imbir - 9508 przepisów (strona:154/634)

Nalewka cytrynowa z miodem i wanilią. 124

Składniki : 2 duże cytryny 1 niepełna szklanka rodzynek 1/2 szklanki miodu ( np. wielokwiatowy, lipowy ) 1/3 laski wanilii 0,8 l wody 0,5 l spirytusu 95 % świeży korzeń imbiru ( opcjonalnie )    Sposób wykonania :   S pirytus wymieszaj z 0,4 l wody, wlej do słoja, słój szczelnie zamknij i odstaw na dobę , w tym czasie spirytus '' przegryzie '' się(...)jeśli są , wrzuć do słoja ze spirytusem. Usuń białą błonkę z połowy skórki cytryny, pokrój na małe kawałki, wrzuć do słoja. Obcieknięte rodzynki także wsyp do słoja. Jeśli dodajesz imbir, umyj go, obierz ze skórki, pokrój na cienkie plasterki, wrzuć do słoja. Wystarczy 4 - 5 plasterków. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, dodaj do słoja. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw

Przepisy i porady kulinarne
Curry z ciecierzycą i szpinakiem 107

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:PL;} 4 łyżki oleju 3 cebule posiekane 3 pokrojone ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości kciuka, starty dwie zielone chilli lub  łyżeczka zielonej pasty curry 1/2 łyżeczki cynamonu 3 zgniecione nasiona kardamonu 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry(...)cukru 1 łyżeczka soku z limonki sól pęczek kolendry W woku albo w wysokiej patelni lub garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać czosnek cynamon,kardamon,imbir i pastę curry- podsmażyć ok 5 minut  mieszając od czasu do czasu. Dodać chilli, kolendrę, garam masala, przecier pomidorowy i pomidory – dobrze wszystko wymieszać.  Wlać szklanką wody, doprowadzić

Smaczny zeszyt
Zupa krem z dyni – pyszny jesienny przepis 121

małe marchewki 2 małe bataty pół pęczka natki świeżej pietruszki (jeśli nie macie można zastąpić suszoną pietruszką) 0,5 łyżeczki curry szczypta ostrej czerwonej papryki lub zamiennie szczypta mielonego imbiru (dziś dodałam imbir) świeżo mielony czarny pieprz do smaku kilka kropli soku z cytryny sól do smaku około 150 ml mleczka kokosowego około 150 ml śmietanki kremówki groszek ptysiowy

Słodkie okruszki
Mus jabłkowy (Composta di mele) 131

pozostaje mi nic innego, niż polecić Wam dzisiejszy przepis ;) SKŁ ADNIKI* 2 kg jabłek golden 100 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny szczypta imbiru szczypta kardamonu szczypta goździków  * Z powyższej ilości składników otrzymamy ok. 1,5 kg musu **** INGREDIENTI* 2 kg di mele golden 100 g di zucchero di canna 1 cucchiaino di cannella(...)rozpoczynamy od dokładnego umycia jabłek. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazdek nasiennych i kroimy na małe kawałki. Do dużego garnka wrzucamy pokrojone jabłka, cukier , sok z cytryny oraz przyprawy (cynamon, imbir, goździki i kardamon). Całość dokładnie mieszamy. Jabłka gotujemy do miękkości na średnim ogniu ok. 40-50 minut, co jakiś czas mieszając. Ugotowane jabłka blendujemy do gładkiej konsystencji. Tak przygotowany

La grande e la piccola cuoca
Polędwiczka po indyjsku 202

wszystkim potrawom. Składniki 400g polędwiczki wieprzowej 1 średni por 400g pieczarek 1 cebula 200ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki przyprawy garam masala sól pieprz olej do smażenia 1 łyżeczka tartego imbiru Polędwiczka po indyjsku – przepis Polędwiczkę kroimy w paseczki i obtaczamy w mące. Następnie obsmażamy ją na odrobinie oleju na patelni. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i prokrojone w półplasterki(...)pora. Całość smażymy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przyprawę garam masala, imbir i smażymy ok. 2 minut. Dolewamy bulion warzywny i całość dusimy ok. 10 minut. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! Artykuł Polędwiczka po indyjsku pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kremowa zupa z dyni, kukurydzy i czerwonej soczewicy (Crema di zucca, mais e lenticchie rosse) 123

