pomarańcze, kiwi, pomidory. Buraki czerwone - zawierają m.in barwniki - betalainy, przeciwutleniacze i tlenek azotu. Te pierwsze łagodzą skutki nadużycia alkoholu i wspierają regenerację wątroby, tlenek azotu zmniejsza ból mięśni. Imbir - porcja świeżego imbiru, to jeden z najskuteczniejszych naturalnych sposobów na mdłości. Imbir wspomaga odtruwanie organizmu i przyczynia się do zwiększenia produkcji enzymów trawiennych. Kiwi - redukuje dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki (na 4 porcje): 500g mielonego mięsa z indyka 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 średnia cukinia 1 biała cebula puszka mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku łyżka startego świeżego imbiru sól i pieprz do smaku łyżka mąki 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego Zaczynamy od zrobienia pulpecików – do mięsa przeciskamy ząbek czosnku, dodajemy połowę startego imbiru, mąkę oraz sól(...)zarumienią. Podsmażone przekładamy na talerz z pulpecikami. Następnie, na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy, aż lekko zmięknie, około 2-3 minuty. Do cebuli dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, resztę startego imbiru oraz pastę curry. Smażymy wszystko, cały czas mieszając, przez około 2 minuty. Po tym czasie wlewamy na patelnię mleczko kokosowe. Napełniamy puszkę po mleczku do 2/3 wysokości wodą, opłukujemy
Smaczna StronaRaita to klasyka kuchni indyjskiej. Rodzaj dipu na bazie jogurtu, świeżego ogórka i ziół. W mojej wersji także z odrobiną mieszanki przypraw - garam masala i tartym imbirem. Raitę najczęściej podaję jako dodatek do sosów curry, choć świetnie smakuje także z chlebkiem pita lub naan oraz pieczonym ziemniaczkami. Wzbogaca smak smażonych i grillowanych mięs. Stanowi kontrast dla ostrych posiłków. Przyprawę(...)garam masala możecie zastąpić mieszanką sproszkowanej kolendry i kminu rzymskiego. SKŁADNIKI 250 g jogurtu naturalnego 1/4 dużego ogórka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru garść listków kolendry garść listków mięty 1 łyżka soku z limonki 1/4 łyżeczki przyprawy garam masala sól, świeżo zmielony czarny pieprz opcjonalnie: 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru pudru WYKONANIE Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż
cool and mintyADNIKI 400 g filet ó w z piersi z kurczaka 400 ml wody 200 ml mleka kokosowego 200 ml bulionu z kurczaka 3 cebulki dymki 5 cm świeżego imbiru 2 limonki 1 papryczka chili oliwa z oliwek s ó l **** INGREDIENTI 400 g di petto di pollo 400 ml di acqua 200 ml di latte di cocco(...)brodo di pollo 3 cipollotti 5 cm di zenzero fresco 2 lime 1 peperoncino fresco olio d'oliva sale PRZYGOTOWANIE Obrany imbir drobno siekamy. Papryczkę chili kroimy na pól, usuwamy nasione i kroimy w plasterki. Cebulki dymki kroimy w drobną kostkę. Filet z piersi kurczak kroimy w kawałki. W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy
La grande e la piccola cuocatrochę więcej, bo na drugi dzień jest równie pyszna. Składniki 1/4 główki kapusty około 500 g 100 g suszonych moreli 1 czerwona cebula 10 – 15 g świeżego imbiru 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczka sambal oelek lub sosu chili 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 – 3 łyżki octu winnego białego sól pęczek szczypiorku(...)Wykonanie Przygotowujemy sos. Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startego imbiru dodajemy kmin rzymski, cukier, ocet winny biały, oliwę z oliwek, sos chili lub sambal oelek, mieszamy i doprawiamy solą. Kapustę oczyszczamy i bardzo cienko szatkujemy. Morele kroimy w paseczki, obraną cebulę w piórka. Posiekaną kapustę, morele i cebulę mieszamy z sosem, próbujemy, w razie konieczności doprawiamy
Tajemnice Smakujest dla nas ( i oby tak zostało) ale talerz gorącej zupy przyda się każdemu. Zupa z dyni i soczewicy z mleczkiem kokosowym Składniki: 2 cebula 3 ząbki czosnku kawałek imbiru ( 3 cm) 2 łyżki oleju 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 liście limonki kaffir ( można pominąć) ok 700 g obranej dyni 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów krojonych(...)mleczka kokosowego sok z połowy limonki 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie) sól natka pietruszki/kolendry do posypania Wykonanie: Cebule pokroić, czosnek posiekać, imbir zetrzeć. Dynię pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i imbir, smażyć ok 10 minut, dodać pastę curry, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Dodać dynię, wymieszać
Smaczny zeszyttrafiłam na promocję produktów kuchni azjatyckiej. Składniki (na 2 porcje): 100 g makaronu chow mein noodles garstka suszonych grzybów mun (najlepiej tych pokrojonych w paski) wrzątek 3 cm świeżego imbiru pół marchewki 50 g groszku cukrowego ok.10 cm pora 3 liście kapusty pekińskiej 3 łyżki sosu sojowego łyżka słodkiego sosu chili kilka kropel oleju sezamowego olej do smażenia sól limonka(...)Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na ok. kwadrans. Makaron ugotować w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Marchew i imbir obrać i pokroić w zapałki. Kapustę posiekać według uznania. Pora pokroić w plasterki. W głębokiej patelni (najlepiej w woku) rozgrzać ok. dwóch łyżek oleju. Na patelnię wrzucić imbir i marchew. Podsmażyć, a następnie dodać odcedzone grzyby mun. Wymieszać
