imbir - 9508 przepisów (strona:153/634)

Domowe sushi 74

płatów Ryż do sushi – musi być to ryż z oznaczeniem na opakowaniu “DO SUSHI” Mata – wykonana w włókien bambusowych Sos sojowy Wasabi Ocet ryżowy Marynowany imbir Ostry nóż Pozostałe składniki, dodatki zależą już od dostępności i preferencji smakowych. Do naszego sushi tym razem wykorzystaliśmy: łososia, dorsza, makrelę, tuńczyka, ogórek, szczypiorek, mango, czarny sezam oraz kremowy serek(...)rolujemy przyciskając bambusową matę, tak aby wszystkie składniki się ze sobą “skleiły”. Kroimy na 2-3 cm kawałki, podajemy z wasabi i sosem sojowym, przegryzając marynowanym imbirem. Szczegółowej instrukcji przygotowywania wszystkich rodzajów sushi nie mamy odwagi opisywać. W tym momencie, dobrze jest zaopatrzyć się w odpowiednią lekturę, a najlepiej przejrzeć parę filmików w sieci. Prawdziwy Mistrz Sushi uczy

Tajemnice Smaku
Kiszone rzodkiewki w wersji azjatyckiej 73

łyżki soli 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu ryżowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 5 ziaren pieprzu 1 liść limonki kafir 2 – 3 plastry korzenia imbiru Wykonanie Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej sól. Kiedy przestygnie do temperatury około 30°C dodajemy miód, sos sojowy, ocet ryżowe i kurkumę, mieszamy , aż się miód rozpuści. Rzodkiewki myjemy, obcinamy(...)liście i układamy w słoiku lub w glinianym naczyniu. Dodajemy ziarna pieprzu, listki limonki kafir i plastry imbiru. Zalewamy przygotowanym roztworem do przykrycia rzodkiewek i obciążmy np. wyparzonym kamieniem. Słój zakręcamy. Pamiętajmy, aby codziennie otworzyć słój i wypuścić nagromadzone gazy. Czas fermentacji trwa tydzień lub dwa. Można fermentować dłużej, nawet do 3 tygodni. Wszystko jednak zależy od temperatury otoczenia

Tajemnice Smaku
Sushirrito, czyli burrito sushi 96

burrito. W przeciwieństwie do burrito, które jest owinięte tortillą, sushiritto zawijamy w bogate w umami nori. Większość składników (ryż, ocet ryżowy, sos sojowy, nori, wasabi, marynowany imbir, sos teryaki, majonez, sos sriracha…) do sushiritto można kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata . Składniki RYŻ 4 szklanki ryżu do sushi  4 szklanki wody ZAPRAWA DO RYŻU 125ml octu(...)ryżowego 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki sosu sojowego DODATKI NIEZBĘDNE nori – wodorosty, suszone w formie płatów sos sojowy wasabi marynowany imbir mata bambusowa ostry nóż DODATKI Zestaw dodatków zależy od naszej pomysłowości i preferencji smakowych. Do tego sushiritto tym razem wykorzystałam: wędzony serek tofu olej ryżowy sos teryaki paluszki krabowe kremowy serek (Philadelphia) majonez sos sriracha

Tajemnice Smaku
Dyniowe kimchi 139

dyni 1 kg kapusty pekińskiej 2 – 3 l wody 3 łyżki soli PASTA KIMCHI 200 ml wody 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru 100 g świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 20 g gochugaru 1 łyżka sos sojowy 1 łyżka sos rybny ( w wersji wegańskiej pomijamy i zamieniamy na sos sojowy) pęczek dymki 1/2 białej rzodkwi Wykonanie Kapustę pekińską(...)wody  razem z mąką ryżową, cały czas mieszamy, aż powstanie nam kleik, dodajemy cukier i odstawiamy z ognia do przestudzenia.   Do przestudzonego kleiku dodajemy starty na tarce imbir i czosnek, paprykę gochugaru, sos sojowy i sos rybny, mieszamy. Obraną białą rzodkiew kroimy na cienkie plastry, a następnie w słupki, tzw. julienne. Dymkę kroimy na 2-3 cm kawałki

