można podwoić ilość wszystkiego) 200g mielonej wołowiny 1 średnia cebula (okolice 150g) 3 duże zabki czosnku, posiekanego drobniutko, lub startego na tarce 1 łyżka startego, lub super-drobniutko posiekanego imbiru 200g pieczarek kostka bulionowa 4 łyżeczki sosu ostrygowego (20ml) 250ml wody 1 1/2 łyżeczki oleju z tostowanego sezamu 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 1/8 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżka oleju(...)garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso i cebulę. Smaż 10 minut na średnim ogniu, mieszajac często i rozbijajac ewentualne grudki posklejanego mięsa. Cebula powinna być miękka. Wmieszaj czosnek i imbir. Posiekaj lub pokrój na plasterki grzyby. Dodaj do mięsa i smaż, aż będa ugotowane, większość wody odparuje, a mieszanka będzie znowu w miarę sucha. Wlej 200ml wody i zagotuj
Lejdi of the houseposypania 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki wina mirin ( lub cherry ) 4 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1 łyżeczka drobniutko startego, świeżego korzenia imbiru 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku Makaron sojowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu . Najczęściej wystarczy zalać go wrzątkiem , zamieszać i poczekać , aż zmięknie , następnie odcedzić . Wszystkie(...)mieszamy z jedną łyżką sosu sojowego , 1 łyżką wina mirin , 2 wyciśniętymi praską ząbkami czosnku i olejem sezamowym . Odstawiamy na godzinę . Do rozgrzanego woka wlewamy olej rzepakowy , wrzucamy imbir, kolendrę , cebule i wyciśnięte praską pozostałe dwa ząbki czosnku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Podsmażamy na jak największym ogniu , ciągle mieszając . Dodajemy boczniaki , smażymy do momentu aż lekko się przysmażą .Po chwili dorzucamy
Ogrodnik w podróżyLINK Przyjęcie z Pająkami: TUTAJ LINK SKŁADNIKI I PRZYBORY DO SUSHI: 500 g ryżu do sushi 1 opakowanie nori - prasowane algi sos sojowy ocet ryżowy pasta wasabi marynowany imbir mata bambusowa do rolowania bardzo ostry nóż pałeczki (można też jeść rękoma :D) odrobina barwników spożywczych: filetowy, niebieski, zielony, żółty, czerwony SKŁADNIKI NA ZAPRAWĘ OCTOWĄ: 7 łyżek octu ryżowego(...)górę. Teraz pozostaje już tylko pocięcie bardzo ostrym nożem całego rulonu na mniejsze kawałki (ja kroję zwykle na 6 równych kawałków ). Sushi podawaj z maleńką porcją wasabi i marynowanym imbirem (opcjonalnie) oraz sosem sojowym
Słodko-Słony Świat Ilonypikantnej zaprawy Składniki - porcja na około 6 półlitrowych słoików 2,5 kg kalafiora (dwie duże główki) 6 ząbków czosnku przekrojonych na pół 15 ml (1 łyżka) drobno posiekanego imbiru 250 ml cukru 15 ml (1 łyżka) soli do przetworów 10 ml (2 łyżeczki) curry w proszku 2 ml (pół łyżeczki) nasion kminu rzymskiego 0,5 ml (1/8 łyżeczki) mielonej(...)sposób powinno się uzyskać około 4,5 litra kalafiora. Odstaw go na bok 3. Do dużego garnka wlej ocet i wodę, dodaj cukier i sól, czosnek, imbir, curry, nasiona kminu rzymskiego i kurkumę. Całość doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając, aż do momentu w którym sól i cukier się rozpuszczą. Zmniejsz ogień do małego, przykryj i duś
Cztery Fajerymięsny do makaronu - składniki około 500 g mielonej wołowiny 3 bardzo duże lub 4 średnie drobno pokrojone pomidory (najlepiej malinowe lub "bawole serce") 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru 2-3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę mielonych 1 duża cebula, drobno pokrojona 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka chili w proszku(...)łyżkach oleju podsmażam mięso do chwili, aż woda odparuje, a wołowina zacznie przybierać brązowy kolor. Na drugiej patelni, na pozostałym oleju, stale mieszając podsmażam przez minutę posiekany czosnek i imbir. Kiedy zaczną wydzielać aromat dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę. i smażę, aż cebula się zeszkli. Podsmażoną z przyprawami cebulę i drobno pokrojone pomidory dodaję do mięsa, całość doprowadzam
