Zielona pszenica, czyli freekeh lub frik to gruboziarnista kasza z prażonej zielonej pszenicy. Freekeh jest szczególnie popularny w Afryce Północnej czy krajach arabskich, na przyk ład Algierii. Dla wegetarian i wegan dobre informację są takie, że freekeh zawiera dużo bia ł eczka! Chorba frik to idealny sposób na wykorzystanie kaszy freekeh, a jednocześnie świetne źródło białka i wielu witamin! Składniki (4 porcje) - 2 łyżki oleju roślinnego - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - łyżeczka startego imbiru - pęcze... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...