imbir - 9508 przepisów (strona:157/634)

Makaron czekoladowy z sosem dyniowym 161

lekko słodkim i banalnie prostym sosem. Składniki : - makaron czekoladowy, - 3/4 szklanki musu z upieczonej dyni, - sok z dwóch mandarynek ( dużych, soczystych ) - skórka i miąższ z mandarynki, - sól, - świeży imbir ( ilość wg własnego upodobania ), - 1/2 - 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej, - czarny sezam. Wykonanie : Makaron ugotować. Do musu dyniowego zetrzeć skórkę z jednej, wyparzonej mandarynki i wcisnąć sok z dwóch mandarynek. Zagotować, dodać(...)cząstki bez błonek, trochę startego imbiru i szczyptę soli.  Mąkę ziemniaczaną wymieszać z małą ilością zimnej wody, wlać do sosu i mieszając zagotować. Sos wylać na ugotowany makaron, posypać uprażonym czarnym sezamem

Przepisy Mikołaja
Zupa krem marchewkowa z masłem orzechowym 221

rosół, garnek narywamy pokrywką i gotujemy marchew w rosole do miękkości. Studzimy zupę, ciepłą przelewamy do blendera kielichowego, dodajemy masło orzechowe i sos Sriracha – świetnie pasuje ten z dodatkiem imbiru. Zupę miksujemy na gładko, przelewamy z powrotem do garnka, podgrzewamy i podajemy. Do tak przyprawionej zupy marchewkowej w lekko tajskim stylu pasują wszystkie szybko smażone na odrobinie oleju kokosowego warzywa(...)mocnym aromacie kokosa 150g cebuli 3 średniej wielkości ząbki czosnku 600g marchwi (waga po obraniu) 1 litr rosołu drobiowego lub jarzynowego 70g masła orzechowego 2 łyżki Srirachy z imbirem albo innego sosu chili (mniej niż 2 łyżki jeśli jest bardzo ostry

Karo in the Kitchen
PIECZONE PODUDZIA W SOSIE ORZECHOWYM 140

duża marchewka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryki czerwonej Marynata: 2 łyżki oliwy 2 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól, pieprz Sos: 300 ml mleczka kokosowego 4-5 łyżek pasty orzechowej Radix-Bis 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 50 ml wody 1 łyżka cukru(...)basmati Radix-Bis Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata: W misce łączymy ze sobą oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, imbir mielony oraz szczyptę soli i pieprzu. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Obtaczamy je w przygotowanej marynacie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny

Kuchnia MagdaLeny
Domowe sushi 130

źródła postaw na wędzoną rybę np łosoś. Inne dodatki: ogórek, rzepa, awokado, mango, paluszki krabowe, serek Philadelphia, sałata, inne. Dodatkowo potrzebujesz także: sos sojowy, opcjonalnie sos teryaki, wasabi, marynowany imbir do sushi. Krojenie składników – do przygotowania rolek maków pokrój rybę w długie cienkie paski, ogórka długiego szklarniowego przekrój na 3 części, a następnie albo pokrój w cienkie plastry(...)miejscach, np w dwóch grupach – połowa rolki w jednym miejscu, połowa w skrajnie oddalonym. Tak rób ze wszystkimi kawałkami. Na koniec wolne przestrzenie wypełnij pastą wasabi oraz marynowanym imbirem. Możesz ułożyć też kiełki lub jadalne kwiaty, reszta zależy od Ciebie. Sushi podawaj z sosem sojowym, a dodatkowo możesz podać sos terijaki. SMACZNEGO! Artykuł Domowe sushi pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Pierogi z rybą 127

farsz : 500 g filetów rybnych, 1 cebula, 1 jajko, imbir mielony, sól, pieprz drobno mielony, 1 – 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie oliwa), ciasto : ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, Farsz : Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu. Cebulę i rybę zemleć w maszynce do mielenia. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem(...)imbirem. Dodać rozbełtane jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi

królestwo garów
Wieprzowina Vindaloo z papryką 75

ząbków czosnku 5 ziaren czarnego pieprzu 2 strąki kardamonu (tylko nasiona) 2 goździki 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 cm kora cynamonu 1 cm korzeń imbiru pół łyżeczki mielonej chili 2 łyżki octu winnego 1 szklanka wody sól olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Mięso kroimy w dużą kostkę. W moździerzu lub młynku do kawy ucieramy/mielimy(...)pieprz, kardamon, goździki, kmin, kolendrę i cynamon na drobny proszek. Miksujemy imbir z czosnkiem, chili i octem na pastę. Mieszamy przyprawy z pastą, dodajemy sól i tą mieszanką nacieramy mięso, odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie smażymy przez 3 minuty pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodajemy mięso i wszystko smażymy kolejne 7 minut. Wlewamy wodę, przykrywamy

Kardamonovy
Placki z dyni 132

ciasto z dyni  przepis  i usmażyłam placuszki. To o placuszkach teraz :) Składniki: * 2 szklanki startej dyni * 1/2 czerwonej papryki * 1 jajko * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * sól, pieprz, imbir * czosnek (opcjonalnie) * olej do smażenia Dynię obrałam ze skórki i wydrążyłam miąższ. Ja swoją dynię rozdrobiłam za pomocą malaksera, polecam taki właśnie sposób. Do startej dyni wbiłam jajko, dodałam mąkę(...)ziemniaczaną i dosypałam sól, pieprz i imbir. Paprykę pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do masy.  Wymieszałam. Masę wykładałam łyżką na rozgrzany olej i smażyłam do uzyskania złoto brązowego koloru.  Notatki: * czosnek można dodać, jeśli ktoś lubi * świetnie pasuje do tych placuszków sos pomidorowy taki jak do pizzy albo sos czosnkowy bądź jogurtowy * smażyłam na średnim ogniu * doprawiać

