imbir - 9508 przepisów (strona:65/634)

RAITA OGÓRKOWA Z IMBIREM 116

Raita to klasyka kuchni indyjskiej. Rodzaj dipu na bazie jogurtu, świeżego ogórka i ziół. W mojej wersji także z odrobiną mieszanki przypraw - garam masala i tartym imbirem.  Raitę najczęściej podaję jako dodatek do sosów curry, choć świetnie smakuje także z chlebkiem pita lub naan oraz pieczonym ziemniaczkami. Wzbogaca smak smażonych i grillowanych mięs. Stanowi kontrast dla ostrych posiłków. Przyprawę(...)garam masala możecie zastąpić mieszanką sproszkowanej kolendry i kminu rzymskiego. SKŁADNIKI 250 g jogurtu naturalnego 1/4 dużego ogórka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru garść listków kolendry garść listków mięty 1 łyżka soku z limonki 1/4 łyżeczki przyprawy garam masala  sól, świeżo zmielony czarny pieprz opcjonalnie: 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru pudru WYKONANIE Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż

cool and minty
Zupa kokosowa z kurczakiem (Zuppa speziata al cocco con pollo) 140

ADNIKI 400 g filet ó w z piersi z kurczaka 400 ml wody 200 ml mleka kokosowego 200 ml bulionu z kurczaka  3 cebulki dymki 5 cm świeżego imbiru 2 limonki 1 papryczka chili oliwa z oliwek s ó l **** INGREDIENTI 400 g di petto di pollo 400 ml di acqua 200 ml di latte di cocco(...)brodo di pollo  3 cipollotti 5 cm di zenzero fresco 2 lime 1 peperoncino fresco olio d'oliva sale PRZYGOTOWANIE Obrany imbir drobno siekamy. Papryczkę chili kroimy na pól, usuwamy nasione i kroimy w plasterki. Cebulki dymki kroimy w drobną kostkę.  Filet z piersi kurczak kroimy w kawałki.  W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy

La grande e la piccola cuoca
Surówka z białej kapusty z suszonymi morelami, czerwoną cebulą 88

trochę więcej, bo na drugi dzień jest równie pyszna. Składniki 1/4 główki kapusty około 500 g 100 g suszonych moreli 1 czerwona cebula 10 – 15 g świeżego imbiru 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczka sambal oelek lub sosu chili 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 – 3 łyżki octu winnego białego sól pęczek szczypiorku(...)Wykonanie Przygotowujemy sos. Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startego imbiru dodajemy kmin rzymski, cukier, ocet winny biały, oliwę z oliwek, sos chili lub sambal oelek, mieszamy i doprawiamy solą. Kapustę oczyszczamy i bardzo cienko szatkujemy. Morele kroimy w paseczki, obraną cebulę w piórka. Posiekaną kapustę, morele i cebulę mieszamy z sosem, próbujemy, w razie konieczności doprawiamy

Tajemnice Smaku
Zupa z dyni i soczewicy z mleczkiem kokosowym 129

jest dla nas ( i oby tak zostało) ale talerz gorącej zupy przyda się każdemu. Zupa z dyni i soczewicy z mleczkiem kokosowym Składniki: 2 cebula 3 ząbki czosnku kawałek imbiru ( 3 cm) 2 łyżki oleju 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 liście limonki kaffir ( można pominąć) ok 700 g obranej dyni 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów krojonych(...)mleczka kokosowego sok z połowy limonki 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie) sól natka pietruszki/kolendry do posypania Wykonanie: Cebule pokroić, czosnek posiekać, imbir zetrzeć. Dynię pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i imbir, smażyć ok 10 minut, dodać pastę curry, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Dodać dynię, wymieszać

