Makaron z sosem carbonara – najbardziej jedwabisty, kremowy sos carbonara, jaki udało mi się przyrządzić. Od czasu, kiedy pokochałam Włochy i włoską kuchnię, próbowałam odtworzyć smak najlepszej carbonary jaką udało mi się zjeść w Rzymie. Minęło kilka lat, szukałam tego smaku, tej kremowości, analizowałam przepisy, łączyłam, mieszałam… i oto jest! Najbardziej jedwabisty, kremowy makaron z sosem carbonara, jaki jedliście. Nie wierzcie na słowo, spróbujcie! Chociaż zwykle sos carbonara podawany jest z... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...