Tajemnice Smaku
Indyk teriyaki 176

kurczaka) 5-6 łyżek sosu sojowego jasnego (można dać 3 łyżki jasnego i 2 ciemnego, ale nie sam ciemny) 2 łyżki miodu  2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju sezamowego lub rzepakowego do posypania biały sezam lub pokruszone sezamki (lepsze!) Przygotowanie: Polędwiczki myjemy i oczyszczamy z błonek.  Na patelnię dajemy(...)wszystkie składniki sosu, tj. sos sojowy, olej, miód, sok z cytryny. Dodajemy starty czosnek i imbir. Doprowadzamy do wrzenia.  Do sosu wkładamy kawałki indyka i przykrywamy. Dusimy kilka minut, obracając polędwiczki. Następnie odkrywamy i podsmażamy, aż ładnie się zbrązowią (sos powinien dość mocno odparować).  Podajemy posypane prażonym białym sezamem, a jeszcze lepiej z pokruszonym batonikiem typu "sezamki

bistro mama
Tajska zupa krewetkowa 145

kolb kukurydzy – opcjonalnie 4 suszone (lub świeże) grzyby shitake wcześniej namoczone puszka (400ml) mleka kokosowego 2-3 łodygi trawy cytrynowej 4 listki limonki kaffir mały kawałek (ok 1cm) imbiru 10g świeżego galangalu lub 1 łyżeczka suszonego, sproszkowanego 1-2 łyżeczki żółtej pasty curry sól chili pęczek natki kolendry limonka Jak zrobić tajską zupę krewetkową: Zaczynamy od obrania i pokrojenia(...)łodygi trawy cytrynowej (te wcześniej warto zmiażdżyć lekko np młotkiem kuchennym by wydobyć więcej aromatu). Dodajemy też listki kaffiru, posiekany galangal i gotujemy ok 10 minut. Następnie dodajemy starty imbir, oraz krewetki i gotujemy jeszcze 10 min. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy. Finalnie doprawiamy do smaku solą, chili i sokiem z limonki. Podajemy z posiekanymi listkami kolendry. Artykuł

Dorota Smakuje
INDYJSKI DAL Z CZERWONEJ SOCZEWICY- ŁATWY PRZEPIS 102

soczewicy 1 l wody 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka pasaty 1 cebula 6 ząbków czosnku 3 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki płatków chili kawałek świeżego startego imbiru – wielkości kciuka 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1/2 łyżeczki soli kolendra do posypania olej do smażenia Przygotowanie: Soczewice dokładnie przepłukuję, zalewam zimną wodą i gotuję przez 30 minut. Podczas(...)gotowania utworzy się pianka, którą należy zebrać i wylać. Na rozgrzaną patelnie wlewam olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażam, następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, kurkumę, płatki chili, kumin, garam masala i podsmażam jeszcze przez minutę. Na koniec wlewam szklankę pasaty. Zawartość patelni wrzucam do soczewicy gotuję jeszcze przez chwilę i dodaję mleko kokosowe. Gotowy

Kukuleczki
Krem z batata z mleczkiem kokosowym 118

średnia cebula 1 duża marchewka 2 kostki bulionu warzywnego 4 łyżki mleczka kokosowego  3 szklanki wody (wrzątku) świeżo mielony pieprz słodka papryka - pół łyżeczki gałka muszkatołowa - szczypta imbir - szczypta 1 łyżka masła dodatkowo: ser parmezan / grana padano świeży lubczyk  Przygotowanie: Batata i marchew obieramy i kroimy w małą kostkę a cebulę w piórka. W dużym garnku roztapiamy masło(...)wrzucamy warzywa. Smażymy ok. 10 min na małym ogniu - co chwilę mieszając. Do garnka dolewamy bulion (kostki rozpuszczone we wrzątku). Całość doprawiamy gałką, papryką i imbirem - gotujemy max 40 min. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupkę. Przygotowaną zupę przelewamy do miseczek - polewamy mleczkiem, posypujemy pieprzem i papryką. Podajemy z płatkami parmezanu, dekorujemy lubczykiem

Alutka-Gotuje
Algieria - Pomidorowa zupa z ciecierzycą i zieloną pszenicą (Chorba frik) 100

idealny sposób na wykorzystanie kaszy freekeh, a jednocześnie świetne źródło białka i wielu witamin! Składniki (4 porcje) - 2 łyżki oleju roślinnego - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - łyżeczka startego imbiru - pęczek kolendry - łyżeczka soli - 1/4 łyżeczki pieprzu - łyżeczka cynamonu - czubata łyżka słodkiej papryki - odrobinka ostej papryki - łyżka mielonych nasion kolendry - 1/3 puszki ciecierzycy - puszka pomidorów - 750 ml wody - łyżka koncentratu pomidorowego(...)kaszą jęczmienną) - łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: 1) W garnku rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju przez około 1 minutę. 2) Na tarce ścieramy imbir i czosnek, wrzucamy do garnka. Li ś cie kolendry drobno siekamy. Do garnka wrzucamy wszystkie przyprawy i smażymy przez około minutę. 3) Ciecierzycę, pomidory z puszki, wodę i koncentrat pomidorowy

