czosnku -2 łyżki jasnego sezamu -2 łyżki syropu klonowy -2 łyżeczki octu ryżowego -4 łyżki sosu sojowego -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 łyżki oliwy z oliwek -1 cm korzenia imbiru -szczypior dymkip Przygotowanie: W misce łączymy ze sobą sos sojowy,syrop klonowy i ocet ryżowy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na tarce o małych oczkach. Dodajemy
I LOVE LIFEkażdemu. Składniki: * 50 dkg mięsa wołowego * 25 dkg dyni * 1 papryczka chilli * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * 3 łyżki śmietanki 30% * 1 cebula * 2 ząbki czosnku *1/2 łyżeczki imbiru mielonego * 1 łyżeczka płatków słodkiej papryki * suszony czosnek niedźwiedzi * sól * 1 liść laurowy * 3 ziela angielskie * 2 łyżki oleju * natka pietruszki Wołowinę pokroiłam w kawałki(...)pokroiłam w cienkie plasterki dołożyłam do gulaszu. Dwa ząbki czosnku posiekałam w plastry – dodałam, dodałam również 1 łyżką koncentratu pomidorowego.Chwilę wszystko jeszcze dusiłam i przyprawiłam solą, imbirem, dodałam paprykę słodką w płatkach oraz 1 łyżkę suszonego czosnku niedźwiedziego. Kiedy zdjęłam gulasz z ognia dodałam odrobinę śmietanki 30 % i odstawiłam by danie przeszło smakiem. Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki
Pieprzyć z FantazjąDżem żurawinowy 450 g mrożonej żurawiny lub świeżej 160 ml golden syropu 3 łyżki soku z pomarańczy otarta skórka z jednej pomarańczy 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki imbiru w proszku Krem maślano czekoladowy 400 g masła 300 g białej czekolady 240 g cukru pudru Dekoracja tortu 1 gałązka rozmarynu 50 g żurawiny 1 łyżka syropu 2 łyżki cukru(...)sumie będą 4 placki do przełożenia. Ugotuj dżem z żurawiny. Ja użyłam mrożoną żurawinę.Wsyp żurawinę do małego garnka. Wlej syrop, sok z pomarańczy. Dodaj otartą skórkę z cytryny, imbir, cynamon i gotuj dżem przez 15 minut. Po tym czasie dżem powinien znacznie zgęstnieć. Zdejmij dżem z kuchni i wymieszaj z waniliowym ekstraktem z prawdziwej wanilii. Odstaw krem do ostudzenia
codojedzeniaPrzyprawa do speculoos - to mieszanka przypraw korzennych o nazwie speculaaskruiden. W skład mieszanki przyprawowej wchodzi głównie cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir oraz biały pieprz, kardamon i anyż. W niektórych sklepowych mieszankach można w składzie spotkać kolendrę. W związku z tym, że osobiście uwielbiam te ciasteczka i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez nich. Po wielu próbach udało mi się(...)przyprawa do piernika, gdyż oryginalne ciasteczka speculoos mają specyficzny smak i armat. Poniżej przedstawiam swoje proporcje mieszanki: 0,5 łyżeczki goździków 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w maszynce do ziół. Jeśli używamy moździerza należy przesiać mieszankę przyprawową
Ciastka - domowe słodkościpszennej 150 g cukru brązowego 200 ml oleju 200 ml jogurtu naturalnego 150 ml mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka goździków w proszku 2 łyżki miodu 3 jajka szczypta gałki muszkatałowej szczypta soli * Wszystkie sk ł adniki do przygotowania biszkoptu powinny(...)stopni. W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy miód i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia; dodajemy cukier, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatałową i szczyptę soli. W drugiej misce miksujemy jajka z jogurtem, schłodzonym mlekiem z miodem oraz olejem. Mokre składniki stopniowo wlewamy do suchych. Ciasto mieszamy tylko
La grande e la piccola cuocapszennej 140 g masła 100 g cukru trzcinowego 200 ml mleka 2 jajka 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej szczypta soli * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Krem 200 g serka typu philadelphia 100 g masła szczypta cynamonu **** INGREDIENTI(...)burro un pizzico di cannella PRZYGOTOWANIE Muffin Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia; dodajemy cynamon, imbir, gałkę muszkatałową i szczyptę soli. W drugiej misce miksujemy miękkie masło z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, następnie mleko oraz miód. Ciasto miksujemy do połączenia się składników
La grande e la piccola cuocaświderki) 500g pieczarek 250g świeżego szpinaku 2 cebule 4 ząbki czosnku 5 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu 100g startego sera żółtego sól, pieprz imbir gałka muszkatołowa Przygotowanie: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. W garnku podgrzać 2 łyżki masła, dodać cebulę(...)łyżki masła. Dodać mąkę. Podsmażyć, ale nie rumienić. Powoli wlewać mleko ciągle mieszając, a następnie dodać bulion. Mieszać i gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. 6. Sosem polać zapiekankę i posypać startym serem. Włożyć na piekarnika i zapiekać 30 minut w temperaturze 180st.C
Danka Pichcitalerzu i udekorować natką pietruszki. Sałatka z buraków i łososia Składniki na 4 porcje: 100 g ugotowanych buraków obranych i pokrojonych na duże kawałki mała czerwona cebula drobno pokrojona imbir marynowany (taki do sushi) opakowanie wędzonego łososia w plastrach pęczek rzodkiewki pokrojonej na plasterki pół słoiczka kaparów odsączonych z zalewy sos: pół łyżeczki musztardy, łyżka płynnego miodu, łyżka sosu sojowego(...)octu jabłkowego 100 g wędzonego łososia w plastrach Przepis na sałatkę z buraków i łososia Przepis na sałatkę z buraków i łososia Buraki ułożyć na talerzu, posypać cebulą, plasterkami imbiru i rzodkiewki oraz kaparami. Polać sosem ukręconym z musztardy, miodu, sosu sojowego i octu jabłkowego. Udekorować pokrojonym na kawałki łososiem Pierogi z makiem Ciasto na pierogi przygotowane wg tego przepisu
Ugotowane pozamiatanenogi kurczaka . 4 nogi kurczaka, 15 jagód jałowca, szczypta jodłowych igieł (ja użyłam soli sosnowej ), 80 g masła, 150 ml śmietany 30%, 100 ml śmietany 12%, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, sól, Jałowiec zemleć. Nogi kurczaka oprószyć solą, natrzeć jałowcem. Obłożyć igłami jodłowymi, lub oprószyć solą sosnową. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Kurczaka obsmażyć na rumiano(...)wszystkich stron. Wlać śmietanę 30% wymieszaną z imbirem i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby wlać trochę wody. Gdy mięso będzie miękkie wlać śmietanę 12% i jeszcze chwilę razem gotować. Podałam z ryżem
królestwo garówWykonanie Sparz cytrynę wrzątkiem. Przekrój ją na pół. Z jednej połówki zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok. Wymieszaj sok i skórkę z cytryny z musztardą i przyprawami: solą, pieprzem, imbirem, kurkumą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż zamrożone filety. Rozsmaruj na nich marynatę. Wstaw do piekarnika na około 25 minut. Składniki 4 kostki(...)filetów z dorsza atlantyckiego (może być mrożony) sok i skórka z 1/2 cytryny 2 szczypty soli 2 szczypty czarnego pieprzu 2 szczypty mielonego imbiru 2 szczypty kurkumy 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy Wykonanie Umyj dokładnie jarmuż, osusz go i poodrywaj grube łodygi. Pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Na suchej patelni upraż 2 łyżki sezamu. Zsyp je do miseczki
Eat me! Fit me!ciała grzybów Reishi (ekstrakt 15:1, 30% polisacharydów), cynamon cejloński*, błonnik z dziwidła, różowa sól himalajska, ekstrakt z kurkumy (95% kurkuminoidów), kompleks enzymów trawiennych [papaina z papai, ekstrakt z imbiru, ekstrakt z liści mięty pieprzowej, ekstrakt z nasion kopru], substancja słodząca (glikozydy stewiolowe). *składnik pochodzący z upraw ekologicznych Masa netto: 532g / 988g Wartości odżywcze: 100g/ 346 kcal, tłuszcz(...)smakuje bardzo dobrze dlatego dodatek tej przyprawy jest jak najbardziej na plus. Białko roślinne ma idealny poziom słodkości, co ciekawe, czuć również nieco ostrzejsze nuty za sprawą ekstraktu z imbiru i mięty pieprzowej oraz soli. Podsumowanie: Białko zasmakuje szczególnie fanom bananowych smaków. Tak jak zawsze w przypadku białek roślinnych po rozrobieniu w zależności od ilości użytych płynów uzyskujemy gęstą masę
Candy Pandas