imbir - 9508 przepisów (strona:160/634)

poncz z lodowatą dłonią i gałkami ocznymi ;) 221

czarnej porzeczki 500 ml wrzącej wody 3 torebki herbaty owocowej np. malina z żurawiną 1-2 szt. pomarańcza 1 cytryna 6 szt. goździków 2 laski kory cynamonu kawałek imbiru opcjonalnie cukier do smaku opcjonalnie 500 ml wódki wykonanie: Do dużego garnka wkładamy herbatę, obrany i pokrojony w plasterki imbir, cynamon, goździki oraz plastry pomarańcza. Całość gotujemy ok. 20 min. Dosładzamy

Domowy Smak Jedzenia
Smoothie ze świeżym sokiem z marchwi, mango, imbirem i chia 103

był jednodniowy sok z marchwi Cymes. 3 porcje Chia : 200 ml mleka migdałowego, 40 g miodu, 40 g nasion chia, Smoothie : mango, 130 ml soku marchwiowego, 10 g startego imbiru, sok z 1/2 pomarańczy, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 70 ml mleka migdałowego, dodatki : 50 g pestek dyni, owoc granatu, mięta, Do mleka dodać miód i wymieszać. Dosypać chia(...)odstawić na co najmniej 15 minut. Mango obrać, wyciąć pestkę. Pokroić. Mleko migdałowe, sok marchwiowy, imbir, sok i skórkę z pomarańczy oraz mango zmiksować na gładką masę. Smoothie przelać do miseczek, dodać chia, lekko wymieszać.  Posypać pestkami dyni, pestkami granatu i liśćmi mięty

królestwo garów
Curry z ciecierzycą i szpinakiem (Curry di ceci e spinaci) 150

vegetariana. Buon appetito :) SKŁADNIKI 500 g ugotowanej ciecierzycy 300 g passaty pomidorowej 200 g szpinaku baby 400 ml mleczka kokosowego 3 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 3 łyżeczki curry w proszku oliwa z oliwek s ó l, pieprz  * 300 g ugotowanego ry żu do podania **** INGREDIENTI 500 g di ceci già lessati(...)podsmażamy cebul ę pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekane 3 ząbki czosnku ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy 3 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki imbiru, mleczko kokosowe oraz passatę pomidorową; doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.  Dodajemy ugotowaną ciecierzycę i kontynuujemy

La grande e la piccola cuoca
Zupa warzywna z curry 146

warzywna z curry  Składniki: 2 łyżki przyprawy curry, można użyć domowej mieszanki curry 0,25 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 0,25 łyżeczki kurkumy 0,25 łyżeczki suszonego imbiru 0,25 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiego  2 cebule 2 ząbki czosnku 2 nieduże cukinie 2 ziemniaki 3 marchewki 1 puszka białej fasoli 1 puszka czerwonej(...)ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cukinię dokładnie umyć i również pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim przyprawy - przyprawę curry, cynamon, kurkumę, gałkę muszkatołową, imbir i ostrą paprykę, smażyć ciągle mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły.  Dodać pokrojone warzywa i dokładnie wymieszać, aby pokryły się przyprawami. Smażyć przez około 5 minut od czasu

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z dyni na mleczku kokosowym 150

obraniu) 1 łyżka masła klarowanego 1 mniejsza cebula 2 ząbki czosnku około 400-500 ml wody lub wywaru warzywnego 150 ml mleczka kokosowego Do smaku: 0,5 łyżeczki imbiru mielonego 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki kurkumy sól pieprz młotkowany z kolendrą Dodatkowo: pestki dyni olej z orzechów włoskich Przygotowanie: Obraną dynię pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić(...)masło dodać cebulę z czosnkiem i lekko zrumienić, tak by cebula nie zrobiła się brązowa. Dodać dynię i całość chwilę podsmażać. Wlać mleczko kokosowe, wodę dodać po pół łyżeczki imbiru, curry, kurkumy i gotować pod przykryciem do miękkości. Zupę zmiksować na krem i doprawić do smaku. W zależności jaką lubimy gęstość dolać wody lub wywaru lub chwilę gotować celem odparowania

Ala piecze i gotuje
Co jeść jesienią? 142

czyli np. musli z jogurtem już tutaj odpada. Dużo lepiej wyjdziemy, gdy zjemy np. płatki owsiane gotowane na mleku lub wodzie z dodatkiem sezonowych owoców i rozgrzewających przypraw: cynamonu, imbiru, goździków. Jeśli nie lubisz owsianki, zjedz jajka: jajecznicę lub omlet z dodatkiem żytniego chleba. Szukasz ciekawego i smacznego śniadania? Polecam Budyń proteinowy z karmelizowanymi owocami Stawiaj na zupy – to najlepszy(...)jarzynowej – wtedy dołączamy do nich jeszcze marchew, pietruszkę i selera. Stosuj jak najczęściej produkty rozgrzewające – to nie tylko przyprawy: anyż, goździki, kardamon, kurkuma i cynamon, ale także miód, imbir, Odżywianie jesienią powinno uwzględniać je w codziennym menu. Woda zdrowia doda – i nie tylko latem. Teraz powinniśmy szczególnie o niej pamiętać. To, że nie chce nam się pić

365 dni dookoła kuchni
Tajska zupa z dynią i krewetkami 163

które idealnie pasują do zupy. 220 g krewetek drobnych 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 dyni hokkaido 50 g czerwonej pasty curry 1 łyżeczka cukru brązowego 2 cm korzenia imbiru 1/2 limonki 1/2 szklanki ryżu  natka pietruszki albo kolendra 400 ml mleczka kokosowego 500 ml bulionu warzywnego olej kokosowy sól, pieprz 1 papryczka chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego Zupa(...)patelni na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebule i czosnek. Dodaję pastę curry, starty imbir i dalej przesmażam. Dynię obieram i kroje w kostkę. Dodaję do pasty, chwile smażę. Wlewam mleczko kokosowe, bulion, dodaję pokrojoną chili, cukier brązowy, koncentrat. Zupę                         gotuję na wolnym ogniu około 10 minut

wesoła kuchnia
Murzynek z kremem 158

jajka (dokładnie umyte i sparzone) 200 g cukru 300 g miękkiego masła 130 g gorzkiej czekolady 70% (ja dałam 100g gorzkiej i 50 g mlecznej) 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2-3 łyżki ajerkoniaku Do nasączenia (opcjonalnie): 125 ml wrzącej wody 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżeczki cukru Polewa: 100 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao(...)przerywając miksowania dodajemy krem jajeczny. Masę dzielimy na dwie części. Jedną część masy łączymy z ajerkoniakiem i 1 łyżką roztopionej czekolady. Do drugiej części wlewamy pozostałą czekoladę oraz imbir, mieszamy. Wystudzone ciasto kroimy na 2-3 blaty. Nasączamy je naparem przygotowanym z rozpuszczonej w wodzie z cukrem kawy (opcjonalnie). Na pierwszy blat rozprowadzamy krem czekoladowo-imbirowy. Przykrywamy drugim plackiem

Smaki Na Talerzu
Pulpety w sosie z czerwonego curry 143

limonki Olej kokosowy (do smażenia) Sos z czerwonego curry 1 łyżka Czerwonej pasty curry (bezglutenowej) 1 łyżka Sosu sojowego, Tamari lub aminokwasów kokosowych 3 ząbki Czosnku 2 cm Kawałek imbiru 400 ml Mleczka kokosowego 1 Papryka (dowolny kolor) 1/2 Cukinii Sok z połowy limonki Pęczek kolendry 1 łyżka Masła orzechowego (u mnie z nerkowców) 1 łyżeczka Płatków chilli lub pieprzu(...)golfa lub mniejsze i podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego na dużym ogniu aż nabiorą koloru (nie muszą być ugotowane w środku). Na tę samą patelnię dodajemy pastę curry oraz imbir i czosnek przeciśnięte przez praskę. Smażymy razem kilkadziesiąt sekund następnie dodajemy sos sojowy, masło orzechowe, płatki chilli, posiekane łodyżki kolendry (w nich jest najwięcej smaku, listki zostawiamy do udekorowania

Oslov.
Katsu Curry 193

mąki pszennej jeśli nie paleo) 1 Jajko 1/2 cup Mąki z manioku Gari (lub panierki panko lub bułki tartej jeśli nie paleo) 1 Cebula lub szalotka 2 cm kawałek Imbiru 2 ząbki Czosnku 1 tbsp przyprawy Curry 1 tsp Kurkumy 1/2 tsp Płatków chilli (lub 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne) 1 tbsp Miodu 500 ml Domowego bulionu 1 tbsp Koncentratu pomidorowego(...)smażenia) Sól i pieprz (do smaku) Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Cebulę kroimy w ćwiartki i podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego. Po 2-3 minutach dodajemy do niej imbir i czosnek i smażymy kolejne 30 sekund uważając by czosnek się nie przypalił. Dodajemy przyprawę curry, kurkumę, koncentrat pomidorowy i mieszamy wszystko razem. Następnie dodajemy bulion, miód oraz ocet i gotujemy

