Bardzo lubię fasolkę szparagową pod każdą postacią. Dzisiaj zrobiłam zapiekaną z mięsem mielonym. Była bardzo smaczna i jeżeli takiej nie próbowaliście to szczerze polecam. Na blogu znajdziecie również inne sposoby przygotowania tego warzywa. Klasyczna fasolka z bułką tartą. l ub fasolka w pomidorach Składniki 700 g fasolki szparagowej 500 g mięsa mielonego 1 cebula 100 g sera żółtego(...)łyzka masła klarowanego sól pieprz ostra papryka Fasolkę ugotować w posolonej wodzie. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać mięso i podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Fasolkę wymieszać z mięsem i włożyć do naczynia do zapiekania. Ser zetrzeć na tarce i posypać fasolkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciemosób ciężko pracujących fizycznie, gdyż nie ma co ukrywać kalorii to on ma sporo. Moczenie w mleku i cebuli nadaje karkówce delikatności i fajnego cebulowego smaku. Przy wyborze mięsa należy zwracać uwagę na kolor tłuszczu i wielkość karkówki. Mięso powinno być delikatnie poprzerastane białym tłuszczykiem, ze starego wieprzaka będzie miał kolor żółty i będzie niesmaczne. Odpowiednie kawałki są raczej średniej(...)bułka lub mąka pszenna pełnoziarnista (do panierowania) tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Karkówkę umyć, oczyścić z wszelkich twardych żyłek, pokroić w 1 cm plastry i roztłuc je cienko tłuczkiem do mięsa. Każdy plaster z obu stron posolić, włożyć do mleka przekładając je plastrami obranej cebuli. Odstawić w zimne miejsce na co najmniej 2 - 3 godziny. Po wyjęciu plastrów z mleka oprószyć
Kuchcik gotujedrobiu. Szaszłyki ze schabu to doskonała przekąska na obiad, przyjęcie, czy na letniego grilla. Schab oczywiście można pokroić w kostkę, ale w tej formie schab lepiej się prezentuje. Mięso na szaszłyki krojone jest w długie paski i w formie harmonijki nabijane jest na patyczki do szaszłyków, wizualnie wygląda to efektowniej i mięso lepiej się dopieka na patelni grillowej. Polecam nasz(...)łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta cukru pudru sól i pieprz młotkowany z kolendrą do smaku świeża natka pietruszki Przygotowanie: Do zamarynowania mięsa przygotowujemy marynatę z oleju, musztardy, octu winnego, oraz odrobiny cukru pudru, soli i pieprzu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i łączymy z marynatą. Mięso ze schabu dokładnie rozbijamy tłuczkiem, smarujemy marynatą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGrill to nie tylko kiełbasa i karkówka! Zaskocz swoich znajomych przygotowując szisz kebab! Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie. Przygotuj: 1kg. Mielonego mięsa wołowego 1 sucha bułka 4 ząbki czosnku 3-4 łyżki miodu Ok 50g. tartego parmezanu Jedno jajko Świeża mięta, pietruszka i rozmaryn Suszona papryczka chili Jedna duża cebula Przyprawa do grilla (może być gotowa – grecka(...)gyros, lub przygotujcie własny mix ulubionych przypraw) Kmin rzymski Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy: do mięsa dodajemy rozdrobnioną suchą bułkę, kawałek ulubionego pieczywa lub gotową bułkę tartą. Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, miód, parmezan, jedno jajko, posiekane zioła i drobno posiekaną, lub nawet zmiksowaną cebulę, rozdrobnioną papryczkę chili i przyprawę do grilla wraz z kminem rzymskim dodajemy
