imbir - 9508 przepisów (strona:164/634)

Relish z wiśni 79

Taki sos sprawdzi się zarówno do mięs jaki i .... można eksperymentować :) Składniki 1 kg wiśni 120 g małych cebulek 30 g korzenia imbiru 7 czubatych łyżek cukru 100 g miodu 8 goździków 3 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka ziarenek gorczycy 1 łyzka marynowanego zielonego pieprzu 2 łyżeczki curry sól pieprz Przygotowanie Zagotowałem wydrylowane(...)wiśnie z cząstkami cebulek, posiekanym imbirem, zielonym pieprzem, gorczycą, goździkami, cukrem, octem, sokiem z cytryny i przyprawami (mieszając). Gotowałem, aż płyn prawie zupełnie wyparował. Zamknąłem w słojach

R'n'G Kitchen
Makaron z żeberkami po tajsku 104

smakiem i prostotą. Proporcje na dwie osoby. Składniki 400 g mięsa z ugotowanych żeberek 125 g makaronu chow mein 1 garść grzybów mun 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 50 ml oleju z orzechów arachidowych 1/2 strąku zielonej papryki 2 łyżki pędów bambusa 2 łyżki kiełków fasoli mung 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru(...)ugotowanych żeberek oddzielamy od kości, kroimy w kostkę. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Grzyby zalewamy wrzątkiem, po 10 min odcedzamy i kroimy w paski. Czosnek oraz imbir siekamy. Paprykę kroimy w paski. Szalotki siekamy. Pędy bambusa i kiełki fasoli odcedzamy z zalewy. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso, szalotki, dodajemy sos sojowy, chwilę smażymy, dodajemy pozostałe składniki (oprócz makaronu

R'n'G Kitchen
Czwartek: Jak zrobić stir fry 175

małych sklepach, to intensywny, aromatyczny, mocno słony dodatek do zup i sosów, którym można z powodzeniem zastąpić sól, olej sezamowy, który użyty nawet w niewielkich ilościach aromatyzuje danie, imbir, którego lekko pieprzny a przy tym owocowy smak, dodaje świeżości stir fry, sos rybny – to rzadziej dostępny towar, chyba też średnio chętnie kupowany przez Polaków, bo co tu dużo mówić(...)patent na stir free: )   Składniki: 500 g polędwiczki wieprzowej 1 czerwona papryka 1/2 brokuła 1/2 cukinii Mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania makaronu ryżowego 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki oleju sezamowego lub roślinnego Szczypior Papryczka chili (dla tych co lubią ostre smaki) Przyprawy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) 1 łyżka sosu ostrygowego

Niedzielny kucharz
Chińskie bułki z wieprzowiną bez parownika – smażone i gotowane Sheng Jian Bao 163

gotowych marketowych mieszanek mielonego mięsa wieprzowego – w tych bułkach powinno być naprawdę sprawdzone mięso wysokiej jakości! Dodajemy do mięsa drobno posiekany szczypior razem z cebulką, starty na drobnej tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i olej sezamowy, sól i utłuczony w moździerzu pieprz. Mieszamy składniki dokładnie i wlewamy po łyżce wodę lub rosół – mieszamy tak długo, aż mięso(...)140ml wody NADZIENIE 250g łopatki wieprzowej lub chudego, surowego boczku albo mieszanka 1:1 obu 2-3 łodygi szczypiorku z cebulką 1 ząbek czosnku 1 pełna łyżeczka świeżo startego imbiru 2-3 łyżeczki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki utłuczonego pieprzu syczuańskiego albo 1 łyżeczka utłuczonego kolorowego pieprzu 4-6 łyżek wody albo ramenu DO SMAŻENIA

Karo in the Kitchen
DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I WANILIĄ (PYCHA!) 118

pojemności 300 ml (w sumie ok 2 l dżemu): 1,5 kg rabarbaru, 200-250 g cukru kokosowego lub trzcinowego nierafinowanego, 400 ml wody, 3 łyżki agar agar, Imbir wielkości kciuka, 5 g wanilii mielonej. Wykonanie : Rabarbar i imbir kroimy na kawałki. Następnie umieszczamy w kielichu blendera o dużej mocy.* Dolewamy wodę i resztę składników i blendujemy. Powstały "koktajl" rabarbarowy

Jeść, by żyć w zdrowiu
WASTELAND COLA – FALLOUT – domowy napój o smaku coli 125

łyżeczka 0,50 zł wanilia, aromat – kilka kropel 0,20 zł cynamon mielony – 1 łyżeczka [lub 1 laska – 1,50 zł] 0,20 zł imbir świeży – 1 łyżeczka 0,50 zł gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki 0,20 zł lawenda suszona – szczypta [opcjonalnie] 0,30 zł woda gazowana do podania 1 zł Razem(...)oczkach tarki. Startą skórkę mieszamy w miseczce z 1 łyżką cukru i odkładamy na bok. Wyciskamy sok z limonki i cytryny. Ziarna kolendry miażdżymy poprzez dociśnięcie boczną stroną noża. Imbir obieramy za pomocą łyżeczki (zeskrobujemy z niego skórkę) i ścieramy na tarce. Jeśli używamy całej laski cynamonu, to kruszymy ją na mniejsze kawałki. Do mieszaniny przypraw dodajemy tartą gałkę muszkatołową

Nerds Kitchen
Orientalna zupa z pulpecikami 129

słodkawy. Zachęcamy do eksperymentów. Składniki 300 g mięsa mielonego z indyka 2 łyżki mąki ziemniaczanej pęczek dymek ze szczypiorem (pół do mięsa) 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka startego imbiru 1 papryczka chili 1 l bulionu warzywnego 5 liści kapusty pekińskiej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru palmowego 2 młode marchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej(...)liść kaffiru 3 łyżki soku z limonki tajskiej 100 g makaronu ryżowego vermicelli Przygotowanie A Do mięsa dodajemy sos ostrygowy, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, posiekaną papryczkę, starty imbir, mąkę i dokładnie wyrabiamy. Przygotowujemy małe pulpeciki. Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Do zimnego bulionu wrzucamy pokrojone marchewki, czosnek (plasterki), liście kapusty (grubo skrojone),trawę cytrynową, liść kaffiru, cukier palmowy

R'n'G Kitchen
Kurczak z woka z ryżem i warzywami 165

równej wielkości kawałki. Expresowy, kolorowy, pyszny obiad, polecam! Ogrzewane nadmiary smakują jeszcze lepiej! Skladniki: 1 filet z kurczaka 1 łyżka oleju sezamowego - rafinowanego 1 cebula/ kilka szalotek 3 cm imbiru 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 marchewki 1 seler naciowy 1 czerwona papryka ciemne pieczarki - opcjonalnie 1 szklanka zielonego groszku (u mnie mrożony) 100 g kukurydzy(...)puszki 2 jajka 1/2 szklanki surowego ryżu ( u mnie długoziarnisty jaśminowy) Wykonanie: filet z kurczaka pokroić w jednakowj wielkości 1- cm kostkę. Zamarynować w posiekanym imbirze z czosnkiem i 1,5 łyżki sosu sojowego. Odstawić przynajmniej na 1 godzinę ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu warzywa obrać, pokroić w jednakowej wielkości kostkę w woku rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka z marynatą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mały przekręt, czyli stir fry z żeberkami 122

łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu (najlepiej ryżowego) 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju Korzeń imbiru wielkości kciuka drobno starty 3 ząbki czosnku drobno posiekane Pęk szczypioru z 4 cebulkami albo 4 dymki plus szczypiorek, wszystko drobno posiekane 1/2 główki brokułu Kawałek poszatkowanej czerwonej kapusty, białej(...)wytrzyj ręcznikiem papierowym. Przełóż do miski i wymieszaj z 2 łyżkami sosu. Odstaw. Krok 5 W woku albo dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć na niego imbir, cebulę, zamieszaj a potem dodaj czosnek. Smaż miesiąc pół minuty. Zwiększ temperaturę pod rondlem i wrzucaj po kolei: kapustę, brokuły i marchew. Mieszaj często, żeby warzywa nie przywarły

Niedzielny kucharz
HINDUSKA HERBATA KORZENNA 139

torebki herbaty 500ml.mleka 0.5 łyżeczki cynamonu 10 ziaren pieprzu 5 goździków 5 ziaren ziela angielskiego 1 lišć laurowy Szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki imbiru Miód do smaku ************************************* 1 .Garnek wypełniamy 1 litrem wody i stawiam na gazie. 2 .Wrzucić do niego torebki herbaty , starty imbir oraz wszystkie przyprawy, które miażdżymy w moździeżu. 3 .Gdy woda zawrze w garnku

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
WODA IMBIROWA NA UPAŁY 1048

możemy wtedy korzystać z kąpieli słonecznych.Podaje się ją w krajach od Afryki Północnej na zachodzie po Indie.Pobudza także apetyt. 1.5 litra wody mineralnej nie gazowanej 3 cm.świeżego imbiru 7dag.cukru trzcinowego kilka kostek lodu sok z cytryny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Imbir obieramy i ścieramy na tarce lu miksujemy w blenderze z niewielką ilością wody.Dodajemy do reszty wody i odstawiamy na co najmniej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
3 proste marynaty do mięs z grilla 137

rozgrzanym węglu, po około 5-6 minut z każdej strony.     Marynata boczek:   600 g surowego boczku 30 ml oleju roślinnego 2 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości korka od wina 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 3 łyżki słodkiego sosu chilli 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej papryki(...)proszku 1 łyżka ketchupu 1 płaska łyżeczka soli   Przygotowanie:   Boczek pokrój w plastry. Czosnek utrzyj, imbir pokrój w plastry. Wszystkie składniki marynaty razem wymieszaj. Marynuj minimum 2-3 godziny, najlepiej całą noc. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 15 minut, kilka krotnie przewracając. Artykuł 3 proste marynaty do mięs z grilla pochodzi

kuron.com.pl
Kurczak w sosie korma (Korma Chicken) 151

pełne aromatów indyjskie danie, podawane z pieczywem Naan lub ryżem basmati. Składniki na 2 porcje: 500 g kurczaka 200 ml mleka kokosowego cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy łyżeczka garam masali szczypta chilli klika nitek szafranu 1/2 szkl. mielonych migdałów 1/2 szkl. wiórków kokosowych sól, pieprz(...)masła ghee garść świeżej kolendry Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek posiekać. Kolendrę i kmin rozetrzeć w moździerzu. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, czosnek i imbir i przesmażyć 2 minuty. Dodać kmin, kolendrę, garam masalę i chilli. Po krótkim przesmażeniu dodać kurczaka. Następnie wlać mleko kokosowe, szafran, migdały i wiórki kokosowe. Przemieszać i gotować jeszcze kwadrans

wyzwania kuchenne
Koktajl buraka 123

tylko pomagają schudnąć, ale również wspomagają układ mięśniowy i krwionośny. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: przewaga buraka • Kiedy pić: na czczo Składniki : • 1 duży surowy burak • jabłko • ​grejpfrut • kawałek imbiru • woda (według uznania) Przygotowanie : Obierz buraka ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz ze skóry jabłko, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. ​Potrzyj imbir i razem

KUCHNIA POLSKA
Koktajl z cytryny 103

właściwości odchudzających. Przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm z wielu szkodliwych toksyn. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: przewaga cytryny • Kiedy pić: z rana Składniki : • 3 duże cytryny • łyżka siemienia lnianego • imbir • woda ( według uznania ) Przygotowanie : Wyciśnij sok z cytryny Zetrzyj imbir Powyższe składniki, wodę oraz siemię lniane wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji

KUCHNIA POLSKA