imbir - 9508 przepisów (strona:149/634)

Karkówka w stylu azjatyckim 94

łyżek sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 2 kawałki trawy cytrynowej lub 3 krople olejku z trawy cytrynowej 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka płatków chili 3 cm świeżego imbiru lub 1 łyżeczka w proszku sól do smaku 2 - 3 łyżki wody 1 łyżka soku z limonki 2 - 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego. Dodatkowo: szczypiorek lub cebula dymka(...)minuty) i zdjąć z patelni. Mięso podczas smażenia należy ciągle mieszać. Następnie obsmażyć pokrojone marchewki, cebulę z czosnkiem oraz paprykę. Nie przerywając mieszania do warzyw wrzucić mięso, trawę cytrynową, imbir, chili i dodać wodę. Przyprawić do smaku solą i sokiem z limonki, krótko przesmażyć. Podczas smażenia zawartość woka trzeba ciągle mieszać, a sam wok powinien być mocno rozgrzany, aby mięso

Kuchcik gotuje
Makaron po tajsku z polędwiczką wieprzową 158

polędwiczka wieprzowa 2 papryki ( u mnie czerwona i po pół żółtej oraz zielonej) 1 papryczka chilli 1 cebula (u mnie czerwona) kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku kawałek imbiru pół opakowania mrożonej warzywnej mieszanki „chińskiej”, lub: marchew, seler, por, kiełki bambusa, grzyby mun opcjonalnie pół puszki krojonego ananasa 1 łyżka oleju sól i pieprz 1 łyżka posiekanego szczypiorku(...)sosu sojowego 2 łyżki miodu (lub cukru np. trzcinowego)     *** Polędwiczkę kroimy w dużą kostkę *** *** Pieczarki i cebulę kroimy w plasterki, papryki kroimy w słupki, a czosnek i imbir drobno siekamy *** *** Marchew i seler kroimy w słupki, pora w plasterki, a grzyby mun i kiełki bambusa na kawałki (zamiennie możemy użyć gotowej mrożonki „chińskiej”) *** *** Przygotowujemy

Blog z Apetytem
Budyń jaglany z dynią i pastą sezamową 154

udyń jaglany z pure z dyni, pastą tahini z sezamu, pomarańczą a dla pikantności imbir. Jedząc można mruczeć z rozkoszy:) 2 i 1/2 szklanki mleka roślinnego ( migdałowe) 200 gram kaszy jaglanej 2-3 łyżki pure z dyni piżmowej 1 łyżka pasty sezamowej skórka z pomarańczy do smaku szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki startego imbiru miód akacjowy do smaku  Pure

AZgotuj!
Zupa krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym 93

nabiału, bez glutenu, bez cukru, bez mięska, świetna dla wegan i wegetarian. A jaka pyszna! Składniki: 4 średnie buraki (tej samej wielkości) 1 duży ząbek czosnku 2 cm imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego 400 ml mleka kokosowego 325 ml wody 0,5 łyżeczki chilli w płatkach 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki sól morska i świeżo mielony pieprz Przygotowanie kremu(...)ćwiartki. Jedną ćwiartkę pokroić w drobne paseczki i zostawić do dekoracji. Resztę w 3-4 milimetrowe plasterki. Na patelni wlać olej. Na zimny wrzucić pokrojone w cienkie plasterki imbir i ząbek czosnku. Gdy zacznie pachnieć (uważać, żeby nie przypalić! przypalony czosnek nabiera goryczy) dodać pokrojone buraki. Podsmażać wszystko na średnim ogniu przez pół minuty. Następnie wlać wymieszane mleko kokosowe oraz

Moja Delicja
Deser z mascarpone, miodem i malinami 166

nektarowo - spadziowy. Miody z dodatkami to: z pyłkiem i propolisem, z czarnuszką i czarnym bzem, z kurkumą i pieprzem, z maliną, z czarną porzeczką, z kakao, z cynamonem, z imbirem i czosnkiem. Jest też pyłek pszczeli, propolis, pyłek w miodzie i pierzga. Oprócz tego oleje tłoczone na zimno. Jeśli chodzi o miody to jak wiemy mają one wiele właściwości leczniczych(...)doskonałe na uodpornienie. My jak tylko zaczyna się wrzesień do codziennie rano pijemy miód z cytryną. Dodatkowo robię taki z imbirem i cytryną jako dodatek do herbaty. Teraz odkryliśmy miody Sadowskich i dzieci zajadają te z dodatkami. Miody są bardzo dobrej jakości.  Teraz do końca października mam dla Was rabat -10% na cały koszyk. Wystarczy wpisać kod: KRUCHEBABECZKI10

kruche babeczki
Modre Kimchi, czyli kimchi z czerwonej kapusty 155

soli 200 g marchewki 100 g czerwonej cebuli 100 g białej rzodkwi PASTA KIMCHI 200 ml wody 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru 50 g świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 20 g gochugaru 2 łyżki sos sojowy 1 łyżka sos rybny ( w wersji wegańskiej pomijamy i zamieniamy na sos sojowy) Wykonanie Kapustę czerwoną przekrawamy na pół, wycinamy głąb(...)wody  razem z mąką ryżową, cały czas mieszamy, aż powstanie kleik, dodajemy cukier i odstawiamy z ognia do przestudzenia.  Do przestudzonego kleiku dodajemy starty na tarce obrany imbir i czosnek, paprykę gochugaru, sos sojowy i sos rybny, mieszamy. Białą rzodkiew, głąb z kapusty i marchewkę obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na cienkie plastry

Tajemnice Smaku
Dyniowe czerwone curry z kawałkami kurczaka 93

jarzynowo – drobiowego 50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki masła klarowanego PRZYPRAWY 1 łyżczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1/3 łyżeczki imbiru sól i mielony pieprz garść posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem roztop masło klarowane . Podsmaż na nim przez 3 minuty plasterki czosnku , poszatkowaną(...)u0142y\u017cki mas\u0142a klarowanego","1 \u0142y\u017cczka s\u0142odkiej papryki","1\/2 \u0142y\u017ceczki ostrej papryki","1 \u0142y\u017ceczka kurkumy","1 \u0142y\u017ceczka curry","1\/3 \u0142y\u017ceczki imbiru","s\u00f3l i mielony pieprz","gar\u015b\u0107 posiekanej \u015bwie\u017cej kolendry lub natki pietruszki"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"W garnku z grubym dnem roztop mas\u0142o klarowane. Podsma\u017c

ProstePesto.pl
Crumble z karmelizowanymi śliwkami i migdałami 106

migdałami . Udostępnij Crumble z karmelizowanymi śliwkami i migdałami – składniki Karmelizowanie śliwki: 500 g śliwek 2 łyżki cukru 20 g masła 80 g płatków migdałowych szczypta kardamonu szczypta imbiru 1 / 2 łyżeczki cynamonu 2 goździki Owsiana kruszonka: 80 g płatków owsianych 2 łyżki mąki pszennej 40 g masła 2 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Owsiana kruszonka: Do miski wsypać(...)małym ogniu, aż się rozpuści. Wrzucić masło, przemieszać, aby się roztopiło i połączyło z cukrem. Rozłożyć śliwki, karmelizować do momentu puszczenia soku przez owoce. Posypać płatkami migdałowymi, cynamonem, imbirem i kardamonem, dodać także goździki. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze 3-4 minuty. Kokilki lub naczynie żaroodporne wypełnić karmelizowanymi śliwkami z migdałami, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego

niecodziennikpary
Makaron z dynią, boczkiem i suszonymi pomidorami 83

śmietany 30% 8)       150 g mascarpone 9)       kurkuma 10)    imbir 11)    chili 12)    sól, pieprz Sposób przygotowania: 1.     Makaron gotujemy al dente. 2.     Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3.      Dynię ścieramy(...)około 5 minut). Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy aż serek rozpuści się. Doprawiamy solą, pieprzem, chili, imbirem i kurkumą. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy.                     Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Pasztet z cielęciny 65