MarcinChefBardzo smaczny obiad, można zastąpić jogurt śmietaną. Ja zrobiłam z jogurtem, żeby trochę było mniej kaloryczne. Można zamiast mielonego wieprzowego zastąpić je drobiowym. Klopsy – mięso mielone wrzucić do miski, dodać jajko, bułkę tartą,majeranek, pokrojone drobno nóżki pieczarek, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć obciąć nóżki. Kapelusze doprawić solą i pieprzem, nałożyć mięso mielone go kapeluszy(...)patelni i rozgrzać olej, położyć klopsiki najpierw od strony mięsa. Jak już będą przypieczone obrócić i obsmażyć ze stromy grzybka. Zdjąć klopsiki z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię na której smażyły się klopsy wlać wywar, dodać suszone grzyby i zagotować. Jogurt grecki wymieszać z małą ilością gorącego wywaru, wymieszać. Następnie wlać cały jogurt do wywaru
Kuchnia PokoleńMiękkie soczyste mięso w wyrazistym sosie z dodatkiem słodkawego zielonego groszku to pyszna propozycja na wiosenny obiad. W towarzystwie kluseczek będzie naprawdę pyszny. Składniki: 1kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 ząbki czosnku olej 2 płaskie łyżki mąki 500ml bulionu szklanka zielonego groszku sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, majeranek, cynamon Sposób przygotowania: W rondlu podgrzewamy odrobinę oleju. Cebule siekamy(...)pól plasterki, czosnek w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy na tłuszczu do zeszklenia. Dodajemy mięso uprzednio umyte i posiekane w dowolnej wielkości kostkę. Mięso doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, majerankiem i odrobiną cynamonu. Przesmażamy aż mięsa się zetnie. Podlewamy bulionem (ja użyłam drobiowego) i zmniejszamy ognień. Dusimy pod przykryciem przez godzinę. Jeśli płyn w tym czasie
Pyry na GazGulasz jest przygotowywany w kociołku węgierskim, na trójnogu nad ogniskiem, z dużą ilością mięsa, warzyw i papryką (pod każdą postacią). Przygotowanie wymaga sporo czasu, ale gotowanie na świeżym powietrzu jest bardzo łatwe i przyjemne. Taki gulasz jest aromatyczny, pachnie ogniskiem, a mięso rozpływa się w ustach. Jest to alternatywa dla znudzonych tradycyjnym grillowaniem. W takim kociołku możemy przygotować praktycznie każde(...)wody lub bulionu 1 łyżka oleju przyprawy: świeże gałązki lubczyku, sos sojowy, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, chili, sól Z oleju, sosu sojowego, pieprzu i papryki zrobić marynatę, mięso pokroić w grubą kostkę i marynować kilka godzin. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić do rozgrzanego kociołka, poczekać aż tłuszcz się wytopi. Dodać cebulę, czosnek i podsmażyć. Gdy cebula będzie już
Dobra karmakrólewskie są dużo większe od tych zwykłych i w zasadzie przeznaczone są do grillowania. Co nie oznacza, że można przygotować je na patelni czy w piekarniku. Nafaszerowałam je wołowym mięsem mielonym z dodatkiem kukurydzy i otuliłam mocno wędzonym boczkiem, który się przypiekł i wniósł dodatkowy smak wędzonki. ok 5-7 pieczarek królewskich 500 g mielonej wołowiny 1/2 szklanki kukurydzy(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli pieprz czarny olej rzepakowy do smażenia ok 200 g boczku mocno wędzonego Mięso zmielić w maszynce do mielenia na drobnym sitku. Cebulę pokroić drobno i razem ze zgniecionym czosnkiem podsmażyć na patelni. Przestudzoną dodać do mięsa razem z jajkiem, koncentratem i wszystkimi przyprawami