SKŁ ADNIKI 600 g miąższu dyni 300 g czerwonej soczewicy 100 g kukurydzy z puszki 1 l bulionu warzywnego 1 cebula 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki imbiru w proszku sól, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 600 g di polpa di zucca 300 g di lenticchie rosse 100 g di mais precotto 1 l di brodo vegetale 1 cipolla(...)łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy dynię oraz czerwoną soczewic ę. Doprawiamy sol ą,  pieprzem, curry i imbirem.  Na koniec dolewamy gorący bulion.  Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Do przygotowanej zupy dodajemy kukurydzę i miksujemy. Przed podaniem dekorujemy ziarnami kukurydzy; oprószamy natką

La grande e la piccola cuoca
Co zjeść na Bali? Balijskie jedzenie 161

kawa, jak jest oczyszczana, suszona i wypalana. Dodatkowo za darmo spróbować można na nich różnych rodzajów kaw i herbat - m.in kawy z awokado, kokosa, żeń-szenia oraz herbaty/naparu z imbiru, mangostanu, roselli czy też trawy cytrynowej. Jako dodatek podawane jest również prawdziwe, niesamowicie mocne kakao.  SKLEPY NA BALI Na Bali znaleźć można kilka większych sklepów spożywczych oraz mnóstwo przydomowych(...)liście banana, Snake fruit (Salak), Mangostan, Sirsak czy Jambu. PRZYPRAWY NA BALI Trawa cytrynowa, chilli, szalotka i czosnek - to moje pierwsze skojarzenie. Poza tym słodki sos sojowy, sos chilli, imbir, kurkuma, galangal, proszek z krewetek, sok z limonki i suszona/prażona cebula. Nigdy nie jadłam tak aromatycznych i idealnie skomponowanych smakowo dań jak właśnie na Bali. CENY JEDZENIA NA BALI

Czarnawisienka
Wieprzowina po chińsku z ananasem 264

sól i pieprz 2 łyżki sezamu Warzywa (można użyć gotowej mieszanki warzyw do dań orientalnych): 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 1 marchew 1/2 pora 2 ząbki czosnku kawałek imbiru – około 2-3 centymetry 1 łyżka posiekanego szczypiorku opcjonalnie: fasola szparagowa, grzyby mun, kiełki fasoli mung Sos: 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny(...)olej, wrzucamy polędwiczkę i podsmażamy ciągle mieszając przez około 4-5 minut – tak aby mięso z każdej strony było obsmażone *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Warzywa kroimy w słupki (czosnek, imbir i chilli drobno siekamy) i podsmażamy przez około 3 minuty na tym samym tłuszczu co mięso *** *** Dodajemy ananasa odsączonego z zalewy, mieszamy i smażymy razem przez około 2 minuty *** *** Dodajemy

Blog z Apetytem
Napój imbirowy z miodem, cytryną i kurkumą 79

naprawdę super. A co do dawkowania, my pijemy po 2-3 łyżeczki dziennie, czasami dodaję go także do herbaty.  Składniki: 700 ml przegotowanej ciepłej wody 150 g korzenia imbiru 5 cytryn 5 łyżek miodu pół łyżeczki kurkumy duża szczypta pieprzu cayenne Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do dzbanka z wodą. Dodajemy do tego wyciśnięty

Kardamonovy
Pij ten napój przed snem – pozbędziesz się tłuszczu na brzuchu! 105

zawiedziesz! Już po paru dniach będziesz widzieć efekty! Składniki: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – pół cytryny – kilka listków pietruszki, bądź mięty, – kilka plasterków ogórka, – łyżeczka startego imbiru, – 1/3 szklanki wody. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Mikstura najlepiej zadziała wypita tuż przed snem. Imbir oraz cytryna ma właściwości poprawiające metabolizm, pietruszka