Cztery Fajerywyglądają święta Bożego Narodzenia w Finlandii, ojczyźnie Świętego Mikołaja? - W Finlandii, podobnie jak w Polsce, święta mają charakter rodzinny. Dom pachnie wówczas ferią zapachów. Mieszają się aromaty goździków, imbiru, anyżu, jabłek, skórki pomarańczowej. To tradycyjne przyprawy używane do przygotowywania ciasta piernikowego, z którego powstają malownicze domki ozdabiane rozmaitymi słodyczami. Gwiazdki "Świąteczne" ( Joulutortut ) z ciasta francuskiego z suszoną śliwką na wierzchu(...)bardziej ozdobą, aniżeli deserem. Napój zwany "glogg" zastępuje nasz kompot z suszu - to mieszanka soku z czarnej porzeczki, " odrobiny " czerwonego wina, miodu, przypraw (cynamon, goździki, imbir), skórka pomarańczowa oraz migdały i rodzynki dodawane na koniec. W wersji dla dorosłych glogg jest dodatkowo "wzmocniony". Finlandia słynie również z ryb, zapewne nie brakuje ich też na świątecznych stołach. Jakie gatunki podaje się
Cztery Fajeryzmiksowanych marchewek 180 g mąki 80 g stopionego masła 100 ml mleka -u mnie bez laktozy 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki Imbiru proszek 100g posiekanych orzechów Lukier 2 łyżki masła 1 łyżka jogurtu 1 łyżka capuccino ,lub kakao wanilia do smaku opcjonalnie 1 szklanka cukru pudru Piec nagrzać do temperatury(...)marchewkę .Ubić jajka z cukrem, na puch,dodać stopione masło,oraz mleko. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekane orzechy. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać marchew, cynamon i imbir. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 40-60 minut. Niższa forma szybciej,wyższa dłużej,generalnie do suchego patyczka lukier, w misce wymieszać cukier puder z masłem
w mojej kuchniCurry z brokułem i serem halloumi Składniki: opakowanie sera halloumi (200-250g) 1 mały brokuł ugotowany al dente 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru 2 łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżeczki pasty curry szczypta kurkumy pieprz kajeński do smaku 100g orzechów nerkowca puszka mleka kokosowego (400g) 500ml przecieru pomidorowego - passaty 2 łyżki jogurtu greckiego(...)basmati lub jaśminowy do podania Przygotowanie: Ser halloumi zgrillować lub usmażyć na patelni. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Smażyć przez kilka minut do czasu aż cebula zmięknie. Dodać pastę curry, przyprawę garam masala, kurkumę i pieprz kajeński (jeśli używacie). Dokładnie wymieszać
Codzienne Gotowaniemały seler 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego 2 litry przecieru pomidorowego (przepis tutaj ) 1 mały koncentrat pomidorowy garść świeżych listków bazylii 2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz cayenne 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę i seler obieramy, czyścimy i kroimy w średnią kostkę. W dużym(...)pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek. Zmniejszamy ogień przykrywamy przykrywką i dusimy przez 15 minut (do momentu aż włoszczyzna zmięknie). Do garnka dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bazylię, imbir, cukier, sól i pieprz. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Zupę miksujemy ręcznym blenderem na gładko. Dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy i zagotowujemy. Zupę podajemy posypaną bazylią z dodatkiem
Qchnia po prostuporcje 1 kg skrzydełek z kurczaka 5 łyżek oleju 3 łyżki miodu 5 łyżek pikantnego keczupu sok z dużej cytryny 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka startego imbiru 3 ząbki czosnku czarny pieprz sól sałatka 2 pomidory 1 czewona cebula 1 łyżka oliwy z oliwek czarny pieprz sól przepis Do miski wlewamy olej, miód, dodajemy keczup, sok z cytryny(...)sojowy, starty imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Z umytych skrzydełek odcinamy końcówki, skrzydełka przekładamy do miski, zalewamy marynatą i dokładnie obtaczamy je w przygotowanym sosie. Tak przygotowane skrzydełka wkładamy na 2 godziny do lodówki. Zamarynowane skrzydełka układamy w żaroodpornym naczyniu a następnie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temp