Roślinożerni urlopowicze
Laksa aromatyczna zupa z curry 140

opakowanie ( lub dowolnego) pasta curry - 1 łyżka tofu - 1 opakowanie opcjonalnie: dorsz lub krewetki lub pierś z kurczaka - 400 g ok 1,5 l. bulionu warzywnego czosnek - 2 ząbki imbir świeży- 2 cm sos sojowy - 2 -3 łyżki pomidorki koktajlowe -kilka sztuk kolendra świeża do smaku mleko kokosowe - 100 ml olej - 2 łyżki marchewka - 1 szt. pasta chili sambal(...)łyżeczka Ugotować makaron 7 minut. Tofu pokroić dość dużą kostkę i zrumienić. Do garnka wlać olej i dodać pastę curry, utarty czosnek i starty imbir. Wlać ok 1,5 litra pokrojoną w plasterki marchewkę. Zagotować. Po 10 minutach włożyć wcześniej podsmażone tofu, pociętą w kostkę rybę, krewetki lub pierś z kurczaka. Po 5 minutach dodać pomidorki, wlać mleko kokosowe . Zagotować

AZgotuj!
Ciecierzyca tikka masala 112

puszki) 3-4 średnie pomidory lub 400 ml passaty pomidorowej 1 cebula *czerwona lepsza pół szklanki roślinnego jogurtu lub mleka kokosowego 4-5 ząbków czosnku 1 cm świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego łyżeczka mieszanki garam masala łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki ostrej papryki (może być też słodka, jeżeli nie lubicie bardzo ostrych potraw) łyżeczka kurkumy łyżka octu jabłkowego lub soku(...)posiekaną cebulę i smaż całość mieszając 2-3 minuty. Kolejno dodaj ciecierzycę, wymieszaj i smaż 5 minut. W międzyczasie zblenduj z dodatkiem szklanki wody (jeżeli używasz świeżych pomidorów) pomidory, imbir i czosnek. Dodaj powstały sos do ciecierzycy z cebulą i gotuj wszystko razem około 10 minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw całość solą i opcjonalnie łyżeczką cukru. Podawaj lekko przemieszane

greenscarf
Rozgrzewające piwo z przyprawami. 81

Składniki : 0,5 l dobrego jakościowo piwa ( najlepiej ciemnego ) około 4 - 5 cm świeżego korzenia imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej kawałek kory cynamonu ( około 2 - 3 cm ) 2 łyżki cukru trzcinowego, brązowego lub miodu naturalnego Sposób wykonania :   P iwo wlej powoli do rondelka, aby się zbytnio nie pieniło. Dodaj gałkę muszkatołową , połamaną na mniejsze kawałki korę cynamonu ( możesz(...)też dać 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego ), obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir oraz cukier lub miód, całość wymieszaj. Rondel postaw na małym ogniu, podgrzewaj, aż piwo dobrze się zagrzeje, ale nie może się zagotować ! Od czasu do czasu zamieszaj trunek najlepiej drewnianą łyżką . Następnie zdejmij rondel z ognia i odstaw pod przykryciem na około 10 - 15 minut. Następnie przelej

Przepisy i porady kulinarne
Grzaniec jabłkowy 107

jabłkowy z dodatkiem korzennych przypraw. Rewelacyjnie pachnie i tak samo dobrze smakuje! Składniki /4 porcje/: 1 litr soku jabłkowego 100% 2 laski cynamonu 1 plaster pomarańczy 3 plasterki świeżego imbiru 3 goździki 4 plastry jabłka   Wykonanie: Sok jabłkowy, cynamon, goździki, plastry jabłek, pomarańczy i imbiru przełożyć do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut. W razie potrzeby dosłodzić

Pasja Smaku
Makaron ryżowy z krewetkami 141

orzeszków ziemnych – garść sezamu – 2 łyżki oliwy + 1 łyżka oleju sezamowego – sok i skórka otarta z jednej limonki – 4 ząbki czosnku – 5 cm korzenia imbiru – 1 zielona papryczka chilli – 1/2 łyżeczki płatków chilli – spora garść posiekanej zielonej części dymki – 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) – sól i świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Makaron(...)ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Na dużą rozgrzaną patelnię lub wok wlej 2 łyżki oliwy ipodsmaż na niej pokrojony drobno czosnek, imbir i papryczkę chilli. Po chwilidorzuć krewetki, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż się zarumienią (ok minutę zkażdej strony). Następnie przełóż same krewetki do miseczki, a na patelnię/wokwrzuć mieszankę warzyw i dopraw solą i pieprzem

I LOVE LIFE