Weekendy w domu i ogrodzieszybkie. Aby zupa nie była mdła w smaku i nabrała charakteru, należy ją dobrze przyprawić. Dlatego w przepisie oprócz soli i pieprzu znajduje się pełno różnych przypraw jak: imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra oraz słodka, majeranek, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny, których nie należy pomijać. Składniki: 500 g boczników 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera(...)łyżka sosu sojowego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę
Kuchnia MagdaLenyszybkie. Aby zupa nie była mdła w smaku i nabrała charakteru, należy ją dobrze przyprawić. Dlatego w przepisie oprócz soli i pieprzu znajduje się pełno różnych przypraw jak: imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra oraz słodka, majeranek, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny, których nie należy pomijać. Składniki: 500 g boczników 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera(...)łyżka sosu sojowego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę
Kuchnia MagdaLenydyni (po sezonie można użyć mrożonej lub innych warzyw – np. ziemniaków pół na pół z selerem lub pietruszką), 4 marchewki, 3 ząbki czosnku, 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, tyle samo korzenia kurkumy lub łyżeczka sproszkowanej, 2 duże garście soczewicy czerwonej, puszka mleka kokosowego, łyżeczka przyprawy Sriracha Intenson (jeśli jeszcze jej nie macie, użyjcie chilli), sól, olej. Do podania prażone(...)nasiona – u nas siemię, słonecznik i pestki dyni. Zrób tak: czosnek, imbir i kurkumę (jeśli masz w proszku, pomiń i po prostu później dodaj ją do zupy razem z innymi przyprawami), posiekaj i rozetrzyj na desce z odrobiną soli. W garnku przesmaż na oleju posiekaną cebulę, dodaj roztarty czosnek i imbir, wymieszaj, dorzuć warzywa pokrojone w kostkę, a także
Kulinarna PolskaMagda Najszybszy sposób na rozgrzanie to filiżanka mojego napoju korzennego, na bazie mleka roślinnego czyli opcja vega-friendly i z dużą dawką rozgrzewających, korzennych przypraw jak cynamon, imbir, kurkuma i goździki. Pięknie pachnie, bardzo świątecznie, ale przepis jak najbardziej do wykorzystania przez cały zimowy czas. Składniki (na małą filiżankę): 150ml mleka migdałowego 100ml mocnej herbaty Earl Grey szczypta mielonego imbiru(...)kurkumy 2 szczypty cynamonu 3 goździki łyżeczka miodu Do rondelka wlewamy herbatę, dolewamy do niej mleko migdałowe i dodajemy przyprawy – mielony imbir, kurkumę, cynamon oraz całe goździki. Na ogniu wszystko podgrzewamy i gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2-3 minuty aby przyprawy zaczęły dobrze działać. Przelewamy do filiżanki, słodzimy miodem, do smaku
Smaczna Stronajest najpopularniejszym daniem z Afryki Zachodniej. Zapraszam na moją wersję Jollof. 👥 – ❌ ⏰ – 45 minut 🥩 – ❌ Składniki KELEWELE 2 banany plantany 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki startego imbiru 1 mała cebula, grubo posiekana 4 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki nasion kminku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki goździków(...)łyżeczka soli morskiej Suszony tymianek PRZECIER JOLLOF 400 g passaty 1 cebula, grubo posiekana 2 papryki chili posiekane 2 łyżki startego imbiru 5 ząbków czosnku, grubo posiekanych 1 czerwona papryka, grubo posiekana RYŻ JOLLOF 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
RafalCookZupa krem z dyni to ciekawa opcja na jesienno-zimowe późne obiady, gdy wracamy do domu zmarźnięci po całym dniu. Kremowa, aromatyczna, pełna rozgrzewającego organizm cynamonu, imbiru i kurkumy, jest przy tym bardzo pożywna, lekko pikantna i delikatnie słodka. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Jeśli masz trochę więcej czasu polecam upieczenie(...)Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach – dodaj następnie do zupy. Jabłka umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka. Obierz imbir i zetrzyj na tarce. Dodaj go do zupy wraz z pozostałymi przyprawami – 2 szczyptami mieszanki curry, 2 szczyptami kurkumy, 2 szczyptami kardamonu, 1 szczyptą papryczki chilli w proszku. Wsyp
Eat me! Fit me!dzień wcześniej pół kurczaka lub kury - około 80-90 dag 3 litry wody 2 duże marchewki 1 duża cebula mocno przypieczona nad ogniem około 3 cm kawałek imbiru obrany ze skórki i przypieczony nad ogniem 3-4 obrane i rozgniecione ząbki czosnku opcjonalnie 5-6 suszonych grzybów shitake 6 łyżek sosu sojowego Wolno pieczona wieprzowina - przygotowuję(...)dzień wcześniej 50 dag boczku lub karkówki 2-3 cebule dymki w całości, ale jeśli akurat nie macie to możecie je zastąpić porem 3 cm kawałek imbiru obrany ze skórki 1 łyżka oleju pół szklanki sake, ale można ją zastąpić wytrawnym cherry, a w ostateczności czystą wódką pół szklanki sosu sojowego 1 szklanka wody 4 łyżki cukru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata