kolb kukurydzy – opcjonalnie 4 suszone (lub świeże) grzyby shitake wcześniej namoczone puszka (400ml) mleka kokosowego 2-3 łodygi trawy cytrynowej 4 listki limonki kaffir mały kawałek (ok 1cm) imbiru 10g świeżego galangalu lub 1 łyżeczka suszonego, sproszkowanego 1-2 łyżeczki żółtej pasty curry sól chili pęczek natki kolendry limonka Jak zrobić tajską zupę krewetkową: Zaczynamy od obrania i pokrojenia(...)łodygi trawy cytrynowej (te wcześniej warto zmiażdżyć lekko np młotkiem kuchennym by wydobyć więcej aromatu). Dodajemy też listki kaffiru, posiekany galangal i gotujemy ok 10 minut. Następnie dodajemy starty imbir, oraz krewetki i gotujemy jeszcze 10 min. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy. Finalnie doprawiamy do smaku solą, chili i sokiem z limonki. Podajemy z posiekanymi listkami kolendry. Artykuł
Dorota Smakujesoczewicy 1 l wody 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka pasaty 1 cebula 6 ząbków czosnku 3 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki płatków chili kawałek świeżego startego imbiru – wielkości kciuka 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1/2 łyżeczki soli kolendra do posypania olej do smażenia Przygotowanie: Soczewice dokładnie przepłukuję, zalewam zimną wodą i gotuję przez 30 minut. Podczas(...)gotowania utworzy się pianka, którą należy zebrać i wylać. Na rozgrzaną patelnie wlewam olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażam, następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, kurkumę, płatki chili, kumin, garam masala i podsmażam jeszcze przez minutę. Na koniec wlewam szklankę pasaty. Zawartość patelni wrzucam do soczewicy gotuję jeszcze przez chwilę i dodaję mleko kokosowe. Gotowy
Kukuleczkiśrednia cebula 1 duża marchewka 2 kostki bulionu warzywnego 4 łyżki mleczka kokosowego 3 szklanki wody (wrzątku) świeżo mielony pieprz słodka papryka - pół łyżeczki gałka muszkatołowa - szczypta imbir - szczypta 1 łyżka masła dodatkowo: ser parmezan / grana padano świeży lubczyk Przygotowanie: Batata i marchew obieramy i kroimy w małą kostkę a cebulę w piórka. W dużym garnku roztapiamy masło(...)wrzucamy warzywa. Smażymy ok. 10 min na małym ogniu - co chwilę mieszając. Do garnka dolewamy bulion (kostki rozpuszczone we wrzątku). Całość doprawiamy gałką, papryką i imbirem - gotujemy max 40 min. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupkę. Przygotowaną zupę przelewamy do miseczek - polewamy mleczkiem, posypujemy pieprzem i papryką. Podajemy z płatkami parmezanu, dekorujemy lubczykiem
Alutka-Gotujeidealny sposób na wykorzystanie kaszy freekeh, a jednocześnie świetne źródło białka i wielu witamin! Składniki (4 porcje) - 2 łyżki oleju roślinnego - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - łyżeczka startego imbiru - pęczek kolendry - łyżeczka soli - 1/4 łyżeczki pieprzu - łyżeczka cynamonu - czubata łyżka słodkiej papryki - odrobinka ostej papryki - łyżka mielonych nasion kolendry - 1/3 puszki ciecierzycy - puszka pomidorów - 750 ml wody - łyżka koncentratu pomidorowego(...)kaszą jęczmienną) - łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: 1) W garnku rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju przez około 1 minutę. 2) Na tarce ścieramy imbir i czosnek, wrzucamy do garnka. Li ś cie kolendry drobno siekamy. Do garnka wrzucamy wszystkie przyprawy i smażymy przez około minutę. 3) Ciecierzycę, pomidory z puszki, wodę i koncentrat pomidorowy
