ser - 17000 przepisów (strona:930/1134)

Stek z soczewicą i sałatką z buraków 174

Soczewica• 100 g zielonej soczewicy • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 2 ząbki czosnku, posiekane • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin • 1 łyżeczka miodu

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto con asparagi 139

Pogoda nas ostatnio rozpieszcza. Słońce jak w Italii. Dlatego postanowiłam przygotować dzisiaj risotto ze szparagami. To drugi po spaghetti najpopularniejszy  przysmak mojej ulubionej 

Smakowity Blog Kulinarny
Chili con carne 143

wołowiny, papryki, czerwonej fasoli. Potrawa ma bardzo intensywny smak za sprawą kuminu (kminu rzymskiego) i papryczek chilli, peri peri, jalapeno.Idealnie komponuje się z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany, guacamole, tartym serem i nachosami. Składniki:1 łyżka oliwy1 biała cebula, pokrojona w kostkę1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)500g mielonej wołowiny1 puszka 400g obranych pomidorów1 czerwona papryka

Smakowity Blog Kulinarny
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 203

popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach Europy zatrzymałam się w Bawarii i przygotowałam klasyczne danie dla tej kuchni- Spätzle z gulaszem

Smakowity Blog Kulinarny
Placuszki serowe 331

truskawkowym i cukrem pudrem, ale świetnie pasowałby też gorący sos czekoladowy lub konfitura z dowolnych owoców. Składniki:250g twarogu2 jajka1/2 laski wanilii25g cukru pudru50g mąki pszennejolej do smażeniaPrzygotowanie:Ser wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtka z jajek, cukier, mąkę i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Składniki łączymy ze sobą za pomocą widelca. Z białek ubijamy lekką pianę

Smakowity Blog Kulinarny
Gnocchi z masłem szałwiowym 203

bazie gotowanych ziemniaków, włoskie kluseczki dają nam szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Ciasto na gnocchi możemy przygotować z puree ziemniaczanego lub warzywnej pasty, można też dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny dodatek lub samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi sosami np pomidorowym, pesto, serowym czy grzybowym

Smakowity Blog Kulinarny
Toskańska sałatka z grzankami 144

ciabatty1 ząbek czosnku4 fileciki anchoisoliwa extra vergine3 łyżki octu balsamicznego800 g dojrzałych pomidorków koktajlowych1/2 pęczka dymki1/2 pęczka świeżej bazylii1 łyżka kaparów200 g grillowanych czerwonych papryk w oliwie30 g sera fetaPrzygotowanie:Kroimy kromki ciabatty o grubości 2 cm i podgrzewamy je na patelni do grillowania, aż będą przypieczone z obu stron. Do malaksera lub kielicha blendera wkładamy obrany czosnek, fileciki anchois

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 337

Kuskus1 szklanka (około 300 g) kuskusu1 papryka żółta1 papryka czerwona1 świeża czerwona papryczka chilli4 dymki1/2 pęczka świeżego koperku200 g świeżego lub mrożonego groszku1 garść czarnych oliwek2 łyżki oliwy40 g sera fetaKurczak2 piersi kurczaka (około 400 g)1 czubata łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego1 cytrynaoliwaTzatziki1/2 dużego ogórka250 g jogurtu naturalnego greckiego1/2 cytryny1/2 pęczka koperku2 ząbki czosnkuPrzygotowanie:Do miski wsypujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Chłodnik z ogórków 169

przez praskę czosnek i posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły. Przed podaniem możemy dodać pokruszony ser feta

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 166

Kolacja powinna być lekka i pożywna. Może to być na przykład kanapeczka z czymś smacznym. Idealną alternatywą dla nudnych wędlin i serów jest domowa pasta do smarowania. Możemy ją przyrządzić prawie ze wszystkiego i zrobić z nią kanapki. Pasta jajeczna jest wielkim przebojem w moim domu rodzinnym. Mama robi ją bardzo często, a my z wielkim apetytem pochłaniamy

W poszukiwaniu inspiracji
Kokardki zapiekane pod beszamelem wg Anny Starmach 389

żaroodpornego wlać 2-3 łyżki beszamelu, przykryć połową makaronu. Przykryć go połową sosu z mięsem i połową sosu beszamelowego. Wsypać resztę makaronu i polać pozostałymi sosami. Wierzch wysypać tartym serem. Zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
O... Ostrygi 120

spowodowała, że nie mogłam tego przełknąć ;p Tak jak się spodziewałam: galaretowana konsystencja i ocean w buzi to nie moje smaki. Cieszyłam się, że na stole było również dużo sera i czarne oliwki, które zdecydowanie bardziej współgrają z moimi kubkami smakowymi :) Wybaczcie za takie szczegółowe informacje ;p Czy ostryga to afrodyzjak? No cóż, nie mnie to oceniać. Wierzę

Kitchens Alphabet
Tarta ze szpinakiem i ricottą 171

porządnego kawałka tarty byłam najedzona. Tarta ze szpinakiem i ricottąProporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 50 minutSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego250 g ricotty450 g mrożonych liści szpinaku120 g sera feta1 łyżeczka gałki muszkatołowejsól morskapieprzWykonanie:Szpinak wrzucamy na patelnię, rozmrażamy go na małym ogniu i odparowujemy z nadmiaru wody. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem, dodajemy ricottę i mieszamy.Ciasto wyjmujemy

Kulinarne przygody Gatity
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 396

włoskie charakter. Przeglądając włoskie przepisy w Internecie ustaliłam, że swój marchewkowiec muszę upiec na bazie mąki migdałowej, dodać do ciasta sok z cytryny, a całość udekorować kremem na bazie sera mascarpone. Pozostawiłam jednak zasugerowane przez Nigella orzechy włoskie, choć Włosi sięgnęliby po piniole.Ciasto wyszło pyszne - wilgotne, w smaku cytrusowe i korzenne. Czuć migdały i orzechy, a krem mascarpone świetnie dopełnia

Chilli Czosnek i Oliwa