Lutenica (ljutenica)

Lutenica (ljutenica)

Lutenica (ljutenica)

Kolejne odkrycie tego roku, czyli bałkańska pasta na bazie papryki, bakłażana i pomidorów, która może występować w wersji łagodnej lub ostrej. Ja swoją przyrządziłam na pikantnie, gdyż taka wg mnie świetnie będzie się  komponować z różnymi serami i wędlinami. Teraz paprykę można kupić w bardzo przystępnej cenie, więc jeżeli macie ochotę na coś innego z jej wykorzystaniem, to bardzo polecam Wam ten przepis. Ja swoją lutenicę wyjadałam prosto z garnka w trakcie przygotowań, a słoiczki znikają w za szybkim ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Fabryka pomysłów

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Mała kuchareczka, 3 września 2013 19:54:38

Bardzo apetycznie wygląda Aniu :)

madlene17, 3 września 2013 20:04:29

Widzę, że nie próżnujesz:) Podrzuć mi taki mały słoiczek;)

Anula, 3 września 2013 20:10:41

z przyjemnością spróbuje:)

mopswkuchni, 3 września 2013 21:08:00

Tak, ljutenicy zdecydowanie brakuje w mojej spiżarni. Może uda mi się ją jeszcze zrobić w tym tygodniu :) Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej :)

Karmel, 3 września 2013 21:43:44

nigdy takiej pasty nie jadłam, ale brzmi świetnie!

Łucja, 3 września 2013 21:47:03

czuję że bardzo by mi posmakował taki sos :)

domowacukierniaewy.blox.pl, 3 września 2013 22:11:18

Nie jadłam i już żałuję - wygląda przepysznie! :)

Nemi, 3 września 2013 22:55:32

Zaklepuję taki słoiczek na zimę;)

W kuchni Uli, 3 września 2013 23:20:07

ja też nigdy nie jadłam takiej pasty, bardzo fajna receptura

Paulina, 4 września 2013 01:30:16

nie jadłam, ale lubię tego typu połączenia :) może warto zrobić to cudo :D

Poezja Smaku, 4 września 2013 02:06:50

Nie znam jej, ale baaardzo mi się podoba :) Musi wspaniale smakować

Kaś, 4 września 2013 10:00:09

U mnie też byłaby to ostra wersja :) lubię tego rodzaju dodatki

Antenka, 4 września 2013 11:20:10

bardzo smaczne połączenie:) poproszę taką kromeczkę:D

martawkuchni.blog.pl, 4 września 2013 14:14:24

połączenie smaków jak najbardziej w moim guście:) wygląda świetnie:)

judik, 4 września 2013 15:50:09

Podoba mi się, może się skuszę! :-)

Kasia Jurek, 4 września 2013 22:09:48

muszę zapisać ten przepis, bo to musi być pyszne :)

Ela.M, 4 września 2013 23:40:40

Domowe pasty są najlepsze. Przepis zapisuję do wypróbowania:)

Kasia Cukier, 5 września 2013 00:12:00

i ja taki słoiczek poproszę ;)

kruszyna, 5 września 2013 00:19:16

O takiej mieszance smaków jeszcze nie słyszałam, ale wygląda bardzo apetycznie i nie dziwię się, że tak szybko znika :)

Kasia Poliwka, 5 września 2013 10:24:39

Troche jest z tym dziubania, ale efekt jest na pewno smakusny!;)

Paulina Kwiatkowska, 5 września 2013 10:36:45

Pyszna, jadłam kiedyś gotową ;)

karolina, 5 września 2013 11:33:19

pyszny sosik:)

marta-gotuje.pl, 5 września 2013 12:55:25

Świetny pomysł, takiej pasty jeszcze nie jadłam :)

AZgotuj!, 5 września 2013 14:09:28

Oj tak, ja ją robię a kiedy się koczy lecę do sklepu:)

toPestka!, 5 września 2013 21:38:35

o ciekawe:) trzeba sprawdzić!

Salvador Dali, 6 września 2013 12:37:15

oo.. zaskoczyła mnie ta potrawa.. :) Choć nie lubię papryki to tutaj bym się chyba skusiła :)

Monica, 6 września 2013 13:55:57

Świetna! Przypomina mi ajwar, z tym, że on jest z samej papryki.

Kulinarna Ja, 6 września 2013 21:58:05

Uwielbiam ją, lecz domowej jeszcze nie jadłam...

Kulinarna Ja, 6 września 2013 22:00:06

Uwielbiam ją, lecz domowej jeszcze nie jadłam...

Urszula - Proste potrawy, 6 września 2013 23:42:13

Składniki pyszne , to i lutenica musi być smaczna:)

cook and look, 7 września 2013 20:45:21

Nigdy nie jadłam lutenicy, albo po prostu może nie wiedziałam, że tak to się nazywa? :) W każdym razie z pewnością jest pyszna

beti, 8 września 2013 11:57:16

Ja tez nigdy nie jadłam lutenicy, muszę kiedyś wypróbować, bo wygląda zachęcająco :))

Tapenada, 10 września 2013 12:20:01

jadłam kiedyś i była pyszna :)