mięso - 63110 przepisów (strona:349/4208)

Pieczone udka z kurczaka 146

Pieczone udka z kurczaka. Pyszna propozycja na obiad, która nie wymaga zbyt wiele pracy, a efekt...Sami musicie spróbować. Smaczne, soczyste z rumianą skórką mięso. Podawać można z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Na blogu znajdziecie mnóstwo innych przepisów na mięsa. Polecam również bardzo smacznego kurczaka pieczonego w majonezie  i inne pomysły w zakładce MIĘSA Składniki 5 udek z kurczaka(...)łyżeczki tymianku sól Każde udko podzielić na dwie części (odcinając pałkę od pozostałej części) W miseczce wymieszać olej, ocet balsamiczny, pieprz, sól i tymianek. Pędzelkiem nasmarować każdą porcję mięsa i ułożyć na blaszkę. Paprykę i cebulę pokroić na kawałki i poukładać pomiędzy udkami. Czosnek również porozkładać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż mięso będzie rumiane. (około

O kuchni z uczuciem
Królik w rozmarynie 140

Aromatyczny rozmarynowy królik który jest bardzo delikatnym mięsem.Polecam podać go na świątecznym stole i nie tylko. Królik jest lekkostrawnym mięsem i zalecany jest dzieciom. 2 nogi królika 1 comber z królika 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu świeżego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki octu winnego 3 łyżki czubrycy czerwonej 1 łyżeczka rozmarynu suszonego 3 łyżki oleju(...)olej, czubrycę, sól, rozmaryn świeży pokrojony, rozmaryn suszony, olej i ocet winny. Marynatę mieszam i przekładam do niej królika. Dokładnie go obtaczam i wkładam do lodówki na 24 godziny. Mięso przekładam do brytfanny bez cebuli, wlewam dwie łyżki oleju i podsmażam na wolnym ogniu. W międzyczasie podlewam sokami marynaty. Uważać żeby mięsa nie spalić a uzyskać kolor ładny sosu. Królika

wesoła kuchnia
SMAKOWITY KURCZAK NA PARZE 152

SMAKOWITY KURCZAK NA PARZE, czyli filet z kurczaka, brokuły, młode ziemniaki, a całość polana bardzo aromatycznym i orzeźwiającym sosem pietruszkowym. Mięso ugotowane na parze jest niezwykle soczyste, warzywa "chrupiące", a nie przegotowane - wyglądają przepięknie. Wszystkie smaki oraz składniki odżywcze zamknięte w potrawie . Polecam przepis na tego kurczaka!   --------------------------------- Liczba porcji : 4 --------------------------------- SKŁADNIKI:  1 kg filetu z kurczaka 1 głowa(...)gyrosa 2 kopiaste łyżeczki łagodnego keczupu 1/2 filiżanki oliwy młode ziemniaki + 1/2 pęczka posiekanego koperku sól sos pietruszkowy (przygotowany według tego przepisu >>> ) PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Mięso kurczaka oczyszczamy z błonek, żyłek, ewentualnych kostek, myjemy, osuszamy - kroimy na większe kawałki. Krok 2. W miseczce przygotowujemy przyprawy -mieszamy oliwę z przyprawą do kurczaka, przyprawą do gyrosa i keczupem - nacieramy

Moja Książka Kucharska
LASAGNE BOLOGNESE - miesne inspiracje z Pudliszkami 85

nadaje potrawie naturalny i bogaty smak świeżych i dojrzałych pomidorów zamkniętych w słoiczku. Oprócz tego do przygotowania potrawy użyłam wołowiny, która dodała daniu niezwykłej wyrazistości i aromatu czerwonego mięsa. Lasagne bolognese podajemy obficie posypaną świeżymi ziołami, dekorujemy listkami melisy, serwujemy z lampką czerwonego, ulubionego wina. Polecam! ------------------------------------ Liczba porcji : 4-6 Czas przygotowania : 2 godziny ------------------------------------ SKŁADNIKI : 300g zmielonego mięsa (wołowe(...)wieprzowo-wołowego) 5 łyżek masła (najlepiej klarowanego) - 2 łyżki do mięsa+3 łyżki do sosu serowego 2 ząbki czosnku 200ml czerwonego wina 100ml śmietanki 30-36% 300g płatów ciasta lasagne 300g cebuli 1/2kg dojrzałych pomidorów +1/2 słoiczka (ok. 100g) koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki) 2 łyżeczki cukru brązowego 200g sera mozzarella 2 łyżki mąki 500 ml mleka 100g utartego

Moja Książka Kucharska
Żeberka duszone z pieczarkami 143

Lubicie żeberka? Ja bardzo. Przygotowałam je dzisiaj z w sosie z pieczarkami. Delikatne, miękkie, soczyste.... Pycha! Do mięsa podałam ziemniaki puree i surówkę z selera Może i Wy skusicie się na taki smaczny obiad. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na żeberka. Szczególnie polecam żeberka po amerykańsku . Składniki 1 kg  żeberek wieprzowych 1 duża cebula(...)opcjonalnie) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego papryka słodka Żeberka umyć i pokroić w mniejsze części., oprószyć je solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i przyrumienić mięso z dwóch stron. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i zrumienić ją smażąc wraz z mięsem, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Całość zalać wodą , dodać liście laurowe, ziele angielskie

