Składniki: gruszki 3 kg, maliny 5 dużych opakowań=2 kg, imbir 1 łyżka, cukier 3/4 kg, kakao 4 łyżki, 3:1 dżem fix 2 opakowania woda 2 litry nigdy nie daje cukru do owoców w szybkowarze (raz dałam i dno się przypaliło),zawsze daję na koniec przy miksowaniu, sok wykorzystuję do picia = umyte maliny wsypać do garnka szybkowara, umyte gruszki(...)połówki bez gniazdek nasiennych dodać do malin do owoców wlać wodę (po odlaniu nadmiaru soku będzie do picia wymieszany z wodą i cukrem), wsypać imbir, po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu 15 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie odlać nadmiar soku, powinno mało zostać, wsypać cukier, kakao, dżem fix i blenderem zmiksować dokładnie, ponownie zagotować
W Mojej Kuchni Lubięściany dobrze po obraniu około 600 g pulpy 250-300 g cukru 1 jabłko pokrojone w kostkę 1 łyżka soku z limonki albo sok cytrynowy wanilia do smaku 5g imbiru Wykonanie Obrać ananasa ,pokroić na kawałki ,obrać jabłko ,pokroić w kostkę .Włożyć do rondla z grubszym dnem-u mnie w żeliwnym rondlu-,dodać cukier , ,p, imbir ,sok z limonki ,oraz
mojej kuchniSkładniki 2 ogórki pół cytryny 1 kawałek mały imbiru 1 szklanka szpinaku zielonego ¼ awokado 1 łyżeczka miodu sól do smaku opcjonalnie Wykonanie Umyć ogórki i pokroić na mniejsze kawałki. Imbir pociąć na małe kawałki. Do blendera włożyć wszystkie składniki i zblendować na gładko.:)) ps.jeśli nie masz blendera, można w maszynce do mięsa wszystko przepuści.foto
mojej kuchniSkładniki 6 marchewek 2-3 ziemniaki ½ papryczki chilli 1 pomarańcza-sok około 2 cm -świeżego imbiru sól odkwaszająca do smaku 2 -3 łyżki masła, lub oliwy kokosowej ciepła ,zagotowana woda ,lub mleczko kokosowe ½ szklanki pestek dyni,słonecznika uprażonego na patelni opcjonalnie Wykonanie Marchewki,ziemniaki umyć , obrać i pokroić w plasterki . W rondlu roztopić masło dodać marchewki, ziemniaki,imbir, chilli pokrojone
mojej kuchnipublikacji Journal Farmakognozji Recenzje : „W czasie, gdy nie istniały antybiotyki i inne produkty apteczne, żarówka czosnku sama reprezentuje cały przemysł apteki ze względu na szerokie spektrum efektów.” Imbir Imbir można spożywać suszone lub sproszkowane. Można także wziąć go jako wyciąg, nalewki, oleje, pastylki lub kapsułki. Jest silnym antybiotykiem, ból przeciwbólowy i środek przeciwzapalny, zdolny do łagodzenia choroby lokomocyjnej
mojej kuchnitradycyjnie, pieczonych , frytek (wiem nie zdrowe, ale my je bardzo lubimy :) czy w formie sałatki ziemniaczanej podaję też ziemniaki ze świeżymy ziołami z tego przepisu. Składniki: ziemniaki ugotowane imbir świeży starty na tartce sok z połowy cytryny 1 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku świeże zioła u mnie nać pietruszki, bazylia, kolendra i szpinak sól, pieprz, domowa vegeta Ziemniaki(...)gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodajemy posiekaną zieleninę. Do marynaty wrzucamy ziemniaki i dokładnie mieszamy. Ziemniaki najlepiej wstawić do lodówki by przeszły smakiem marynaty. Mmm pycha
Na moim talerzuSkładniki: na jedną porcję Rosół z pieczonych warzyw (około 300 ml) marchewka z rosołu + mała cebula sos sojowy (mała łyżeczka) lubczyk (pół łyżeczki) imbir (dałam na oko mały kawałek) papryka słodka i ostra (szczypta) makaron chiński lub ryżowy (50g) dodatki: jajko 2 pieczarki szczypiorek (garść) kukurydza (garść) 1. Przygotowujemy rosół z pieczonych warzyw https://mojtalerz.blogspot.com/2019/01/roso-z-pieczonych-warzyw.html 2. Do małego(...)rosołu. 3. Gotujemy jajko na twardo. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. 4. Do rosołu z zmiksowaną marchewką i cebulą dodajemy makaron, sos sojowy, lubczyk, świeżo starty imbir i paprykę słodką, ostrą. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 4 minuty). 5. Przygotowujemy dodatki. Rosół z makaronem i przyprawami przelewamy do miski i układamy dodatki na wierzchu
Na moim talerzuporcje Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania Składniki na łososia z kurkumą: 700 g świeżego fileta z łososia świeżo mielony pieprz sól łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego łyżeczka masła klarowanego Jak zrobić łososia marynowanego z kurkumą? Skórę łososia oczyścić z łusek i filet pokroić na mniejsze kawałki. Kawałki ryby oprószyć solą i pieprzem(...)Cukier trzcinowy rozetrzeć z kurkumą i imbirem, natrzeć nim łososia od strony gdzie nie ma skóry. Łososia odstawić na około 40 minut, aby przeszedł przyprawami. Rybę smażyć na dobrze rozgrzanej patelni delikatnie posmarowanej masłem klarowanym przed rozgrzaniem. Smażenie rozpoczynać od strony skóry i pozwolić, aby dobrze się przyrumieniła. Łosoś jest tłustą rybą i nie trzeba do smażenia dodawać tłuszczu, wystarczy