Smaczny zeszyt
Chow mein z warzywami 134

trafiłam na promocję produktów kuchni azjatyckiej. Składniki (na 2 porcje): 100 g makaronu chow mein noodles garstka suszonych grzybów mun (najlepiej tych pokrojonych w paski) wrzątek 3 cm świeżego imbiru pół marchewki 50 g groszku cukrowego ok.10 cm pora 3 liście kapusty pekińskiej 3 łyżki sosu sojowego łyżka słodkiego sosu chili kilka kropel oleju sezamowego olej do smażenia sól limonka(...)Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na ok. kwadrans. Makaron ugotować w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Marchew i imbir obrać i pokroić w zapałki. Kapustę posiekać według uznania. Pora pokroić w plasterki. W głębokiej patelni (najlepiej w woku) rozgrzać ok. dwóch łyżek oleju. Na patelnię wrzucić imbir i marchew. Podsmażyć, a następnie dodać odcedzone grzyby mun. Wymieszać

Weekendy w domu i ogrodzie
FLACZKI Z BOCZNIAKÓW 95

szybkie. Aby zupa nie była mdła w smaku i nabrała charakteru, należy ją dobrze przyprawić. Dlatego w przepisie oprócz soli i pieprzu znajduje się pełno różnych przypraw jak: imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra oraz słodka, majeranek, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny, których nie należy pomijać. Składniki: 500 g boczników 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera(...)łyżka sosu sojowego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę

Kuchnia MagdaLeny
FLACZKI Z BOCZNIAKÓW 95

szybkie. Aby zupa nie była mdła w smaku i nabrała charakteru, należy ją dobrze przyprawić. Dlatego w przepisie oprócz soli i pieprzu znajduje się pełno różnych przypraw jak: imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra oraz słodka, majeranek, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny, których nie należy pomijać. Składniki: 500 g boczników 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera(...)łyżka sosu sojowego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę

Kuchnia MagdaLeny
Wegańska zupa krem z soczewicą. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca. PRZEPIS 106

dyni (po sezonie można użyć mrożonej lub innych warzyw – np. ziemniaków pół na pół z selerem lub pietruszką), 4 marchewki, 3 ząbki czosnku, 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, tyle samo korzenia kurkumy lub łyżeczka sproszkowanej, 2 duże garście soczewicy czerwonej, puszka mleka kokosowego, łyżeczka przyprawy Sriracha Intenson (jeśli jeszcze jej nie macie, użyjcie chilli), sól, olej. Do podania prażone(...)nasiona – u nas siemię, słonecznik i pestki dyni. Zrób tak: czosnek, imbir i kurkumę (jeśli masz w proszku, pomiń i po prostu później dodaj ją do zupy razem z innymi przyprawami), posiekaj i rozetrzyj na desce z odrobiną soli. W garnku przesmaż na oleju posiekaną cebulę, dodaj roztarty czosnek i imbir, wymieszaj, dorzuć warzywa pokrojone w kostkę, a także

Kulinarna Polska
Rozgrzewający napój korzenny 116

Magda Najszybszy sposób na rozgrzanie to filiżanka mojego napoju korzennego, na bazie mleka roślinnego czyli opcja vega-friendly i z dużą dawką rozgrzewających, korzennych przypraw jak cynamon, imbir, kurkuma i goździki. Pięknie pachnie, bardzo świątecznie, ale przepis jak najbardziej do wykorzystania przez cały zimowy czas. Składniki (na małą filiżankę): 150ml mleka migdałowego 100ml mocnej herbaty Earl Grey szczypta mielonego imbiru(...)kurkumy 2 szczypty cynamonu 3 goździki łyżeczka miodu   Do rondelka wlewamy herbatę, dolewamy do niej mleko migdałowe i dodajemy przyprawy – mielony imbir, kurkumę, cynamon oraz całe goździki. Na ogniu wszystko podgrzewamy i gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2-3 minuty aby przyprawy zaczęły dobrze działać.   Przelewamy do filiżanki, słodzimy miodem, do smaku

