Algieria - Pomidorowa zupa z ciecierzycą i zieloną pszenicą (Chorba frik)

Algieria - Pomidorowa zupa z ciecierzycą i zieloną pszenicą (Chorba frik)

Algieria - Pomidorowa zupa z ciecierzycą i zieloną pszenicą (Chorba frik)

Zielona pszenica, czyli freekeh lub frik to gruboziarnista kasza z prażonej zielonej pszenicy. Freekeh jest szczególnie popularny w Afryce Północnej czy krajach arabskich, na przyk ład  Algierii. Dla wegetarian i wegan dobre informację są takie, że freekeh zawiera dużo bia ł eczka! Chorba frik to idealny sposób na wykorzystanie kaszy freekeh, a jednocześnie świetne źródło białka i wielu witamin! Składniki (4 porcje) - 2 łyżki oleju roślinnego - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - łyżeczka startego imbiru - pęcze... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Roślinożerni urlopowicze

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Rewelacyjne zastosowania cytryny w kuchni

Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.

Czytaj dalej...

Jak przygotowywać potrawy, by nie tracić cennej witaminy C?

Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.