To Musisz Wiedzieć
PŁATKI GRYCZANE Z FIGĄ, MIODEM I SUSZONYM JABŁKIEM 156

FIGĄ, MIODEM I SUSZONYMI JABŁKIEM (2 porcje) Składniki 300 ml mleka  6 łyżek płatków gryczanych błyskawicznych 2 figi 6 plasterków suszonego jabłka 2-3 łyżki miodu szczypta cynamonu, imbiru i kardamonu Jak zrobić? Mleko podgrzewam, wsypuję płatki, dodaję cynamon, imbir i kardamon.  Gotuję do miękkości, około 5-10 minut. Dodaję pokrojone w kostkę suszone jabłko. Dosładzam miodem

W kuchni Karmel-itki
Syrop imbirowo-cytrynowy na miodzie 142

wiele sposobów, jako dodatek do herbaty, rozcieńczony z wodą lub jak zwykły syrop (2-3 razy dziennie po 1 łyżce). To prawdziwa bomba witaminowa! Składniki: 350 g korzenia imbiru 5 cytryn miód wedle uznania 1 litr wrzątku Sposób wykonania: 1. Imbir umyć, zetrzeć na tarce o średnich oczkach i zalać wrzątkiem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu wycisnąć przez gazę

Kuchnia domowa Ani
Najlepszy babciny pasztet domowy 117

żytnia bułka – 3 jajka – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka majeranku – 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej – 1/4 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu – 1/4 łyżeczki mielonego, suszonego imbiru Dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy Boczek kroimy i układamy na spodzie dużego, szerokiego garnka. Wołowinę, pierś z indyka i karkówkę kroimy na małe kawałki(...)bułką oraz warzywami mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa z sitkiem o małych oczkach lub miksujemy w malakserze o dużej mocy. Następnie dodajemy jajka, sól, majeranek, gałkę, pieprz i imbir, dokładnie mieszamy lub miksujemy. Podłużną formę (30 x 12 x 10cm) natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Otrzymaną mięsną masę przekładamy do formy i wygładzamy powierzchnię mokrą łyżką. Pieczemy

Be Fit Be Strong
Curry z kurczakiem i papryką 171

piersi z kurczaka trawa cytrynowa 1/2 łyżeczki czerwonego curry (jeśli lubicie ostrzejsze dania, dodajcie więcej) pieprz czerwona papryka cebula 400ml mleczka kokosowego puszka pomidorów krojonych olej do smażenia szczypta imbiru (możecie użyć również takiego świeżego ok. 1,5cm) Curry z kurczakiem i papryką – przepis Cebulę kroimy na cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy curry i smażymy do połączenia(...)się składników. Dodajemy cebulę i ją szklimy. Na patelnię dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i przesmażamy. Doprawiamy do smaku, pieprzem, trawą cytrynową, imbirem. Paprykę kroimy w dużą kostkę dodajemy do kurczaka i smażymy ok. 3-4 minut. Dodajemy mleczko kokosowe , pomidory i całość dusimy ok. 10 minut. W międzyczasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Smacznego! Artykuł Curry z kurczakiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z pieczonej marchewki 284

Słoneczna, jesienna zupa marchewkowa. Delikatnie rozgrzewająca dzięki dodatkowi imbiru. Idealna na przemycenie warzyw w codziennej diecie. Można jeść samą lub z grzankami. My lubimy ją z dodatkiem prażonych pestek dyni i kilkoma kroplami oliwy. Składniki: 1kg marchewki 2 korzenie pasternaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 cm korzenia imbiru 1 litr rosołu 3 gałązki natki pietruszki 3 łyżki oleju rzepakowego

Mohiella

Proponowane wyszukiwania