O kuchni z uczuciem
Bibimbap 163

Bibimbap, najpopularniejsze koreańskie danie rozpoznawalne na 4 kontynentach.  Zabawnie brzmiąca nazwa oznacza dosłownie: mieszany ryż. Jest to po prostu miska ryżu podana z różnymi dodatkami warzywnymi, mięsem i jajkiem, a w wersji wegeteriańskiej z tofu, do tego  sos przygotowanym na bazie ostrej pasty - gochujang. Danie wymaga trochę czasu i uwagi, na pewno nie przygotujesz go na szybko. Składa(...)temperatury się ścina. Jako alternatywe można podać na koniec sadzone jajko, choć nie jest to konieczne. I bez jajka danie jest pożywne i bardzo syte. Bibimbap przygotowałam z mielonego mięsa z udźca indyczego, bardzo nam smakowało. W oryginale występuje mięso wołowe. W doborze składników istnieje całkowita dowolność. Skladniki: 120 g naturalnego ryżu 250 g mielonego mięsa 100 g świeżych grzybów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chinkali - uzależniające gruzińskie pierogi 206

więcej. Mam wrażenie, że z każdym byłam coraz bardziej głodna. Jest to moja wersja, inspirowana pierożkami chinkali.  Chinkali to pierogi kuchni kaukaskiej, popularne głownie w Gruzji, wypełnione mięsem, zwykle wołowym lub baranim z dużą ilością kolendry. Sedno tkwi w zamkniętym w środku rosole, który otacza mięso. Chinkali jemy rękoma, chwytamy za górną falbankę, nadgryzamy ciasto, wysysamy  rosół(...)następnie zabieramy się za farsz. Uwielbiam w ten sposób celebrować jedzenie. Moje pierożki są z mięsem cielęco - wołowym, ale śmiało można wykorzystać wieprzowo - wołowe.  Dodałam też przyprawy, których w oryginalnych przepisach nie znalazłam, czyli imbir, chilli i paprykę wędzoną. Składniki: - 300 g mielonej cielęciny - 200 g mielonej wołowiny - liście kolendry z całej doniczki - 3/4 szklanki bulionu mięsnego - duża cebula

Cook&Love
Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem 228

Wieprzowe mięso mielone z dodatkiem selera korzeniowego, który nadał pieczeni ciekawego aromatu i fajnego smaku. Całość otula wędzony boczek, który uchronił przed wysuszeniem, szczególnie, że pieczeń jest z dość chudego mięsa. Polecam na obiad lub jako wędlinę na kanapki. 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 3 łyżki bułki tartej(...)olej rzepakowy do smażenia Cebulę pokroić w drobną kostkę, a selera zetrzeć na tarce jarzynowej. Warzywa wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i chwilę przesmażyć. Odstawić do wystudzenia. Mięso zmielić w maszynce do mielenia na sicie o małych otworach. Wymieszać razem z warzywami, jajkiem, bułką tartą, rozgniecionymi ząbkami czosnku, jogurtem i przyprawami. Formę o wymiarach

https:KKuchniaMniam
Łopatka duszona w rękawie z kapustą 128

Łopatka duszona w rękawie wraz z kapustą to moja propozycja na pyszny niedzielny obiad. Mięciutka, soczysta, smaczna porcja mięsa. Kapusta uduszona z mięsem jest wspaniałym dodatkiem do obiadu. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne propozycje na dania mięsne. Zapraszam i polecam! Składniki 1 mała główka kapusty białej 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości 1 duża cebula sól pieprz(...)lekko solą i wygnieść dobrze rękoma. Wymieszać z cebulą pokrojoną w piórka i pieprzem. Włożyć kapustę do rękawa do pieczenia. Łopatkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć z każdej strony mięso solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem. Ułożyć mięso na kapuście w rękawie i obłożyć go po bokach kapustą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Rękaw związać i wykałaczką zrobić na górze dwie

O kuchni z uczuciem
Mięsne muffiny z chrzanowym kremem 189

dzisiaj przepis na efektowny obiad lub zaskakującą przekąskę na imprezę, gotowy w pół godziny - co Wy na to? Już Wam się podoba? :) Potrzebne będzie mięso mielone (najlepiej, jeśli zmielicie je sami!) oraz ziemniaki, nuta fantazji i troszkę chęci. :) Składniki (na 12 mięsnych muffin): 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki) lub gotowego mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 jajko majeranek(...)krem): 6 średnich ziemniaków kawałek masła 82% odrobina słodkiej śmietany 2 łyżeczki chrzanu tartego (może być więcej) kolorowy pieprz drobny szczypiorek sól Do formy: olej, bułka tarta Wykonanie: Zmiel mięso, pokrój w kostkę cebulę i paprykę. Włóż do miski mięso, jajko, paprykę, cebulę oraz dodaj wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Wymieszaj całość dokładnie, następnie uformuj 12 kul. Formę

