imbir - 9508 przepisów (strona:143/634)

Wegetariańskie świeże sajgonki 256

kładziemy po kilka słupków warzyw, zawijamy dolny (zdj poniżej), lewy i prawy róg do środka jak kopertę  i zwijamy w rulonik. Czynność powtarzamy dla pozostałych sajgonek. 2. Imbir bardzo drobno siekamy. W miseczce łączymy wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Podajemy z sajgonkami

Tajskie smaki
Indyjskie rybne curry 199

równie dobrze można użyć innej białej ryby o zwartym mięsie.Składniki:1/2 kg filetów dorsza atlantyckiego1 cebula4-5 ząbków czosnku1 papryczka chilli1 laska cynamonu1 łyżeczka mielonego kardamonu1 łyżeczka kurkumykawałek imbiru (około 4 cm)2 łyżeczki pasty tamaryndowejmała szczypta startej gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1 łyżeczka ziaren kolendrykilka liści curry (opcjonalnie 1 łyżeczka pasty curry)1 szklanka bulionu rybnego1 puszka mleka(...)kokosowego (400 ml)świeża kolendra do przybraniaolej do smażeniamała szczypta cukrusólPrzygotowanie:W moździerzu utrzyj kmin i kolendrę. Obrany imbir i czosnek zmiel na pastę. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Chwilkę podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj posiekaną papryczkę chilli, utarty kmin, kolendrę, gałkę muszkatołową, kurkumę i kardamon. Mieszaj i jeszcze chwilę rumień. Dodaj

Oryginalny smak
Suhi. Maki z sekiem kremowym i uramaki z łososiem 213

ryżu do sushi Blue Dragon 2-3 łyżki octu ryżowego Blue Dragon 200g wędzonego łososia arkusze nori świeży ogórek rukola papryka czerwona marchew serek kremowy pasta wasabi sos sojowy imbir marynowany Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, ogórka i marchewkę obieramy i kroimy wszystko w paseczki. Łososia w bardzo cienkie plastry, następnie w paski.   Ryż należy dokładnie wypłukać, następnie ostawiamy(...)układamy nasze dodatki i lekko dociskając zwijamy rulon.   Czynność powtarzamy, otrzymując drugi taki sam rulon, na który układamy cienkie plastry łososia. Wszystko podajemy pokrojone w plastry z marynowanym imbirem, wiórkami marchwi, rukolą, pastą wasabi, sosem sojowym

Malinowe Pocałunki
Zimowe ciasteczka z dodatkiem imbiru 147

znoszę tego ciemnego, zimnego, nieprzyjemnego okresu, muszę stawić mu czoła i przetrwać do wiosny. Mroźne poranki i nieznośnie długie, niekończące się wieczory możemy osłodzić korzennym ciasteczkiem z dodatkiem imbiru, które dodatkowo lekko nas rozgrzeje, co sądzicie? Składniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka sproszkowanego imbiru 0,5 szklanki

Taste Of My Day
Zupa-krem z dyni i włoszczyzny 220

której przygotowałam zupę krem. Składniki: 1 kg dyni 1 pietruszka 1 marchew 1/4 selera 2 łodygi selera naciowego 0,5 litra bulionu warzywnego pół łyżeczki curry 1 cm korzenia imbiru Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę. Warzywa przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki oliwy, curry oraz pokrojony drobno korzeń imbiru i smażymy często mieszając przez

Taste Of My Day
Na osłodę...ryż zapiekany z sezonowymi owocami 201

owocami. W lodówce znalazłam jabłka i kilka śliwek, wszystko co mi do kulinarnego szczęścia w danym momencie było potrzebne :) Składniki: torebka ryżu jabłko kilka śliwek łyżka masła cynamon (ew. imbir), cukier, miód Wykonanie: Ryż gotujemy na pół twardo (al'dente), przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy łyżkę masła, posypujemy cynamonem i / lub imbirem , dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Na ryżu układamy

Taste Of My Day
Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry 275

recipe in English Tajskie czerwone curry z rybą (3-4 porcje) Składniki: 300 g filetów z białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę 3 cm kawałek imbiru, obrany 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego(...)kostkę olej 2 chlusty sosu rybnego (do smaku) 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody sól posiekana kolendra do podania Przygotowanie: W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek, trawę cytrynową, sok z limonki, chilli, przecier pomidorowy z odrobiną oleju, tak by otrzymać konsystencję luźnej pasty. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż

karmelowy
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 194

łyżek wina ryżowego lub octu winnego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki mielonej kurkumy 5 goździków 1 łyżeczka mielonego kardamonu 2 cm imbiru 3  duże ząbki czosnku Brzoskwiniowy sambal: 4 połówki brzoskwini z puszki 1 łyżeczka suszonej mięty 2 małe suszone papryczki chilli 1 łyżka soku z cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W moździerzu ucieramy kmin rzymski i goździki, czosnek i imbir ucieramy na tarce. Przekładamy do miseczki, dodajemy resztę składników na pastę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. 2. Mięso i cebulę kroimy w kostkę. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy, aż lekko zbrązowieje. Wieprzowinę wykładamy na talerz

Tajskie smaki
Kleik ryżowy na bulionie azjatyckim 245

ryżowy :) Jest naprawdę smaczny, a do tego rozgrzewający. Polecam - nie tylko w chorobie :) Składniki (dla 2 osób): 50 ryżu jaśminowego 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej 4 cm imbiru 2 dymki (biała część) 1,5 l wody 1 łyżka sosu rybnego 2 marchewki 2 liście świeżej mięty szczypta pieprzu 1 por 2 łyżki sosu sojowego 2 liście limonki kafir(...)łyżeczki mielonej kolendry Dodatki (opcjonalnie): świeża kolendra limonka papryczka chilli 1. Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut. 2. Z zupy wyławiamy wszystkie warzywa i liście

Tajskie smaki
Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera 162

według Jamiego  Olivera Składniki: 1 średni kalafior 2-3  łyżki oleju rzepakowego 1 czubata łyżeczka gorczycy 1 czubata łyżeczka kozieradki 1 czubata łyżeczka kurkumy 1 kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka 2 ząbki czosnku 4 dymki 1 papryczka chili 2 dojrzałe pomidory 1 puszka 400 g mleka kokosowego 1 puszka 400 g ciecierzycy  1 mała puszka(...)olejem przesmażamy nasiona gorczycy i kozieradki oraz kurkumę, po czym dodajemy pokrojone w  ćwiartki pomidory. Chwilę smażymy i przekładamy do rondla. W blenderze pulsacyjnie miksujemy  obrany imbir, czosnek, dymki i chili, a następnie przekładamy je do rondla z przyprawami. Dodajemy mleczko koksowe, odsączoną ciecierzycę i ananasa, a na koniec zgrillowanego kalafiora. Zwiększamy ogień, aż wszystko się zagotuje. Gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 376

zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Składniki: 800 ml bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego 1 szalotka 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kolendry  2 łyżki sosu rybnego sok z połowy limonki 1 łyżeczka brązowego(...)cukru 300 g piersi z kurczaka 160 g makaronu do dań azjatyckich bez gotowania olej do smażenia Wykonanie:  W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy posiekane: czosnek, imbir, szalotkę i papryczkę, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kolendrę, kumin i kurkumę, smażymy 30 sekund. Dolewamy bulion, mleczko kokosowe, sos rybny, pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka, trawę cytrynową, sok z limonki

Kulinarne przygody Gatity
Czerwone Curry z dynią i żeberkami 177

Składniki: 500 g żeberek 1 bardzo mała dynia 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku 400ml mleka kokosowego 3 cm imbiru 1/2 szkl. groszku cukrowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju +ryż jaśminowy do podania 1/ W małym garnku rozgrzewamy olej. Na tarce o małych oczkach ucieramy czosnek i imbir. Wrzucamy na rozgrzany olej, a po chwili

Tajskie smaki
Pikantny krem z dyni piżmowej 177

porcji:  - łyżka masła klarowanego - 2 marchewki - pół selera  - pietruszka korzeń  - cebula biała - biała połowa pora - sok z dwóch pomarańczy -ząbek czosnku - 3 cm korzeń imbiru Przyprawy:  - chili pieprz cayenne - sól - pieprz - pieprz ziołowy - dwa listki laurowe - kardamon  Dodatkowo: - pestki słonecznika prażone  Włoszczyznę obieramy, kroimy na większe części, po czym przesmażamy w garnku na masełku(...)wraz z dynią obraną ze skórki i pokrojoną na kawałki.  Dodajemy listki laurowe, czosnek i imbir rozgniecione, zalewamy sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i zalewamy wodą tyle, by przykryć warzywa.  Gotujemy godzinę na wolnym ogniu, by wszystkie smaki się połączyły.  Na koniec przyprawiamy i blendujemy na krem. Możemy dodać słodkiej śmietanki. Podajemy z prażonym ziarnem słonecznika

Sajkofanka smaku
Łosoś, pomidor, fasolka. 192

curry składniki: 400 g surowego łososia 150 g zielonej fasolki szparagowej 1 duży pomidor 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka kurkumy 2 cm imbiru sok z cytryny sól, pieprz 0,5 łyżeczki chilli 250 ml kremówki wykonanie: Fasolkę gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odsączamy. Z pomidora ściągamy skórkę i kroimy go w kostkę(...)Łososia kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy solą i obsmażamy na patelni z obu stron. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy przyprawy - curry, kurkumę i chilli. Smażymy przez 2-3 minuty. Podlewamy 200 ml wody. Gotujemy około 5 minut. Dolewamy śmietanę oraz dodajemy pomidora. Gotujemy 5 minut i dodajemy usmażonego łososia i fasolkę

Przysmaki Karolki
Ryba w mleczku kokosowym 172

dlatego polecam spróbować rybę w zupełnie innej, kokosowej odsłonie. Jak dla mnie kokosomaniaka – rewelacja. Baza – pasta curry: 6 cebul szalotek 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru 4 łyżki płatków migdałowych 2 łodygi trawy cytrynowej (lub 3 łyżeczki mielonej) 1 zielona chili (lub 1/3 łyżeczki chili w proszku) 1,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki curry(...)blendujemy przez 5 minut, aż stworzą oleistą masę. Wyjmujemy i odkładamy. Przygotowanie bazy (pasta curry): Do malaksera wrzucamy obrane i pokrojone na mniejsze części: szalotki, ząbki czosnku oraz imbir. Dodajemy płatki migdałowe, chili w proszku lub świeżą, pozbawioną nasion (jeśli lubimy lekko ostre to z nasionami), a także kurkumę oraz curry. Z trawy cytrynowej odkrawamy 5cm dolnych części i dodajemy

Poezja smaku