Kuchcik gotujetrwa sezon wiadomo jaki, więc jeżeli macie ochotę na coś rozgrzewającego to ten napój jest właśnie dla Was. Składniki: 1 l wody 4 torebki lipy 5 plastrów imbiru (średniej grubości) 1 cytryna 2 łyżki miodu 4 goździki Wrzątkiem zalewamy torebki lipy, parzymy 10 minut, dodajemy od razu imbir i goździki. Po tym czasie z naparu wyciągamy lipę
Kardamonovymins Cook Time 30 mins Total Time 45 mins Course: Soup Servings: 6 Author: Cooking for Emily Ingredients 2 łyżki oleju (moze być kokosowy) 1 cebula 4 cm imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry w proszku 1 szklanka soczewicy czerwonej 3 szklanki wody 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka mleka kokosowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru brązowego(...)będzie potrzebny tylko sok 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 pęczka kolendry Instructions Cebulę pokroić w kawałeczki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć 5 minut. Imbir zetrzeć, czosnek posiekać – dodać do cebuli, smażyć chwilę i dodać przyprawę curry, zamieszać. Soczewicę przepłukać i odsączyć – dodać do garnka, wymieszać całość i zalać wodą. Gotować 10 minut
Cooking for Emilyindyka 1 łyżka mąki pszennej 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju słonecznikowego Sos morelowy: 10 dkg suszonych moreli 1 mała cebula czerwona 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki cukru brązowego 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy 100 ml soku pomarańczowego 1 goździk 100 ml wody Jak przygotować eskalopki z indyka z owocowym sosem . Pierś z indyka pokroić(...)ogień. Sos: morele zalać wodą i odstawić do nasączenia na dwie godziny. Po dwóch godzinach pokroić w plastry i włożyć do garnka. Dodać drobno krojoną cebulę, starty na tarce imbir, brązowy cukier, otartą skórkę z pomarańczy, goździka, wodę oraz sok z pomarańczy. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Po 20-u minutach odłożyć połowę ugotowanych owoców wraz z częścią
mecooksmięsa na ostro. Zostanie wykorzystany jako dodatek do kanapek, wędlin, mięsa. Sos z jabłek na ostro 5 jabłek 100 ml białego wytrawnego wina kawałek (tak 2 cm) świeżego imbiru 1 czerwona papryka 5 goździków garść śliwek suszonych 2 cebule 3 ziela angielskie 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałeczek (nie za duży) papryczki habanero pół łyżeczki mielonego pieprzu pół szklanki octu jabłkowego(...)początek trzeba wszystko przygotować : Jabłka obrałam i wykroiłam z nich gniazda nasienne, pokroiłam w ćwiartki. Paprykę pokroiłam w drobną kostkę, cebulę, czosnek i imbir obrałam i pokroiłam w miarę drobno. Wszystko przełożyłam do garnka i dodałam pozostałe składniki z listy. Gotowałam na małym ogniu, aż jabłka i papryka zmiękły. Całość zmiksowałam i gotowe! Kilka minut pracy i już. Tym razem
Kuchnia na wzgórzuminut 100 g czerwonej soczewicy Pół puszki pomidorów krojonych Pół czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku Łyżeczka świeżo zmielonych ziaren kolendry Łyżeczka przyprawy garam masala Łyżeczka kurkumy 2 cm świeżego imbiru Chili (wg preferencji) Woda/bulion Ryż brązowy Cebulę posiekać w kostkę, wrzucić do garnka na rozgrzany olej Posiekać ząbek czosnku, zetrzeć imbir i dodać do cebuli Do garnka dorzucić chili, kolendrę
HealthyCreations300g mąki pszennej 8 łyżek cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 200g masła 2 małe jajka 2 szczypty soli pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru Mąkę pszenną dzielimy na dwie miski, po 150g mąki w każdej. Do każdej z misek dodajemy po 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę i wyrabiamy w palcach. Gdy rozetrzemy(...)masła w mące, do każdej z misek dodajemy po szczypcie soli oraz po 4 łyżki cukru pudru. Do jednej przesiewamy kakao a do drugiej dodajemy cunamon, gałkę muszkatołową oraz imbir. Następnie dodajemy do każdej z misek po jajku i każde ciasto szybko zagniatamy do uzyskania jednolitej, zwartej kulki. Każdą z nich rozmujemy w płaski prostokąt, owijamy folią spożywczą i wkładamy
Smaczna StronaPiernik czekoladowy: 225g masła 160g brązowego cukru 255g miodu np. wielokwiatowego lub pomarańczowego Huzar 190g melasy 0,5 łyżeczki mielonych goździków 1,5 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki mielonego imbiru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka i 1 żółtko 320ml mleka 350g mąki pszennej 20g kakao 30g kawy zbożowej np. Inki 150g gorzkiej czekolady Wcześniej odważyć mąkę, kakao oraz(...)Inkę, przesiać i odłożyć. Do większego garnka włożyć masło, cukier, miód, melasę oraz goździki, imbir i cynamon. Wszystko podgrzewać na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Następnie do mieszanki dodać sodę, uważajcie, gdyż masa mocno się spieni. W mleku rozbełtać jajka i dodać do masy. Dodać mąkę oraz kakao. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Czekoladę pokroić na drobne
Cooking Monster