imbir - 9508 przepisów (strona:160/634)

Ziemniaczki w marynacie 116

tradycyjnie, pieczonych , frytek (wiem nie zdrowe, ale my je bardzo lubimy :) czy w formie sałatki ziemniaczanej podaję też ziemniaki ze świeżymy ziołami z tego przepisu.   Składniki: ziemniaki ugotowane imbir świeży starty na tartce sok z połowy cytryny 1 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku świeże zioła u mnie nać pietruszki, bazylia, kolendra i szpinak sól, pieprz, domowa vegeta Ziemniaki(...)gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodajemy posiekaną zieleninę. Do marynaty wrzucamy ziemniaki i dokładnie mieszamy. Ziemniaki najlepiej wstawić do lodówki by przeszły smakiem marynaty. Mmm pycha

Na moim talerzu
Ramen wegetariański 111

Składniki: na jedną porcję Rosół z pieczonych warzyw  (około 300 ml) marchewka z rosołu + mała cebula sos sojowy (mała łyżeczka) lubczyk (pół łyżeczki) imbir (dałam na oko mały kawałek) papryka słodka i ostra (szczypta) makaron chiński lub ryżowy (50g) dodatki: jajko 2 pieczarki szczypiorek (garść) kukurydza (garść) 1. Przygotowujemy rosół z pieczonych warzyw https://mojtalerz.blogspot.com/2019/01/roso-z-pieczonych-warzyw.html 2. Do małego(...)rosołu. 3. Gotujemy jajko na twardo. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. 4. Do rosołu z zmiksowaną marchewką i cebulą dodajemy makaron, sos sojowy, lubczyk, świeżo starty imbir i paprykę słodką, ostrą. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 4 minuty). 5. Przygotowujemy dodatki. Rosół z makaronem i przyprawami przelewamy do miski i układamy dodatki na wierzchu

Na moim talerzu
Łosoś z kurkumą 111

porcje Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania Składniki na łososia z kurkumą: 700 g świeżego fileta z łososia świeżo mielony pieprz sól łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego  łyżeczka masła klarowanego  Jak zrobić łososia marynowanego z kurkumą? Skórę łososia oczyścić z łusek i filet pokroić na mniejsze kawałki. Kawałki ryby oprószyć solą i pieprzem(...)Cukier trzcinowy rozetrzeć z kurkumą i imbirem, natrzeć nim łososia od strony gdzie nie ma skóry. Łososia odstawić na około 40 minut, aby przeszedł przyprawami. Rybę smażyć na dobrze rozgrzanej patelni delikatnie posmarowanej masłem klarowanym przed rozgrzaniem. Smażenie rozpoczynać od strony skóry i pozwolić, aby dobrze się przyrumieniła. Łosoś jest tłustą rybą i nie trzeba do smażenia dodawać tłuszczu, wystarczy

Kuchcik gotuje
Herbata z lipy z miodem 83

trwa sezon wiadomo jaki, więc jeżeli macie ochotę na coś rozgrzewającego to ten napój jest właśnie dla Was.  Składniki: 1 l wody 4 torebki lipy  5 plastrów imbiru (średniej grubości) 1 cytryna 2 łyżki miodu 4 goździki Wrzątkiem zalewamy torebki lipy, parzymy 10 minut, dodajemy od razu imbir i goździki. Po tym czasie z naparu wyciągamy lipę

Kardamonovy
Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i mleczkiem kokosowym 82

mins Cook Time 30 mins Total Time 45 mins Course: Soup Servings: 6 Author: Cooking for Emily Ingredients 2 łyżki oleju (moze być kokosowy) 1 cebula 4 cm imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry w proszku 1 szklanka soczewicy czerwonej 3 szklanki wody 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka mleka kokosowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru brązowego(...)będzie potrzebny tylko sok 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 pęczka kolendry Instructions Cebulę pokroić w kawałeczki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć 5 minut. Imbir zetrzeć, czosnek posiekać – dodać do cebuli, smażyć chwilę i dodać przyprawę curry, zamieszać. Soczewicę przepłukać i odsączyć – dodać do garnka, wymieszać całość i zalać wodą. Gotować 10 minut

