ser - 17000 przepisów (strona:933/1134)

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym 398

minut.Podawać ciepłą (u mnie oprószona świeżym oregano).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób.Mozzarellę i parmezan można zastąpić startym, żółtym serem, a pomidory w puszce - przecierem pomidorowym.Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego - drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub wołowego oraz dowolnego kształtu makaronu.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Makaron z cukinią i szynką 182

się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób i 1 małego dziecka.Parmezan można zastąpić mieszanką serów twardych Reggio piatto dostępną w przystępnej cenie w sieci sklepów Biedronka.Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.Oliwę można zastąpić olejem, a szynkę boczkiem.Można użyć makaronu

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem 390

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem...Dwie warstwy cienutkich plasterków ziemniaków.Między nimi mięso mielone podsmażone z cebulą.Przyprawione czosnkiem i słodką papryką.Zalane kremowym

Gospodyni Miejska
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 211

migdałowegoPrzygotowanie:1. Olej kokosowy lekko podgrzać, wystudzić, dodać do pozostałych składników spodu i wszystko zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć na dno formy, odstawić do lodówki.2. W blebderze umieścić ser, jaja, ksylitom (można go wcześniej zmielić na puder przy użyciu młynka do kawy), skórkę z umytych i sparzonych cytryn, sok z ½ cytryny i nasionka wanilii, zmiksować na gładką masę

SzczyptaSmaQ
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 203

masło, dusić na małym ogniu 1-2 minuty. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, w której gotował się z makaronu. Przed podaniem posypać tartym serem, listkami tymianku i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem

SzczyptaSmaQ
Konfitura z jarzębiny i jabłek z nutą limonki 181

farmaceutycznym do produkcji preparatów leczniczych m.in. wzmacniających, stosowanych w profilaktyce przeciw przeziębieniom i grypie, przy zakażeniach bakteryjnych i po przebytych chorobach.Konfitura z jarzębiny (Jarząba pospolitego), lekko cierpka, świetnie uzupełnia sery, wędliny i mięsa. Dodatek jabłek (1:4) podnosi słodycz konfitury przy zmniejszonej ilości cukru. Nie wymaga stosowania środków żelujących, gęstość regulujemy czasem duszenia. Można to sprawdzić na talerzyku schłodzonym

SzczyptaSmaQ
Winogrona marynowane w papryce 240

Winogrona w papryce, marynata idealnie pasuje do pieczonych mięs i ryb, oraz sałatek z długo dojrzewających serów.Gniazda nasienne z papryk najlepiej usuwać za pomocą łyżeczki do wycinania kulek z melona, a lekko miażdżąc przyprawy w moździerzu można wydobyć więcej olejków eterycznych, zwłaszcza z ziela angielskiego. Składniki:Winogrona - 600 gPapryka czerwona - 5 sztukOcet jabłkowy

SzczyptaSmaQ
Konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką 179

Wykwintny dodatek, zwłaszcza do pieczonych mięs i serów.W jej towarzystwie rewelacyjnie zaprezentuje się zarówno gęsina na św. Marcina jak i pieczona kaczka na świątecznym stole.Czas przygotowania:40 minut   Składniki:12 świeżych fig,1 duża czerwona cebula,1/2 szklanki jadalnych kasztanów (gotowanych,zapakowanych próżniowo),10 suszonych śliwek,150 ml porto,sól, czarny pieprz

SzczyptaSmaQ
Sałatka z kopru włoskiego z kaszą jaglaną 186

zdrowa i efektowna przekąska, którą można podać na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: 15 minutPorcje: 4   Składniki:Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,1 fenkuł,100 g sera feta,1 saszetka oleju Kujawski z pomidorem, bazylią i czosnkiem,100 g szpinaku,garść zieleniny (natka pietruszki, bazylia),6 suszonych pomidorów z oleju,łyżka kaparów,2 łyżki oliwek

SzczyptaSmaQ
Tagliatelle ze szparagami i groszkiem 187

łyżeczkę)oraz otartą wcześniej sparzoną skórkę z cytryny-  pieprzę świeżo zmielonym pieprzem ,  wymieszam na patelni - podaję na talerzu z posypanym parmezanem (można wykorzystać inny twardy dojrzewający ser)- danie to przyrządza się bardzo szybko i świetnie smakuję, warto wykorzystać okres gdzie mamy świeże szparagi :)Smacznego

Basia w kuchni
Pikantna rolada chlebowa - gorąca kanapka 154

drożdży 1,5 łyżeczki soli morskiej 3 łyżki oliwy plus dodatkowo do posmarowania ciasta375 ml letniej wody 10 szt plastra salami (użyłam z pieprzem)300 g sera mozzarella garść listków bazylii 2 papryki pokrojone w kostkę świeżo zmielony pieprz  SPOSÓB WYKONANIA:- mąkę, sól, drożdże mieszam ze sobą w misce następnie dodaję wodę

Basia w kuchni
Pizza ze szparagami i listami groszku cukrowego 156

dobrze można ciasto wyłożyć na blachę dużą od piekarnika)- nakładamy nasz sos nie musi być od idealnie wszędzie rozprowadzony (takie jej urok :))- nakładamy nasze szparagi i pocięte w kostkę ser feta- wkładamy do nagrzanego piekarnika do 240 stopni i pieczemy ok 15 minut (zależy to od naszych piekarników)- po upieczeniu dodajemy listki groszku i posypujemy wszystko świeżo zmielonym pieprzemGotowe szybko

Basia w kuchni
Babeczki owsiane z cynamonem - pyszne na drugie śniadanie do szkoły 178

dobre a co za tym idzie codzienne wymyślanie co by tu zrobić na drugie śniadanie do szkoły. Czy musi być to codziennie ta sama kanapka z kiełbasą i serem. A co jeszcze jest gorsze to przejścia to NAMÓWIĆ DZIECKO ABY JADŁO WARZYWA I OWCE :) , bynajmniej w moim przypadku. Mam dwie córki są skrajnościami jedna zajada wszystko z naciskiem na warzywa

Basia w kuchni
Makaronowe risotto z cukinią oraz pomidorkami cherry 151

przygotowanych dodajemy nasz ugotowany makaron całość mieszamy i dusimy jeszcze ok. 2 minuty- jeżeli chcemy, aby nasze makaronowe risotto było bardziej kremowe możemy dodać starty na drobnych oczkach ser parmezan, mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania kremowej konsystencji.- tak przygotowane nasze makaronowe risotto podajemy na talerzu po czym całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.Smacznego

Basia w kuchni
Roladki z mozarellą, rukolą i suszonymi pomidorami 279

rukoli10-12 suszonych pomidorówkostka mozarelli (mała)ząbek czosnkuprzyprawa do kurczaka ( ja używam Prymat)olejPierś myjemy, oczyszczamy z kościi tłuszczu. Nacinamy w połowie, aby utworzyć  dużą, pojemną kieszonkę. Pomidory, ser mozarella i rukolę kroimy na drobną kostkę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 5-10 min. W tym czasie przygotowujemy z łyżki oleju

Kuchnia moimi oczami