białego wytrawnego wina (U mnie jest to świetnie nadające się do tej potrawy Pinot blanc, Vin d'Alsace) 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka starego świeżego imbiru 1 por 1 marchew 1 garść pędów fasoli mung 1 pęczek świeżej pietruszki albo kolendry przyprawa pięciu smaków sól mineralna do smaku biały pieprz 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki(...)solą i pieprzem do smaku, gotować 30 minut. Po ugotowaniu wywar przelać przez sito i odstawić. Trzecia czynność to rozgrzanie masła w przygotowanym garnku, dodanie posiekanego czosnku i imbiru, pędów fasoli mung oraz pokrojonego pora i marchwi w cienkie paseczki julienne. Dodać obrane i opłukane krewetki. Całość przesmażyć, wlać przygotowany wywar, przyprawić pięcioma smakami, dodać sos sojowy oraz
Wino Francja Kuchniamaślanki: 1l maślanki naturalnej 1 kg cukru Składniki na mieszankę przypraw: 50 g goździków 5 szt laski cynamonu 10 g kardamonu 10 g mielonego anyżu 10 g mielonego imbiru Składniki na ciasto: 3 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciemnego kakao 400 ml miodu 10 jajek 3 kostki masła (250 g) 1 kg cukru(...)barwy i gęstej konsystencji. Po tym czasie nie gotować dłużej bo karmel stwardnieje. PRZYPRAWY Goździki, cynamon i kardamon mielę w młynku do kawy na pył. Łączę z pozostałymi przyprawami (imbir, anyż). Jeśli nie macie jak zmielić przypraw to możecie użyć gotowej mieszanki. Jednak ja uważam, że ta samodzielnie skomponowana jest najjjjlepsza bo bardziej aromatyczna! CIASTO Kawę zalewamy w kubku wrzącą
Kierunekuchniagoździków 3 listki laurowe 3 łyżki bułki tartej 3 jajka kilka suszonych śliwek kilka kapeluszy suszonych grzybów sól i grubo mielony pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej i mielonego imbiru Pasztet wieprzowy przepis. Domowy pasztet wieprzowy, pieczony fot. Moja Książka Kucharska Przygotowanie pasztetu: Krok 1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w duże kawałki. Wątróbkę oczyścić. Boczek zostawić w kawałku. Cebulę(...)rosołu. Ubić pianę z białek. Krok 5. Do masy pasztetowej dodać pianę z białek, bułkę tartą, pozostały rosół, żółtka - doprawić do smaku grubo zmielonym pieprzem, solą, gałką muszkatołową i imbirem. Do pasztetu można wlać 1 kieliszek brandy lub koniaku. Foremkę do pieczenia pasztetu wyłożyć plasterkami boczku, włożyć masę mięsną i wyrównać. Na wierchu ułożyć plasterki boczku i jeżeli to możliwe
Moja Książka Kucharskamąki kokosowej 40 g szklanki roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła klarowanego (LCHF, keto, optymalna) 3/4 łyżki cynamonu 1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu opcjonalnie zamiast powyższych pojedynczych przypraw można użyć łyżeczek gotowej przyprawy piernikowej o dobrym składzie ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu(...)wierzchu śmietanka. Jeśli lubicie bardziej intensywny smak piernika to polecam krem podzielić na 2 części i do jednej dodać przyprawy piernikowej z przepisu na piernik: cynamon, goździki, anyż, kardamon, imbir. Keto piernik w szklance świetnie komponuje się z powidłami śliwkowymi, które także mogą stanowić jedną z warstw. Warto też dodać ozdoby lub wiórki z gorzkiej czekolady. Ogranicza Was tylko wyobraźnia
Ola la LCHFpodwójna pierś z kurczaka ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej 2 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej 1 duża marchewka ½ cukinii 6 świeżych pieczarek 1 mała puszka kukurydzy 2 cm świeżego imbiru 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego lub sojowego 100 ml sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru 2 łyżki sosu słodko pikantnego z chili Kuchnie(...)Świata Szczypta Cayenne ½ łyżeczki białego pieprzu Sposób przygotowania: W woku lub na innej głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy podsmażyć starty drobniutko na tarce imbir i posiekany na drobno czosnek, dodać pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, wymieszać, smażyć przez około 6 minut, po tym czasie dodać startą na grubych oczkach obraną marchew i smażyć minutę, dodać pokrojoną
Wanilia i Kardamonjeść na obiad, kolację i mi się nie nudzi. Chcecie się przenieść do kuchni orientu to zapraszam. 1 pierś z kurczaka sól, pieprz, papryka czerwona olej kokosowy 2 cm imbiru świeżego 1 cebula 2 ząbki czosnku curry indyjskie 1 mango 1 papryczka chili 300 ml mleczka kokosowego 1 kawałek papryki czerwonej 1 woreczek ryżu długoziarnistego szczypior, kolendra Dwie łyżki(...)kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, paprykę, olej kokosowy i odstawiam na 15 minut. Na tej samej patelni od oleju przesmażam na odrobione oleju cebulę poszatkowaną, imbir starty na tarce, czosnek sprasowany. Dodaję pierś z kurczaka i dalej smażę. Dodaję curry według uznania i chwile smażę razem, na końcu wlewam mleczko kokosowe, dodaję papryki pokrojone, obrane
wesoła kuchniaczerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 zielone jabłko pół szklanki dżemu z żurawiny 1-2 łyżki octu z czerwonego wina 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki mielonego imbiru 2 goździki garść suszonej żurawiny szklanka soku żurawinowego (lub nieco więcej w miarę potrzeby) sól, pieprz cukier do smaku oliwa do smażenia Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę(...)Chwilę smażyć często mieszając. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do smażącej się kapusty. Dodać ocet z czerwonego wina, dżem z żurawiny, przyprawy: cynamon, imbir, goździki, podlać niewielką ilością soku żurawinowego i dodać suszoną żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszać, zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około godzinę
Codzienne Gotowaniepuszka mleka kokosowego (400 g) 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzechów nerkowca 2 – 3 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 płaska łyżka kurkumy 0,5 szklanki rosołu drobiowego „Winiary” ciemny sos sojowy 2 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Przygotowanie: Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni i ucieramy(...)moździerzu. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy pastę curry, imbir i kurkumę. Mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone piersi z kurczaka i posiekaną cebulę. Smażymy do zrumienienia. Pod koniec smażenia wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy utarte w moździerzu orzechy nerkowca, pokrojoną
Oryginalny smakjaśminowego – ok. 250-300 g piersi z kurczaka – papryka czerwona i żółta – cebula – sól i pieprz – szczypta chili i pieprzu cayenne – 1 łyżeczka imbiru mielonego – szczypta curry – 1 łyżeczka papryki słodkiej sos – 2 łyżki octu balsamicznego – 2 łyżki miodu Przygotowanie: Filet opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać(...)ipokroić w kostkę. Paprykę żółtą i czerwoną umyć i pokroić w cienkie paski. Filet przyprawić solą i pieprzem, dodac curry, paprykę mielonąoraz imbir, chilli i pieprzu cayenne. Smażyć na rozgrzanej patelni aż kurczak będzie kruchy. Pod koniec dodać ocet balsamiczny wymieszany z miodem i smażyć chwilę aż sos zgęstnieje. Na drugiej patelni zeszklić cebulę a następnie dodać pokrojone papryki, dusić
I LOVE LIFEszynki wieprzowej 2-3 świeże ,kolorowe papryczki chilli 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka , mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka miodu sól do smaku 1 łyżka majonezu 1 jajko , najlepsze kacze , ale kurze też może być patyczki do szaszłyków Mięso mielone przekładamy do miski . Dodajemy(...)niego startą na grubych oczkach cebulę , wyciśnięty praska czosnek , gałkę , curry , imbir , miód , siekane chilli i jajko . Mięso z szynki jest bardzo chude więc trzeba dodać majonez , on sprawia ,że szaszłyki nie będą wiórowane i twarde , tylko soczyste . Wyrabiamy wszystko na gładka masę . Z mięsa formujemy podłużne cygara i nabijamy je na patyczki , mocno dociskają i spłaszczając . Układamy
