Karkówka jest bardzo dobrym mięsem na przygotowanie bez dużego wysiłku obiadu. Dość często ją przygotowuję i aby nie było monotonnie, to staram się robić różne warianty smakowe. Tym razem dla osób lubiących ostrzejsze smaki karkówka pieczona z płatkami chili i kminkiem. Dodanie cebuli bardzo fajnie równoważy ostrość chili i w efekcie mamy aromatyczne z lekką nutą pikantności danie. Składniki(...)wieprzowej 2 średnie cebule 3 - 4 ząbki czosnku 1 - 2 łyżki płatków chili 2 łyżki kminku mielonego lub roztartego w moździerzu 2 łyżki majeranku sól olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić i pokroić w plastry o grubości 1 - 1,5 cm. Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Czosnek obrać i drobno pokroić
Kuchcik gotujeblogu przepis na szybkie spaghetti! Zanim zagotuje się woda na makaron i sam makaron będzie al dente, sos już będzie gotowy! Przepis na 4 porcje. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku puszka pomidorów 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego makaron przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, pietruszka, koperek, oregano, bazylia...) starty(...)posypania po wierzchu 1. Najpierw nastawiamy wodę na makaron. 2. Na oliwie smażymy mięso przyprawione pieprzem i papryką. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i czosnek. 3. Wrzucamy cebulę i czosnek do mięsa. Smażymy chwilę. 4. Do usmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki. 5. W tym czasie powinna zagotować się woda na makaron. Wrzucamy makaron do garnka
dobra gospodyni dom wesołym czyniSmaczne mięso z królika duszone w sosie śmietankowym z dodatkiem marchewki i groszku. Danie jest delikatne, lekkie, a warzywa z mięsem bardzo mięciutkie. Polecam na rodzinny obiad, bo mogą go jeść nawet najmłodsze dzieci. 4 nogi z królika 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego mąka pszenna 1 cebula 3 marchewki(...)pietruszka 1/2 szklanki groszku zielonego konserwowego 1 liść laurowy pieprz ziołowy 1 szklanki śmietanki 30% Mięso z królika natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem, rozgniecionym czosnkiem i skropić olejem. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Królika obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanki lub innego garnka z szerokim dnem. Marchewkę i pietruszkę pokroić
https:KKuchniaMniammoim stole często gości mięso z dzika, dziś jeszcze jedna prosta propozycja z tego mięsa. Składniki : schab z dzika jajko smalec pieprz, sól bułka tarta Przygotowanie : Pokrojone na cienkie plastry mięso- potłuc Jajko rozbić, dodać szczyptę soli i dobrze połączyć Plastry mięsa posypać pieprzem czarnym i maczać wpierw w bułce, potem w jajku, a na końcu znów w bułce Smażyć(...)stron na rozgrzanym tłuszczu. Smakuje wyśmienicie :) Mięso było delikatne i kruche
Proste PotrawyPyszny sycący, aromatyczny gulasz z warzywami chińskimi i pieczarkami konserwowymi Orzech . Do gulaszu użyłam wyśmienitych koncentratów ProecoPolska. Zapraszam :) Składniki: 300 g mięsa ( szynki ) 300 g karkówki 1 łyżka bazylii 1 łyżka ziół prowansalski 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka rozmarynu pieprz domowa vegeta do smaku 3 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku ProecoPolska 1 łyżeczka koncentratu chili ProecoPolska(...)łyżki oliwy 1 litr + 600ml ewentualnie do podlania bulionu mięsnego lub warzywnego Pieczarki Orzech jako dodatek 2 marchewki 1 woreczek warzyw na patelnię po chińsku Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i dobrze nacieramy wszystkimi przyprawami oraz czosnkiem.Odstawiamy na około 15 minut do przegryzienia mięsa z ziołami. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy mięso, obraną i pokrojoną w pół
