równej wielkości kawałki. Expresowy, kolorowy, pyszny obiad, polecam! Ogrzewane nadmiary smakują jeszcze lepiej! Skladniki: 1 filet z kurczaka 1 łyżka oleju sezamowego - rafinowanego 1 cebula/ kilka szalotek 3 cm imbiru 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 marchewki 1 seler naciowy 1 czerwona papryka ciemne pieczarki - opcjonalnie 1 szklanka zielonego groszku (u mnie mrożony) 100 g kukurydzy(...)puszki 2 jajka 1/2 szklanki surowego ryżu ( u mnie długoziarnisty jaśminowy) Wykonanie: filet z kurczaka pokroić w jednakowj wielkości 1- cm kostkę. Zamarynować w posiekanym imbirze z czosnkiem i 1,5 łyżki sosu sojowego. Odstawić przynajmniej na 1 godzinę ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu warzywa obrać, pokroić w jednakowej wielkości kostkę w woku rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka z marynatą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu (najlepiej ryżowego) 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju Korzeń imbiru wielkości kciuka drobno starty 3 ząbki czosnku drobno posiekane Pęk szczypioru z 4 cebulkami albo 4 dymki plus szczypiorek, wszystko drobno posiekane 1/2 główki brokułu Kawałek poszatkowanej czerwonej kapusty, białej(...)wytrzyj ręcznikiem papierowym. Przełóż do miski i wymieszaj z 2 łyżkami sosu. Odstaw. Krok 5 W woku albo dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć na niego imbir, cebulę, zamieszaj a potem dodaj czosnek. Smaż miesiąc pół minuty. Zwiększ temperaturę pod rondlem i wrzucaj po kolei: kapustę, brokuły i marchew. Mieszaj często, żeby warzywa nie przywarły
Niedzielny kucharztorebki herbaty 500ml.mleka 0.5 łyżeczki cynamonu 10 ziaren pieprzu 5 goździków 5 ziaren ziela angielskiego 1 lišć laurowy Szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki imbiru Miód do smaku ************************************* 1 .Garnek wypełniamy 1 litrem wody i stawiam na gazie. 2 .Wrzucić do niego torebki herbaty , starty imbir oraz wszystkie przyprawy, które miażdżymy w moździeżu. 3 .Gdy woda zawrze w garnku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimożemy wtedy korzystać z kąpieli słonecznych.Podaje się ją w krajach od Afryki Północnej na zachodzie po Indie.Pobudza także apetyt. 1.5 litra wody mineralnej nie gazowanej 3 cm.świeżego imbiru 7dag.cukru trzcinowego kilka kostek lodu sok z cytryny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Imbir obieramy i ścieramy na tarce lu miksujemy w blenderze z niewielką ilością wody.Dodajemy do reszty wody i odstawiamy na co najmniej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirozgrzanym węglu, po około 5-6 minut z każdej strony. Marynata boczek: 600 g surowego boczku 30 ml oleju roślinnego 2 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości korka od wina 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 3 łyżki słodkiego sosu chilli 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej papryki(...)proszku 1 łyżka ketchupu 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Boczek pokrój w plastry. Czosnek utrzyj, imbir pokrój w plastry. Wszystkie składniki marynaty razem wymieszaj. Marynuj minimum 2-3 godziny, najlepiej całą noc. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 15 minut, kilka krotnie przewracając. Artykuł 3 proste marynaty do mięs z grilla pochodzi
kuron.com.plpełne aromatów indyjskie danie, podawane z pieczywem Naan lub ryżem basmati. Składniki na 2 porcje: 500 g kurczaka 200 ml mleka kokosowego cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy łyżeczka garam masali szczypta chilli klika nitek szafranu 1/2 szkl. mielonych migdałów 1/2 szkl. wiórków kokosowych sól, pieprz(...)masła ghee garść świeżej kolendry Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek posiekać. Kolendrę i kmin rozetrzeć w moździerzu. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, czosnek i imbir i przesmażyć 2 minuty. Dodać kmin, kolendrę, garam masalę i chilli. Po krótkim przesmażeniu dodać kurczaka. Następnie wlać mleko kokosowe, szafran, migdały i wiórki kokosowe. Przemieszać i gotować jeszcze kwadrans
wyzwania kuchennetylko pomagają schudnąć, ale również wspomagają układ mięśniowy i krwionośny. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: przewaga buraka • Kiedy pić: na czczo Składniki : • 1 duży surowy burak • jabłko • grejpfrut • kawałek imbiru • woda (według uznania) Przygotowanie : Obierz buraka ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz ze skóry jabłko, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Potrzyj imbir i razem
KUCHNIA POLSKAwłaściwości odchudzających. Przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm z wielu szkodliwych toksyn. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: przewaga cytryny • Kiedy pić: z rana Składniki : • 3 duże cytryny • łyżka siemienia lnianego • imbir • woda ( według uznania ) Przygotowanie : Wyciśnij sok z cytryny Zetrzyj imbir Powyższe składniki, wodę oraz siemię lniane wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji
KUCHNIA POLSKAtego ugotowany ciepły ryż i dużo różnych zdrowych dodatków. Tutaj można poszaleć i to właśnie nam się podoba, na górę ( na ryż ) wrzucacie wszystko co chcecie: awokado glony wakeme imbir szczypiorek ananas fasolka groszek pędy bambusa kiełki papryczki kimichi rzodkiewka ogórek itd. Czyli wszystko to co tylko przychodzi wam do głowy – pełna dowolność. Poke bowl to idealny lunch(...)łososia 200 gr ryżu jaśminowego Marynata do ryby: 4 łyżki sosu sojowego ( bezglutenowego) 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki miodu łyżeczka wasabi Dodatki: awokado rzodkiewka ogórek pędy bambusa różowy imbir kiełki rzodkiewki nasiona sezamu Ryż gotujemy, składniki na marynatę mieszamy. Tniemy łososia na duże kawałki, wrzucamy do marynaty i marnujemy przez ok 10 minut. Dodatki kroimy. Ugotowany ryż wrzucamy
PaleoLiferosły czerwone polne maki. Potem piliśmy truskawkowe shoty. Lato w pełni. truskawki 500 g herbata matcha 1 łyżeczka (opcjonalnie) syrop z agawy 2 łyżki mięty kilka listków imbir tarty 1 łyżeczka Umyte truskawki przełożyć do naczynia i zblendować, dodać syrop z agawy i imbir. Wymieszać, przelać do kieliszków. Na wierzch posypać herbatą matcha. Udekorować listkami mięty
AZgotuj!grządkach słychać . A w weekend to książka i duży kubek herbaty i mój czas bez pośpiechu. Tym razem zeszłam do kuchni i zapragnęłam czegoś słodkiego pachnącego cynamonem, imbirem i za tymi zapachami szła dynia :) Tylko świeżej dyni już w domu nie ma, ale w zamrażarce mam zapach mrożonej dyni, już pokrojonej w kostkę ! To ułatwia sprawę i to bardzo :) Akurat(...)opakowanie dyni mrożonej Poltino 1 szklanka cukru 2 jajka 2,5 szklanki mąki 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3/4 szklanki mleka 3,2% 1 łyżka mielonego cynamonu 1 łyżka mielonego imbiru 2 szczypty soli 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 250 ml śmietany 30% + 1 łyżka cukru pudru Rozgrzewamy piekarnik na 200 C. Dynię wysypałam z opakowania
Kuchnia na wzgórzuporcje buddha bowl Boczniaki: 500 g boczniaków 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu z agawy 1 łyżka octu ryżowego szczypta płatków chili ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka oleju, np. sezamowego 1 łyżka ciekanej natki pietruszki 1 łyżeczka sezamu Dodatkowo: 200 g roszponki 2 marchewki 1 awokado garść rzodkiewek Prażona ciecierzyca: 1 puszka ciecierzycy ½ łyżeczki ostrej papryki(...)agawy 6 łyżek zimnej wody szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Boczniaki Boczniaki oczyść z ziemi. Czosnek drobno posiekaj i połącz go z sosem sojowym, syropem z agawy, octem ryżowym, płatkami chili, imbirem i olejem sezamowym. Marynatą natrzyj boczniaki, a następnie smaż je na suchej patelni przez kilka minut. Po usmażeniu posyp je siekaną natką pietruszki i sezamem. Prażona ciecierzyca Ciecierzycę odcedź
Food Squarepyszne. Składniki: 500 g dobrej jakości mięsa wołowego świeżo mielonego boczek gorczyca ewentualnie łyżeczka musztardy kolendra mielona pieprz sól cebula czerwona 1-2 ząbki czosnku ok.łyżeczki startego świeżego imbiru pół szklanki zimnego rosołu ewentualnie bulionu majonez ketchup sałata ser do hamburgerów Wykonanie: Wołowinę mieszamy z przyprawami: gorczycą, pieprzem, solą, kolendrą, imbirem, czosnkiem oraz ćwiartką startej cebuli. Dodajemy zimny rosół
Pysznie & Piękniemała natka, szczypiorek sól, pieprz 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki cukru trzcinowego 6 łyżek sosu sojowego 1/4 szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 cm imbiru 1 papryczka chili olej Polędwicę kroję w cienkie plastry około 0,5 cm, rozbijam delikatnie ręką, posypuję solą, pieprzem i obtaczam w mące ziemniaczanej. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Marchew(...)kroję i paprykę oraz cukinię. Bardzo dobrze cienko kroi maszynka do chleba i do tego szybko. Na patelni na oleju przesmażam marchew, paprykę, por i cukinię, starty imbir. i czosnek starty, oraz chili pokrojone. Warzywa duszę pod przykryciem około pięć minut. Można podlać je odrobiną wody. Przekładam je na talerz. Cebulę kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję polędwicę
wesoła kuchniaSkładniki na małą keksówkę: 150 g mąki pszennej razowej 100 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru (dodałam zamiast gałki muszkatałowej) duża szczypta soli 100 g masła 100 g miodu 75 g brązowego cukru 3 jajka 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka orzechowego alkoholu (np. Amaretto lub Soplica(...)brązowy cukier do posypania (ok. 1 łyżki) garść posiekanych orzechów włoskich Rabarbar obrać i pokroić na 1,5 cm kawałki. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem i solą. Masło utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z przyprawami i dokładnie zamieszać. Wówczas dodać
My simple kitchen