Smaczna Strona
Ryż Jollof z kelewele 165

jest najpopularniejszym daniem z Afryki Zachodniej. Zapraszam na moją wersję Jollof. 👥 – ❌ ⏰ – 45 minut 🥩 – ❌ Składniki KELEWELE 2 banany plantany 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki startego imbiru 1 mała cebula, grubo posiekana 4 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki nasion kminku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki goździków(...)łyżeczka soli morskiej Suszony tymianek PRZECIER JOLLOF 400 g passaty 1 cebula, grubo posiekana 2 papryki chili posiekane 2 łyżki startego imbiru 5 ząbków czosnku, grubo posiekanych 1 czerwona papryka, grubo posiekana RYŻ JOLLOF 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

RafalCook
Przepis na hot zupę dyniowo-marchewkową, czyli aromatyczny krem z dyni na chłodne dni 124

Zupa krem z dyni to ciekawa opcja na jesienno-zimowe późne obiady, gdy wracamy do domu zmarźnięci po całym dniu. Kremowa, aromatyczna, pełna rozgrzewającego organizm cynamonu, imbiru i kurkumy, jest przy tym bardzo pożywna, lekko pikantna i delikatnie słodka. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Jeśli masz trochę więcej czasu polecam upieczenie(...)Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach – dodaj następnie do zupy. Jabłka umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka. Obierz imbir i zetrzyj na tarce. Dodaj go do zupy wraz z pozostałymi przyprawami – 2 szczyptami mieszanki curry, 2 szczyptami kurkumy, 2 szczyptami kardamonu, 1 szczyptą papryczki chilli w proszku. Wsyp

Eat me! Fit me!
Ramen z wieprzowiną - prosty przepis 121

dzień wcześniej   pół kurczaka lub kury - około 80-90 dag 3 litry wody 2 duże marchewki 1 duża cebula mocno przypieczona nad ogniem około 3 cm kawałek imbiru obrany ze skórki i przypieczony nad ogniem 3-4 obrane i rozgniecione ząbki czosnku  opcjonalnie 5-6 suszonych grzybów shitake 6 łyżek sosu sojowego Wolno pieczona wieprzowina  - przygotowuję(...)dzień wcześniej   50 dag boczku lub karkówki 2-3 cebule dymki w całości, ale jeśli akurat nie macie to możecie je zastąpić porem 3 cm kawałek imbiru obrany ze skórki 1 łyżka oleju pół szklanki sake, ale można ją zastąpić wytrawnym cherry, a w ostateczności czystą wódką  pół szklanki sosu sojowego 1 szklanka wody 4 łyżki cukru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pełna kolorów sałatka ze szpinakiem, krewetkami i mango 98

smaków – aromatyczne mango, dojrzałe o tej porze roku pomarańcze, chrupiący szpinak i krewetki, słona szynka, a całość polana obłędnym sosem na bazie musu z mango, soku z pomarańczy, imbiru, musztardy i miodu! Ciekawe doznania gwarantowane *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Krewetki rozmroź na ściereczce(...)krewetek sól Wykonanie Do kielicha blendera wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i po łyżce ostrej musztardy i miodu. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy i dodaj do naczynia. Kawałek imbiru obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, a następnie dodaj do sosu. Wrzuć do kielicha 1/4 mango oraz 2 szczypty soli i 2 szczypty białego pieprzu. Wszystkie składniki blenduj

Eat me! Fit me!
Słodko – kwaśny stir-fry 138

chińska 5 smaków – 1 łyżeczka brzoskwinie w puszce – 1 puszka (410g) cebula – 1 sztuka papryka – 2 sztuki marchewka – 1 sztuka czosnek – 4 ząbki imbir – kawałek 3 cm mielona ostra papryka – ½ łyżeczki mrożony zielony groszek – 150g kapusta pak choi – 1 sztuka makaron ryżowy – 200g olej do smażenia – 1 łyżka(...)Przygotowanie: Sok z brzoskwiń wymieszaj z przecierem pomidorowym, skrobią, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków i mieloną papryką. Odstaw na bok. Marchewkę, paprykę, cebulę i kapustę pokrój w cienkie paski. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce. Warzywa podsmaż na suchej, gorącej patelni. Następnie dodaj olej i smaż do momentu, aż trochę zmiękną. Na patelnię wlej sok wymieszany z przyprawami, imbir

wiecejwarzyw.pl