Pieprzyć z Fantazją
Aloo Gobi 98

Brioszki. Składniki 1 mały kalafior 2 duże ziemniaki 2 pomidory 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka pasty chili sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i kroimy w paski(...)rumiano smażymy ziemniaki. Wyjmujemy na talerz. Jeśli oleju jest mało, trochę dolewamy, rozgrzewamy. Wrzucamy różyczki kalafiora. Podobnie jak ziemniaki, smażymy na rumiano. Kalafior przekładamy na talerz. Następnie wrzucamy starty imbir i cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy pomidory, pastę, kurkumę, podlewamy wodą (około 200 ml). Całość gotujemy pod przykryciem kilka minut. Na patelnię wrzucamy warzywa, mieloną kolendrę i pół łyżeczki garam masala

R'n'G Kitchen
Zupa marchewkowa z imbirem 133

Składniki: 4 marchewki 2 małe ziemniaki por lub cebula pietruszka bulion warzywny (około 1 litr) około łyżki drobno posiekanego lub startego na tartce imbiru 1. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju/masła. Warzywa obieramy, myjemy, kroimy wrzucamy do garnka i smażymy co chwilę mieszając przez około 2 minut. 2. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 15 minut(...)koniec dodajemy imbir. 3. Po lekkim ostudzeniu miksujemy zupę na krem. Próbujemy i w razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z łyżką śmietany. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Kotlety rybne 73

filetów rybnych, 2 cebule, 1 sucha kajzerka, 3 – 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, imbir suszony, cukier, olej do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem(...)imbirem (około 1/2 łyżeczki). Dodać rozbełtane jajko. Dokładnie wymieszać. Formowa niewielkie kotleciki, oprószać bułką tartą i smażyć na rumiano z obu stron. Kotleciki przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Jeżeli zostanie nam kilka kotlecików można włożyć je w zalewę octową. zastawa

królestwo garów
Wegeburgery 151

bułki tartej (ok. 11 g), - łyżka mąki Graham – typ 1850 (ok. 15 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - przyprawy: sos sojowy, imbir, papryka chili, sól i pieprz. Tzatziki: - 1/2 ogórka (ok. 55 g), - ząbek czosnku, - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - łyżka koperku (ok. 8 g), - 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)Cebulę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. 4. Nasiona słonecznika i sezamu prażymy na suchej patelni. 5. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku sosem sojowym, szczyptą imbiru, chili, soli, pieprzu. 6. Formujemy kotlety (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem) i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem. 7. Kotlety pieczemy w 200 stopniach

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Menu na tydzień: Sushi, sajgonki, gołąbki i tortille bez zawijania 138

Makaron ryżowy nitki 7 Ryż jaśminowy 3,5 Makaron lasagna 5 Tortilla 5,4 Wodorosty 9 Orzeszki ziemne 2,6 Fasolka czerwona 5 Kukurydza 5 Sos pomidorowy 2x 8 Imbir konserwowy Papier ryżowy Dodatki Sos hoi sin Sos rybny Ocet ryżowy Cukier Liść laurowy Majeranek Kmin rzymski Sos sriracha Majonez Sezam jasny Sezam czarny Olej Sól Pieprz Razem(...)Rachunek jest wysoki, ale dlatego, że w obliczeniu uwzględiliśmy cenę każdego produktu, nawet jeśli zużyliśmy tylko jego część. Tak jest z makaronem ryżowym, imbirem, tortillą, papierem ryżowym, lasagną, sosem hoi sin, maskarpone, parmezanem, kapustą świeżą i kiszoną, płatami wodorostów nori. Każdy z tych składników został wykorzystany co najwyżej w połowie i zostanie zużyty w kolejnych menu na tydzień Artykuł Menu

Niedzielny kucharz
Kruche ciasteczka marchewkowe 162

ciasteczek 250 g mąki orkiszowej lub pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru drobnego lub 30 g ksylitolu 2 łyżeczki cynamonu pół płaskiej łyżeczki sproszkowanego imbiru 130 g marchwi 100 g masła schłodzonego Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Włóż ją do dużej miski. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i cukier dołóż

365 dni dookoła kuchni
Chińskie danie z polędwiczkami drobiowymi 137

Radix-Bis 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 g grzybów mun sos sojowy ciemny olej kokosowy Radix-Bis pomidory z ziołami i czosnkiem Radix-Bis pieprz szczypta imbiru mąka do panierowania Polędwiczki myjemy, osączamy na durszlaku i przystępujemy do marynowania. Posypujemy pieprzem solą ziołową Radix-Bis , skrapiamy oliwą i sosem sojowym ciemnym. Odstawiamy na kilka godzin. Grzyby(...)kroimy w słupek. W woku rozpuszczamy łyżeczkę oleju sojowego i wrzucamy warzywa i grzybki mun. Przyprawiamy, pieprzem pomidorami i ziołami i czosnkiem Radix-Bis , solą ziołową Radix-Bis  imbirem i sosem sojowym ciemnym.  Smażymy do miękkości, można podlać odrobiną wody i poddusić pod przykryciem. Makaron ryżowy od Radix-Bis zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania