imbir - 9508 przepisów (strona:158/634)

Pasztet z kaczki pieczonej 129

zmarnuje. 3 kaczki – około 5,5 kg, 1,5 łyżki soli, 1 łyżka świeżo zmielonych goździków, 1,2 kg wątróbki kaczej, 6 jajek, 1,5 suchej kajzerki, sól, imbir mielony, świeżo mielona gałka muszkatołowa, świeżo mielone goździki, 6 jajek, 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, cebula, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, Kaczkom odciąć kupry i wyrzucić. Wyciąć(...)szyjek i skrzydełek, bułkę lekko odciśniętą trzykrotnie zemleć. Wlać około 200 – 250 ml przecedzonego sosu z pieczenia kaczki, zwracając uwagę aby zebrać jak najwięcej tłuszczu. Doprawić do smaku solą, imbirem, goździkami i gałką muszkatołową. Masa ma być smaczna :) Następnie rozbić do miseczki jajka i je lekko rozbełtać. Dodać do masy mięsnej i dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem

królestwo garów
Tom kha czyli tajska kokosowa zupa idealna 168

porcje: 2 puszki mleka kokosowego / 800 ml mleczka kokosowego 2 małe cebule 1 pęczek kolendry opakowanie liści kafiru 2-3 świeże trawy cytrynowe lub opakowanie suszonej kawałek świeżego imbiru 1 papryczka chili lub 2-3 suszone ostre papryczki 1 limonka Do podania zupy (mi najbardziej smakuje): makaron ryżowy pomidorki koktajlowe wędzone tofu podsmażone na złoto W średniej wielkości garnku(...)litrowym) rozgrzeł łyżkę oleju (najlepszy będzie tu kokosowy nierafinowany) i podsmaż przez 3-4 mnut pokrojoną w półplasterki cebulę oraz imbir obrany i pokrojony w plasterki. Dodaj całą zawartość puszek mleka kokosowego oraz półtora puszki (czyli 600 ml) wody. Wrzuć kafir, trawę cytrynową, papryki. Gotuj na malekim ogniu- zupa nie powinna sie gotować tylko podgrzewać przez około 10 minut

greenscarf
Cynamonowa tarta z gruszkami i popcornem kokosowym (bez cukru białego, glutenu, laktozy, wegańskie) 110

łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny) -150g ksylitolu -100g oleju rzepakowego -110-30g napoju roślinnego -3 łyżeczki babki jajowatej -3 łyżeczki cynamonu -2 łyżeczki mielonego imbiru Nadzienie gruszkowe -1kg gruszek miękkich -2 łyżeczki skrobi -cukier kokosowy -cynamon Dodatkowo -kukurydza popcornowa -olej rzepakowy -cukier kokosowy -cynamon -gorzka czekolada + sylikonowa forma na lód/czekoladki KAKAOWY SPÓD 1. Skrobię(...)mąki, orzechy, cynamon, imbir i proszek wymieszać razem. 2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku. 3. Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty. 4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać. 5. Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej

Candy Pandas
Pasztet z makaronu włoskiego 118

już zależy od naszej inwencji i tego co akurat mamy. 300 g makaronu (tagliatelle), 400 g mięsa (już bez kości) z zupy, 1 – 2 cebule, sól, pieprz świeżo mielony, imbir mielony, gałka muszkatołowa, 1/2 suchej bułki kajzerki, 100 ml gęstej śmietany, masło, tarta bułka, Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odlać, przelać(...)zimną wodą. Cebulę pokroić, poddusić na 2 łyżkach masła. Mięso, cebulę i odciśniętą bułkę zemleć. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałka muszkatołową. Jeżeli farsz byłby zbyt gęsty, można dodać trochę bulionu. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Mięso wymieszać z makaronem. Przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

królestwo garów
Kurczak Jalfrezi 122

świeży pomidor 1 opakowanie krojonych pomidorów lub passata (u mnie passata) 1/4 łyżeczki kurkumy 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 3-4 cm świeżego imbiru 2 łyżki masła klarowanego sól natka pietruszki lub kolendry 1. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki dodajemy sól, kurkumę i pastę curry i dokładnie mieszamy(...)dodajemy do kurczaka. Dodajemy też pokrojone pomidory lub passatę. Lekko solimy i zmniejszamy ogień. 5. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy 20 minut. Po tym czasie dodajemy straty na tarce imbir, oraz zmieloną w moździerzu kolendrę i kmin rzymski.  6. Ponownie przykrywamy i dusimy jeszcze 5 minut. Po tym czasie próbujemy czy danie jest odpowiednio doprawione, myślę, że powinno. Dodajmy

kruche babeczki
Makaron czekoladowy z sosem dyniowym 151

lekko słodkim i banalnie prostym sosem. Składniki : - makaron czekoladowy, - 3/4 szklanki musu z upieczonej dyni, - sok z dwóch mandarynek ( dużych, soczystych ) - skórka i miąższ z mandarynki, - sól, - świeży imbir ( ilość wg własnego upodobania ), - 1/2 - 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej, - czarny sezam. Wykonanie : Makaron ugotować. Do musu dyniowego zetrzeć skórkę z jednej, wyparzonej mandarynki i wcisnąć sok z dwóch mandarynek. Zagotować, dodać(...)cząstki bez błonek, trochę startego imbiru i szczyptę soli.  Mąkę ziemniaczaną wymieszać z małą ilością zimnej wody, wlać do sosu i mieszając zagotować. Sos wylać na ugotowany makaron, posypać uprażonym czarnym sezamem

Przepisy Mikołaja
Zupa krem marchewkowa z masłem orzechowym 210

rosół, garnek narywamy pokrywką i gotujemy marchew w rosole do miękkości. Studzimy zupę, ciepłą przelewamy do blendera kielichowego, dodajemy masło orzechowe i sos Sriracha – świetnie pasuje ten z dodatkiem imbiru. Zupę miksujemy na gładko, przelewamy z powrotem do garnka, podgrzewamy i podajemy. Do tak przyprawionej zupy marchewkowej w lekko tajskim stylu pasują wszystkie szybko smażone na odrobinie oleju kokosowego warzywa(...)mocnym aromacie kokosa 150g cebuli 3 średniej wielkości ząbki czosnku 600g marchwi (waga po obraniu) 1 litr rosołu drobiowego lub jarzynowego 70g masła orzechowego 2 łyżki Srirachy z imbirem albo innego sosu chili (mniej niż 2 łyżki jeśli jest bardzo ostry

Karo in the Kitchen
PIECZONE PODUDZIA W SOSIE ORZECHOWYM 133

duża marchewka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryki czerwonej Marynata: 2 łyżki oliwy 2 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól, pieprz Sos: 300 ml mleczka kokosowego 4-5 łyżek pasty orzechowej Radix-Bis 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 50 ml wody 1 łyżka cukru(...)basmati Radix-Bis Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata: W misce łączymy ze sobą oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, imbir mielony oraz szczyptę soli i pieprzu. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Obtaczamy je w przygotowanej marynacie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny

Kuchnia MagdaLeny
Domowe sushi 123

źródła postaw na wędzoną rybę np łosoś. Inne dodatki: ogórek, rzepa, awokado, mango, paluszki krabowe, serek Philadelphia, sałata, inne. Dodatkowo potrzebujesz także: sos sojowy, opcjonalnie sos teryaki, wasabi, marynowany imbir do sushi. Krojenie składników – do przygotowania rolek maków pokrój rybę w długie cienkie paski, ogórka długiego szklarniowego przekrój na 3 części, a następnie albo pokrój w cienkie plastry(...)miejscach, np w dwóch grupach – połowa rolki w jednym miejscu, połowa w skrajnie oddalonym. Tak rób ze wszystkimi kawałkami. Na koniec wolne przestrzenie wypełnij pastą wasabi oraz marynowanym imbirem. Możesz ułożyć też kiełki lub jadalne kwiaty, reszta zależy od Ciebie. Sushi podawaj z sosem sojowym, a dodatkowo możesz podać sos terijaki. SMACZNEGO! Artykuł Domowe sushi pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Pierogi z rybą 116

farsz : 500 g filetów rybnych, 1 cebula, 1 jajko, imbir mielony, sól, pieprz drobno mielony, 1 – 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie oliwa), ciasto : ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, Farsz : Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu. Cebulę i rybę zemleć w maszynce do mielenia. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem(...)imbirem. Dodać rozbełtane jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi

królestwo garów
Wieprzowina Vindaloo z papryką 72

ząbków czosnku 5 ziaren czarnego pieprzu 2 strąki kardamonu (tylko nasiona) 2 goździki 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 cm kora cynamonu 1 cm korzeń imbiru pół łyżeczki mielonej chili 2 łyżki octu winnego 1 szklanka wody sól olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Mięso kroimy w dużą kostkę. W moździerzu lub młynku do kawy ucieramy/mielimy(...)pieprz, kardamon, goździki, kmin, kolendrę i cynamon na drobny proszek. Miksujemy imbir z czosnkiem, chili i octem na pastę. Mieszamy przyprawy z pastą, dodajemy sól i tą mieszanką nacieramy mięso, odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie smażymy przez 3 minuty pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodajemy mięso i wszystko smażymy kolejne 7 minut. Wlewamy wodę, przykrywamy

Kardamonovy
Placki z dyni 124

ciasto z dyni  przepis  i usmażyłam placuszki. To o placuszkach teraz :) Składniki: * 2 szklanki startej dyni * 1/2 czerwonej papryki * 1 jajko * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * sól, pieprz, imbir * czosnek (opcjonalnie) * olej do smażenia Dynię obrałam ze skórki i wydrążyłam miąższ. Ja swoją dynię rozdrobiłam za pomocą malaksera, polecam taki właśnie sposób. Do startej dyni wbiłam jajko, dodałam mąkę(...)ziemniaczaną i dosypałam sól, pieprz i imbir. Paprykę pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do masy.  Wymieszałam. Masę wykładałam łyżką na rozgrzany olej i smażyłam do uzyskania złoto brązowego koloru.  Notatki: * czosnek można dodać, jeśli ktoś lubi * świetnie pasuje do tych placuszków sos pomidorowy taki jak do pizzy albo sos czosnkowy bądź jogurtowy * smażyłam na średnim ogniu * doprawiać

Pieprzyć z Fantazją
Aloo Gobi 91

Brioszki. Składniki 1 mały kalafior 2 duże ziemniaki 2 pomidory 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka pasty chili sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i kroimy w paski(...)rumiano smażymy ziemniaki. Wyjmujemy na talerz. Jeśli oleju jest mało, trochę dolewamy, rozgrzewamy. Wrzucamy różyczki kalafiora. Podobnie jak ziemniaki, smażymy na rumiano. Kalafior przekładamy na talerz. Następnie wrzucamy starty imbir i cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy pomidory, pastę, kurkumę, podlewamy wodą (około 200 ml). Całość gotujemy pod przykryciem kilka minut. Na patelnię wrzucamy warzywa, mieloną kolendrę i pół łyżeczki garam masala

R'n'G Kitchen
Zupa marchewkowa z imbirem 127

Składniki: 4 marchewki 2 małe ziemniaki por lub cebula pietruszka bulion warzywny (około 1 litr) około łyżki drobno posiekanego lub startego na tartce imbiru 1. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju/masła. Warzywa obieramy, myjemy, kroimy wrzucamy do garnka i smażymy co chwilę mieszając przez około 2 minut. 2. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 15 minut(...)koniec dodajemy imbir. 3. Po lekkim ostudzeniu miksujemy zupę na krem. Próbujemy i w razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z łyżką śmietany. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU