imbir - 9508 przepisów (strona:147/634)

Smażony ryż po chińsku + film 68

łyżek sosu sojowego ciemnego 300 g pieczarek 1 mała cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 pomarańczowa lub zielona papryka 1 łyżka startego na tarce o małych oczkach imbiru pęczek szczypiorku z dymki 8 łyżek oleju do smażenia czarny pieprz sól przepis Opłukany ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku. Oczyszczoną i umytą pierś z kurczaka(...)Usmażone mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę, pieczarki oraz paprykę podsmażamy kilka minut na pozostałym oleju, do momentu aż warzywa będą jeszcze jędrne , niezbyt miękkie. Następnie do warzyw dodajemy starty imbir oraz usmażonego kurczaka i wszystko mieszamy. Na końcu zawartość patelni łączymy z ugotowanym ryżem, dokładnie mieszając, całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i jeszcze chwilę podsmażamy. po czym

Smakowite Dania
Domowy kebab drobiowy 125

własnym domu. Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 300 g gęstego jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu i imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżka miodu folia aluminiowa ogrodmny ziemniak 3 patyczki od szaszłyków Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania(...)marynaty jogurtowej. Jogurt mieszamy z przyprawami czyli utartym czosnkiem, papryką, cynamonem, imbirem, kminem, koncentratem pomidorowym oraz solą, pieprzem i miodem.  Mięso kroimy na kilka kotletów, rozbijamy tłuczkiem żeby było cieńsze i zwiększyło swoją objętość. Następnie przekładamy mięso w marynatę, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.  Najpierw przygotowujemy stelaż wbijając w ogromnego ziemniaka owiniętego w folię

Życie zaczyna się w kuchni
Chlebki z piekarnika 71

jogurtu naturalnego szczypta soli Dodatkowo: 400 g pieczarek 200-300 g polędwiczek z kurczaka 1 średniej wielkości cebula 150 g mozzarelli mielona papryka słodka i ostra mielony imbir granulowany czosnek sól, pieprz olej/masło Oczyszczone polędwiczki kroimy na mniejsze paseczki. Oprószamy je mieloną papryką słodką, papryką ostrą, szczyptą mielonego imbiru, granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 1 łyżką oleju

Smaki Na Talerzu
Zupa z soczewicy zielonej 70

posiekane ząbki czosnku 1/2 - 1 posiekana bez nasion papryczka chili 2 łyżki masła (sklarowane ghee ) 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki startego imbiru szczypta garam masala sól, pieprz mielony do smaku Do podania: nasiona sezamu śmietanka kokosowa orzechy posiekana kolendra Zupa z soczewicy zielonej przepis       Ten łatwy przepis na zupę(...)następnie odkroić ziarenka Zagotować rosół, dodać soczewicę i ziarna kukurydzy - ugotować na średnim ogniu. Krok 2. W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać posiekaną papryczkę chili, imbir, czosnek, kolendrę, kumin, kurkumę oraz garam masala - smażyć, często mieszając, aż przyprawy i czosnek zaczną ładnie pachnieć - dodać do zupy. Zupę z soczewicy dokładnie zblendować i jeszcze chwilę gotować. Zupę

Moja Książka Kucharska
Mięso mielone z cukinią w sosie z curry 69

bulionu (drobiowego albo jarzynowego), listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, słodka i opcjonalnie ostra papryka, opcjonalnie kumin (kmin rzymski), opcjonalnie granulowany imbir (lub drobno posiekany mały kawałek świeżego imbiru), opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Mięso mielone z cukinią w sosie z curry, przygotowanie: Mięso podsmażyć

Lekcje w kuchni
Żołądki z indyka z fasolką 84

żołądków z indyka ·        2 ząbki czosnku ·        3 cm korzenia Imbir ·        1 marchew ·        ½ kg fasoli szparagowej ·        10 dag Grzybów Mun ·        2 łyżki skrobi ziemniaczanej(...)Sól Sposób przygotowania: 1.    Żołądki myjemy, usuwamy błonki, kroimy w paseczki i gotujemy w osolonej wodzie. Grzyby Mun moczymy w gorącej wodzie. 2.    Czosnek i imbir obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanej oliwie. 3.    Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w słupki marchew i umytą pokrojoną na mniejsze części fasolę. 4.    Grzyby

Kulinarna Chwila
Bób – przepisy na 6 potraw z bobem w roli głównej 144

kawałek sera feta, doprawić i wymieszać. Zupa z bobu 3. Warzywa w sosie orzechowym Przepis w nieco orientalnym klimacie, sos orzechowy jest zainspirowany kuchnią azjatycką. Mocno wyrazisty, z nutą imbiru, z kawałkami chrupiących orzeszków. Idealnie łączy się z mieszanką letnich warzyw. 150 g bobu 3 młode ziemniaki Parę strączków młodego groszku 1/3 cukinii 2 ząbki czosnku Sos Pół łyżki masła(...)orzechowego z kawałkami orzechów (może być też wersja smooth) Łyżeczka sosu sojowego Pół łyżeczki miodu Łyżeczka startego imbiru Łyżeczka octu ryżowego (może być też jabłkowy/winny) Szczypta chili Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w kostkę i ugotować. Bób ugotować w wodzie z odrobiną soli i cukru, młody potrzebuje około 6 minut, starszy do 10 minut. Na około 5 minut przed końcem

Healthycreations.pl
Kurczak duszony z marchewką i papryką (orientalny) 97

mnie około 150g) – 50g przecieru pomidorowego – 1 łyżka cukru -1 łyżka skrobi kukurydzianej -3 łyżki sosu sojowego -1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy) -10g świeżego imbiru -1 łyżka sezamu – około 70-100ml wody -papryka ostra wg smaku (u mnie 1 łyżeczka) Przed rozpoczęciem należy przygotować wszystkie składniki, ponieważ potrawa przyrządza się bardzo szybko, lepiej wszystko(...)czasu, aż cały płyn odparuje. Następnie zmniejszyć ogień do średniego, dodać na patelnię marchew i paprykę i smażyć przez kolejne 7-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Imbir zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do mięsa razem z papryką. Przecier pomidorowy wymieszać z wodą, dodać do mięsa i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać sos sojowy, wymieszać i dusić

Smaki Armine
Schabowe z sosem rabarbarowym. 82

grillowanych mies. SKŁADNIKI: około 4 kotletów schabowych 1 lyzka oliwy sol i pieprz do smaku Sos: 500 g rabarbaru 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 cm kawałek imbiru 1 lyzka masła 1 lyzka oliwy 1 garść suszonej żurawiny 1/2 szklanki wody 2 łyżki miodu sol do smaku Zapraszam do obejrzenia filmu WYKONANIE: W garnku rozpuścić masło z oliwa(...)rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebule. Kiedy cebula zmięknie do garnka dodać starty czosnek i imbir. Chwilke podsmazyc. Następnie dodać rabarbar, pokrojony w kostkę i 1/2 szklanki wody. Kiedy rabarbar zacznie wypuszczać sok dodać żurawinę i dalej gotować do momentu aż rabarbar zacznie się rozpadać. Pod sam koniec doprawić sola i dodać miód. Dobrze wymieszać i ściągnąć z grzania. Schabowe lekko rozbić

Pani M - kuchnia smakowita
Zdrowe drinki bezalkoholowe 79

litry świeżo wyciśniętego, klarownego soku jabłkowego  2 Jabłka Grójeckie  pokrojone na kawałki 2 laski cynamonu  szczypta gałki muszkatołowej 6 goździków garść rodzynek 2 cm kawałek świeżego imbiru pokrojony na plasterki opcjonalnie sok wyciśnięty z 3 klementynek (mandarynek) lub 2 pomarańczy 2 pomarańcze lub cytryny, dokładnie umyte i pokrojone w plasterki sok z jednej cytryny cukier brązowy(...)smaku Sok jabłkowy z  przyprawami, imbirem, cukrem oraz plasterkami cytrusów i kawałkami jabłek gotuj na wolnym ogniu przez 10-20 minut. Po wyłączeniu kuchenki dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Podawaj na gorąco.  Poncz jabłkowy z wolnowaru  Wszystkie składniki umieść w misie wolnowaru i ustaw czas (dotyczy wolnowarów Crock-Pot) opcja Low - 2-3 godziny Po zakończeniu

Cztery Fajery
Cytryny w syropie imbirowo - korzennym 134

ulep to trzeba dosypać cukru. Skórka cytrynowa dodaje trochę goryczki. 12 – 14 cytryn (najlepiej z cienką skórką), 1 kg cukru (u mnie trzcinowy), 850 ml wody, 80 -100 g imbiru, 20 goździków, 1,5 laski cynamonu, 1 torebka (owoc) kardamonu, Cytryny wyszorować bardzo dokładnie pod wodą. Pokroić w plasterki, odrzucić końcówki. Wyjąć pestki. Ułożyć plasterki cytryn w wyparzonych słoikach. Imbir

królestwo garów
Pasztet wieprzowy 60

czerstwe kajzerki 3 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz olej rzepakowy Karkówkę i podgardle kroimy w większą kostkę, smażymy (partiami) na mocnym ogniu do zrumienienia, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w mniejsze kawałki, chwilę smażymy i również(...)sosie z pieczenia mięsa. Wszystkie składniki z pieczenia, a także bułki mielimy w maszynce. Ja zrobiłam to raz, możecie to przemleć dwa albo i trzy razy. Całość doprawiamy imbirem, gałką, solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy jajka i wszystko dokładnie wyrabiamy rękami. Mięso przekładamy do foremek do 2/3 wysokości i pieczemy godzinę w 200 stopniach.  Taka ilość mięsa zmieściła

Kardamonovy
Fasola w sosie barbecue 56

sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu Worcester 1 łyżka musztardy 0,5 łyżeczki wędzonej ostrej papryki 1 cm kawałek korzenia imbiru liść laurowy szklanka wody sól olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Fasolę zalewamy wodą na jakieś 12 godzin (mniej więcej dwukrotnie zwiększy swoją objętość), po tym czasie gotujemy(...)dorzucamy do cebuli i chwilę smażymy. Do garnka wlewamy passatę, sosy, ocet, miód, musztardę i doprawiamy papryką i solą. Dokładamy jeszcze liść laurowy i starty na najmniejszych oczkach, obrany imbir. Sos gotujemy na niewielkim ogniu tak długo, aż będzie miał konsystencję budyniu, potrwa to około 30 minut, często go mieszamy. Do sosu wlewamy wodę i dodajemy odcedzoną fasolę, doprawiamy solą

Kardamonovy