Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki

Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki

Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, w zależności od regionu, ich receptura jest nieco inna. Gnocchi alla Romanapochodząca z regionu Lacjum, którego stolicą  jest Rzym. Charakteryzują się tym, że robi się je z  semoliny, czyli grubo mielonej mąki z pszenicy durum. Semoline możemy ewentualnie zastąpić kaszą manną, gdyż jest ona trudno dostępna w Polsce. Trafiłam na nie będąc na wakacjach we Włoszech. Wcześniej znałam wersję bazującą na gotowanych ziemniakach, bardzo przypominającą nasze polskie kopytka oraz g... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Mania Gotowania

Autor

anekbuanekbu

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

włoska, sosy, pomidor, zupa pomidorowa, sos sojowy, cebula, pieczenie, mielone, kopytka, tarta, susz, szynka, pieczarki, czosnek, sos pomidorowy, ser, ziemniak, duszone, mąka, kasza, cukier, suszone pomidory, ciasto, polewa, pieczarki w sosie, siekane, ziemniaki, przepisy z ziemniakami, ciasto z masa, ciasta z masa

Inne przepisy z Mania Gotowania

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.