imbir - 9508 przepisów (strona:137/634)

Rhubarb and ginger jam - dżem rabarbarowo-imbirowy 153

albo bagietce do porannej herbaty:-) Na dwa słoiczki takie jak na zdjęciu potrzebne będzie: 450 g rabarbaru 430 g cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka wody świeżo starty imbir wielkości kciuka 2 wysterylizowane słoiczki Wykonanie: Do zamrażalnika wkładamy mały spodeczek. Przycinamy końce rabarbaru i ewentualnie obieramy ze skórki. Kroimy w mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy rabarbar, starty imbir

Smaki Przyprawy i Kolory
Chińskie danie – „Jīròu mógū” 509

lekkie,ale mocno „rosną” w wodzie ) 2 szalotki 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka-płaska świeżego startego imbiru 1 pęczek cebulki dymki 1 płaska łyżka prażonego sezamu 1/2 strąka zielonego chilli 1 płaska łyżeczka glutaminianu sodu ( tak było w oryginale , ja pominęłam ) 1 paczka makaronu do dań z woka olej(...)minut . Po tym czasie powinny podwoić swoją objętość-zrobić się sprężyste , wtedy je odcedzamy i kroimy w cienkie paski . Na rozgrzanego wok-a wlewamy łyżkę oleju , wrzucamy utarty imbir, siekane szalotki , kurczaka , podsmażamy , dodajemy sos ostrygowy , grzyby mun , glutaminian i wszystko smażymy na dużym ogniu około 6 -7 minut ciągle mieszając . Makaron przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu . Makaron dodajemy

Ogrodnik w podróży
Pikantny kurczak- z masłem orzechowym i imbirem 217

spenetruje nawet ¼ warstwy mięsa. Skórka będzie miała smak, mięso w środku – żadnego.   W dużej misce wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki marynaty – sos sojowy z przeciśniętymi przez praskę czosnkiem i imbirem, sosami Worchestershire i chili, masłem orzechowym, ciepłym rosołem, sokiem z wyciśniętym z limonki, cukrem, posiekaną kolendrą.   Umyjcie mięso w chłodnej wodzie, wysuszcie papierowym ręcznikiem, pozbawcie dodatkowych zwałków tłuszczu(...)ciemnego) 3 duże ząbki czosnku 3 łyżki sosu Worchestershire 1 łyżka ostrego sosu chili 1 mocno czubata łyżka dobrego masła orzechowego sok wyciśnięty z limonki 3cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżeczki brązowego cukru (biały też da radę) ½ kostki rosołowej z kurczaka rozpuszczone w pół szklanki gorącej wody 8 pałek z kurczaka lub 4 duże udka 2 łyżki podprażonych nasion sezamu

Karo in the Kitchen
Filet z kurczaka z grilla na egzotycznie słodko 278

słodko, no, może słodko-kwaśno. I raczej egzotycznie. O ile czosnek, cebula czy ziele angielskie są bardzo znajome dla podniebienia mieszkańców naszej części Europy, to już limonka, owoce kolendry, imbir, brązowy cukier i słodko-kwaśny sos chili zawsze niosą dla nas jakiś powiew egzotyki. Zwłaszcza jeśli połączymy je ze sobą w jednej potrawie, którą na domiar wszystkiego podamy z opisywaną(...)łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka owoców kolendry 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka musztardy francuskiej (gruboziarnistej) 10 łyżek oliwy Do podania sałatka z mango koktajl ze słodkich owoców tropikalnych opiekane na grillu

Kulinarna Pokusa
Lemoniada lawendowa 95

czubate łyżeczki suszonej lawendy 1 szklanka wrzątku 1-2 łyżki cukru trzcinowego, miodu, syropu klonowego lub z agawy 3 szklanki lodowatej wody 1 cytryna, pokrojona na plasterki kilka plasterków imbiru garść listków mięty kilka kostek lodu * PRZYGOTOWANIE Lawendę zalej wrzątkiem, przykryj spodeczkiem i odstaw na 15 minut. Następnie napar wlej do dużego dzbanka i rozpuść w nim cukier lub inną(...)substancję słodzącą. Wlej zimną wodę, wrzuć plasterki imbiru i cytryny i dodaj miętę. Wymieszaj, wrzuć kostki lodu i ciesz się orzeźwiającą lemoniadą! * * Przypominam również o głosowaniu w konkursie na najlepsze blogi z Dolnego Śląska! Zostałem zakwalifikowany do finałowej 20 (kulinarna 5), ale aby być numerem jeden, potrzebuję Twojej pomocy! Jeżeli podoba się Tobie to, co robię, to kliknij obrazek powyżej

