imbir - 9508 przepisów (strona:151/634)

Algieria - Karczochy z groszkiem i bobem (Tbikha) 111

bloga The Teal Tadjine . Tak się również złożyło, że jest to setny przepis na naszym blogu! Składniki (4 porcje): - 2 łyżki oliwy - pół cebuli - 2 ząbki czosnku - łyżeczka startego imbiru - szczypta szafranu (opcjonalnie) - łyżka suszonej słodkiej papryki - papryka chilli (do smaku, można użyć harissy) - ćwierć łyżeczki mielonego kuminu - ćwierć łyżeczki mielonych nasion kolendry - sól, pieprz - 3 pomidory - łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)posiekanych ziół: kolendrą, pietruszka, mięta, koperek - 2 puszki serc karczochów - ryż lub kuskus (do podania) Przygotowanie: 1) Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy imbir, mieszamy i smażymy przez 1-2 minuty. 2) Dodajemy przyprawy, pomidory kroimy w kosteczkę i przenosimy na patelnię. Smażymy przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy

Roślinożerni urlopowicze
Krewetki w sosie kokosowym z tagliatelle marchewkowym i ryżem. 118

najchętniej byś wylizała z talerza ;-). Uwielbiam takie jedzenie! PRZEPIS NA KREWETKI W SOSIE KOKOSOWYM Z TAGLIATELLE MARCHEWKOWYM I RYŻEM - puszka mleczka kokosowego 82% kokosa - 4 garście krewetek - 2 łyżki imbiru marynowanego wraz z zalewą - 2 średnie marchewki - 1 malutka cukinia - sos sojowy około 1 łyżeczki - sól - chilli świeże - kolendra świeża - 4 ząbki czosnku - olej - szalotka ponadto: - 200 g ryżu jaśminowego(...)przesmaż posiekany dość grubo czosnek, posiekaną w piórka cebulę,  marchewkę i cukinię. Całość smażymy ciaglę mieszając, nie może nam się nic przypalić, przesmażamy całość przez 5 minut. Dodajemy imbir wraz z zalewą, przesmażamy minutę.  Dodajemy mleczko kokosowe i całość zagotowujemy przez około 5- 7 minut. Dodajemy na sam koniec krewetki, aby się ugotowały dosłownie 1- 2 minuty. Całość

SMYKWKUCHNI
Babka z ziemniakiem 84

także świetna opcja na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Składniki: 3 niewielkie, ugotowane ziemniaki (ok. 300 g) 100 g czekolady deserowej 240 g masła 1 szklanka cukru ½ łyżeczki imbiru 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki cukru waniliowego 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 2 szklanki mąki 8 łyżek mleka Dodatkowo: 50 g ciemnej czekolady 50 g śmietanki 30% Czekoladę(...)trę na tarce, a ziemniaki przepuszczam przez praskę. Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję imbir, cynamon, sól i cukier waniliowy. Całość mieszam. Wbijam po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodaję połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, następnie 4 łyżki mleka, kolejno drugą połowę mąki i znowu 4 łyżki mleka. Na koniec dodaję czekoladę i ziemniaki. Mieszam

Słodki sentyment
Aromatyczny rosół wołowy 149

smak. Rosół ten podajemy zawsze z cieniutkim makaronem – niteczki. Zobacz także: Bulion warzywny Składniki 1kg pręgi wołowej 2-3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 selera 2 cm imbiru 2 łyżki sosu sojowego pieprz natka pietruszki makaron do rosołu ok. 3 l wody 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe Przeczytaj również: Ryż smażony z kurczakiem(...)przepis W dużym garnku układamy pręgę wołową i zalewamy ją ok. 3 l wody. Gotujemy ok. 1,5 godziny. Do wywaru dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, imbir. Jeśli macie możliwość to „przypalcie” najpierw cebulę nad ogniem. Całość gotujemy kolejne 1,5 godziny. Mniej więcej w połowie tego czasu dodajemy sos sojowy. Sosem sojowym zastępuję sól, dzięki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybkie curry z kurczaka 105

dodanie mniejszej lub większej ilości papryczki chilli. Polecam! Szybkie curry z kurczaka Składniki:  1 łyżka nasion gorczycy oliwa i masło do smażenia  1 średnia cebula 2 łyżki imbiru startego na tarce o drobnych oczkach 1 łyżka czosnku startego lub wyciśniętego przez praskę 1 łyżka przyprawy garam masala 500g piersi z kurczaka lub mięsa z udek 1 puszka krojonych(...)wrzucić nasiona gorczycy. Smażyć przez chwilę, aż nasionka zaczną strzelać. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć na niedużym ogniu przez kilka minut aż cebula się zeszkli. Dodać imbir i czosnek, wsypać przyprawę garam masala, wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć (w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody). Do przesmażonej cebuli z przyprawami dodać kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości

Codzienne Gotowanie
Szybkie curry z łososiem 153

które są zawarte w łososiu. Sprawdź przepis na: Tajskie curry z dynią i szpinakiem Składniki filet z łososia 250 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki czerwonego curry 2 cm imbiru 2 ząbki czosnku mała cebula pieprz olej do smażenia sól kilka plasterków cytryny Szybkie curry z łososiem – przepis Na patelnie na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie szklista(...)dodajemy posiekany czosnek i starty na tarce imbir. Całość smażymy dosłownie chwilę. Dodajemy pastę curry. Smażymy wszystko. Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy do połączenie się składników. Łososia myjemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wkładamy do sosu curry. Dusimy go ok. 7 minut. Przed podaniem dekorujemy go plasterkami cytryny i posypujemy czarnym pieprzem. Porada: W przypadku dań wywodzących się z kuchni

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe sushi 81

płatów Ryż do sushi – musi być to ryż z oznaczeniem na opakowaniu “DO SUSHI” Mata – wykonana w włókien bambusowych Sos sojowy Wasabi Ocet ryżowy Marynowany imbir Ostry nóż Pozostałe składniki, dodatki zależą już od dostępności i preferencji smakowych. Do naszego sushi tym razem wykorzystaliśmy: łososia, dorsza, makrelę, tuńczyka, ogórek, szczypiorek, mango, czarny sezam oraz kremowy serek(...)rolujemy przyciskając bambusową matę, tak aby wszystkie składniki się ze sobą “skleiły”. Kroimy na 2-3 cm kawałki, podajemy z wasabi i sosem sojowym, przegryzając marynowanym imbirem. Szczegółowej instrukcji przygotowywania wszystkich rodzajów sushi nie mamy odwagi opisywać. W tym momencie, dobrze jest zaopatrzyć się w odpowiednią lekturę, a najlepiej przejrzeć parę filmików w sieci. Prawdziwy Mistrz Sushi uczy

Tajemnice Smaku
Kiszone rzodkiewki w wersji azjatyckiej 79

łyżki soli 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu ryżowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 5 ziaren pieprzu 1 liść limonki kafir 2 – 3 plastry korzenia imbiru Wykonanie Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej sól. Kiedy przestygnie do temperatury około 30°C dodajemy miód, sos sojowy, ocet ryżowe i kurkumę, mieszamy , aż się miód rozpuści. Rzodkiewki myjemy, obcinamy(...)liście i układamy w słoiku lub w glinianym naczyniu. Dodajemy ziarna pieprzu, listki limonki kafir i plastry imbiru. Zalewamy przygotowanym roztworem do przykrycia rzodkiewek i obciążmy np. wyparzonym kamieniem. Słój zakręcamy. Pamiętajmy, aby codziennie otworzyć słój i wypuścić nagromadzone gazy. Czas fermentacji trwa tydzień lub dwa. Można fermentować dłużej, nawet do 3 tygodni. Wszystko jednak zależy od temperatury otoczenia

Tajemnice Smaku
Sushirrito, czyli burrito sushi 103

burrito. W przeciwieństwie do burrito, które jest owinięte tortillą, sushiritto zawijamy w bogate w umami nori. Większość składników (ryż, ocet ryżowy, sos sojowy, nori, wasabi, marynowany imbir, sos teryaki, majonez, sos sriracha…) do sushiritto można kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata . Składniki RYŻ 4 szklanki ryżu do sushi  4 szklanki wody ZAPRAWA DO RYŻU 125ml octu(...)ryżowego 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki sosu sojowego DODATKI NIEZBĘDNE nori – wodorosty, suszone w formie płatów sos sojowy wasabi marynowany imbir mata bambusowa ostry nóż DODATKI Zestaw dodatków zależy od naszej pomysłowości i preferencji smakowych. Do tego sushiritto tym razem wykorzystałam: wędzony serek tofu olej ryżowy sos teryaki paluszki krabowe kremowy serek (Philadelphia) majonez sos sriracha

Tajemnice Smaku
Dyniowe kimchi 149

dyni 1 kg kapusty pekińskiej 2 – 3 l wody 3 łyżki soli PASTA KIMCHI 200 ml wody 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru 100 g świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 20 g gochugaru 1 łyżka sos sojowy 1 łyżka sos rybny ( w wersji wegańskiej pomijamy i zamieniamy na sos sojowy) pęczek dymki 1/2 białej rzodkwi Wykonanie Kapustę pekińską(...)wody  razem z mąką ryżową, cały czas mieszamy, aż powstanie nam kleik, dodajemy cukier i odstawiamy z ognia do przestudzenia.   Do przestudzonego kleiku dodajemy starty na tarce imbir i czosnek, paprykę gochugaru, sos sojowy i sos rybny, mieszamy. Obraną białą rzodkiew kroimy na cienkie plastry, a następnie w słupki, tzw. julienne. Dymkę kroimy na 2-3 cm kawałki

Tajemnice Smaku
Indyk teriyaki 189

kurczaka) 5-6 łyżek sosu sojowego jasnego (można dać 3 łyżki jasnego i 2 ciemnego, ale nie sam ciemny) 2 łyżki miodu  2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju sezamowego lub rzepakowego do posypania biały sezam lub pokruszone sezamki (lepsze!) Przygotowanie: Polędwiczki myjemy i oczyszczamy z błonek.  Na patelnię dajemy(...)wszystkie składniki sosu, tj. sos sojowy, olej, miód, sok z cytryny. Dodajemy starty czosnek i imbir. Doprowadzamy do wrzenia.  Do sosu wkładamy kawałki indyka i przykrywamy. Dusimy kilka minut, obracając polędwiczki. Następnie odkrywamy i podsmażamy, aż ładnie się zbrązowią (sos powinien dość mocno odparować).  Podajemy posypane prażonym białym sezamem, a jeszcze lepiej z pokruszonym batonikiem typu "sezamki

bistro mama

Proponowane wyszukiwania