Kolejny niesamowicie smaczny przepis dla mięsożerców ( tak , u mnie coraz częściej gości na stole mięso , choć jak wiecie należę do tych , co naleśniki , racuchy i innego rodzaju placuszki zawsze wychwalali pod niebiosa! ).Delikatne , soczyste mięso z kurczaka zamarynowane w przyrządzonym w domowym zaciszu pesto Rosso jest nie tylko niesamowicie smaczne , ale i niezwykle aromatyczne!Chrupiąca panierka ukrywa w sobie niezwykły(...)bułka tarta – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:PESTO ROSSO:Wszystkie składniki ( suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini , czosnek i parmezan ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy. MIĘSO :Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w polędwiczki , delikatnie rozbijamy ( ręką ).Oprószamy solą i pieprzem.Wkładamy do naczynia z wcześniej przyrządzonym pesto i dokładnie obtaczamy z każdej strony.Zwijamy w folię
Ostra na SłodkoRyba … mięso .. ryba … mięso – co wybrać?!To i to w jednym!Jak wiecie lubię kulinarne wynalazki i nietradycyjne połączenia smaków.Eksperymenty w mojej kuchni często mają miejsce i może to nieskromnie zabrzmi ” zawsze wychodzi pysznie ” ! ;)Tak było i tym razem , kiedy to postanowiłam połączyć rybę z mięsem ( tak – rybę z mięsem! )Wyszły przepyszne kotlety
Ostra na SłodkoPotrawa bardzo prosta i nieziemsko smaczna. Dobór mięsa jest dowolny, ważne by była to surowa wołowina ;) Można kupić kawałek łopatki i zmielić, można użyć mielonego wołowego ze sklepu, czy też w ostateczności nawet gotowego mięsa nazywanego tatarem, choć wiadomo, że tracimy wtedy na jakości. Bogatsi używają polędwicy wołowej ;) Składniki: - 200 g mięsa wołowego - 1 cebula - 2 ogórki konserwowe - 1 żółtko(...)łyżka oleju / oliwy - sól, pieprz A przygotowanie? Banalne - wystarczy do drobno zmielonego mięsa dodać olej, przyprawić solą i pieprzem, a następnie uformować w ładne kółko z dziurką w środku. Do wygładzania najlepiej użyć dużego, płaskiego noża, wtedy nasz tatar będzie się ładnie prezentował :) Następnie musimy sparzyć jajko, oblewając je wrzątkiem - to uchroni nas przed salmonellą. Gdy będzie już sparzone, oddzielamy
Kulinarne zapędy Kokosanawet marynować! A kto nie lubi faszerowanych warzyw? Faszerowana cukinia, bakłażan, papryka czy nawet pieczarki to nie lada rarytas i oryginalne danie. Dziś przedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :)Składniki:1 średnia cukinia250g mięso mielonego4 pieczarki1/2 dużej cebuli1 ząbek czosnku (u mnie duży!)1 ogórek konserwowy1 papryka konserwowa4 plastry mozarellisól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, czosnek(...)suchej patelni, aby zmiękła.Nastawiamy piekarnik na 180'C. Na tej samej patelni i tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz pieczarki.Gdy pieczarki będą usmażone, dodajemy mięso mielone i smażymy na średnim ogniu. Dodajmy przyprawy. Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, paprykę oraz farsz z cukinii. Mieszamy. Można dodać łyżkę ketchupu.Mięso przekładamy do wydrążonych cukinii, przykrywamy mozarellą
Kitchens Alphabetwieprzowiny - ja użyłam karkówki, 4 średnie marchewki , 3 średnie pietruszki , pół małego selera , kawałek pora (około 10 cm.), 1 średnia cebula , 3 ząbki czosnku , 4-5 łyżek oliwy . Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć ewentualne błony i ścięgna, pokroić w paseczki. Wielkość dowolna ;) Mięso natrzeć przyprawą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej dzień wcześniej(...)wtedy mięso dobrze przejdzie przyprawą. Rozgrzewamy mocno patelnię, wlewamy oliwę i wkładamy mięso, pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Szybko obsmażamy (maksymalnie kilka minut) i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni, na pozostałym tłuszczu w identyczny sposób obsmażamy pokrojone w kawałeczki marchew, pietruszkę i seler. Przełożyć na mięso. Na wierzchu wyłożyć pokrojony w plasterki por. Naczynie przykryć
