potraw w płynie 2 łyżki, olej rzepakowy 5 łyżek, woda 1 szklanka nie tłusty kawał karkówki bez kości umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym olejem z przyprawą w płynie natrzeć dobrze mięso, paprykę wędzoną Royal Brand wsypać do miseczki, wsypać przyprawę Harrisa i wszystko wymieszać przyprawami natrzeć mięso, w szybkowarze 3,5 litra "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" rozgrzać z 5 łyżek(...)oleju i zrumienić mięso z każdej strony wlać wodę, zamknąć szybkowar i od zagotowania się zmniejszyć ogień i gotować z 40 minut szybkowar otworzyć najlepiej po godzinie od zakończenia gotowania - w tym czasie mięso będzie jeszcze kruszało i nabierało smaku mięso jest kruche, nie suche i do chleba wyśmienity dodatek................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwiem czy to moje wyobrażenie czy tak rzeczywiście jest ale według kasza gryczana palona ma delikatny smak i aromat orzechów;) Do kaszy postanowiłam dodać kilka warzyw oraz kawałki mięsa, a całość otulić delikatnym sosem. Oto co powstało z moich kuchennych wariacji ;) P.S Jeżeli zastanawiacie się gdzie kupić sprawdzoną, zdrową kaszę serdecznie zapraszam do sklepu Kłos- Pol ;) Polecam(...)bardzo;) Składniki: papryka żółtka papryka czerwona papryka zielona 4 duże cebule 3 łyżki oliwy z oliwek 400 g pieczarek 800 g mięsa drobiowego puszka pomidorów w sosie własnym (400 g) 2 litry wody 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól do smaku pieprz do smaku Kasza: 250 g kaszy gryczanej
Krakowskie smaki AniDzisiaj przepis na pulpety w sosie koperkowym gotowane na wywarze z warzyw. Można je podawać z kaszą lub ziemniakami. Składniki: 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 sucha bułka 1 cebula 2 jajka liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz szczypta imbiru sos koperkowy: pęczek koperku 3 szklanki wywaru spod pulpetów 1 mała śmietana(...)gotować przez co najmniej 30 minut aż warzywa zmiękną. Bułkę zamoczyć w wodzie i zostawić aż zmięknie. Cebulę bardzo drobno posiekać i usmażyć na złoty kolor na oleju. Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, cebulę, jajka i doprawić solą i pieprzem. Mięso dokładnie wymieszać. Z mięsa ulepić kulki. Z wywaru wyciągnąć warzywa i doprowadzić do wrzenia. Kulki
Mama Gotujebulionie z dodatkiem cydru. Z początku obawiałam się tak niecodziennego połączenia składników, jednak danie okazało się rewelacyjne! Jeżeli chodzi o samą czynność jedzenia, polecam łyżkę i ręce :) Ewentualne nadwyżki mięsa możemy zjeść na zimno jako dodatek do kanapek. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3 osób: 1 łyżka masła 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione(...)puszki, odcedzonej i przepłukanej CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Wkładamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Wlewamy cydr, wodę, ocet jabłkowy, dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, jabłko przekrojone na pół, liście laurowe, tymianek, pieprz, sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia
My Culinary Artlubczyku. Czosnek ścieramy na tarce na drobnym sicie. Wszystko dokładnie mieszam. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu około 3-4 minuty z każdej strony. Gulasz: Mięso kroimy na kostkę o dość pokaźnych rozmiarach [ w zależności o preferencji]. Wrzucamy do rondelka z wcześniej nagrzanym olejem. Smażymy kilka minut z każdej strony. Siekamy cebulę oraz czosnek i dodajemy(...)mięsa. Smażymy jeszcze kilka chwil. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz odrobina słodkiej papryki. W tym czasie obieramy pieczarki ze skórki i dokładnie płuczemy. Siekamy w paski. Dodajemy do podsmażonego mięsa i przykrywamy pokrywką. Myjemy i kroimy paprykę w kostkę. Dodajemy do lekko podduszonego mięsa. Wrzucamy ziele angielskie. Dusimy około godziny, aż mięso będzie miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Jeżeli lubicie dodatek owoców do obiadu czy też mięsa to ten przepis jest dla Was. Delikatny kwaskowy smak pomarańczy idealnie komponuje się ze słodkością miodu dzięki czemu mięso jest bardzo delikatne, niezwykle aromatyczne i fajnie chrupiące. Danie jest bardzo oryginalne dzięki połączeniu kilku nut smakowych. Serdecznie polecam ;) Składniki: 8 pałek kurczaka 3 łyżki miodu pieprz do oprószenia(...)łyżki oliwy z oliwek pół pomarańczy Wykonanie: Miód wymieszać z oliwą, solą, papryką, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Do gotowej marynaty dodać umyte i osuszone mięso, dokładnie wymieszać. Marynować w lodówce przez całą noc. Zamarynowane mięso wyłożyć na blaszkę i piec w 180 stopniach przez około godzinę. Sos: 150 g żurawiny 50 g wiśni
Krakowskie smaki AniKlasyka kuchni amerykańskiej, czyli po prostu hamburger! Jest pyszny - bo prawdziwy - z dobrego mięsa, ze świeżymi warzywami i własnoręcznie zrobionym sosem. Hamburger: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz W malakserze siekamy drobno cebulę, dodajemy mielone mięso i wszystko razem porządnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem - mięso powinno być naprawdę dobrze przyprawione. Dzielimy mięso
Kulinarne Inspiracjemojego przepisu. Karkówka wyszła mi soczysta, pełna smaku i z piękną skorupką z miodu. A ten zapach? Uzależniający ;) Jeśli chcecie przygotować tę wędlinę na święta, pomyślcie o tym wcześniej - mięso musi się marynować przez 2-3 dni. Potrzebne nam: - 1,2 kg karkówki *Marynata: - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki płynnego miodu - 2 łyżki oleju rzepakowego - 4 łyżeczki różowego pieprzu(...)plasterki. Różowy i zielony pieprz rozdrobnić w moździerzu lub za pomocą tłuczka (pieprz ma być dość gruby). Wymieszać suche składniki marynaty, dodać olej i miód i dokładnie połączyć. Mięso umyć i osuszyć, nasmarować marynatą i masować przez 10 minut. Następnie owinąć mięso ciasno folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2-3 dni. Po upływie tego czasu mięso
W poszukiwaniu inspiracjiCukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym, czyli Zucchine ripiene di carne con sugo di pomodoro Jakie jest Wasze pierwsze skojarzenie z kuchnią włoską? Pizza, makaron, czy risotto? Wszystkie te dania są niewątpliwie pyszne, jednak chciałabym zaproponować Wam inne bardzo włoskie danie, które nie zalicza się do żadnej z wymienionych kategorii. Pierwszy raz tak przyrządzonej cukinii spróbowałam prawie 10 lat temu(...)warunkiem dobrego smaku są po prostu produkty wysokiej jakości (czyli żadna nowość ;) ). Cukinie kroi się na połówki, ale nie wzdłuż, tylko w poprzek. Środki są usuwane, a wnętrze faszerowane mięsem. Całość jest zapiekana lub duszona w sosie pomidorowym. Ja nie mogę odmówić sobie jeszcze odrobiny parmezanu na koniec. Lubię też wzmocnić smak dodając do sosu pomidorowego pepperoni, ale nie jest
Pełny talerzdomowej warzywnej pasty bulionowej) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki śmietany 18 % 1-2 łyżki zimnej wody sól morska pieprz olej do smażenia posiekana natka pietruszki Wykonanie: Mięso kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Usmażone mięso przekładamy do garnka. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i również smażymy na patelni. Gdy się(...)zeszkli przekładamy ją do garnka z mięsem. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, pieczarki kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. W kubeczku rozrabiamy mąkę z zimną wodą i śmietaną, hartujemy 2 łyżkami sosu z duszonego kurczaka. zawartość kubka wlewamy do potrawki, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się
