idealny, bo już zima zagląda do nas i jedzenie ciepłych potraw jest na porządku dziennym. Klopsiki podałam z ryżem, ale idealne będą też z makaronem czy z ziemniakami. Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka. Składniki :* 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina * cebula * ząbek czosnku * mały słoiczek przecieru pomidorowego(...)kawałek świeżego imbiru* szczypta chilli * pół czerwonej papryki* łyżka cukru * łyżeczka mąki ziemniaczanej* 3 łyżki zimnej wody* 2 łyżki oliwy Przygotowanie :Cebulę i czosnek drobno posiekać. Połowę dodać do mięsa i wymieszać. Dodać starty imbir, przyprawy i wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Zrobić klopsiki. Rozgrzać oliwę, poddusić pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodać paseczki papryki, koncentrat pomidorowy
Magiczne Życie Martyprzyprawa o nazwie „mixed spice". Czy można ją dostać w naszych sklepach? Ależ tak, oczywiście. Podstawowe składniki przyprawy to cynamon, gałka muszkatołowa i ziele angielskie. Czasem się dodaje goździki, imbir, kolendrę...to przecież nasza najzwyklejsza, doskonale znana przyprawa do pierników :)Przygotowanie skonów (6 sztuk):225 g mąki pszennej chlebowej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g cukru90 g masła25(...)łyżki mleka i dobrze rozmieszaj. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie możesz już zacząć rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 °C. Do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i przyprawę do pierników. Dobrze wymieszaj suche składniki.Do przestygniętych płynnych składników wbij jajko. Po wymieszaniu wlej płynne składniki do miski z suchymi, i mieszaj wszystko, aż do dokładnego połączenia
Grahamka, weka i kajzerkaParlies to małe biskwity, o smaku i aromacie imbiru. Często zwane Edinburgh Parliament Biscuits (biskwity edynburgskiego parlamentu), ze względu na ich olbrzymią popularność w kręgach rządowych Szkocji wiele lat temu. Małe ciasteczka, choć powinny mieć kształt kwadratowy, mi zdecydowanie lepiej wychodzą w okrągłei.Bardzo łatwe do wykonania, a co najważniejsze - bardzo szybko można je zrobić. W niecałe 30 minut(...)około 20 biskwitów): 225 g mąki pszennej tortowej60 g cukru pudru1 jajko115 g miękkiego masła1 łyżeczka mielonego imbiru50 g melasy Przygotowanie biskwitów: Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej imbir i dokładnie wymieszaj.W małym rondelku podgrzej na wolnym ogniu melasę, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy stanie się bardziej płynna. Zdejmij z ognia, wbij jajko i szybko mieszaj
Grahamka, weka i kajzerkaCiasteczka czekoladowo - imbirowo -orzechoweZapraszam na ciasteczka z chrupiącymi orzeszkami , pyszną czekoladą i imbirem .Imbir jak nam wiadomo ma dużo właściwości leczniczych , działa rozgrzewająco .Powinniśmy go najwięcej spożywać w okresie jesienno - zimowym :) Składniki :2 łyżki posiekanych migdałów Skworcu1 łyżka posiekanych rodzynek Skworcu2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Skworcu 1 łyżeczka cynamonu Skworcu 1 łyżeczka imbiru1 cukier wanilinowy
Sama słodycz i szczypta chiliZakupiłam na pobliskim straganie taką oto pięknądynię.Ma ona 2 kilo i na zupkę nadaje się idealnie.Do naszej krem-zupki będziemy potrzebować:- 3 cebule-sól-pieprz-imbir (dodaje pikanterii)-wywar z warzyw lub mięsny albo po prostu woda-mleko kokosowe lub śmietana najlepiej tłusta,ale to już zależy od Was.-liść laurowyPierwsze co robię to wstawiam wywar warzywny.Czyli(...)bierzemy garnek. Ja przecedzam mój wywar i w tym samym garnku podsmażam cebulę na oleju.Ja używam kokosowego, ale Wy wybierzcie taki jaki jest Waszym zdaniem najlepszy.Do cebuli dodaję kawałki imbiru, solę i dodaje pieprz czarny.Gdy już cebula jest miękka dodaję naszą pokrojoną dynię.Ja daję 1/3 mojej dyni, resztę upiekę.Podsmażamy wszystko razem, często mieszamy gdyż nasza mieszanka lubi się
Pasje Jolkioliwy0,5 łyżeczki vegetapieprz2 cebulki1 papryka czerwona1 marchew2 łodygi szczypior10 pomidor koktajlowy0,5 mały ogórek10 szt. pieczarki1 żółtko1 łyżeczka czarny sezamolej do smażeniasólchilliWykonanie:Zrobić marynatę z 0,5 łyżeczki imbiru, 1 ząbka posiekanego czosnku, sosu sojowego, sosu chilli, przyprawy do dań Kucharek, szczypty pieprzu i oliwy. Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do marynaty pokrojonego w paski kurczaka. Odstawić(...)ryżowy włożyć do wrzątku i po 3 minutach odcedzić na sicie.Smażenie na woku. Zaczynamy od jego rozgrzania, następnie dodajemy odrobinę oleju i smażymy około 2 minuty, pozostały czosnek, imbir, cebulki i pieczarki. Przełożyć do miski.Następnie usmażyć paski zamarynowanego kurczaka, marchewkę i paprykę i również przełożyć do miski. Na koniec warzywa miękkie pomidorki i ogórek. Dokładamy do warzyw
Kulinarny karnet ChristopheraPuszyste muffinki z pieczonej dyni z aromatem imbiru, polane polewą z białej czekolady, cukru pudru i musu z dyni. Muffinki są bardzo smaczne i lekko wilgotne. Idealne na podwieczorek lub słodką przekąskę PS. Polewa ma piękny złoty kolor, którego na drugim zdjęciu niestety nie widać :/Składniki (na 12 babeczek):3/4 szklanki musu z dyni* + 2 łyżki do polewy3 jajka3/4(...)minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir, szczyptę soli i wymieszać. Wbić jajka, dodać olej i mus z dyni. Wszystko razem mieszać, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami
Oryginalny smakPyszne paszteciki z ciasta francuskiego w orientalnym klimacie, czyli z kurczakiem, ryżem, kremowym serkiem, kolendrą oraz odrobiną chilli i imbiru. Podane z dipem jogurtowym z kolendrą, kurkumą i czosnkiem tworzą niepowtarzalne danie. Paszteciki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a farsz jest świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Spróbujcie Składniki na 24 paszteciki:100 g ryżu250 g mięsa(...)płaskiej łyżeczki cukru2 łyżki posiekanej świeżej kolendrysólPrzygotowanie:Ryż ugotować i ostudzić. Cebulę posiekać i przyrumienić na maśle. Do miseczki wrzucić drobniutko posiekane mięso, dodać ostudzony ryż, cebulkę, serek, imbir, chili i posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą. Ciasto francuskie pokroić na 12 części. Na każdy nałożyć farsz, zawinąć zlepiając brzegi i z wierzchu ponacinać. Posmarować rozbełtanym jajkiem
Oryginalny smakłyżeczki cukru trzcinowego100 ml koncentratu z buraków2 łyżki oleju (np. arachidowego)sól, pieprzDo podania: śmietana 18%sos balsamiczny (opcjonalnie)natka pietruszkioliwa z oliwekCZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Imbir i czosnek ucieramy na tarce. Buraki i ziemniaka obieramy, kroimy w drobną kostkę i płuczemy pod bieżącą wodą.2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy imbir, czosnek
My Culinary Artmnie, jak widać, Święta pełną parą ;) Przepis na te cynamonowe cudeńka znalazłam na stronie Pannakota i wzbogaciłam o szczyptę imbiru. Wyszły pyszne i chrupkie, nie za słodkie, maślane... Po prostu cudo! Zapraszam do pieczenia! :)Składniki (na jedną blaszkę):180 g zimnego masła230 g mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanej90 g cukru pudru1 płaska łyżka cynamonuszczypta imbiru w proszkuCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM(...)TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Do miski wsypujemy obie mąki, cukier puder, cynamon, imbir i mieszamy. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do miski i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Powinno to trwać jak najkrócej, żeby nie ogrzać zbytnio ciasta. Od tego zależy jego kruchość :) Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Stolnicę
My Culinary Artowoce - brzoskwinie, w roli głównej. Ze względu na porę roku wykorzystałyśmy te w zalewie, które są dostępne w sklepach przez cały rok. W całość wkomponowałyśmy skórkę z pomarańczy, imbir, migdały, płatki owsiane i puchatą masę cukrowo-jajeczną. My owocowe desery uwielbiamy w każdej postaci, takie na ciepło są idealna alternatywą na chłodne popołudnia i wieczory - czyli(...)wypróbowania. Urozmaicajmy sobie chłodne dni, kochani: Składniki: 200g brzoskwiń odsączonych z zalewy 1,5 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 1 duże jajo szczypta soli odrobina imbiru 1 niepełna łyżka amaretto - aromatu do kawy (opcjonalnie) 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka całych migdałów (lub płatków) 1/5 szklanki cukru trzcinowego (lub białego) cukier puder do posypania wierzchu masło do wysmarowania
Symfonia Smakówcebule szalotki (lub nieduże, czerwone cebule) ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki chili w proszku (lub najlepiej ok. 1 łyżeczki jeśli lubicie ostre) 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)cebule szalotki (lub nieduże, czerwone cebule) ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki chili w proszku (lub najlepiej ok. 1 łyżeczki jeśli lubicie ostre) 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Dynię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy
Poezja smakupomidorowej - chili posiekane - 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki - 2 łyżki miodu - łyżeczka czubrycy zielonej - 1/2 łyżeczki kminu - 6 łyżek oleju - sok z 1/2 cytryny - posiekany świeży imbir - cały kurczak Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj marynatą z w/w składniki, i marynuj przez całą noc w lodówce. Kurczaka przez pieczeniem wyjmij z lodówki na co najmniej 1,5 godziny(...)ugotowana na miękko (ewentualnie czerwona fasolka) - cebula szalotka - czosnek - sos sojowy słodki z goździkiem i pomarańczą, około 6 łyżek - łyżka sosu sojowego ciemnego - 5 łyżki soku z pomarańczy - świeży imbir - chili czerwone z pestkami - olej - natka pietruszki - 6 łyżek suchej kaszy kuskus Marchewkę obierz i pokrój na talarki. Szalotkę i czosnek posiekaj. W rozgrzanym woku smaż, marchewkę, cebulkę, czosnek. Przez
SMYKWKUCHNIDynia jadalna może dać nam wiele przyjemności. Nie tylko zupa dyniowa jest bardzo dobra. Dzisiaj polecam placki z dynią i twarogiem. Wzmocnione smakiem cynamonu, imbiru i rodzynek. Danie na słodko. wspaniały deserek. SKŁADNIKI 50 dag. dyni 50 dag twarogu pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 cukier waniliowy dwie łyżki rodzynek 2 łyżki otręby owsianych 3 łyżki maki(...)pszennej 3 jajka WYKONANIE Dynia powinna być rozdrobniona i razem z serem zblędowana. Do masy dodajemy pozostałe składniki. Imbir ścieramy na drobnych oczkach. Wszystko razem mieszamy. Na patelni z odrobiną oleju smażymy na początku jeden placek. Jeśli jest za rzadki dodajemy trochę mąki. Placki obsuszamy na ręczniku papierowym. Podajemy z jogurtem lub z dżemem. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewywczesniej nie jadłam i od dłuższego czasu byłam jej ciekawa, nie wiedziałam jednak, co można z nią zrobić, więc program trafił mi się jak ślepej kurze ziarno ;) Zmniejszyłam ilość imbiru w stosunku do oryginalnego przepisu, ze względu na to, że za pierwszym podejściem zupa wyszła zdecydowanie zbyt imbirowa. Warto też pamiętać o dopasowaniu ilości wody do swoich potrzeb, a raczej(...)wolicie zupę gęstą, czy jednak bardziej płynną :) Składniki: - 400 g czerwonej soczewicy - puszka pomidorów - 50 g masła - pęczek świeżej, posiekanej kolendry - 3 cebule - 3 ząbki czosnku Przyprawy: - 1/3 łyżeczki imbiru - 1 łyżeczka kolendry - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka słodkiej papryki - sól, pieprz Czas, start! Do garnka (ale takiego dużego, ja wzięłam za mały i zaraz zobaczycie, co się stało) wrzucamy
Kulinarne zapędy Kokosa