Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki
Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki
Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, w zależności od regionu, ich receptura jest nieco inna. Gnocchi alla Romanapochodząca z regionu Lacjum, którego stolicą jest Rzym. Charakteryzują się tym, że robi się je z semoliny, czyli grubo mielonej mąki z pszenicy durum. Semoline możemy ewentualnie zastąpić kaszą manną, gdyż jest ona trudno dostępna w Polsce. Trafiłam na nie będąc na wakacjach we Włoszech. Wcześniej znałam wersję bazującą na gotowanych ziemniakach, bardzo przypominającą nasze polskie kopytka oraz g... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Mania Gotowania
Autor
anekbu
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
włoska, sosy, pomidor, zupa pomidorowa, sos sojowy, cebula, pieczenie, mielone, kopytka, tarta, susz, szynka, pieczarki, czosnek, sos pomidorowy, ser, ziemniak, duszone, mąka, kasza, cukier, suszone pomidory, ciasto, polewa, pieczarki w sosie, siekane, ziemniaki, przepisy z ziemniakami, ciasto z masa, ciasta z masa
Inne przepisy z Mania Gotowania
Dodaj komentarz