Food Square
Koktajl arbuzowo ogórkowy 173

też arbuza nie mrozić a napój schłodzić po zmiksowaniu. Bardzo polecam, to naprawdę orzeźwia. składniki   250 g obranych zielonych ogórków 600 g miąższu arbuza  1 łyżeczka startego imbiru + woda mineralna - wg uznania Przygotowanie Arbuz zamrozić. Najlepiej przed zamrożeniem wyjąć wszystkie pestki, ja niestety tego nie zrobiłam i wyjmowałam pestki już po wyjęciu z zamrażarki. Zamrożone kawałki arbuza wraz(...)obranymi ogórkami i imbirem  wrzucić do blendera i zmiksować. Można uzupełnić zimną wodą Podawać bardzo zimne. Smacznego

Stare Gary
Kapuśniak rozgrzewający 139

cebula – Łyżka masła – pół szklanki białego wina – Kilka ziemniaków – 1-2 garści kaczy pęczak – Sól, pieprz, papryka słodka, opcjonalnie kminek/ kmin rzymski, pieprz cayenne, imbir suszony   Żeberka pokroić w paski, zagotować w dużym garnku**, zszumować. W międzyczasie na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie złota dodać pokrojoną w cienkie półksiężyce marchew; gdy marchewka(...)kilka minut do wymieszania aromatów. Do garnka z mięsem wrzucić podsmażone warzywa. Dołożyć zielone opłukane części pora. Doprawić solą i pieprzem, dodatkowo dodać kilka szczypt pieprzu cayenne i szczyptę imbiru oraz kmin rzymski. Na patelni, na której smażyliśmy warzywa, delikatnie podsmażyć kapustę z winem. Kapustę można wcześniej pokroić na krótsze kawałki. Jeśli jest mocno ukwaszona i ktoś woli łagodniejszą

Pociąg Do Kuchni
Placki z marchewki i batata 190

Składniki: batat (1 szt.) marchewka (1 szt. duża) mąka kukurydziana (5 łyżek) mąka ziemniaczana (1 łyżka) sok wyciśnięty z pomarańczy (3 łyżki) imbir (1 łyżka startego) olej (do smażenia) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Marchewkę i batata obieramy, myjemy i trzemy na drobnych oczkach tarki.  Wsypujemy mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną.  Imbir trzemy na drobnych oczkach

Weganka gotuje
Makaron z brokułami i żółtą cukinią 146

Składniki: makaron: świerki, rurki lub jakiś inny duży (10 dag) żółta cukinia (1/2 szt.) brokuł (1/2 szt.) marchewka (1 szt. średnia) wiórki kokosowe (2 łyżki) świeży imbir (kawałek wielkości połowy małej łyżeczki) cytryna (1/2 szt.) sól pieprz woda Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cukinię kroimy w kostkę.  Marchewkę trzemy na tarce. Marchewkę i cukinię dusimy(...)patelni w małej ilości wody.  W trakcie duszenia dodajemy wiórki kokosowe, sok z 1/2 cytryny i starty imbir. Możemy dodać trochę pieprzu. Wszystko dusimy aż cukinia będzie miękka. Gotujemy makaron. Pod koniec gotowania dodajemy brokuła podzielonego na kawałki. Gotujemy jeszcze przez 4 min. Makaron i brokuła odcedzamy i mieszamy z zawartością patelni

Weganka gotuje
Żółte curry z kurczaka na mleku kokosowyn 188

obiad :) Nic odkrywczego, ale za to szybko i prosto. Składniki (4-6 porcji): - 0,5 kg kurczaka - 2 cebule - 2 garści pieczarek - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru - 1 puszka mleczka kokosowego - 2 łyżki curry - 1 szklanka groszku - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżka  drobno pokrojonej kolendry - 2 łyżki drobno pokrojonej pietruszki - olej rzepakowy/oliwa do smażenia - sól, pieprz(...)podania (2-3 woreczki) Na kilku łyżkach oleju podsmaż na złocisto kurczaka, zdejmij z patelni. Pokrój w drobną kostkę cebulę, pieczarki, czosnek. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę, pieczarki, imbir, kumin i podsmażaj kilka minut, pod koniec dodaj czosnek. Następnie dodaj mleczko kokosowe, sól, pieprz, curry, groszek, kolendrę i pietruszkę. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i duś jeszcze

Corner With Recipes
Krem marchewkowy z imbirem i mleczkiem kokosowym 118

Składniki: 750 g marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1,5 l bulionu drobiowego 2-3 łyżki oliwy 2 łyżeczki curry 1 łyżka soku z cytryny 250 ml mleczka kokosowego sól, pieprz Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Czosnek i cebule posiekać. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebule i czosnek. Dorzucić curry, imbir. Następnie dodać marchewkę i zalać bulionem

Moja Galeria Smaku
Tatar z łososia i awokado 188

Składniki: 200 g łososia wędzonego 1 awokado zielony ogórek koperek kawałek startego imbiru sok z połowy limonki sól, pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego Łososia posiekać w drobną kosteczkę, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę a miąższ pokroić w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Starty imbir wymieszać z posiekanym ogórkiem i koperkiem. Dodać łososia

Moja Galeria Smaku
Smoothie owocowe z brokułem i olejem lnianym 126

kojarzony jest z pastą z białego sera. Jednak jego zastosowanie może być bardzo różnorodne od dodatku do sałatek po koktajle właśnie. Więcej o oleju lnianym LenVitol możecie przeczytać tutaj . Imbir natomiast doda orzeźwiającego smaku oraz rozgrzeje nas w te mrozy:) Gorąco polecam!  Składniki na 2-3 koktajle: 1 szklanka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy 1 duże jabłko 1 kiwi(...)garść brokuła (ok. 3 duże różyczki) 1 łyżeczka startego imbiru Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 2 łyżeczki oleju lnianego zimnotłoczonego LenVitol® firmy Oleofarm kilka kostek lodu lub 1/2 szklanki bardzo zimnej wody Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Wycisnąć sok z pomarańczy.  Jabłko i kiwi obrać

Moja Galeria Smaku
Sorbet jogurtowy o smaku mango 133

Mango, imbir i mięta - czy może być coś bardziej orzeźwiającego? Ten lekki sorbet będzie idealnym deserem na letnie upalne dni.   Składniki na 8 lizaków: na podstawie przepisu z magazynu Kuchnia 1 mango 1 opakowanie jogurtu naturalnego (około 180g) 1 łyżka cukru pudru kilka listów mięty 1/2 łyżeczki startego imbiru Mango obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Wraz z pozostałymi

Moja Galeria Smaku
Śniadaniowe parfait z granatem i mandarynką 130

greckiego, konfitury pomarańczowej, pestek granatu i mandarynek, całość doprawiona imbirem.Jest kolorowo i zdrowo :) Składniki na 2 porcje: duży jogurt grecki (350-400g) 1 granat 2 mandarynki odrobina startego imbiru 2-3 łyżki dżemu/konfitury pomarańczowej lub brzoskwiniowej (niskosłodzonej) Z granatu wydobyć pestki. Mandarynki obrać ze skorki, przekroić na pół. Do szklanki nałożyć 2 łyżki jogurtu greckiego, dodać konfiturę pomarańczową(...)Zetrzeć odrobinę imbiru. Na to nałożyć ziarenka granatu, cząstki mandarynki. Przykryć kolejną warstwą jogurtu oraz owocami. Uderokować listami mięty.  Podobnie przygotować drugą porcję

Moja Galeria Smaku