duża czerwona papryka słodka - dla osób lubiących ostrzejsze smaki dodać  jeszcze ostrą - 1 duża cukinia - 1 mały seler(...)korzeniowy lub pół dużego - 1 duża cebula cukrowa - 4 ząbki czosnku - 2 duże marchewki - kawałek imbiru - taki mniej więcej wielkości korka od wina - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 1 łyżka masła - woda, sól, pieprz, bazylia suszona, pietruszka suszona do smaku Czosnek i imbir obieram i ścieram . Cebulę obieram i kroję w piórka. Resztę warzyw obieram i kroję w małą kosteczkę. Masło

Kuchnia Pełna Emocji

Proponowane wyszukiwania