szybkowar-domowy dżem gruszkowo-malinowy...

szybkowar-domowy dżem gruszkowo-malinowy...

szybkowar-domowy dżem gruszkowo-malinowy...

Składniki: gruszki 3 kg, maliny 5 dużych opakowań=2 kg, imbir 1 łyżka, cukier 3/4 kg, kakao 4 łyżki, 3:1 dżem fix 2 opakowania woda 2 litry nigdy nie daje cukru do owoców w szybkowarze (raz dałam i dno się przypaliło),zawsze daję na koniec przy miksowaniu, sok wykorzystuję do picia = umyte maliny wsypać do garnka szybkowara, umyte gruszki, połówki bez gniazdek nasiennych dodać do malin do owoców wlać wodę (po odlaniu nadmiaru soku będzie do picia wymieszany z wodą i cukrem), wsypać imbir, po zasyczeniu pary w sz... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W Mojej Kuchni Lubię

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.