Kulinarne przygody Gatitysmaku koncentrat pomidorowy mały - dałam pastę pomidorową po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania przygotowanie Umyte mięsa zalać 1,5 l wody, dodać warzywa ( marchewkę, pietruszkę, seler, por ) oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około 3 godzin tak, by mięso odchodziło od kości. Odcedzić(...)Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do przecedzonego wywaru i ustawić na minimalnym ogniu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na maśle. Dodać pastę pomidorową i krótko przesmażyć. Dołożyć do wywaru z mięsem. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kostkę i wędzony boczek. Przełożyć do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić
Stare Garyzupę możecie podać, np. z makaronem lub grzankami. Dzięki serkom topionym zupa uzyskała ciekawy kolor i niesamowity smak. Składniki na 6 porcji : 2 litry wody 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1 duża marchewka 1 pietruszka (korzeń jak i pęczek) 1 łodyga selera naciowego 1 biała część pora 100 g pieczarek 300 g serka topionego śmietankowego sól(...)przykryciem. W międzyczasie na suchą patelnię wysypać pokrojone pieczarki. Od razu przyprawić je solą. Smażyć na średnim ogniu (dosłownie kilka minut; muszą lekko puścić sok i zmienić kolor). Mielone mięso przełożyć do miski. Przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodać 1 łyżkę bułki tartej. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Za pomocą dłoni formować małe mięsne kulki. Każdy pulpecik obtoczyć
UgotowaćŚwietny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad, czyli kawałki piersi kurczaka z brokułami. Poniższe danie idealnie pasuje do ryżu jak i makaronu. Zasmakuje fanom mięsa drobiowego jak i brokuła. Jeżeli nie macie pomysłu, co przygotować z piersi kurczaka to zachęcam wypróbować moje inne przepisy na wykorzystanie mięsa drobiowego ( klik ). Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka(...)cebula oliwa z oliwek sól, pieprz papryka słodka 1 łyżka mąki pszennej Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Do mięsa wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wszystko ze sobą wymieszać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać wodę i ugotować brokuła (musi być al dente). Ugotowany brokuł przecedzić przez sito
Ugotowaćwieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 duża czerwona cebula 2 garście mini marchewek (lub 1 duża pokrojona w plasterki) 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz papryka słodka olej Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką. Na sam koniec wsypać 1 łyżkę mąki i za pomocą dłoni wszystko ze sobą wymieszać. Cebulę obrać(...)drobno posiekać. Na dno garnka wylać odrobinę oleju. Następnie przesmażyć cebulę. Gdy cebula będzie lekko szklista to dodać pokrojone mięso. Przesmażyć je z każdej strony. Na sam koniec wlać 1 szklankę przecieru pomidorowego, 1 szklankę wody i wsypać marchewki. Wszystko ze sobą wymieszać (tj. mięso i warzywa muszą być przykryte sosem). Garnek zamknąć pokrywą od szybkowara. Wybrać 2 poziom
UgotowaćSkładniki: pałki z kurczaka 6 sztuk, mięso mielone drobiowe 65 dag, oliwki zielone 10 dag/opakowanie, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sól peklowa 2 łyżeczki, żelatyna 2 łyżeczki, cukier 1/2 łyżeczki, woda zimna 150 ml z pałek kurczaka wytrybować mięsko bez skóry, chrząstek i zważyć dodałam 65 dag mielonego mięsa z indyka - jeśli mięska z udek będzie wagowo(...)mniej czy więcej to odpowiednio dodać mielonego mięsa do 80 dag wsadu mięso wymieszać na kleistą masę z wszystkimi pozostałymi składnikami - oliwki na sitku opłukać z zalewy wodą mięso przełożyć do woreczka, włożyć do szynkowara "kliknij i ZOBACZ-szynkowar "SINGIEL" , usunąć nadmiar powietrza i zawiązać zamknąć szynkowar i do lodówki na 48 godzin szynkowar postawić na podkładkę / ściereczka/ w garnku
W Mojej Kuchni Lubię