Sama słodycz i szczypta chilitrochę passe, dziś wrócił do łask. Jak grzyby po deszczu powstają pijalnie piwa i wódki, a wiadomo zagrycha musi być, a jak zagrycha to tatar wołowy. Najważniejsze jest dobre mięso wołowe- najlepiej polędwica, dodatki to już kwestia smaku i tu można poszaleć- cebula, marynaty, wasabi... generalnie co kto lubi :) SKŁADNIKI: - 500 g mięsa wołowego - 5 żółtek - 4 cebule dymki drobno(...)dekoracji -kwiaty czosnku niedźwiedziego do dekoracji -paki kwiatów szczypiorku POLĘDWICĘ WOŁOWĄ oczyść z błon i posiekaj. Jest to pracochłonne zajęcie, ale tatar jest o niebo lepszy z siekanego mięsa. Jeśli nie masz czasu/ ochoty siekać zmiel mięso. NA TALERZU MOŻESZ ułożyć mięso i pozostałe składniki nie mieszając, ja jednak wolę podawać już wymieszane i udekorowane rukolą, kwiatami jadalnymi i oliwą
Kuchnia bezglutenowa Lolipomidorów, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka majeranku, 100ml oleju, 50g masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę nacinam wzdłuż tak, aby powstał jeden duży płat mięsa. Mięso rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą oraz pieprzem. 2. Na płacie mięsa układam pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, paprykę, cebulę oraz suszone pomidory. Płat mięsa składam na pół(...)książkę). Brzegi spinam wykałaczkami. Mięso nacieram dookoła papryką mieloną, rozmarynem, majerankiem, solą oraz pieprzem. 3. Łopatkę przekładam do rękawa do pieczenia. Polewam olejem. Na mięsie układam kawałki masła. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką
Tradycyjna kuchnia Kasiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Mięso z indyka jest chude i mało aromatyczne, ale odpowiednio przyrządzone - pyszne. Ponadto bywa zdrowe i niskokaloryczne. Wracając do mojej golonki... Mięso po upieczeniu jest delikatne, miękkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości. Idealnie nadaje się na smaczny obiad oraz doskonale sprawdzi się na kanapkę do chleba. Polecam(...)łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pietruszki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli pieprz do smaku Dodatkowo: 2 ząbki czosnku kilka lisków bazylii 1 cebula (duża) Mięso umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą. Pod skórę golonek powpychać pokrojone (w plasterki) ząbki czosnku i listki bazylii (wg gustu). Całość przykryć i odstawić do lodówki - najlepiej na całą
Di gotujecytryny, ale jeżeli macie możliwość - dodajcie koniecznie. Do dania była użyta jagnięcina, ja zastąpiłam ją baraniną, którą wolę ze względu na wyrazisty smak i, nie ukrywam, przyjemniejszą cenę. Mięso nie wymaga marynowania, ale ja swoje, dla wygody, posmarowałam harissą, za'atarem, syropem z granatów i wstawiłam na noc do lodówki. Przed pieczeniem doprowadziłam do temperatury pokojowej, posoliłam i posypałam(...)czerwone cebule 6 - 8 ząbków czosnku 1/2 pęczka pietruszki 1 cytryna kiszona - opcjonalnie do podania pieczywo, kasza, sałata, jogurt przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Opłukane i osuszone mięso natrzeć harissą, za'atarem, syropem z granatów, posypać solą i pieprzem. Cebule obrać, przekroić na dwie lub cztery części. Obrane ząbki czosnku zmiażdżyć. Cytrynę pokroić na małe kawałki, usunąć pestki
Stare GaryRyż z udkami i brokułem to pomysł na szybki obiad. Wystarczy ugotować ryż, brokuła i podsmażyć mięso drobiowe. Danie proste i bardzo smaczne. Polecam użyć ryżu basmati, który podczas gotowania pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje :) Składniki na 4 porcje: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 duży brokuł (0,5 kg) 1 cebula sól, pieprz papryka ostra(...)skóry i kości umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć mięso drobiowe. Usmażone kawałki przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię wsypać cebulkę. Zeszklić. Gdy będzie miękka to dodać podsmażone mięso i lekko miękkiego brokuła. Całość zalać odrobiną wody i smażyć