Roślinożerni urlopowiczeopakowanie ( lub dowolnego) pasta curry - 1 łyżka tofu - 1 opakowanie opcjonalnie: dorsz lub krewetki lub pierś z kurczaka - 400 g ok 1,5 l. bulionu warzywnego czosnek - 2 ząbki imbir świeży- 2 cm sos sojowy - 2 -3 łyżki pomidorki koktajlowe -kilka sztuk kolendra świeża do smaku mleko kokosowe - 100 ml olej - 2 łyżki marchewka - 1 szt. pasta chili sambal(...)łyżeczka Ugotować makaron 7 minut. Tofu pokroić dość dużą kostkę i zrumienić. Do garnka wlać olej i dodać pastę curry, utarty czosnek i starty imbir. Wlać ok 1,5 litra pokrojoną w plasterki marchewkę. Zagotować. Po 10 minutach włożyć wcześniej podsmażone tofu, pociętą w kostkę rybę, krewetki lub pierś z kurczaka. Po 5 minutach dodać pomidorki, wlać mleko kokosowe . Zagotować
AZgotuj!puszki) 3-4 średnie pomidory lub 400 ml passaty pomidorowej 1 cebula *czerwona lepsza pół szklanki roślinnego jogurtu lub mleka kokosowego 4-5 ząbków czosnku 1 cm świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego łyżeczka mieszanki garam masala łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki ostrej papryki (może być też słodka, jeżeli nie lubicie bardzo ostrych potraw) łyżeczka kurkumy łyżka octu jabłkowego lub soku(...)posiekaną cebulę i smaż całość mieszając 2-3 minuty. Kolejno dodaj ciecierzycę, wymieszaj i smaż 5 minut. W międzyczasie zblenduj z dodatkiem szklanki wody (jeżeli używasz świeżych pomidorów) pomidory, imbir i czosnek. Dodaj powstały sos do ciecierzycy z cebulą i gotuj wszystko razem około 10 minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw całość solą i opcjonalnie łyżeczką cukru. Podawaj lekko przemieszane
greenscarfSkładniki : 0,5 l dobrego jakościowo piwa ( najlepiej ciemnego ) około 4 - 5 cm świeżego korzenia imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej kawałek kory cynamonu ( około 2 - 3 cm ) 2 łyżki cukru trzcinowego, brązowego lub miodu naturalnego Sposób wykonania : P iwo wlej powoli do rondelka, aby się zbytnio nie pieniło. Dodaj gałkę muszkatołową , połamaną na mniejsze kawałki korę cynamonu ( możesz(...)też dać 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego ), obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir oraz cukier lub miód, całość wymieszaj. Rondel postaw na małym ogniu, podgrzewaj, aż piwo dobrze się zagrzeje, ale nie może się zagotować ! Od czasu do czasu zamieszaj trunek najlepiej drewnianą łyżką . Następnie zdejmij rondel z ognia i odstaw pod przykryciem na około 10 - 15 minut. Następnie przelej
Przepisy i porady kulinarnejabłkowy z dodatkiem korzennych przypraw. Rewelacyjnie pachnie i tak samo dobrze smakuje! Składniki /4 porcje/: 1 litr soku jabłkowego 100% 2 laski cynamonu 1 plaster pomarańczy 3 plasterki świeżego imbiru 3 goździki 4 plastry jabłka Wykonanie: Sok jabłkowy, cynamon, goździki, plastry jabłek, pomarańczy i imbiru przełożyć do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut. W razie potrzeby dosłodzić
Pasja Smakuorzeszków ziemnych – garść sezamu – 2 łyżki oliwy + 1 łyżka oleju sezamowego – sok i skórka otarta z jednej limonki – 4 ząbki czosnku – 5 cm korzenia imbiru – 1 zielona papryczka chilli – 1/2 łyżeczki płatków chilli – spora garść posiekanej zielonej części dymki – 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) – sól i świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Makaron(...)ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Na dużą rozgrzaną patelnię lub wok wlej 2 łyżki oliwy ipodsmaż na niej pokrojony drobno czosnek, imbir i papryczkę chilli. Po chwilidorzuć krewetki, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż się zarumienią (ok minutę zkażdej strony). Następnie przełóż same krewetki do miseczki, a na patelnię/wokwrzuć mieszankę warzyw i dopraw solą i pieprzem
I LOVE LIFEczosnku -2 łyżki jasnego sezamu -2 łyżki syropu klonowy -2 łyżeczki octu ryżowego -4 łyżki sosu sojowego -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 łyżki oliwy z oliwek -1 cm korzenia imbiru -szczypior dymkip Przygotowanie: W misce łączymy ze sobą sos sojowy,syrop klonowy i ocet ryżowy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na tarce o małych oczkach. Dodajemy
I LOVE LIFEkażdemu. Składniki: * 50 dkg mięsa wołowego * 25 dkg dyni * 1 papryczka chilli * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * 3 łyżki śmietanki 30% * 1 cebula * 2 ząbki czosnku *1/2 łyżeczki imbiru mielonego * 1 łyżeczka płatków słodkiej papryki * suszony czosnek niedźwiedzi * sól * 1 liść laurowy * 3 ziela angielskie * 2 łyżki oleju * natka pietruszki Wołowinę pokroiłam w kawałki(...)pokroiłam w cienkie plasterki dołożyłam do gulaszu. Dwa ząbki czosnku posiekałam w plastry – dodałam, dodałam również 1 łyżką koncentratu pomidorowego.Chwilę wszystko jeszcze dusiłam i przyprawiłam solą, imbirem, dodałam paprykę słodką w płatkach oraz 1 łyżkę suszonego czosnku niedźwiedziego. Kiedy zdjęłam gulasz z ognia dodałam odrobinę śmietanki 30 % i odstawiłam by danie przeszło smakiem. Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki
Pieprzyć z FantazjąDżem żurawinowy 450 g mrożonej żurawiny lub świeżej 160 ml golden syropu 3 łyżki soku z pomarańczy otarta skórka z jednej pomarańczy 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki imbiru w proszku Krem maślano czekoladowy 400 g masła 300 g białej czekolady 240 g cukru pudru Dekoracja tortu 1 gałązka rozmarynu 50 g żurawiny 1 łyżka syropu 2 łyżki cukru(...)sumie będą 4 placki do przełożenia. Ugotuj dżem z żurawiny. Ja użyłam mrożoną żurawinę.Wsyp żurawinę do małego garnka. Wlej syrop, sok z pomarańczy. Dodaj otartą skórkę z cytryny, imbir, cynamon i gotuj dżem przez 15 minut. Po tym czasie dżem powinien znacznie zgęstnieć. Zdejmij dżem z kuchni i wymieszaj z waniliowym ekstraktem z prawdziwej wanilii. Odstaw krem do ostudzenia
codojedzeniaPrzyprawa do speculoos - to mieszanka przypraw korzennych o nazwie speculaaskruiden. W skład mieszanki przyprawowej wchodzi głównie cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir oraz biały pieprz, kardamon i anyż. W niektórych sklepowych mieszankach można w składzie spotkać kolendrę. W związku z tym, że osobiście uwielbiam te ciasteczka i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez nich. Po wielu próbach udało mi się(...)przyprawa do piernika, gdyż oryginalne ciasteczka speculoos mają specyficzny smak i armat. Poniżej przedstawiam swoje proporcje mieszanki: 0,5 łyżeczki goździków 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w maszynce do ziół. Jeśli używamy moździerza należy przesiać mieszankę przyprawową
Ciastka - domowe słodkościpszennej 150 g cukru brązowego 200 ml oleju 200 ml jogurtu naturalnego 150 ml mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka goździków w proszku 2 łyżki miodu 3 jajka szczypta gałki muszkatałowej szczypta soli * Wszystkie sk ł adniki do przygotowania biszkoptu powinny(...)stopni. W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy miód i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia; dodajemy cukier, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatałową i szczyptę soli. W drugiej misce miksujemy jajka z jogurtem, schłodzonym mlekiem z miodem oraz olejem. Mokre składniki stopniowo wlewamy do suchych. Ciasto mieszamy tylko
La grande e la piccola cuoca