imbir - 9508 przepisów (strona:157/634)

Tajskie kotleciki rybne – lekkie i zdrowe 169

osób. Tajskie kotleciki rybne: 500 g filetów z białej ryby (np. z dorsza) bez skóry i ości 2 łyżki słodko-pikantnego sosu chili 2 łyżeczki startego imbiru 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego skórka otarta z limonki 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki 1 białko jajka duża garść posiekanych liści kolendry lub zielonych części dymki olej do smażenia(...)listków mięty garść listków kolendry opcjonalnie: posiekana papryczka chili bez pestek (lub pół) Tajskie kotleciki rybne: Do misy malaksera lub blendera dodajemy filety, sos chili, starty na drobnych oczkach imbir, wyciśnięte zabki czosnku, sos sojowy, skórkę otartą z wyparzonej wrzątkiem limonki, sok z limonki, białko jajka oraz posiekaną kolendrę lub dymkę. Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę. Dzielimy

Poezja smaku
Kurczak w szklistym sosie jak w wietnamskim barze. Bardzo łatwo zrobisz go w domu. PRZEPIS 173

domu, jeśli będziesz trzymać się naszych wskazówek. Przepis na kurczaka w szklistym sosie jak w wietnamskim barze Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka, ząbek czosnku, około centymetrowy kawałek świeżego imbiru, mała cebula lub podobna ilość dymki, 1 marchewka, kilka suszonych grzybów mun, łyżka pędów bambusa (można kupić w puszcze lub w słoiczku), ostra papryczka, około 1/4 małej główki kapusty pekińskiej(...)czasu potrzebnego na krojenie. Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników, potem nie będzie na to czasu. Mięso kroimy w cienkie płatki w poprzek włókien, przekładamy do miseczki, dodajemy czosnek i imbir, które wcześniej trzeba bardzo drobno posiekać, a następnie rozetrzeć z odrobiną soli na desce za pomocą noża. Mięso doprawiamy też sosem sojowym. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około

Kulinarna Polska
Udka maślankowe 134

znaliście już ten patent? około 8 udek z kurczaka 1 i 1/2 – 2 szkl. maślanki naturalnej 2 łyżki oleju granulowany czosnek papryka mielona – ostra i słodka imbir mielony sól morska, pieprz biały W miseczce mieszamy przyprawy oraz olej (u mnie to około 2 łyżeczki papryki słodkiej, 3/4 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka granulowanego czosnku

Smaki Na Talerzu
Sałatka tajska z krewetkami 142

łyżki orzeszków arachidowych 30 dkg krewetek 1 marchewka kolendra świeża 1/2 limonki 1 garść duża kiełków fasoli mung sól, pieprz papryczka chili mięta świeża 1/2 papryczki chili szczypta imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju olej do smażenia szczypta cukru trzcinowego Dresing: Papryczkę chili kroję drobno, dodaję imbir, sos sojowy, dwie żyłki oleju, sok z limonki, cukier i mieszam

wesoła kuchnia
Czwartek: Stir fry z mielongo indyka i boczniaków 94

mięso. C zas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 500 g mielonego mięsa (indyk, wieprzowina) 2 łyżki startego czosnku (około 4 ząbków) 2 łyżki startego imbiru Mała papryczka chili (według uznania) 200 g boczniaków 2 łyżki oleju 1 szklanka kaszy orkiszowej lub ryżu 1 płaska łyżeczka soli Posiekany pęczek kolendry Sos 6 łyżek wytrawnego wina(...)drugą łyżkę oleju, kiedy się rozgrzeje wyłóż na niego mielone mięso. Smaż na dość mocnym ogniu, rozdrabniając mielonkę drewnianą szpatułką na małe kawałki. Smaż około 4 minut. Dodaj czosnek, imbir i papryczkę chilli, smaż jeszcze minutę, dwie. Następnie wlej do mięsa przygotowany sos, dodaj grzyby i smaż przez 5-7 minut aż płyn zostanie zupełnie wchłonięty przez mięso i odparuje

Niedzielny kucharz
Wtorek: Kurczak huli huli 179

kurczaka Marynata 1/2 szklanki keczupu 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki cukru 6 łyżek octu ryżowego lub jabłkowego 2-3 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki tartego imbiru Przygotowanie: Krok 1 Włóż do dużej misy, albo dużego worka strunowego składniki marynaty: po pół szklanki keczupu, sosu sojowego i cukru, wlej 6 łyżki octu, dodaj dwa starte ząbki czosnku(...)dwie łyżki tartego imbiru. Wymieszaj składniki. Zachowaj kilka łyżek marynaty do smarowania mięsa podczas pieczenia. Włóż do marynaty kurczaka i obtocz w niej dokładnie mięso. Wstaw kurczaka do lodówki na minimum 8 godzin, najlepiej na całą noc. Krok 2 Na pół godziny przed pieczeniem wyjmij udka z lodówki i wyłóż na blaszkę do pieczenia skórką do góry. Rozgrzej piekarnik

Niedzielny kucharz
Wtorek: Chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze 103

łyżki sosu sojowego 2 łyżki wytrawnego wina 2 łyżki wódki ¼ łyżeczki sody Sos Sok z jednej pomarańczy Skórka starta z jednej pomarańczy 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki cukru brązowego lub białego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny lub octu Przygotowanie: Krok 1 Osusz filety z kurczak, pokrój wzdłuż na paski, a następnie(...)Zlej z patelni olej, wytrzyj ją ręcznikiem, wstaw z powrotem na kuchenkę na średni ogień. Umyj pomarańczę, przekrój i wyciśnij z niej sok na patelnię. Dodaj starty czosnek i imbir skórkę z pomarańczy, sos sojowy, sok z cytryny i cukier. Wymieszaj całość. Dodaj do sosu kawałki usmażonego kurczaka. Dokładnie obtocz je sosem gotuj mieszając, aż płyn odparuje i sos zmieni

Niedzielny kucharz
Śniadaniowe bao bans z gotowanym indykiem i warzywami 165

łyżeczki proszku do pieczenia 7 g drożdży instant 1 łyżeczka cukru  Ponadto :  250 g piersi indyka  0,5 główki czosnku  2 cm  kawałek imbiru  6 łyżek jasnego sosu sojowego  3 łyżki oleju sezamowego  100 g świeżego groszu cukrowego  1//2 żółtej cukinii  1 mała czerwona cebula  Sałata endywia(...)miejsce uprzednie nakrywając miskę lnianym ręczniczkiem na ok 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.  2. Mięso w całości umieszczamy w garnku dodajmy sos sojowy, kawałek świeżego imbiru oraz przekrojoną na pół główkę czosnku wraz z skorupkami. Wlewamy olej sezamowy i całość zalewamy zimną wodą tak by przykrywała całość. Przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy przez

vaniliowoczekoladowa
Przetwory z pomysłem Patrycja Machałek – recenzja 139

zabrakło również pomysłów na solonki, sosy i przeciery warzywne, octy, kiszonki itd. Mnie osobiście zainteresowały przepisy na syropy (np. mandarynkowy czy hibiskusowy), na wiśnie w karmelowym burbonie, na marynowany imbir czy powidła z borówek amerykańskich z wanilią i imbirem. Ale zacznę chyba od frużeliny mango z limonką Pysznych pomysłów jest naprawdę wiele, dlatego warto sięgnąć po tą książkę

Słodkie okruszki
ZUPA TAJSKA 95

smaku i ma w sobie nutę tajską. Podałam ja jednak nie z makaronem ryżowym ale zwykłym klasycznym jajecznym Arc Pol Składniki: 3 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego imbiru 3 łyżki czerwone pasty curry 1 garść posiekanej kolendry 2 łyżki oleju kokosowego 1 limonka 1 czerwona papryka 1 cebul 4 szklanki bulionu (u mnie wołowy) 400 ml mleka kokosowego(...)makaronu jajecznego Arc Pol 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego do podania chilli, koper Czosnek, imbir, pastę curry, kolendrę, olej kokosowy, posiekaną paprykę i cebulę blendujemy na gładką masę. Podsmaż masę aż zapach stanie się intensywny. Bulion, mleko kokosowe oraz podsmażoną pastę z warzyw doprowadzamy do wrzenia, zmniejszyć ogień gotować 10 minut. Makaron Arc Pol ugotować al dente

