Dżem marchewkowo- jabłkowy

Dżem marchewkowo- jabłkowy

Dżem marchewkowo- jabłkowy

Pomysł nie jest mój, marmoladę o takim właśnie smaku zobaczyłam w książce Joanny Tołłoczko "Polskie jabłka". Dodałam tylko galaretkę i wszystko drobno zmiksowałam. Warto także zmienić ilość cukru, bo podany w oryginalnym przepisie 1 kg to stanowczo za dużo, chyba, że macie wyjątkowo kwaśne jabłka :P Ja jednak podaję ilość, która wg mnie jest wystarczająca, a zawsze lepiej dać mniej i dosłodzić niż na wstępie zrobić słodycz nie do przełknięcia ;) Składniki: 1 kg słodkiej marchwi 1 kg kwaśnych jabłek 750g cukr... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kuchnia w czekoladzie

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.