Garniec Magalie
Mięsna babka z ziemniaczanym gnocchi z sosem maślano ziołowym 137

Mięsna babka idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Mięso jest delikatne i soczyste. Bogatego smaku nadaje sos maślano ziołowy doprawiony czosnkiem i nutą szałwii. Podczas krojenia widać kawałki ziemniaczanych gnocchi, pokrojonej marchewki i pieczarek. Zimna babka jest znakomitą wędliną na kanapki. Bo kto powiedział, że babki to tylko na słodko. Nie zaprzeczę, że też uwielbiam ale i te mięsne kuszą(...)swoim smakiem! 250 g mięsa wieprzowego z szynki 250 g mięsa wołowego Pęczek natki pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g żółtego sera Słodka czerwona papryka Sól Pieprz świeżo mielony 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 450 g  makaronu na patelnię (ziemniaczane gnocchi z sosem maślano ziołowym) Hortex Olej do smażenia Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy makaron

VioletoweKucharzenie
Mielone z porem i jaglaną 138

bułka tarta do panierowania olej do smażenia Kaszę przelewam zimną wodą i gotuję w 1/2 szklance wody z odrobiną soli i łyżką oliwy. Pierś z kurczaka mielę maszynką do mięsa razem z cebulą obraną. Do zmielonego mięsa, dodaję przestudzoną kaszę, bułkę tartą. Pieczarki ścieram na race jarzynowej i przesmażam na oliwie dosłownie chwilę. Zimne pieczarki dodaję do mięsa, doprawiam solą(...)pieprzem, majerankiem, mieszam. Por kroję na trzy kawałki i gotuję do miękkości około 10 minut w garnku.  Mięso dzielę na sześć części. Każda porcję mięsa układam na folii na desce, układam na nim kawałek pora, sera i zwijam razem z folią. Następnie wyjmuję z foli dociskam i obtaczam w bułce tartej. Smażę na oleju na wolnym ogniu z każdej

wesoła kuchnia
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym - fit 259

obsmażane na patelni, tylko ugotowane w wywarze warzywnym, także danie należy do dietetycznych. Warto zrobić ich więcej, bo w sosie są bardzo łatwe do odgrzania. Składniki: 500 g mięsa z udźca indyczego 1 małe jajko 1/2 czerstwej bułki+ mleko 1 mała cebula sól, pieprz bulion warzywny 1 puszka pomidorów krojonych szczypta cukru/miodu oregano, bazylia śmietana/jogurt grecki - opcjonalnie Wykonanie: mięso(...)udźca odkroić od kości i pozbawić skóry.  Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć. Zmielić w maszynce do mięsa razem z mięsem i cebulą. Zmielone mięso wymieszać z solą, pieprzem i jajkiem. Formować w zwilżonych dłoniach małe klopsiki w płaskim rondlu zagotować około 1 szklanki wody, dodać 1 łyżeczkę  domowej veget y, włożyć do wywaru uformowane klopsiki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
kruche pierogi z mięsem 157

posmarowania  Składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Schładzamy w lodówce minimum godzinę, chociaż u mnie leżakowało cały dzień, bo chciałam przygotować je wcześniej.  mięsny farsz 50-60 dag mięsa mielonego wieprzowego  1 duża cebula  3 ząbki czosnku płaska łyżeczka pieprzu pół łyżeczki soli pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej  łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka majeranki natka(...)pietruszki Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnie i dodajemy odrobinę oleju, szklimy cebulkę i czosnek, kiedy cebula zmięknie, to dodajemy mięso mielone. Mieszamy, dodajemy wszystkie przyprawy. Próbujemy czy mięso jest odpowiednio przyprawione. Kiedy jest już usmażone dodajemy natkę pietruszki ( u mnie 2 porządne szczypty). Odstawiamy mięso do ostygnięcia.  Schłodzone ciasto rozwałkowujemy

Gotuj z Agnes
Domowy kebab z piekarnika 159

Domowy kebab jest szybką i bardzo prostą formą obiadu. Przygotowuję go zazwyczaj kiedy szukam szybkiej inspiracji an wykorzystanie mięsa mielonego. Mięso doprawiamy na smak klasycznego kebaba dodając odpowiednią przyprawę, formujemy pożądany kształt i nabijamy na patyczki. Tak przygotowane kebaby układamy  na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Czyż nie jest to proste? :D Lubię takie obiady które nie pochłaniają czasu(...)świetnie smakują.  Domowy kebab z piekarnika Składniki : 500 g mięsa mielonego wołowo wieprzowego czosnek niedźwiedź przyprawa do kebaba sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Do miski przekładamy mięso, dodajemy przeciśnięty czosnek, olej oraz przyprawy: przyprawę do kebaba, czosnek niedźwiedzi, sól i świeżo mielony pieprz - wyrabiamy na jednolitą masę. Z mięsa formujemy podłużne

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania