jaśminowego – ok. 250-300 g piersi z kurczaka – papryka czerwona i żółta – cebula – sól i pieprz – szczypta chili i pieprzu cayenne – 1 łyżeczka imbiru mielonego – szczypta curry – 1 łyżeczka papryki słodkiej sos – 2 łyżki octu balsamicznego – 2 łyżki miodu Przygotowanie: Filet opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać(...)ipokroić w kostkę. Paprykę żółtą i czerwoną umyć i pokroić w cienkie paski. Filet przyprawić solą i pieprzem, dodac curry, paprykę mielonąoraz imbir, chilli i pieprzu cayenne. Smażyć na rozgrzanej patelni aż kurczak będzie kruchy. Pod koniec dodać ocet balsamiczny wymieszany z miodem i smażyć chwilę aż sos zgęstnieje. Na drugiej patelni zeszklić cebulę a następnie dodać pokrojone papryki, dusić
I LOVE LIFEszynki wieprzowej 2-3 świeże ,kolorowe papryczki chilli 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka , mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka miodu sól do smaku 1 łyżka majonezu 1 jajko , najlepsze kacze , ale kurze też może być patyczki do szaszłyków Mięso mielone przekładamy do miski . Dodajemy(...)niego startą na grubych oczkach cebulę , wyciśnięty praska czosnek , gałkę , curry , imbir , miód , siekane chilli i jajko . Mięso z szynki jest bardzo chude więc trzeba dodać majonez , on sprawia ,że szaszłyki nie będą wiórowane i twarde , tylko soczyste . Wyrabiamy wszystko na gładka masę . Z mięsa formujemy podłużne cygara i nabijamy je na patyczki , mocno dociskają i spłaszczając . Układamy
Ogrodnik w podróżyfileta z kurczaka 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 50 g czerwonej pasty curry 4 łyżki oleju kokosowego 3 ząbki czosnku 1 szalotka 1 łyżka startego świeżego imbiru 400 g kalafiora 2 woreczki ryżu jaśminowego 1 papryczka chili garść świeżej kolendry cytryna lub limonka Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy na parze(...)rozgotować, powinien pozostać chrupiący. Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, szklimy pokrojoną w kostkę szalotkę i czosnek. Po chwili dodajemy pastę curry oraz imbir. Do mieszanki dorzucamy pokrojonego fileta. Krótko podsmażamy, zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość gotujemy 5 minut. Serwujemy z ryżem, kalafiorem, listkami kolendry, cytryną lub limonką oraz płatkami z papryczki chili. Artykuł Czerwone curry
Kierunekuchniasprawą sporej ilości suszonych płatków papryczek chili. Podstawowy przepis zakłada przygotowanie kimchi z kapusty pekińskiej i wybranych warzyw: marchewki, białej rzodkwi lub rzepy, cebuli, czosnku i imbiru. Kimchi potrawa. W Korei kimchi jest bardzo popularną potrawą i ważnym elementem każdego posiłku. Kimchi bywa także składnikiem innych potraw takich jak zupa kimchi lub smażony ryż z kimchi(...)szczypiorkiem, posiekać 3 cebule, pokroić w kostkę 3 marchewki, pokroić w cienkie słupki o dł. ok. 5cm 1 jabłko, obrać i pokroić w kostkę 1-2 łyżeczki tartego imbiru 1/2 białej rzodkwi, pokroić w kostkę kleik ryżowy: 3 szklanki wody stołowej 1/2 szklanki mąki ryżowej ( można zmielić ryż) 1/4 szklanki cukru białego 1 szklanka płatków chili 1 szklanka sosu rybnego
Moja Książka Kucharskajabłkowa: 0,5 kg jabłek (po obraniu) 2-3 łyżki cukru trzcinowego 1 szkl wody 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru Bita śmietana: 500 ml zimnej kremówki 30% 2,5 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody Posypka orzechowa: 100 g orzechów włoskich 2 łyżki cukru trzcinowego(...)góry dnem i ostudzić biszkopt. Zimny biszkopt przekroić na 2 blaty. Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w kostkę przełożyć na patelnię wlać pół szklanki wody wsypać cukier, cynamon i imbir. Całość podsmażać do miękkości jabłek. Najlepiej żeby część jabłek pozostała w kawałkach. Gdy jabłka będą już miękkie rozmieszać mąkę ziemniaczaną w pół szklance wody wlać do jabłek, zagotować i zdjąć
Ala piecze i gotujeryżu ugotowanego na sypko z surówką. składniki na 3 porcje podwójny filet z kurczaka puszka ananasa + syrop 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Oczyszczonego i umytego kurczaka kroimy w niewielką kostkę i przekładamy do miski(...)kurczaka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypujemy ostrą paprykę, mąkę ziemniaczaną oraz mielony imbir i wszystko dokładnie razem łączymy. Następnie kurczaka podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5 minut, do momentu aż mięso uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy. Kurczaka zalewamy syropem z ananasa i uzupełniamy wodą, tak żeby mięso było przykryte płynem. Ananasa kroimy w niewielką
Smakowite Daniałyżki oliwy 2 cebule pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 szklanka kaszy bulgur, przepłukanej na sicie 200 g marchewki (2-3 sztuki) startej na tartce o dużych oczkach 2 szklanki domowego bulionu warzywnego, podgrzanego 1 opakowanie Złotych Paluszków Rybnych FRoSTA(...)Przygotowanie pilawu: Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę i smaż 5-8 minut, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i przyprawy: kumin, kurkumę, mieloną paprykę oraz imbir. Smaż cały czas mieszając przez 2 minuty. Na patelnię dodaj kaszę bulgur, starte marchewki oraz gorący bulion. Wszystko wymieszaj, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem
Chilli Czosnek i Oliwaczarnej porzeczki 500 ml wrzącej wody 3 torebki herbaty owocowej np. malina z żurawiną 1-2 szt. pomarańcza 1 cytryna 6 szt. goździków 2 laski kory cynamonu kawałek imbiru opcjonalnie cukier do smaku opcjonalnie 500 ml wódki wykonanie: Do dużego garnka wkładamy herbatę, obrany i pokrojony w plasterki imbir, cynamon, goździki oraz plastry pomarańcza. Całość gotujemy ok. 20 min. Dosładzamy
Domowy Smak Jedzeniabył jednodniowy sok z marchwi Cymes. 3 porcje Chia : 200 ml mleka migdałowego, 40 g miodu, 40 g nasion chia, Smoothie : mango, 130 ml soku marchwiowego, 10 g startego imbiru, sok z 1/2 pomarańczy, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 70 ml mleka migdałowego, dodatki : 50 g pestek dyni, owoc granatu, mięta, Do mleka dodać miód i wymieszać. Dosypać chia(...)odstawić na co najmniej 15 minut. Mango obrać, wyciąć pestkę. Pokroić. Mleko migdałowe, sok marchwiowy, imbir, sok i skórkę z pomarańczy oraz mango zmiksować na gładką masę. Smoothie przelać do miseczek, dodać chia, lekko wymieszać. Posypać pestkami dyni, pestkami granatu i liśćmi mięty
królestwo garówvegetariana. Buon appetito :) SKŁADNIKI 500 g ugotowanej ciecierzycy 300 g passaty pomidorowej 200 g szpinaku baby 400 ml mleczka kokosowego 3 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 3 łyżeczki curry w proszku oliwa z oliwek s ó l, pieprz * 300 g ugotowanego ry żu do podania **** INGREDIENTI 500 g di ceci già lessati(...)podsmażamy cebul ę pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekane 3 ząbki czosnku ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy 3 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki imbiru, mleczko kokosowe oraz passatę pomidorową; doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę i kontynuujemy