podgardla 20 dkg słoniny 8 dkg bułki czerstwej 1 dkg grzybów suszonych 20 dkg włoszczyzny (seler, pietruszka, cebula) 4 jajka 2 liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, imbir, sól 2 dkg tłuszczu do wysmarowania formy Instrukcje Ze słoniny odkroić kilkanaście cienkich plasterków do wyłożenia formy. Opłukane mięso i podgardle, resztę słoniny, oczyszczone jarzyny, grzyby i liście laurowe zalać wodą(...)kości mięso, namoczoną w wywarze bułkę, wątróbkę i słoninę przepuścić 2 razy przez maszynkę z sitkiem do pasztetów. Do masy dodać całe jajka, zmielony pieprz, utartą gałkę muszkatołową, imbir i dobrze wyrobić (gdyby była zbyt gęsta dodać trochę wywaru). Formę wysmarować dokładnie tłuszczem, ułożyć w niej ozdobnie plasterki słoniny i wypełnić masą do ¾ wysokości. Piec 1 godzinę w 18 stopniach

To co lubię - gotuję i polecam
Orzeźwiający napój z mięty (gotowany) 129

następnie dobrze wymieszaj. Dla orzeźwienia rondel wstaw do lodówki, by się ochłodził lub napój podawaj z kostkami lodu.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również… Wodę z imbirem i cytryną Koktajl witaminowy z banana i pomarańczy Mikstu rę miodową na odporność Nalewkę leczniczą z imbiru

Kulinarny S.O.S.
Tort z musem jabłkowym i domową konfiturą borówkową 88

biszkopt : 5 jajek 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na mus jabłkowy: 700 g jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka cukru 2 łyżeczki żelatyny (namoczonej wcześniej w niewielkiej ilości wody) Składniki na konfiturę borówkową: 700 g borówek amerykańskich 2 - 3 łyżki cukru Składniki na krem śmietankowy: 200 g śmietanki(...)proszek do pieczenia. Pieczemy w piekarniku ( góra dół)  w temp. 190 stopni C ok. 20 minut. Przygotowanie musu jabłkowego: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy cynamon, imbir, cukier i dusimy na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu. Jabłka muszą się całkowicie rozpaść wtedy dopiero ściągamy z ognia i dodajemy żelatynę dokładnie mieszając. Gdy nasz mus przestygnie

noteskulinarnyfiga
Łosoś w orientalnym sosie 100

idealnie komponuje się ze świeżymy warzywami. Składniki: 1 kg filetów z łososia ze skórą 200 ml sosu sojowego 2 łyżki cukru palmowego 50 ml octu ryżowego 1 łyżka posiekanego imbiru 2 posiekane ząbki czosnku 1 duża mandarynka  Przygotowanie: Mandarynkę sparzamy, studzimy, skórkę ścieramy na drobnej tarce, miąższ wyciskamy, sok przelewamy do miski. Do niej dolewamy sos sojowy, posiekany czosnek(...)imbir, ocet, cukier, skórkę z mandarynki, wodę, mieszamy i odstawiamy. Filety z łososia oczyszczamy, usuwamy skórę (dzielimy na 4 części), przekładamy do naczynia, zalewamy marynatą i odstawiamy na 2 godziny (temperatura pokojowa). Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, filety układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy kilkoma łyżkami marynaty, przykrywamy i pieczemy 25 minut. Podajemy z ulubionymi warzywami. U nas brokuł na parze

R'n'G Kitchen
Kurczak Czarownicy w sosie azjatyckim 118

niemal równie pyszne! Taki właśnie kurczak Czarownicy ;) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 2 marchewki 1 cebula 1 czerwona papryka 1 łyżka miodu 5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody + 100 ml 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej olej do smażenia sól do smaku Przygotowanie(...)Paprykę kroimy w małe paski, cebulę w pół-piórka, a marchewkę w słupki. 4.   Sos sojowy mieszamy z 1/2 szklanki wody, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, miodem, imbirem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 5.   W misce mieszamy ze sobą: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100 ml wody, słodką paprykę, chili i kilka szczypt soli. 6.   Maczamy

Prosto z Kotła