Ugotowaćteż tu pojawiać się przepisy wysokoenergetyczne, z dużą ilością białka. I takie jest to danie, pyszna fasola jaś, w sosie pomidorowym, ze świeżym rozmarynem, majerankiem, do tego klopsiki z mięsa wieprzowego przyprawione czosnkiem nieniedźwiedzim, a wszytko okraszone w dodatku boczkiem wędzonym. O tak! Miliony kalorii ;-))) To Panowie jak chętni to zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kg mięsa mielonego wieprzowego wysokiej jakości(...)olej rzepakowy - pieprz czarny - liść laurowy -6 szt - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy - 4 łyżki płaskie bułki tartej - mąka do obtaczania klopsików Fasolę jaś namocz w wodzie przez 12 godzin. Mięso wieprzowe przypraw przyprawą do pieczeni i czosnkiem niedźwiedzim, wstaw do lodówki na 12 godzin. Namoczoną fasolę, przełóż do garnka, zalej wodą i zacznij gotować z gałązkami świeżego rozmarynu przez
SMYKWKUCHNIJeżeli nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad to ja mam dla Was pewną propozycję. Dzisiaj swoim najbliższym zafundowałam pyszne, jednogarnkowe i mega sycące danie. Jego głównym składnikiem jest mięso- dużo mięsa. Danie jest dość ostre ale naprawdę warto je zrobić, w takie chłodne dni jak dzisiejszy jest idealne. Oryginalny przepis dostałam od znajomej, ponieważ jestem z tych(...)mogliby się karmić tylko ziemniakami to i tutaj je dodałam. Polecam bardzo ;) Składniki: 2 ogórki szklarniowe 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 4 duże cebule 3 papryki (zielona, czerwona, żółta) pieprz cayenne sól tymianek 3 ząbki czosnku bulion mały słoiczek pikantnego ketchupu 5- 6 ziemniaków łyżka masła do smażenia cebuli Wykonanie: Ogórka obrać
Krakowskie smaki Aniświetną przekąską podczas wszelakich domowych imprez nie tylko od święta. Składniki: 2 kawałki schabu bez kości po 1,5 kg 2 łyżki soli 1 łyżka saletry potasowej do mięsa (lub soli peklowej) 1 płaska łyżka- pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżka suszonego czosnku 2 łyżki majeranku 4 łyżki cukru 1 łyżka papryki ostrej mielonej 3 liście laurowe 3 ziarna ziela(...)schaby się lekko skurczą. (Płynu nie odlewamy!) Ostatniego dnia schaby wyciągamy, układamy na desce i za pomocą długiego, cienkiego noża robimy w środku w schabie nacięcie przez całą długość mięsa. Do środka wkładamy suszone śliwki dosyć ciasno (można sobie podczas nakładanie śliwek pomóc trzonkiem drewnianej łyżki), jak śliwki stawiają opór to znaczy, że jest ich wystarczająca ilość. Następnie układamy mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlepszego na obiad czy też kanapki, jak domowej roboty pieczeń :) Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 kg mięsa wieprzowo-wołowego 2 jajka 1 sucha bułka namoczona w mleku 3 łyżki bułki tartej natka pietruszki maggi vegeta pieprz Przygotowanie: Mięso dokładnie wymieszać z jajkami, bułką odciśniętą z mleka, bułką tartą i natką pietruszki. Wg uznania dodać maggi, vegetę i pieprz(...)każdy przecież lubi inny smak :D ). Jeśli mięso po wyrobieniu będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę bułki tartej. Mięso zostawić na ok. 30 minut, by smaki się "przegryzły". Po tym czasie uformować mięso, tak jak na zdjęciu niżej i ułożyć na nim jajka (najlepiej jest ściąć czubki jajek, wtedy w każdym plasterku po pokrojeniu będzie jajko), skleić w formę rolady
Malinowo w kuchniSkładniki: 600g karkówki wieprzowej 6-7 łodyżek selera naciowego 2 marchewki 2 cebule ok 0,5 l bulionu mięsnego liście laurowe, ziele angielskie papryka ostra sól, pieprz mąka Przygotowanie Mięso dzielimy na porcje. Posypujemy pieprzem i papryką i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z obu stron. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i jeszcze chwilę(...)smażymy. Mięso zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Mięso dusimy pod przykryciem ok 25 minut, następnie dodajemy marchew pokrojoną w kostkę, dusimy kolejne 10 minut, na końcu dodajemy seler naciowy pokrojony w paski, sól i pieprz. Całość dusimy aż warzywa i mięso będą miękkie, w razie potrzeby podlewamy bulionem
e-PrzepisyKulinarne