Codzienna kuchnia niecodziennaresztki w lodówce i konsternacja: "co tu wymyślić?" No i wymyśliłam coś w rodzaju skrzyżowania lasagni z zapiekanką. Było pikantne i naprawdę pyszne :)Składniki:około pół kg chudego mięsa (ja użyłam szynki),2 średnie cebule,4 ząbki czosnku,pół litra gęstego soku pomidorowego,9 płatów lasagni,1 mały kalafior,pół litra mleka,3 łyżki masła,1 czubata łyżka(...)prowansalskich,żółty ser do posypania,2-3 łyżki oleju.Mięso mielimy. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso i przesmażyć lekko z dodatkiem słodkiej papryki, soli i ziół prowansalskich. Zalać sokiem pomidorowym i zagotować. Doprawić ostra papryką.Przygotować sos beszamelowy:W garnuszku roztopić masło, dodać
Codzienna kuchnia niecodziennabardziej, więc postanowiłam stworzyć coś podobnego.Zapiekanka okazała się bardzo delikatna w smaku i konsystencji, zatem zakwas na żurek będę wykorzystywać częściej :) Składniki: młode ziemniaki , boczek parzony - najlepiej chudy, mielone mięso - użyłam karkówki, niewielka cebula , orzechy nerkowca - prażone i solone - użyłam Kresto , sól , pieprz , gęsta, kwaśna śmietana, odrobina oleju . Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać(...)mięso i przyprawy, poddusić razem - podobnie jak na przykład do spaghetti. Ziemniaki wyszorować i obgotować. Powinny być al dente - o ile można to tak określić :) Obgotowane wystudzić i pokroić w średnio grube plastry. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Zapiekankę można przygotować w jednej, większej formie do zapiekania. Ja użyłam mniejszych, pojedynczych. Formę (lub foremki) wyłożyć
Codzienna kuchnia niecodziennakapusty. To są chyba najłatwiejsze i najszybsze do zrobienia, bo nie trzeba kapusty zbyt długo obgotowywać a i same gołąbki duszą się krótko. Składniki: około 1 kg chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa, 1 szklanka suchego białego ryżu , 1 jajko , 1 mała sucha bułka , 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 czubata łyżeczka imbiru mielonego , sól , pieprz świeżo(...)były zbyt miękkie. Mają się tylko sparzyć. Ze sparzonych liści ściąć ostrym nożem środkowy nerw, który jest łykowaty. Ryż ugotować na sypko, powinien być prawie miękki, wystudzić. Mięso opłukać i zmielić. Dodać do mięsa namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy, musztardę i wodę. Woda nada soczystości mięsu. Dobrze wyrobić masę mięsną. Na końcu dodać ryż
Codzienna kuchnia niecodziennamasło,sól, pieprz - do smaku,jajko,bułka tarta,klarowane masło do smażenia lub ewentualnie olej.Pierś rozbijamy tłuczkiem na dość cienki filet. Najlepiej robić to przez woreczek lub umieszczając mięso między dwiema warstwami folii spożywczej. Unikniemy poszarpania mięsa i przede wszystkim cząstek mięsa na ścianach ;)Rozbitą pierś lekko solimy, przyprawiamy pieprzem, nakładamy kawałek zimnego masła i zwijamy roladkę(...)obracamy je delikatnie i dość często.Usmażony kotlet de volaille można podać z ziemniakami w najróżniejszej formie: od gotowanych, przez puree, frytki do kuleczek czy opiekanych :)Jeśli dobrze zwiniecie mięso, to podczas smażenia nie ma prawa nic z niego wypłynąć. Dopiero po przekrojeniu kotleta powinno wylać się pachnące, roztopione masło. I uważajcie na ubrania bo lubi ochlapać bluzki ;)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaChili con carne , czyli po prostu ostre papryczki z mięsem. Jest to danie będące tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej. Można je przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Podstawą są jednak dobrej jakości mielona wołowina, papryka, czerwona fasola oraz odpowiednie przyprawy. Przepis, według którego przygotowałem tą pyszną i niezwykle prostą potrawę, jest nieco zmodyfikowaną wersją meksykańskiego oryginału. Tajemnicą by nasze(...)Chili się udało jest przysmażenie cebuli i mięsa na złoty kolor, a następnie powolne gotowanie potrawy do miękkości poprzez stopniowe dolewanie bulionu. Dzięki temu mięso i papryka stają się delikatne i nabierają słodyczy. Odpowiednie przyprawy nadają daniu wyrazistości i pikanterii. Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego) 2 małe papryczki chili 2 słodkie czerwone papryki 2 puszki