La grande e la piccola cuocawarzywna z curry Składniki: 2 łyżki przyprawy curry, można użyć domowej mieszanki curry 0,25 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 0,25 łyżeczki kurkumy 0,25 łyżeczki suszonego imbiru 0,25 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 nieduże cukinie 2 ziemniaki 3 marchewki 1 puszka białej fasoli 1 puszka czerwonej(...)ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cukinię dokładnie umyć i również pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim przyprawy - przyprawę curry, cynamon, kurkumę, gałkę muszkatołową, imbir i ostrą paprykę, smażyć ciągle mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły. Dodać pokrojone warzywa i dokładnie wymieszać, aby pokryły się przyprawami. Smażyć przez około 5 minut od czasu
Codzienne Gotowanieobraniu) 1 łyżka masła klarowanego 1 mniejsza cebula 2 ząbki czosnku około 400-500 ml wody lub wywaru warzywnego 150 ml mleczka kokosowego Do smaku: 0,5 łyżeczki imbiru mielonego 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki kurkumy sól pieprz młotkowany z kolendrą Dodatkowo: pestki dyni olej z orzechów włoskich Przygotowanie: Obraną dynię pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić(...)masło dodać cebulę z czosnkiem i lekko zrumienić, tak by cebula nie zrobiła się brązowa. Dodać dynię i całość chwilę podsmażać. Wlać mleczko kokosowe, wodę dodać po pół łyżeczki imbiru, curry, kurkumy i gotować pod przykryciem do miękkości. Zupę zmiksować na krem i doprawić do smaku. W zależności jaką lubimy gęstość dolać wody lub wywaru lub chwilę gotować celem odparowania
Ala piecze i gotujeczyli np. musli z jogurtem już tutaj odpada. Dużo lepiej wyjdziemy, gdy zjemy np. płatki owsiane gotowane na mleku lub wodzie z dodatkiem sezonowych owoców i rozgrzewających przypraw: cynamonu, imbiru, goździków. Jeśli nie lubisz owsianki, zjedz jajka: jajecznicę lub omlet z dodatkiem żytniego chleba. Szukasz ciekawego i smacznego śniadania? Polecam Budyń proteinowy z karmelizowanymi owocami Stawiaj na zupy – to najlepszy(...)jarzynowej – wtedy dołączamy do nich jeszcze marchew, pietruszkę i selera. Stosuj jak najczęściej produkty rozgrzewające – to nie tylko przyprawy: anyż, goździki, kardamon, kurkuma i cynamon, ale także miód, imbir, Odżywianie jesienią powinno uwzględniać je w codziennym menu. Woda zdrowia doda – i nie tylko latem. Teraz powinniśmy szczególnie o niej pamiętać. To, że nie chce nam się pić
365 dni dookoła kuchniktóre idealnie pasują do zupy. 220 g krewetek drobnych 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 dyni hokkaido 50 g czerwonej pasty curry 1 łyżeczka cukru brązowego 2 cm korzenia imbiru 1/2 limonki 1/2 szklanki ryżu natka pietruszki albo kolendra 400 ml mleczka kokosowego 500 ml bulionu warzywnego olej kokosowy sól, pieprz 1 papryczka chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego Zupa(...)patelni na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebule i czosnek. Dodaję pastę curry, starty imbir i dalej przesmażam. Dynię obieram i kroje w kostkę. Dodaję do pasty, chwile smażę. Wlewam mleczko kokosowe, bulion, dodaję pokrojoną chili, cukier brązowy, koncentrat. Zupę gotuję na wolnym ogniu około 10 minut
wesoła kuchniajajka (dokładnie umyte i sparzone) 200 g cukru 300 g miękkiego masła 130 g gorzkiej czekolady 70% (ja dałam 100g gorzkiej i 50 g mlecznej) 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2-3 łyżki ajerkoniaku Do nasączenia (opcjonalnie): 125 ml wrzącej wody 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżeczki cukru Polewa: 100 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao(...)przerywając miksowania dodajemy krem jajeczny. Masę dzielimy na dwie części. Jedną część masy łączymy z ajerkoniakiem i 1 łyżką roztopionej czekolady. Do drugiej części wlewamy pozostałą czekoladę oraz imbir, mieszamy. Wystudzone ciasto kroimy na 2-3 blaty. Nasączamy je naparem przygotowanym z rozpuszczonej w wodzie z cukrem kawy (opcjonalnie). Na pierwszy blat rozprowadzamy krem czekoladowo-imbirowy. Przykrywamy drugim plackiem
Smaki Na Talerzu