każde mielone jako dodatek do dania obiadowego, ale stanowią też super przekąskę, czy przystawkę na przykład na sylwestrowy stół, czy inne imprezy. Polecam :) Składniki ( na 4 porcje ) - 20 dkg mięsa mielonego - 2-3 łyżki ugotowanego ryżu - gruby plaster sera feta - 1 małe jajko - sól, pieprz, czosnek mielony, cebulka prażona w kostce, kminek mielony, majeranek - olej do wysmarowania kokilek Wykonanie(...)mięsa mielonego dodaje ryż, jajko i wszystkie przyprawy, mieszam i wyrabiam ręką do połączenia składników. Ser feta kroję w grube prostokąty. Kokilki smaruje wewnątrz przy pomocy pędzelka olejem. Następnie do każdej kokilki przekładam połowę mięsa, na mięso układam kostkę sera feta i przykrywam reszta mięsa z pagórkiem. Muffinki piekę ok. 30 minut w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni
Kuchnia z widokiem na ogródOstatnio miałam ochotę na domowego hamburgera z nietypowym nadzieniem :) W związku z tym, że kupiłam łopatkę to postanowiłam przygotować szarpaną wieprzowinę, tzw. pulled pork. Przepis na takie mięso pokazywałam Wam na początku stycznia ( tutaj ). Składniki: bułki hamburgerowe (przepis tutaj ) kilka liści sałaty lodowej szarpana wieprzowina 1 kg mięsa wieprzowego, np, łopatki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 czerwone(...)ząbki czosnku sól, pieprz cukier papryka słodka i ostra olej Łopatkę umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i polać odrobiną oleju. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie przyprawione mocno mięso przesmażyć w szybkowarze. W międzyczasie cebulę obrać, przekroić na pół i pociąć w piórka. Paprykę obrać i pokroić w kostkę. Do mięsa dodać puszkę pomidorów, pokrojoną paprykę, cebulę, obrany czosnek
Ugotowaćwody Składniki na lane kluseczki: - 100 g mąki - 1 jajko - 80 ml wody - szczypta soli Składniki na 4 porcje. W rondelku podgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Mięso wołowe oczyszczamy, kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i dodajemy do cebuli. Gdy mięso się obsmaży z każdej strony to podlewamy go winem i dusimy aż wino się zredukuje. Jeżeli(...)mięso zaczyna nam przywierać do rondelka to podlewamy go trochę wodą. Gdy mięso będzie w połowie miękkie to dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler – obrane, umyte i pokrojone w kostkę. Dodajemy przyprawy. Gdy warzywa i mięso mamy miękkie to dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i jeszcze chwilkę dusimy aż papryka lekko zmięknie. Na koniec robimy lane kluseczki. W garnuszku mieszamy
Kuchenne Wariacjewędliny użyłam szynkowara. Wbrew pozorom nie jest to drogi sprzęt, a dzięki niemu możecie "wyczarować" domowe wędliny na kanapki. Poniższa wędlina z wyglądu przypomina domowy baleron. Ponadto zaletą parzenia mięsa w szynkowarze jest tworzenie się aromatycznej galaretki... pycha ;) Składniki na szynkowar o pojemności 1,5 kg mięsa: 1 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skórek) 1 łyżeczka soli peklowej(...)łyżeczka ziół do drobiu 2 łyżeczki żelatyny 2-3 ząbki czosnku 1/4 szklanki wody Udka umyć, osuszyć i przekroić na dwie części. Za pomocą tłuczka delikatnie rozbić. Następnie do mięsa dodać przeciśnięty czosnek, wsypać przyprawy, żelatynę i wlać wodę. Za pomocą dłoni wszystko dokładnie wymieszać. Woda musi wchłonąć się w mięso. Przygotowane udka przełożyć do woreczka i umieścić w szynkowarze
Ugotowaćłyżki posiekanej czerwonej cebuli, 6 suszonych śliwek kalifornijskich, 2 łyżki tłuszczu z pieczenia, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka miodu, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Oczyść mięso z błon. Zrób nacięcia czubkiem noża, w nacięcia włóż plastry czosnku. Mięso natrzyj solą i pieprzem, skrop oliwą. W rozcięciu po kości umieść rozmaryn i tymianek. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni(...)mięso połóż na ruszcie, pod spodem umieść blachę na wytapiający się tłuszcz. Piecz 1,5 godziny, kilka razy polej mięso wytopionym tłuszczem. Przygotuj panierkę - pieczywo zmiksuj z ziołami, skórką z pigwy, mieloną papryką i oliwą. Wyjmij mięso, posmaruj wymieszaną musztardą, posyp kruszonką. Piecz dalej w temperaturze 60 stopni przez 30-40 minut. Sos śliwkowy: Na tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj
SzczyptaSmaQDzisiaj pomysł na domowe danie fast food-owe - hamburgery z mięsa wołowego, podane z sałatą lodową, ogórkiem małosolnym, pomidorem i karmelizowaną czerwoną cebulą. Całość idealnie smakuje z najprostszym sosem ketchupowo-majonezowym. Pycha :) Składniki na 4 hamburgery: bułki hamburgerowe (przepis tutaj ) 400 g mięsa mielonego wołowego (musi zawierać co najmniej 20% tłuszczu) 4 liście sałaty lodowej 2 czerwone cebule(...)umyć i pokroić w plasterki. Ogórka pokroić w plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulkę (delikatnie przyprószyć ją solą). Mięso wołowe mocno wyrobić za pomocą dłoni. Uformować 4 kulki, które należy bardzo mocno spłaszczyć. Bardzo mocno rozgrzać suchą patelnię i partiami smażyć hamburgery (po 3 minuty z każdej strony; smażyć
UgotowaćPotrawka ta jest pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu, w tym przypadku akurat indyka, ale może to być inne mięso. Proste i smaczne danie, które można podać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu zjeść z chlebem. 200g grzybów boczniaków 300g gotowanego mięsa z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1 1/2 szklanki bulionu lub rosołu 1/2 szklanki(...)sól pieprz czarny świeżo mielony Cebulę pokroić w kostkę i razem z rozgniecionym czosnkiem zeszklić na patelni. Dodać skrojone boczniaki i chwilę podsmażyć. Następnie dołożyć pokrojonego pomidora i rozdrobnione mięso. Wszystko zalać bulionem, dobrze przyprawić, a pod koniec duszenia wlać kremówkę. Można zagęścić mąką. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Dania z patelni
https:KKuchniaMniamBardzo lubię takie proste włoskie dania. A połączenie mięsa, makaronu i sera to dla mnie połączenie idealne. Do tego sos pomidorowy i jestem w niebie ;) 14 rurek cannelloni kulka mozzarelli Farsz: 500g mięsa mielonego wołowego cebula 3 ząbki czosnku sól morska prowansalska, pieprz łyżka koncentratu pomidorowego łyżka przyprawy do pomidorów 7 dag sera grana padano 2 łyżki oleju Sos: 700ml(...)przyprawa "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" suszona bazylia 7 dag sera grana padano W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim posiekana cebulkę. Dodać posiekany drobno czosnek i mięso. Smażyć ok 10 minut. Na koniec dodać koncentrat i przyprawy wedle uznania. Gdy mięso ostygnie wymieszać ze startym serem.Na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę pomidorów, posypać bazylią. Rurki napełnić mięsem
Smakołyki Asi200g szpinaku 1 cebula 5 pieczarek 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny Ładny kawałek schab nacinać wzdłuż ostrym nożem. Nacięcia zrobić głębokie, ale trzeba uważać, żeby mięsa całkiem nie przeciąć. Oprószyć solą, pieprzem i odstawić. Cebulę, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę. Smażyć wszystko po kolei na patelni do miękkości. Na końcu dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę(...)odparuje. Tak przygotowanym farszem napełniać nacięcia w schabie. Obwiązać całość sznurkiem bawełnianym i włożyć do rękawa do pieczenia. Piec w temperaturze 180*C przez 1,5 godziny. Po upieczeniu mięso pozostawić na 10min i usunąć sznurek. Kroić na grube plastry ostrym nożem. Smacznego :) RADA: Jeżeli mięso pieczone jest z przeznaczeniem na wędlinę to po upieczeniu należy pozostawić mięso w piekarniku
https:KKuchniaMniamdaniu są bardzo wilgotne i pyszne. Możecie zrobić takie mięsko na imprezy, obiadek itp. Piersi kurze umyć, wysuszyć, doprawić do smaku solą, pieprzem. Obsypać papryką słodką i oregano. Włożyć mięso do miseczki i wylać jogurt, zamieszać. Wstawić do lodówki i zostawić je tam na drugi dzień. Krakersy pokruszyć tak żeby zostały małe wyczuwalne kawałeczki. Mięso wyjąć z jogurtu, lekko potrząsnąć(...)płatem mięsa i położyć na pokruszonych krakersach. Obtoczyć dokładnie kawałki mięsa z wszystkich stron. Włożyć tak przygotowane mięso do żaroodpornego naczynia, uprzednio lekko wysmarowanym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 30-35 minut. W połowie czasu przewrócić na drugą stronę. Można je również piec ułożonych na raszkach w piekarniki, wtedy już masełko nie będzie potrzebne. Podawać
Kuchnia Pokoleńtylko światełko, a potem wyjście do lekarza. I tu muszę powiedzieć coś optymistycznego. Nie siedziałam już w poczekalni sześć godzin, a tylko trzy.:) Na obiad przygotowałam kaszę zapiekaną z mięsem, a do tego ogórek konserwowy ze słoika. Ja użyłam kaszy jęczmiennej, ale możecie użyć dowolnej swojej ulubionej. Składniki 300 g kaszy jęczmiennej perłowej 500 g mięsa mielonego 2 łyżeczki przecieru(...)startego żółtego sera 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso i smażyć. Na koniec włożyć przecier pomidorowy, doprawić majerankiem , solą i pieprzem. Gotowe mięso wymieszać z kaszą i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem i zapiec w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciemPieczeń rzymska to pieczone mielone mięso – możecie wybrać Wasze ulubione. Można ją przygotować nie tylko na Wielkanoc (na ten czas bardziej proponuję pasztet), ale jako codzienne danie – obiadowe, przekąskę, dodatek do kanapek. Szybka, prosta. Jeśli koniecznie uprzecie się na wersję Wielkanocną, można do niej dodać (przed procesem pieczenia, gdy wykładacie mięsną masę do foremki) gotowane jajka (układacie(...)poziomo wzdłuż foremki). Pieczeń rzymska to inaczej także klops (tylko, że jeden duży :) ), jest świetna na każdą okazję, smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki: 1 kg mięsa mielonego (możecie wymieszać wołowe z wieprzowym, dodać jagnięcinę – wszystkie chwyty dozwolone; ja używam wołowiny i wieprzowiny w proporcji 60:40 albo 70:30) 3-4 marchwie 1 cebula 1 czerstwa
Pociąg Do Kuchniostatnim czasie ukochane słodkości zamieniłam na rozgrzewające dania obiadowe, gulasze, zapiekanki, zupy, no i oczywiście mięsa ( to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami :D ). A jak mięsa – to u mnie zdecydowanie króluje kurczak – bo szybko, łatwo i bardzo smacznie! Od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po kurczaka na wagę sięgam po kurczaka pakowanego. Zwracam jednak uwagę(...)jego jakość i wybieram te najlepsze – oznaczone certyfikatami HACCP oraz QAFP (Quality Assurance for Food Products). Dzięki temu mam pewność, że mięso to, na każdym etapie produkcji było traktowane z należytym szacunkiem, tzn. zgodnie z zachowaniem odpowiednich standardów. Zachowane zostały prawne wytyczne, a mięso przygotowano pod ścisłą kontrolą weterynarza, poddając je wszystkim koniecznym badaniom. Poza tym takie pakowanie drobiu
Ostra na Słodkosprawdzi 2 przeciśnięte ząbki czosnku sok z 1 pomarańczy - powinna być słodka, dojrzała 1 łyżka sosu sojowego 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka oliwy świeża kolendra łyżeczka sezamu Przygotowanie: Mięso oczyścić, natrzeć oliwą i podsmażyć z każdej strony na złoty kolor na bardzo dużym ogniu. Zdjąć mięso z patelni. Zmniejszyć pod patelnią gaz. Sos sojowy, przeciśnięty czosnek, sok z pomarańczy(...)oraz posiekaną chilli wymieszać, wlać na jeszcze gorącą patelnię - będzie ostro parować i bulgotać. Pogotować chwilkę. Mięso pokroić w plastry - będzie jeszcze surowe w środku, dodać na patelnię z gorącym sosem i wymieszać, podgrzewać do uzyskania takiego stopnia wysmażenia mięsa jak lubimy, ale niezbyt długu, aby mięso pozostało soczyste i miękkie. Posypujemy dużą ilością świeżej kolendry oraz podprażonym na suchej
Kulinarne Inspiracjepszenna Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: Skrzydełka i pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem. Skrzydełka przekrajamy na pół, okrajamy też tzw. „lotkę” . Pierś z kurczaka kroimy w paski. Przekładamy mięso do miski i posypujemy wszystkimi przyprawami. Dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawach. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, paprykę, mleko i mąkę. Mieszamy(...)pomocą blendera lub miksera do momentu aż ciasto będzie jednolite. Następnie przelewamy ciasto do miski z mięsem i dokładnie mieszamy tak aby każdy kawałek mięsa był oblany ciastem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Do pojemnika lub miski ( koniecznie z pokrywką) wsypujemy mąkę. Wkładamy kilka kawałków kurczaka, zamykamy pojemnik a następnie potrząsamy. Mąka musi dokładnie pokryć mięso. W głębokiej
Passion of Cooking