Ogrodnik w podróżyfileta z kurczaka 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 50 g czerwonej pasty curry 4 łyżki oleju kokosowego 3 ząbki czosnku 1 szalotka 1 łyżka startego świeżego imbiru 400 g kalafiora 2 woreczki ryżu jaśminowego 1 papryczka chili garść świeżej kolendry cytryna lub limonka Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy na parze(...)rozgotować, powinien pozostać chrupiący. Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, szklimy pokrojoną w kostkę szalotkę i czosnek. Po chwili dodajemy pastę curry oraz imbir. Do mieszanki dorzucamy pokrojonego fileta. Krótko podsmażamy, zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość gotujemy 5 minut. Serwujemy z ryżem, kalafiorem, listkami kolendry, cytryną lub limonką oraz płatkami z papryczki chili. Artykuł Czerwone curry
Kierunekuchniasprawą sporej ilości suszonych płatków papryczek chili. Podstawowy przepis zakłada przygotowanie kimchi z kapusty pekińskiej i wybranych warzyw: marchewki, białej rzodkwi lub rzepy, cebuli, czosnku i imbiru. Kimchi potrawa. W Korei kimchi jest bardzo popularną potrawą i ważnym elementem każdego posiłku. Kimchi bywa także składnikiem innych potraw takich jak zupa kimchi lub smażony ryż z kimchi(...)szczypiorkiem, posiekać 3 cebule, pokroić w kostkę 3 marchewki, pokroić w cienkie słupki o dł. ok. 5cm 1 jabłko, obrać i pokroić w kostkę 1-2 łyżeczki tartego imbiru 1/2 białej rzodkwi, pokroić w kostkę kleik ryżowy: 3 szklanki wody stołowej 1/2 szklanki mąki ryżowej ( można zmielić ryż) 1/4 szklanki cukru białego 1 szklanka płatków chili 1 szklanka sosu rybnego
Moja Książka Kucharskajabłkowa: 0,5 kg jabłek (po obraniu) 2-3 łyżki cukru trzcinowego 1 szkl wody 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru Bita śmietana: 500 ml zimnej kremówki 30% 2,5 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody Posypka orzechowa: 100 g orzechów włoskich 2 łyżki cukru trzcinowego(...)góry dnem i ostudzić biszkopt. Zimny biszkopt przekroić na 2 blaty. Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w kostkę przełożyć na patelnię wlać pół szklanki wody wsypać cukier, cynamon i imbir. Całość podsmażać do miękkości jabłek. Najlepiej żeby część jabłek pozostała w kawałkach. Gdy jabłka będą już miękkie rozmieszać mąkę ziemniaczaną w pół szklance wody wlać do jabłek, zagotować i zdjąć
Ala piecze i gotujeryżu ugotowanego na sypko z surówką. składniki na 3 porcje podwójny filet z kurczaka puszka ananasa + syrop 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Oczyszczonego i umytego kurczaka kroimy w niewielką kostkę i przekładamy do miski(...)kurczaka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypujemy ostrą paprykę, mąkę ziemniaczaną oraz mielony imbir i wszystko dokładnie razem łączymy. Następnie kurczaka podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5 minut, do momentu aż mięso uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy. Kurczaka zalewamy syropem z ananasa i uzupełniamy wodą, tak żeby mięso było przykryte płynem. Ananasa kroimy w niewielką
Smakowite Daniałyżki oliwy 2 cebule pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 szklanka kaszy bulgur, przepłukanej na sicie 200 g marchewki (2-3 sztuki) startej na tartce o dużych oczkach 2 szklanki domowego bulionu warzywnego, podgrzanego 1 opakowanie Złotych Paluszków Rybnych FRoSTA(...)Przygotowanie pilawu: Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę i smaż 5-8 minut, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i przyprawy: kumin, kurkumę, mieloną paprykę oraz imbir. Smaż cały czas mieszając przez 2 minuty. Na patelnię dodaj kaszę bulgur, starte marchewki oraz gorący bulion. Wszystko wymieszaj, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem
Chilli Czosnek i Oliwa