Cooking for Emily
Eskalopki z indyka z sosem pomarańczowo-morelowym 148

indyka 1 łyżka mąki pszennej 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju słonecznikowego Sos morelowy: 10 dkg suszonych moreli 1 mała cebula czerwona 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki cukru brązowego 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy 100 ml soku pomarańczowego 1 goździk 100 ml wody Jak przygotować eskalopki z indyka z owocowym sosem . Pierś z indyka pokroić(...)ogień. Sos: morele zalać wodą i odstawić do nasączenia na dwie godziny. Po dwóch godzinach pokroić w plastry i włożyć do garnka. Dodać drobno krojoną cebulę, starty na tarce imbir, brązowy cukier, otartą skórkę z pomarańczy, goździka, wodę oraz sok z pomarańczy. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Po 20-u minutach odłożyć połowę ugotowanych owoców wraz z częścią

mecooks
Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU 112

mięsa na ostro. Zostanie wykorzystany jako dodatek do kanapek, wędlin, mięsa. Sos z jabłek na ostro 5 jabłek 100 ml białego wytrawnego wina kawałek (tak 2 cm) świeżego imbiru 1 czerwona papryka 5 goździków garść śliwek suszonych 2 cebule 3 ziela angielskie 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałeczek (nie za duży) papryczki habanero pół łyżeczki mielonego pieprzu pół szklanki octu jabłkowego(...)początek trzeba wszystko przygotować : Jabłka obrałam i wykroiłam z nich gniazda nasienne, pokroiłam w ćwiartki. Paprykę pokroiłam w drobną kostkę, cebulę, czosnek i imbir obrałam i pokroiłam w miarę drobno. Wszystko przełożyłam do garnka i dodałam pozostałe składniki z listy. Gotowałam na małym ogniu, aż jabłka i papryka zmiękły. Całość zmiksowałam i gotowe! Kilka minut pracy i już. Tym razem

Kuchnia na wzgórzu
Krem szpinakowy 135

Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 80 minut Składniki 500 gr szpinak baby 3 ziemniaki 3 szalotki 2 ząbki czosnku 1 limonka 1 łyżka posiekanego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka masła klarowanego 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 400 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki pieprzu cayen sól pieprz Sposób przygotowania Szalotkę, czosnek i chilli siekamy(...)smażymy na maśle. Gdy wszystko się zeszkli zalewamy bulionem i dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekany imbir, scieramy skórkę z limonki Po ok. 15 min. gdy ziemniaki są ugotowane dodajemy opłukany szpinak. Gotujemy ok. 10-15 minut. Ugotowaną zupę przelewamy łyżką do blendera i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do garnka dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy pieprzem, solą, pieprzem cayen

lysygotuje.pl
Rozgrzewający dahl z czerwonej soczewicy 89

minut 100 g czerwonej soczewicy Pół puszki pomidorów krojonych Pół czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku Łyżeczka świeżo zmielonych ziaren kolendry Łyżeczka przyprawy garam masala Łyżeczka kurkumy 2 cm świeżego imbiru Chili (wg preferencji) Woda/bulion Ryż brązowy Cebulę posiekać w kostkę, wrzucić do garnka na rozgrzany olej Posiekać ząbek czosnku, zetrzeć imbir i dodać do cebuli Do garnka dorzucić chili, kolendrę

HealthyCreations
Ślimaczki kakaowo-piernikowe 150

300g mąki pszennej 8 łyżek cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 200g masła 2 małe jajka 2 szczypty soli pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru   Mąkę pszenną dzielimy na dwie miski, po 150g mąki w każdej. Do każdej z misek dodajemy po 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę i wyrabiamy w palcach. Gdy rozetrzemy(...)masła w mące, do każdej z misek dodajemy po szczypcie soli oraz po 4 łyżki cukru pudru. Do jednej przesiewamy kakao a do drugiej dodajemy cunamon, gałkę muszkatołową oraz imbir. Następnie dodajemy do każdej z misek po jajku i każde ciasto szybko zagniatamy do uzyskania jednolitej, zwartej kulki. Każdą z nich rozmujemy w płaski prostokąt, owijamy folią spożywczą i wkładamy

Smaczna Strona
Piernik czekoladowy z polewą krówkową 120

Piernik czekoladowy: 225g masła 160g brązowego cukru 255g miodu np. wielokwiatowego lub pomarańczowego Huzar 190g melasy 0,5 łyżeczki mielonych goździków 1,5 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki mielonego imbiru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka i 1 żółtko 320ml mleka 350g mąki pszennej 20g kakao 30g kawy zbożowej np. Inki 150g gorzkiej czekolady Wcześniej odważyć mąkę, kakao oraz(...)Inkę, przesiać i odłożyć. Do większego garnka włożyć masło, cukier, miód, melasę oraz goździki, imbir i cynamon. Wszystko podgrzewać na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Następnie do mieszanki dodać sodę, uważajcie, gdyż masa mocno się spieni. W mleku rozbełtać jajka i dodać do masy. Dodać mąkę oraz kakao. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Czekoladę pokroić na drobne

