Przepis na : deser
Prosty przepis na pączuszki, które zrobimy w 15 minut. Zrobiłam z dość nietypowymi składnikami, gdyż do środka dodałam suszoną żurawinę i imbir, dzięki czemu nie były zbyt słodkie i miały w sobie nutę pikanterii. Z podanych proporcji wychodzi około 30 pączków. Składniki: 250 g jogurtu naturalnego lub śmietany (12%, 18%) jajko szczypta soli szklanka (250 g) mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 łyżek suszonej żurawiny łyżeczka imbiru cukier puder olej do smażenia Przygotowanie Do rondla wlewamy ok pół litra... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...