Food SquareWięcej warzyw niż mięsa czyli łopatka duszona w marchewce z groszkiem i cebulą. Składniki: -ok.60 dkg łopatki -5 marchewek -1 cebula -3 ząbki czosnku -puszka groszku -sól -pieprz -olej -5 dkg masła -przyprawa warzywna Mięso kroimy na nieduże porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy olejem. Odstawiamy na pół godziny. Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę a czosnek(...)plasterki. Posypujemy je delikatnie przyprawą warzywną. Groszek odsączamy. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy do zrumienienia przygotowaną łopatkę. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię wykładamy marchewkę z cebulą i czosnkiem. Dodajemy masło i podsmażamy warzywa do zeszklenia cebuli na niewielkim ogniu. Dokładamy groszek, chwilę podsmażamy a następnie dolewamy pół szklanki wody. Mieszamy
Maminek kulinarnyłopatka zapiekana w cebuli. Składniki: -ok. 1,5 kg łopatki wieprzowej -4-5 cebul -2 ząbki czosnku -sól, pieprz ziołowy i naturalny -olej -1/2 szklanki wody Mięso kroimy w plastry i przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i naturalnym. Pozostawiamy na ok. godzinę. Cebulę i czosnek kroimy. Mięso podsmażamy z obu stron na oleju(...)podsmażeniu mięsa na tej samej patelni i pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę i czosnek. Dolewamy wodę i chwilę gotujemy. Do mięsa ułożonego w naczyniu żaroodpornym przekładamy zawartość patelni, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 90 minut. Gotowe. Równie dobrze smakuje jako mięso do obiadu jak i jako
Maminek kulinarnykawałek selera i pora -2 ząbki czosnku -ziele angielskie -listki laurowe -sól, pieprz -1 kg łopatki wieprzowej -1 lub 2 nóżki wieprzowe Do garnka wlewamy tyle wody, aby zakryła mięso. Mięso i warzywa gotujemy ok. 2 godziny. Po ugotowaniu mięso z łopatki kroimy na małe kawałki. Jeśli ktoś lubi, może dodać mięso z nóżek, ale raczej(...)niewiele z nich da się zagospodarować. Marchewkę kroimy w plasterki. Rosół przecedzamy przez sitko. Mięso i marchewkę układamy w szklanym naczyniu i zalewamy rosołem. Odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia galarety. Smacznego
Maminek kulinarnyciasta: - 3 szklanki mąki pszennej - 5 dkg świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego - 3/4 szklanki ciepłej wody - szczyptę soli - 1/4 szklanki ciepłego mleka * Do farszu: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego - 3/4 czerwonej papryki - nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej - dużą cebulę - 20 dag sera tartego mozarella - 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych - pieprz, sól - chilli, słodka papryka(...)rozrabiamy w ciepłym mleku. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy razem parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy
W poszukiwaniu inspiracjiOstatnio w ogóle nie jem mięsa, ale dzisiaj przyszedł taki dzień, że miałam wielką pokusę na mielone. No i zrobiłam, wyszły przepyszne z mięsa indyczego z dodatkami, które miałam w lodówce i które niesamowicie mnie zaskoczyły...takie wyszły pyszne. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 5 dużych ogórków konserwowych(...)sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki czerstwa kajzerka korzenna (może być biała) bułka tarta oliwa do smażenia 1 dużo jajko od szczęśliwej kurki Sposób przyrządzenia: Mięso przełożyć do szklanego naczynia. Dodać jajko, namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku i dobrze wyciśniętą kajzerkę, zioła, przyprawy. Cebulę, ogórki pokroić w malutką kosteczkę. Dołożyć do mięsa razem z kaparami
pieprzny smaczek