Oslov.
Wilgotna Babka Dyniowo - Imbirowa 113

łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła w temp. pokojowej niepełna szklanka puree dyniowego 3 jajka w temp.pokojowej kl. M 3/4 szkl. cukru najlepiej trzcinowego 2 cm startego korzenia imbiru 2 szczypty cynamonu 1 czubata łyżeczka kakao ewentualnie starta skórka z 1/3 pomarańczy Polewa czekoladowa z orzechami: 5 łyżeczek cukru 15 g masła 1 łyżka zimnego mleka 2 czubate łyżeczki(...)miksujemy z cukrem na puch. 2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka. 3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mus dyniowy, cynamon, imbir starty, kakao i ewentualnie skórkę pomarańczową. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.  Niepełna szklanka dyni (szklanka o pojemności 250 ml ) Wykładamy do blaszki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą

Gotowanie...to proste !
Chlebek daktylowo – dyniowy 147

łyżki miodu 50 g orzechów włoskich 50 g gorzkiej czekolady 100 g płatków owsianych 200 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta gałki muszkatołowej Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Keksówkę wysmaruj olejem kokosowym i wyłóż papierem do pieczenia. Daktyle przełóż do dużej miski lub garnka, zalej je gorącą wodą i odstaw(...)oraz miód. Dodaj posiekane orzechy włoskie i całość dokładnie wymieszaj. W drugiej misce połącz ze sobą składniki suche: mąkę orkiszową, płatki owsiane, posiekaną gorzką czekoladę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli. Do suchych składników dodaj składniki mokre, wymieszaj. Ciasto przelej do formy i wyrównaj wierzch. Chlebek piecz ok. 60 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Smacznego

365 dni dookoła kuchni
Ryż z czerwoną fasolą 128

potraw, jednak szczególnie polecam go do kurczaka w marynacie z limonki i pomarańczy .  Ryż z czerwoną fasolą po jamajsku Składniki: pół średniej cebuli 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru 1 papryczka chilli (może być suszona) 1 listek laurowy 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 1 kubek ryżu 1 kubek wody puszka mleka kokosowego (400ml) 1 łyżeczka soli masło i olej(...)smażenia Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej z masłem i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać imbir, papryczkę chilli, listek laurowy i tymianek, wymieszać i chwilę smażyć.  Dodać ryż, wodę i mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 12-15 minut.  Pod koniec gotowania dodać fasolę i sól, delikatnie

Codzienne Gotowanie
Prosty ramen z odzysku – na korpusie pieczonego kurczaka 321

tłuszczu ściągając go teraz i wyrzucając – resztę tłuszczu bezwzględnie zostawiamy i dodajemy do zupy, to tutaj główny nośnik smaku. Do kurczaka dorzucamy goździki, gwiazdki anyżu, pokrojony na plasterki kawałek imbiru, przekrojoną na połowę cebulę w łupince, obrane ząbki czosnku. Pora myjemy i kroimy w poprzek na pół. Seler obieramy i kroimy na kilka mniejszych kawałków. Czemu akurat te warzywa? Seler(...)jesień! SKŁADNIKI 1,500ml wody korpus, kręgosłup i skrzydełka pieczonego kurczaka z TEGO przepisu 100-150ml soków z blachy po pieczeniu kurczaka 3-4 ząbki czosnku 20g świeżego imbiru 5-6 goździków 2 gwiazdki anyżu 7 łyżek jasnego sosu sojowego (+2 w zapasie) 150g selera 130g pora 1 mała cebula, żółta lub czerwona, ok. 50-70g DO PODANIA

Karo in the Kitchen
Korzenne ciasto z całymi gruszkami! 160

słodkie ciasta dodaj 190g cukru) - 200 ml oleju rzepakowego - 250 ml mleka - 350 g mąki pszennej typ 450 lub 500 - 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1/4 łyżeczki imbiru (nie więcej!) - 1/2 szklanki posiekanych bardzo drobno orzechów laskowych - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 7 średnich gruszek - konferencja - łyżka bułki tartej i łyżka oleju do wysmarowania formy WYKONANIE KROK PO KROKU(...)tartą. Odstaw. Przygotuj dwie miski, do jednej wybij żółtka, do drugiej białka. Białka ubij na sztywną pianę robotem. Do miski z żółtkami, dodaj olej rzepakowy, mleko, przyprawy: cynamon, kardamon, imbir. Całość zmiksuj blenderem lub robotem. Przygotuj miskę, do której wsyp mąkę, cukier drobny, sodę oczyszczoną i szczyptę soli, wymieszaj całość. Dodaj teraz posiekane orzechy i masę z żółtkami, wymieszaj dokładnie

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania