Kluski - paluchy ziemniaczane smażone na głębokim tłuszczu

Kluski - paluchy ziemniaczane smażone na głębokim tłuszczu

Kluski - paluchy ziemniaczane smażone na głębokim tłuszczu

Tak przygotowane paluchy służą mi czasem jako dodatek do obiadu, zamiast tradycyjnie podanych ziemniaków. Smakują również polane masłem zagotowanym ze śmietaną i posypane pokruszonym białym serem z kminkiem. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 kg  startych surowych ziemniaków, 1 jajko, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Ugotowane ziemniaki zmielić, połączyć z utartymi ziemniakami wraz z jajkiem solą i pieprzem do smaku. Następnie formować paluszki wielkości palca i smażyć powoli  na... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Tradycyjna Kuchnia

Autor

Tradycyjna KuchniaTradycyjna Kuchnia

Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.

Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.

Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.

Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.

ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ziemniak, ziemniaki, ser biały, ser, obiad, ziemniaki na obiad

Inne przepisy z Tradycyjna Kuchnia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.