wołowego, 500 g wątróbek drobiowych, 1 udko z kurczaka, 1 cebula, 1 szklanka suszonej żurawiny, 3 jajka, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta imbiru, sól i pieprz do smaku. W tym roku zdecydowałam się zrobić na święta pasztet z dodatkiem żurawiny. Muszę Wam powiedzieć, że ten dodatek naprawdę sprawił, że pasztet jest wyjątkowy. Smakuje(...)wrzucić do bulionu na 15 minut. Po tym czasie odcedzić wywar. Mięso dobrze wystudzić a następnie zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Żółtka oddzielić od białek. Do masy mięsnej dodać żółtka i żurawinę. Dokładnie wymieszać. W oddzielnej naczyniu ubić białka na sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając za pomocą łyżki drewnianej
Świat Domowej Kuchnisłodkich ziemniaków (u mnie: bataty) 2 jajka 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki syropu klonowego 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Wykonanie: Spód: Pomarańczę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Do miski rozdrabniacza wsypujemy płatki owsiane, mąkę z brązowego ryżu, obrane pistacje, orzechy pekan, cynamon, sól oraz skórkę z pomarańczy(...)Nadzienie: Bataty pieczemy w piekarniku do miękkości, a następnie łyżką wybieramy miąższ. Wrzucamy do rozdrabniacza i dodajemy jajka, jogurt, syrop klonowy, skórkę z pomarańczy, kardamon oraz imbir. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wykładamy na podpieczony spód i wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 min. Studzimy na kratce, a następnie wkładamy do lodówki na minimum
Kuchnia MagdaLenySobota w kuchni składniki (2 porcje) dwa dzwonka dorsza Skrei ( każde po ok 200g) sok z cytryny lub limonki sól starta skórka cytrynowa starta skórka pomarańczowa 1/2 łyżeczki startego imbiru ryż 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1 jajko 1 łyżeczka oleju, najlepiej sezamowego łyżka posiekanej dymki boczniaki 3-4 boczniaki, pokrojone w podłużne paski 2 ząbki czosnku szczypta soli(...)stron. Skropić sokiem z cytryny. Koszyk do parowania (używam bambusowego) wyłożyć podziurkowanym papierem do pieczenia. Ułożyć rybę, posypać niedużą ilością skórki z cytryny i pomarańczy i startym imbirem. Koszyk przykryć i ustawić na odpowiednim garnku z gotującą wodą - u mnie duży wok). Po ok 7 -10 minutach, ryba powinna być gotowa - zależy od grubości plastrów. Gotowe mięso jest śnieżnobiałe
Stare Garysłodkie, ale z wyczuwalną nutą owocu. Świetnie komponuje się z ryżem lub chlebkami Naan. Składniki (4 porcje) -500g filetu z kurczaka -3 ząbki czosnku -1 łyżeczka startego świeżeo imbiru -1 łyżeczka papryczki chilli -1 cebula -4-5 łyżeczek czerwonej pasty curry -1 puszka mleczka kokosowego -1/2 szkl. bulionu -1 dojrzałe mango -1 łyżeczka sosu rybnego -1 łyżka oleju(...)kawałki. Zblendować na puree. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w nieduże kawałki. Czonek obrać i posiekać. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać imbir, chilli, chwilę przesmażyć. Na patelnię wyłożyć mięso i usmażyć. Dodać pastę curry i smażyć razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalać mleczkiem kokosowym i bulionem i dusić na małym ogniu mieszając
Zielona Kuchniabardzo rzadka i na początku – zanim płatki wchłoną płyn – dość wodnista masa. Szykujemy sobie dwie miski – w jednej łączymy ze sobą oba rodzaje płatków owsianych, wiórki kokosowe, nasiona chia, imbir i sól. W drugiej misce mocno rozkłócamy trzepaczką balonową jajka, dodajemy do nich cukier, mleko i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy. Wszystko jedno, czy do tej owsianki użyjecie ananasa(...)daje się łatwo pokroić. SKŁADNIKI 9 porcji z formy 24/24cm 160g płatków owsianych górskich + 2 łyżki do posypania 60g płatków owsianych błyskawicznych 40g wiórków kokosowych 1 niepełna łyżeczka suszonego imbiru ½ łyżeczki soli 1 pełna łyżka nasion chia 2 jajka L (albo 2 „jajka wegańskie” z wody i siemienia lnianego) 300ml rzadkiego mleka kokosowego (używam mleka firmy Scotti, Rice-Coconut) 220g
Karo in the Kitchenpomidorowa z marchewką. Robiona na oko, ilość składników dowolna. I tak będzie pyszna! A co ważne , bardzo zdrowa! Składniki kilka marchewek pomidory z puszki czerwona cebula kawałek świeżego kłącza imbiru sól u mnie himalajska różowa mleko kokosowe łyżeczka kurkumy łyżeczka curry olej kokosowy extra virgin pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej trochę oleju kokosowego(...)Dodaj pokrojoną w pióra cebulę i starty korzeń imbiru. Dopraw kurkumą i curry. Smaż około 3 minut. Dodaj marchewkę obraną i pokrojoną w kostkę. Podduś chwilkę. Wlej pomidory krojone z puszki. Możesz jedną puszkę, możesz dwie. Dosmacz solą i przykryj garnek. Gotuj około 15 minut ,aż marchewką zmięknie. W razie czego dopraw tak, jak lubisz. Dodaj mleko kokosowe i ugotowaną
Z Kuchni Do Kuchniśmietany (najlepiej 30%) 1 rzodkiewka kiełki rzodkiewki garść grzybków shimei 1 łyżka klarowanego masła pół łyżeczki agaru zimny olej do zrobienia kawioru (około 1/2 szklanki) pół łyżeczki startego imbiru świeżo zmielony kolorowy pieprz sól Wykonanie: Liście rzodkiewki wrzucamy do blendera, razem z listkami mięty (kilka można zostawić do ozdoby), nasionami konopi, czosnkiem, oliwą z oliwek, 2 łyżkami soku(...)dokładnie miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Kalafior mieszamy z ugotowaną quinoą, dolewamy 150 ml wywaru i pozostały sok buraczkowy, dodajemy 3 łyżki soku z cytryny, imbir i śmietanę. Wszystko starannie miksujemy, w razie potrzeby wlewamy resztę wywaru. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Oba kremy podgrzewamy, a następnie ostrożnie wlewamy z dwóch stron
Quinoa Raz!sól morska olej do smażenia Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~ 2 kolorowe papryki 1 papryczka chilli pęczek dymki 30dag.drobnych pieczarek 1 mała cukinia 2 łyżki oleju 1 łyżeczka starta imbiru 1/2 łyżeczki utłuczonej kolendry pęczek szczypiorku do obwiązania sakiewek 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz czarny utłuczony `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mąkę,jajka i mleko ,oliwę,miksujemy.Dodajemy startą na tarce cebulę(...)posiekany szczypior.Przyprawiamy curry i solą .Odstawiamy. Przygotowujemy teraz farsz: pieczarki i cukinię kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy oliwę,wkładamy starty imbir i utłuczoną kolendrę,smażymy razem ok.1 min.Do podsmażonych przypraw wrzucamy warzywa,smażymy razem ,mieszamy ,ok.3-4 min.Przyprawiamy solą i pieprzem,sokiem z cytryny,podlewamy odrobiną wody(kilka łyżek) i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok.10 min.Smażymy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki 1 kg białej rzepy 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 70ml wody 1 łyżka mąki z ryżu szczypta soli 4 cm imbiru,pół pęczka szczypiorku 2 łyżki gochugaru 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku Wykonanie tutaj Rzepę pokroić w gruba kostkę ,przełożyć do miski ,zasypać sola i cukrem,wymieszać ,odstawić na około 45 - 60 minut(...)minuty ,do powstania kleiku ryżowego. Kleik studzimy ,rzepę odciskamy na sicie, po czasie leżakowania. S ok z rzepy odstawiamy w ilości 1/4 szklanki dodać do kleiku ryżowego. Imbir,czosnek drobno siekamy,szczypiorek kroimy na małe kawałki,dodać to wszystkie pozostałe składniki do pojemnika z kleikiem,wymieszać do uzyskania gładkiej pasty. Pastą natrzeć pokrojoną rzepę .Przełożyć do słoika,obciążyć ,aby rzepy
