imbir - 9508 przepisów (strona:153/634)

Muffinki piernikowe (Gingerbread muffin) 125

pszennej   140 g masła 100 g cukru trzcinowego 200 ml mleka 2 jajka 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru  1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej szczypta soli * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Krem 200 g serka typu philadelphia 100 g masła szczypta cynamonu **** INGREDIENTI(...)burro un pizzico di cannella PRZYGOTOWANIE Muffin Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia; dodajemy cynamon, imbir, gałkę muszkatałową i szczyptę soli. W drugiej misce miksujemy miękkie masło z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, następnie mleko oraz miód. Ciasto miksujemy do połączenia się  składników

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szpinakiem 98

świderki) 500g pieczarek 250g świeżego szpinaku 2 cebule 4 ząbki czosnku 5 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu 100g startego sera żółtego sól, pieprz imbir gałka muszkatołowa Przygotowanie: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. W garnku podgrzać 2 łyżki masła, dodać cebulę(...)łyżki masła. Dodać mąkę. Podsmażyć, ale nie rumienić. Powoli wlewać mleko ciągle mieszając, a następnie dodać bulion. Mieszać i gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem.  6. Sosem polać zapiekankę i posypać startym serem. Włożyć na piekarnika i zapiekać 30 minut w temperaturze 180st.C

Danka Pichci
Menu na przedświąteczny obiad na słodko 104

talerzu i udekorować natką pietruszki. Sałatka z buraków i łososia Składniki na 4 porcje: 100 g ugotowanych buraków obranych i pokrojonych na duże kawałki mała czerwona cebula drobno pokrojona imbir marynowany (taki do sushi) opakowanie wędzonego łososia w plastrach pęczek rzodkiewki pokrojonej na plasterki pół słoiczka kaparów odsączonych z zalewy sos: pół łyżeczki musztardy, łyżka płynnego miodu, łyżka sosu sojowego(...)octu jabłkowego 100 g wędzonego łososia w plastrach Przepis na sałatkę z buraków i łososia Przepis na sałatkę z buraków i łososia Buraki ułożyć na talerzu, posypać cebulą, plasterkami imbiru i rzodkiewki oraz kaparami. Polać sosem ukręconym z musztardy, miodu, sosu sojowego i octu jabłkowego. Udekorować pokrojonym na kawałki łososiem Pierogi z makiem Ciasto na pierogi przygotowane wg tego przepisu

Ugotowane pozamiatane
Kurczęta pieczone jak dzikie ptaszki – udka kurczaka duszone 102

nogi kurczaka . 4 nogi kurczaka, 15 jagód jałowca, szczypta jodłowych igieł (ja użyłam soli sosnowej ), 80 g masła, 150 ml śmietany 30%, 100 ml śmietany 12%, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, sól, Jałowiec zemleć. Nogi kurczaka oprószyć solą, natrzeć jałowcem. Obłożyć igłami jodłowymi, lub oprószyć solą sosnową. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Kurczaka obsmażyć na rumiano(...)wszystkich stron. Wlać śmietanę 30% wymieszaną z imbirem i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby wlać trochę wody. Gdy mięso będzie miękkie wlać śmietanę 12% i jeszcze chwilę razem gotować. Podałam z ryżem

królestwo garów
Pieczony dorsz na chrupiącym jarmużu z sezamem, czyli zdrowa i lekka kolacja 94

Wykonanie Sparz cytrynę wrzątkiem. Przekrój ją na pół. Z jednej połówki zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok. Wymieszaj sok i skórkę z cytryny z musztardą i przyprawami: solą, pieprzem, imbirem, kurkumą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż zamrożone filety. Rozsmaruj na nich marynatę. Wstaw do piekarnika na około 25 minut. Składniki 4 kostki(...)filetów z dorsza atlantyckiego (może być mrożony) sok i skórka z 1/2 cytryny 2 szczypty soli 2 szczypty czarnego pieprzu 2 szczypty mielonego imbiru 2 szczypty kurkumy 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy Wykonanie Umyj dokładnie jarmuż, osusz go i poodrywaj grube łodygi. Pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Na suchej patelni upraż 2 łyżki sezamu. Zsyp je do miseczki

Eat me! Fit me!
Surowe białko wegańskie, banan z cynamonem + BCAA, Perform – Siła Roślin 104

ciała grzybów Reishi (ekstrakt 15:1, 30% polisacharydów), cynamon cejloński*, błonnik z dziwidła, różowa sól himalajska, ekstrakt z kurkumy (95% kurkuminoidów), kompleks enzymów trawiennych [papaina z papai, ekstrakt z imbiru, ekstrakt z liści mięty pieprzowej, ekstrakt z nasion kopru], substancja słodząca (glikozydy stewiolowe). *składnik pochodzący z upraw ekologicznych Masa netto: 532g / 988g Wartości odżywcze: 100g/ 346 kcal, tłuszcz(...)smakuje bardzo dobrze dlatego dodatek tej przyprawy jest jak najbardziej na plus. Białko roślinne ma idealny poziom słodkości, co ciekawe, czuć również nieco ostrzejsze nuty za sprawą ekstraktu z imbiru i mięty pieprzowej oraz soli. Podsumowanie: Białko zasmakuje szczególnie fanom bananowych smaków. Tak jak zawsze w przypadku białek roślinnych po rozrobieniu w zależności od ilości użytych płynów uzyskujemy gęstą masę

Candy Pandas
Klasyczny krem z dynii 105

dyni – 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego – 1 marchewka – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka kurkumy – 1 łyżeczka świeżego startego imbiru – do podania np grzanki  – do posypania ostra papryczka chili (opcjonalnie) Przygotowanie: Dynię  obrać ze skórki i miąższu i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. W większym(...)garnku na maśle zeszklić pokrojoną w w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodać dynię i pokrojoną marchew. Doprawić solą i kurkumą. Dodać starty imbir. Smażyć ok. 5 minut co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Następnie  zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 – 15 minut aż warzywa będą miękkie.  Po ugotowaniu wszystko zmiksować w blenderze

I LOVE LIFE
Maki sushi 119

philadelphia” garść liści mieszanki  sałat kilka łyżek sezamu  czarnego   chrzan wasabi  sos sojowy Kikkoman   miska z wodą (do maczania dłoni) marynowany różowy imbir Sposób przygotowania: Najważniejszym elementem w przygotowaniu sushi jest ryż. Odmierzoną ilość ryżu zalewamy zimną wodą płuczemy go kilkakrotnie aż wypłuczemy skrobię i woda będzie przezroczysta, zalewamy świeżą i moczymy(...)odwijamy z maty i folii, zostawiamy na kilka minut aby brzegi sushi się zlepiły. Ostrym nożem kroimy na kawałki. Podajemy na talerzu z sosem sojowym, chrzanem wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Makaron z kurczakiem i warzywami po chińsku 142

Składniki: Makaron Chow Mie 250 g Filet z kurczaka 500 g Papryka czerwona Papryka zielona Por biała cześć połowa Marchew średnia czosnek ząbek Bulion warzywny szklanka Imbir świeży stary łyżka Sos sojowy jasny 4 łyżki Curry Sól Pieprz Przygotowanie: Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić dwiema łyżkami sosu sojowego i odstawić do lodówki na godzinę a najlepiej(...)całą noc.  Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekany czosnek i imbir podsmażyć przez minutę na patelni. Dodać kurczaka, krótko podsmażyć i zdjąć z patelni jak tylko zmieni swój kolor. Paprykę pokroić w paski, marchewkę pokroić w słupki, por na plasterki, podsmażyć na tej samej patelni przez 5 minut. Dodać kurczaka, odcedzonego bambusa i zalać wszystko szklanką bulionu

Kulinarne przygody
Makaron z boczkiem i suszonym pomidorem 124

Pozostałe też są bardzo dobre. W sokach wyczuwamy listki mięty, czy pestki malin i widać, że są one naturalne.  Do wyboru mamy jeszcze sok: Moje Szczęście czyli jabłko, imbir, kurkuma, cytryna i sól himalajska, Moja Rozkosz czyli pomarańcza, burak, jabłko, imbir i cytryna, Moja Młodość i tutaj znajdziemy jarmuż, chlorellę, cytrynę i jabłko. Jest też Moja Supermoc i tutaj

kruche babeczki
ZUPA DYNIOWA Z PULPECIKAMI 148

koskę, 4 dojrzałe pomidory, 2-3 ząbki czosnku 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 400ml mleczka kokosowego, Podwójna pierś z kurczaka, 1 cebula szalotka, Mała garść orzechów włoskich, Świeży imbir, około 1cm Natka pietruszki, Sól, pieprz, kurkuma, paprka słodka w proszku, papryka ostra w proszku, oliwa ZUPA DYNIOWA Z PULPECIKAMI PRZYGOTOWANIE: Obraną, pokrojoną w kostkę dynię układam na blasze do pieczenia(...)maszynce do mielenia mięsa, szalotkę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie na złoty kolor. Zmieloną pierś z kurczaka mieszamy z pokrojoną natką pietruszki, uprażonymi orzechami włoskimi, tartym imbirem ( 1 łyżka) oraz z usmażoną szalotką, doprawiamy do smaku przyprawami (papryką, kurkumą, pieprzem oraz solą). Z tak powstałej masy formujemy małe pulpeciki o wielkości orzecha włoskiego. W garnku podgrzewamy mleko kokosowe

Księga-Smaku

Proponowane wyszukiwania