Smakowite Daniamniejszej cukinii (ok. 130 g), - 1/4 szklanki czerwonej soczewicy (ok. 45 g), - ząbek czosnku, - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, płatki drożdżowe, imbir, curry, bazylia, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju. 2. Dodajemy do cebuli pokrojone w plastry pieczarki i dusimy kilka minut. 3. Dodajemy do pieczarek(...)czosnku. 4. Zalewamy całość wodą i gotujemy ok. 15-20 min. 5. Dodajemy do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku papryką słodką, papryką ostrą, papryką wędzoną, płatkami drożdżowymi, imbirem, curry, bazylią, szczyptą soli i pieprzu. Gulasz z batatami, czerwoną soczewicą, pieczarkami i cukinią jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje uczucie sytości. - β -karoten (pochodzący
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachokoło 500 g malin i jeżyn ( u mnie była przewaga malin) 150 g cukru 50 ml wody 1 cała, mała limonka lub mała cytryna około 2-3 cm korzenia imbiru 10 g środka żelującego lub pektyny 1. Do garnka lub rondelka z grubszym dnem, wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Podgrzewamy dotąd aż całość zacznie przypominać syrop cukrowy. 2. Następnie dodajemy(...)cały sok z cytryny i plasterki imbiru (grubsze, aby łatwiej je nam było znaleźć, a potem wyjąć) 3. Do gotowego syropu wrzucamy owoce, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy środek żelujący lub pektynę i całość krótko gotujemy. 4. Gdy całość lekko zgęstnieje rozlewamy do wymytych i wyparzonych słoiczków. Słoiczki mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na około 30-40 minut. Jeśli
Gotowanie...to proste !brokuł (u mnie pół na pół) 1 duża marchewka pół dużej czerwonej papryki pół cukinii 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka kawałek (ok 3 cm) świeżego imbiru 2 czubate łyżki czerwonej pasty curry* 1 puszka dobrze wymieszanego mleka kokosowego 300 ml bulionu 2 łyżki sosu rybnego (można zastąpić sojowym) 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka oleju(...)samym garnku, podsmażamy przez 1-2 minuty na 3 łyżkach mleka kokosowego drobno posiekane cebulę i czosnek, pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę, obrany, starty na małych oczkach imbir i pastę curry. Następnie dodajemy resztę mleka kokosowego i dokładnie mieszamy, by pasta curry się w nim równomiernie rozpusciła. Do tego dodajemy bulion, sos rybny i cukier i doprowadzamy
Zawsze głodna!liści ulubionej sałaty 4 łyżeczki majonezu Sos teriyaki: 4 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżki cukru brązowego 1/2 szkl. wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego kawałeczek świeżego imbiru Do zagęszczenia sosu: 3 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Karmelizowana cebula: 2 białe cebule 2 czerwone cebule 3 łyżki octu jabłkowego 2,5 łyżki(...)cukier i ocet. Mieszaj i smaż około 5 minut. Zdejmij z ognia i wrzuć kapary. Sos: W rondelku wymieszaj wodę z cukrem brązowym, octem ryżowym, sosem sojowym, posiekanym drobniutko imbirem i przeciśniętym czosnkiem. Bułki przekrój i podpiecz rozciętymi stronami na suchej patelni. Uformowane burgery kładź na suchą rozgrzaną patelnię o grubym dnie. Smaż 4 minuty i posyp odrobiną soli. Odwróć
Delicious Placecebule dymki ze szczypiorem – 5 łyżek octu ryżowego – 2 łyżki oleju sezamowego – 1 łyżka soku z limonki – 1 ząbek czosnku – 1/2 cm imbiru startego – 2 łyżki miodu – prażony sezam do podania Przygotowanie : Łososia włóż do naczynia lub plastikowej torebki z zamknięciem i wlej sos teriaki. Obtocz łososia w sosie i odstaw do lodówki(...)instrukcją na opakowaniu. Łososia usmaż z z obu stron, około 4 minuty z każdej strony. W tym czasie przygotuj sos z octu ryżowego, oleju sezamowego, soku z limonki, czosnku, imbiru i miodu. Makaron wymieszaj z papryką i większością posiekanej dymki, na makaronie połóż łososia i polej wszystko sosem. Całość wykończ resztką dymki i prażonymi ziarnami sezamu. Podawaj na ciepło
nietylkopasta.pl