Kuchnia w oparach
Curry z ciecierzycą, mlekiem kokosowym i szpinakiem... 105

ugotowanej ciecierzycy (to zwykle 2 odcedzone puszki) 300g passaty pomidorowej 200g szpinaku baby 400ml puszka mleka kokosowego 3 ząbki czosnku, drobniutko posiekane, lub roztarte 1 cebula, posiekana 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 3 łyżeczki łagodnej mieszanki curry w proszku olej do smażenia sól, pieprz do doprawienia W sporym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju (lub oliwy) i podsmaż przez(...)minuty cebulę i czosnek, mieszając często. Wsyp curry i imbir i przesmaż cały czas mieszając. Wlej mleko kokosowe i passatę, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut. Wsyp ciecierzycę i gotuj kolejnych 5 minut. Następnie zestaw z ognia, dodaj szpinak, wymieszaj i zostaw pod przykryciem na kolejnych 5 minut. Podawaj z ryżem

Lejdi of the house
Odmienione Ciasto marchewkowe 102

łyżeczki mielonego kardamonu  50 g wiórków kokosowych  50 g daktyli  30 g siekanych orzechów u mnie laskowe  1,5 cm kawałek  świeżego imbiru  4 jajka  duże (L) 300 ml oleju arachidowego lub zwykłego słonecznikowego  200 g jasnego cukru trzcinowego  2  łyżki syropu z buraka cukrowego/klonowego/miodu Wykonanie: 1.Mąki przesiewamy(...)miski wraz z proszkiem do pieczenia, oraz sodą. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Do marchewki ścieramy również imbir ale robimy to na mniejszych oczkach tarki. Dodajemy cynamon, kardamon oraz ścieramy skórkę z wyparzonych cytrusów (limonki i cytryny).  Daktyle i orzechy siekamy na mniejsze kawałki i dorzucamy do mąki, wsypujemy również wiórki kokosowe

vaniliowoczekoladowa
Zupa tajska z owocami morza – oryginalna, która chyba nigdy się nie znudzi 138

warzywami oraz cienkim makaronem ryżowym. Na mojej liście do zrobienia podobna zupka tylko zielona. Składniki: 200g owoców morza lub samych krewetek 4 małe cebulki 4 ząbki czosnku 2cm świeżego imbiru łyżeczka oliwy z oliwek 100g groszku cukrowego 100g kukurydzy baby puszka pomidorów łyżka przecieru pomidorowego puszka mleka kokosowego (400ml) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony kminek, kurkuma, papryka słodka oraz chilli(...)ryżowego , ogórek zielony i szczypiorek Sposób przygotowania: Makaron ryżowy przygotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Zmniejsz ogień i dodaj tarty czosnek i imbir. Duś aż cebula będzie miękka. Dodaj pokrojone warzywa oraz owoce morza, zwiększo ogień i chwile podsmażaj. Zalej 2 szklankami wrzątku i gotuj około 10 minut. Następnie zalej pomidorami, dodaj przecier

wysmienity
Wielkanocny pasztet z kurcząt z cząbrem, estragonem i tymiankiem 184

podgardla włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, por) 1 czerstwa bułka pszenna pół szklanki mleka 2 jajka – jedno surowe, drugie ugotowane na twardo Przyprawy: tymianek, cząber, estragon, gałka muszkatołowa, suszony imbir, ziele angielski, liść laurowy, kilka goździków, sól, pieprz Surowy boczek (lub podgardle) oraz liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren czarnego pieprzu (w całości) i goździków zalewamy niewielką ilością zimnej wody(...)gęsta można dolać wywar z gotowania mięsa. Jeżeli jest zbyt rzadka wystarczy dodać trochę bułki tartej. Masę na pasztet doprawiamy: solą, świeżo zmielonym pieprze, świeżo startą gałką muszkatołową, suszonym imbirem oraz ziołami (estragon, cząber i tymianek). Dla urozmaicenia do pasztetu można dodać grubo pokrojone migdały, orzechy włoskie lub suszoną żurawinę. Pasztet przygotowany z tej porcji idealnie zmieści się tradycyjnej keksówce

Korniszonki