Słodko-pikantny sos chili

Słodko-pikantny sos chili

Słodko-pikantny sos chili

Składniki : świeże papryczki chili (2-3 szt.) świeży imbir (2-3 cm) czosnek – 2-3 ząbki cukier ocet sól skrobia ziemniaczana – do zagęszczenia (ok. 1 płaskiej łyżeczki) Papryczki, imbir i czosnek bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do rondelka, dolewamy ok. 1,5 szklanki wody, ocet, sól, cukier i gotujemy ok. 20-30 min. na małym ogniu. Ilość octu, cukru, soli musicie dobrać eksperymentalnie – każdy ma inne upodobania. U mnie było to mniej więcej 50-60 ml octu spirytusowego, prawie pół szklanki cukru i pół łyż... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ugotuj to sam ...

Warto przeczytać

Najlepszy sos czosnkowy!

Najlepsza receptura na sos czosnkowy! Jedyny w swoim rodzaju!

Czytaj dalej...

Jak zrobić sos holenderski

Wiele osób zapewne słyszało o tym sosie i zastanawiało się, jak się go robi, z czego on jest i z czym się go podaje.

Czytaj dalej...

Jak zrobić zasmażkę?

Zasmażka jest podstawą wszelkich sosów, zup lub też do szparagów czy fasolki szparagowej. Często się ją stosuje nie tyle by zagęścić jakieś danie ale też by wzbogacić jego smak. Często pojawiają się problemy z zasmażką.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.