Cooking Monster
Zupa rybna z akcentem azjatyckim 116

białego wytrawnego wina (U mnie jest to świetnie nadające się do tej potrawy Pinot blanc, Vin d'Alsace) 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka starego świeżego imbiru 1 por 1 marchew  1 garść pędów fasoli mung 1 pęczek świeżej pietruszki albo kolendry przyprawa pięciu smaków sól mineralna do smaku biały pieprz 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki(...)solą i pieprzem do smaku, gotować 30 minut.  Po ugotowaniu wywar przelać przez sito i odstawić. Trzecia czynność to rozgrzanie masła w przygotowanym garnku, dodanie posiekanego czosnku i imbiru, pędów fasoli mung oraz pokrojonego pora i marchwi w cienkie paseczki julienne. Dodać obrane i opłukane krewetki. Całość przesmażyć, wlać przygotowany wywar, przyprawić pięcioma smakami, dodać sos sojowy oraz

Wino Francja Kuchnia
Pierniki babci Jadzi 171

maślanki: 1l maślanki naturalnej 1 kg cukru Składniki na mieszankę przypraw: 50 g goździków 5 szt laski cynamonu 10 g kardamonu 10 g mielonego anyżu 10 g mielonego imbiru Składniki na ciasto: 3 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciemnego kakao 400 ml miodu 10 jajek 3 kostki masła (250 g) 1 kg cukru(...)barwy i gęstej konsystencji. Po tym czasie nie gotować dłużej bo karmel stwardnieje. PRZYPRAWY Goździki, cynamon i kardamon mielę w młynku do kawy na pył. Łączę z pozostałymi przyprawami (imbir, anyż). Jeśli nie macie jak zmielić przypraw to możecie użyć gotowej mieszanki. Jednak ja uważam, że ta samodzielnie skomponowana jest najjjjlepsza bo bardziej aromatyczna! CIASTO Kawę zalewamy w kubku wrzącą

Kierunekuchnia
ŚWIĄTECZNY, DOMOWY PASZTET WIEPRZOWY, pieczony 245

goździków 3 listki laurowe 3 łyżki bułki tartej 3 jajka kilka suszonych śliwek kilka kapeluszy suszonych grzybów sól i grubo mielony pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej i mielonego imbiru Pasztet wieprzowy przepis. Domowy pasztet wieprzowy, pieczony fot. Moja Książka Kucharska Przygotowanie pasztetu: Krok 1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w duże kawałki. Wątróbkę oczyścić. Boczek zostawić w kawałku. Cebulę(...)rosołu. Ubić pianę z białek. Krok 5. Do masy pasztetowej dodać pianę z białek, bułkę tartą, pozostały rosół, żółtka - doprawić do smaku grubo zmielonym pieprzem, solą, gałką muszkatołową i imbirem. Do pasztetu można wlać 1 kieliszek brandy lub koniaku. Foremkę do pieczenia pasztetu wyłożyć plasterkami boczku, włożyć masę mięsną i wyrównać. Na wierchu ułożyć plasterki boczku i jeżeli to możliwe

Moja Książka Kucharska
KETO PIERNIK W SZKLANCE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 137

mąki kokosowej 40 g szklanki roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła klarowanego (LCHF, keto, optymalna) 3/4 łyżki cynamonu 1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu opcjonalnie zamiast powyższych pojedynczych przypraw można użyć łyżeczek gotowej przyprawy piernikowej o dobrym składzie ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu(...)wierzchu śmietanka. Jeśli lubicie bardziej intensywny smak piernika to polecam krem podzielić na 2 części i do jednej dodać przyprawy piernikowej z przepisu na piernik: cynamon, goździki, anyż, kardamon, imbir. Keto piernik w szklance świetnie komponuje się z powidłami śliwkowymi, które także mogą stanowić jedną z warstw. Warto też dodać ozdoby lub wiórki z gorzkiej czekolady. Ogranicza Was tylko wyobraźnia

Ola la LCHF

Proponowane wyszukiwania