w mojej kuchniprzeciśniętego przez praskę natka pietruszki do dekoracji 2-3 łyżki przyprawy do marchewki- - zamiast kupnej zrobić swoja z świeżo mielony pieprz czarny,mielonej kolendry,bazylii,ostrej papryki,słodkiej papryki,imbiru,czasem gałki muszkatołowej i kminku Wykonanie 88 Marchew pociąć na julienne,dodać cukier,ocet ,sól,pieprz,kolendrę ,imbir.,wymieszać .Zagrzać dość mocno olej,ma być gorący ,nie dymiący. Taki olej
w mojej kuchniczerwonych krewetek argentyńskich 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 200 g mrożonej dyni w kostce Hortex 200 g mrożonych różyczek kalafiora Hortex 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru ½ łyżeczki ciętej trawy cytrynowe 1 łyżka przyprawy garam masala 1 łyżka czerwonej pasty curry ½ łyżeczki mielonej chili 4 łyżki oleju 200 g ryżu basmati kilka listków kolendry sól Przygotowanie: RYŻ(...)Ryż basmati ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. CURRY Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Dodajemy pastę curry, suche przyprawy, starty na małych oczkach imbir i czosnek. Gdy przyprawy połączą się i zaczną oddawać intensywny zapach, dorzucamy mrożoną dynię i kalafior Hortex. Warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym i dusimy przez 5 minut. Mrożone krewetki sparzamy wrzątkiem, czyścimy skórę łososia z łusek, kroimy
KierunekuchniaDziś proponuję wam sałatkę z krewetkami z sosem imbirowym. Jest pełna smaku i.. wygląda jak marzenie Krewetki imbir i słodycz melona lub arbuza… Spróbujcie sami! Składniki: sałatka: mieszanka sałat melon lub mały arbuz pomidorki koktajlowe papryka avokado krewetki tygrysie zielona pasta curry sos imbirowy: 100 ml oliwy 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki słodkiego sosu chili(...)łyżeczki mielonego imbiru 0,4 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru łyżeczka musztardy sok z 1 limonki Przygotowanie: Arbuza lub melona kroimy na pół. Z miąższu za pomocą specjalnej łyżeczki do robienia kulek z owoców robimy kulki i odkładamy je do lodówki. Jeżeli jej nie macie, użyjcie zwykłej łyżeczki do herbaty a miąższ możecie pokroić w kostkę. Usuwamy resztki miąższu
Kulinarna PatilogiaSkładniki: - 4 szklanki dyni hokkaido pokrojonej w kostkę - 5 łyżek oleju - 1 szklanka drobno pokrojonej cebuli - 1 łyżeczka czarnej gorczycuy - 2 łyżeczki drobno pokrojonego czosnku - 2 łyżeczki świeżego pokrojonego imbiru -3 łyżki curry - 1 i 1/ szklanki pokrojonych pomidorów - 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego - 1 szklanka wody - garść posiekanej kolendry - 1 szklanka uprażonych orzechów nerkowca Przygotowanie: 1. Dynię wymieszaj(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz na złoto w piekarniku rozgrzanym do 200 C. 2. W większym garnku rozgrzej olej i przesmaż cebulę. Dodaj gorczycę, czosnek, imbir, curry i sól. Smaż 7 minut. 3. Dodaj pomidory, mleko kokosowe i wodę. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Dodaj pieczoną dynię i pogotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj
Apetyczna babeczkadojrzałe pomidory lub ew. 1 puszka pomidorów w kawałkach 1/2 puszki mleka kokosowego 1 nieduża cebula – może być szalotka 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka świeżego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry sproszkowana chili do smaku plus ew. posiekana mała papryczka chili jak ktoś lubi ostre smaki sól świeża kolendra(...)Przyprawy utłucz w moździerzu, aby dobrze się połączyły Na maśle klarowanym zeszklij cebulę i dodaj do niej przyprawy – przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane imbir i chili, utłuczone i wymieszane kurkumę, ziarna kolendry i kmin. Dodaj mięso, obtocz je przyprawami i lekko przysmaż. Trzeba cały czas mieszać, łatwo się przypala! Posól
Patchwork