mięso - 63110 przepisów (strona:371/4208)

Sałatka z kurczakiem w ziołach prowansalskich 106

Sałatka z kurczakiem w ziołach prowansalskich podana z sosem musztardowym to propozycja dla wszystkich, którzy tak samo jak ja uwielbiają sałatki z dodatkiem mięsa. Tym razem będzie to kurczak doprawiony ziołami prowansalskimi, usmażony w pergaminie, aby zachował swoją soczystość i cały aromat. Sałatkę podamy wraz z bardzo aromatycznym, wyrazistym sosem musztardowym. Sałatka z kurczakiem – dlaczego jest tak smaczna? Pierś(...)kurczaka to chyba jedno z najpopularniejszych mięs z jakiego korzystam do przygotowywania potraw. Jest to mięso bardzo uniwersalne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Dlatego moja sałatka z kurczakiem w ziołach prowansalskich jest taka smaczna i aromatyczna. Sałatka z kurczakiem łączy w sobie elementy sałatki wiosennej z dodatkiem delikatnego w smaku mięsa z kurczaka. Aromatyczna sałatka z kurczakiem w ziołach prowansalskich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szynka w sosie własnym z cebulą 196

przygotowanie szynki na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Duszona szynka w cebulowym sosie własnym wychodzi idealnie krucha, delikatna i mięciutka. To dzięki długiemu duszeniu mięsa. Jeśli lubicie sosy zabielane, możecie wlać do sosu odrobinę słodkiej śmietanki. Szynka w sosie świetnie smakuje z wieloma dodatkami, pasują do niej ziemniaki, kasza, ryż lub kluski śląskie, dobrze komponuje(...)Szynka w sosie własnym z cebulą, przygotowanie: Szynkę pokroić w plastry. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić półplasterki cebuli. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem.  Dusić na małym ogniu około 1 godziny

Lekcje w kuchni
Schab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i porem 121

porem. Taki schab smakuje każdemu, jest idealnie kruchy, delikatny i mięciutki. Schab w sosie słodko-kwaśnym jest banalnie prosty i dość szybki w przygotowaniu (nie licząc czasu duszenia). Mięso wystarczy  rozbić, oprószyć aromatycznymi przyprawami i dobrze zrumienić na patelni. Po podsmażeniu warzyw wystarczy tylko zalać całość wodą i poczekać, aż wszystko będzie idealnie miękkie - może to zająć(...)marchewką i porem, przygotowanie: Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć.  Na patelnię po mięsie wrzucić posiekanego pora  i marchew pokrojoną w grube plastry. Smażyć kilka minut, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Po minucie dołożyć mięso. Zalać całość wodą, dodać keczup, sos sojowy

Lekcje w kuchni
Zupa Pomidorowa bez mięsa 132

Zupa Pomidorowa bez mięsa z makaronem Trofie. Makaron Trofie…a o tym innym razem, kiedy zrobię pyszne danie z okolic Ligurii we Włoszech. Wracamy do pomidorówki. Inspiracją i pomysłem na tę zupę była włoska zupa- Zuppa di pomodoro . Zuppa di pomodoro W oryginale ziemniaki i cebula są krojone na małe kawałki. Rzucone na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek(...)końca cebulę i czosnek, (tutaj lekko nagiąłem zalecenia lekarskie, ale po obiedzie było wszystko ok) moje warzywa są gotowane i z makaronem, bo w końcu to Zupa pomidorowa bez mięsa 😉 na dodatek. Zupa świetnie smakuje na ciepło i w temperaturze pokojowej, ale jeśli szukasz zupy pomidorowej bez gotowania i podawanej na zimno zapraszam na Zuppa Fredda di pomodoro con Burrata

RafalCook
Schab w sosie śmietanowym z porem i koperkiem 159

porem i koperkiem . Jest bardzo prosty w przygotowaniu, to świetne danie dla całej rodziny. Schab w sosie porowym jest delikatny, idealnie miękki i kruchy. To dzięki długiemu duszeniu mięsa z porem. Do sosu najlepiej użyć słodkiej, tłustej śmietanki 30 %, ale sprawdzi się również słodka śmietanka 12 lub 18 % z kartonika. Jeśli lubicie włoskie smaki, możecie do sosu dodać trochę startego(...)ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, granulowany czosnek (lub ulubiona mieszanka przypraw do schabu / mięs) kilka łyżek posiekanego koperku Schab w sosie śmietanowym z porem i koperkiem, przygotowanie: Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron

Lekcje w kuchni
Schab w sosie pomidorowym 119

prosty, duszony schab w sosie pomidorowym . Taki obiad przygotujecie z użyciem minimum prostych składników, na pewno Wam się uda. Długo duszony schab w sosie pomidorowym zawsze udaje się perfekcyjnie - mięso jest bardzo kruche i delikatne. Jeśli macie ochotę, możecie doprawić sos na ostro, a jeśli wolicie łagodniejsze smaki, możecie też na końcu dolać do niego trochę słodkiej śmietanki. W sosie(...)koncentratu pomidorowego, opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie ostra papryka, majeranek, oregano (można użyć ulubionej mieszanki przypraw do mięs), opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub garść listków bazylii Schab w sosie pomidorowym, przygotowanie:  Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć do wyraźnego zrumienienia z obu stron

Lekcje w kuchni
Sałatka z sosem tzatziki 116

jajkami. Tzatziki to pyszny, gęsty sos, którego podstawowymi składnikami są ogórki, czosnek, jogurt grecki i przyprawy. Jest on idealnym dodatkiem do wielu dań, między innymi z grilla, smażonych, pieczonych mięs lub sałatek. Dzisiaj sos ten wykorzystałam do zrobienia pysznej sałatki. Dodatek sosu tzatziki nadaje sałatce świeżości i ciekawego smaku. Taka sałatka z sosem tzatziki sprawdzi się na każdym świątecznym(...)gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sałatki z sosem tzatziki: Mięso umyć, osuszyć, usunąć zbędne błonki i pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Ogórka szklarniowego umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać

Danka Pichci
Co je się w tłusty czwartek? Okazuje się, że nie tylko pączki! 120

zwyczaj, jak zresztą wiele innych, sięga czasów pogaństwa. Dawniej świętowano z okazji odejścia ciężkiej zimy, która niejednej rodzinie dawała się we znaki. Jedzono tłuste potrawy, których podstawą było mięso i pito dużo wina. W ten sposób świętowano nadejście wiosny. Rzymianie nazywali ten dzień rozpusty tłustym dniem.  Podobnie było w Polsce, bowiem tłusty czwartek oznaczał ostatni tydzień karnawału. Wtedy jedzono(...)słoninę, dużo tłustego mięsa i kapustę, oczywiście z mięsem lub skwarkami.  W Małopolsce czwartek był symbolem śmierci krakowskiego burmistrza, noszącego nazwisko Comber. Uważany był za złego człowieka, który źle traktował handlujące na krakowskim rynku kobiety. Legenda głosi, że burmistrz zmarł w czwartek, więc w każdą rocznicę jego śmierci organizowano tańce i zabawy.  Tłusty czwartek w Polsce był znany

Ugotowane pozamiatane
Karkówka duszona z cebulką 106

Pyszna, mięciutka karkówka z patelni, duszona z cebulką i czosnkiem. Jeden z naszych ulubionych sposobów na przygotowanie aromatycznej wieprzowiny w mięsnym sosie. Doskonałe, domowe danie, wypełnione delikatnymi kawałkami mięsa z dodatkami, które świetnie z nim współgrają, czyli cebulką i czosnkiem. Nieco stereotypowo, ale zawsze aktualnie, ponieważ wszyscy wiemy, że wieprzowina z cebulą i czosnkiem, to połącznie wręcz idealne. Czasem(...)tego dania dodajemy również pieczarki, jednak tym razem postawiliśmy je pominąć. Czyli skromnie, a jednak w dobrym guście. Szczerze mówiąc, uważamy, że każdy każdy kawałek mięsa duszony w pysznym sosie zawsze będzie pyszny. Jest coś szykownego w sposobie, w jaki naturalne smaki kotletów wieprzowych, są wzmacniane przez bogaty sos. Dlatego bez względu na kalorie, ten prosty przepis na karkówkę

Kuchnia Na Wypasie
Burger wołowy z warzywami bez buły 121

pieczonymi. W opcji numer dwa fajnie sprawdzą się frytki warzywne . Ja dziś przygotowałam dla Was wersję ze świeżymi warzywami. Najważniejsze w tym posiłku jest to, aby zadbać o jakość mięsa wołowego i kupić je z jak najlepszego, zaufanego źródła. Wołowina to jedno z najwartościowszych odżywczo mięs – cechuje ją średni poziom zawartości tłuszczu oraz wysoka zawartość dobrze przyswajalnego białka (przyswajalność białka(...)również bogate źródło fosforu, żelaza i cynku. Serdecznie zapraszam do prostego przepisu, który będzie także odpowiedni dla osób z insulinoopornością i zaburzoną gospodarką cukrową. Składniki (1 porcja): 120g mięsa mielonego wołowego najwyższej jakości, 2 ząbki czosnku, garść sałaty rzymskiej, łyżka oliwy z oliwek, 1/2 czerwonej papryki, garść zielonych oliwek, 1 pomidor, 1/2 cebulki, 1 ogórek kiszony, szczypta soli, pieprzu

Natka Pietruszki