https:KKuchniaMniamGotowane pulpety w sosie pomidorowym to doskonała alternatywa na podanie mięsa mielonego inaczej. Smakują dobrze z ryżem, kaszą, makaronem ale też i z ziemniakami. Polecam je Wam jako szybki obiad :) Składniki: * 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 2-3 łyżki bułki tartej * ulubione przyprawy do przyprawienia mięsa * sól, pieprz * 1 szklanka bulionu * 5-6 przecieru pomidorowego * mąka(...)obtoczenia klopsów * ewentualnie mąka+ woda do zaklepania sosu Wykonanie: Mięso mielone przyprawić według własnego smaku, dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wyrobić. Następnie z mięsa uformować małe klopsiki, obtoczyć je w mące.W garnku zagotować bulion, do gotującego się dodać klopsy i gotować na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, wymieszać i jeszcze
Zrób to smacznieSoczysty schab z sosem chrzanowym Klasyka polskiej kuchni , pyszny pieczony schab . No cóż , dzieci podeszły sceptycznie , szczególnie do sosu chrzanowego . Mięso super , ale ten sos jest do chrzanu – brzmiał wyrok . Hmm , a ja uwielbiam sos chrzanowy , więc niech się reszta chrzani " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W każdym razie , dla tych, co tak, jak ja , lubią smak chrzanu w połączeniu z mięsem , będzie to poezja ..reszta niech .., no niech po prostu nie je sosu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyPomysł początkowo wydawał mi się... nieosiągalny? Obawiałam się, czy klopsiki z surowego mięsa wołowego upieką mi się w warstwie masy na bazie kaszy jęczmiennej, czy nie będzie zalatywało surowizną ;) A nie tylko się upiekły, ale też mięso zachowało swoją soczystość i było wręcz idealne w smaku! Kasza jęczmienna zastąpiła produkt, który dodaję czasem do pulpetów - namoczoną kajzerkę (świetnie się(...)resztę składników roboczych. Trzymajcie kciuki, bo do wygrania super garnki, komplet obiadowy i kawowy... początek urządzania mojej nowej kuchni (jeśli wygram, a chciałabym bardzo:)). Składniki: Pulpety: 500g wołowego mięsa mielonego 20g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem) 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Kolorowy PrzepisownikWariacja na temat spaghetti po Bolońsku. Obowiązkowo z mięsem i w aromatycznym sosie pomidorowym pachnącym śródziemnomorskimi ziołami. Takie spaghetti zazwyczaj robię na obiad, ale tym razem, żeby było ciekawiej, włożyłam je do pomidorów i upiekłam. Wyszło przepyszne, mocno pomidorowe danie. Nawet moje dzieci jadły ze smakiem :) ok 10 pomidorów świeżych sól NADZIENIE SPAGHETTI: 150 g makaronu spaghetti 1 cebula(...)ząbki czosnku 300 g mięsa mielonego wieprzowego 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łodyżka świeżego tymianku sól pieprz czarny mielony szczypta cukru papryka słodka mielona ok 100 g sera mozzarella oliwa z oliwek Pomidorom ściąć „czapeczki” na wysokości około 3/4. Wydrążyć pomidory, wyjmując całą wodnistą pulpę z nasionami. Dobrze
https:KKuchniaMniamKarkówka jest smacznym mięsem do grillowania, podstawą jej smaku jest marynata, ta skomponowana przeze mnie sprawia że mięso jest idealnie soczyste o delikatnym smaku. Dania tego nie powinno zabraknąć jeśli przygotowujemy przyjęcie grillowe, najlepiej do niej smakuje sos barbecue . Polecam! Składniki: 1,20 kg karczku Marynata: ½ czerwonej cebuli 5 ząbków czosnku 1 szklanka piwa 1 łyżka musztardy ½ łyżeczki kolorowego(...)miski, wlewam powoli piwo, dodaję musztardę, mieszam, wlewam oliwę, dodaję posiekaną drobno czerwoną cebulę oraz liść laurowy, sól, mieszam ponownie, maczam po plastrze w marynacie mięso, układam w naczyniu zalewam mięso reszta marynaty i odstawiam na całą noc do lodówki. Następnego dnia przekładam na tacki grillowe i grilluję z każdej strony aż mięso będzie miękkie
Wanilia i KardamonBardzo syta mięsna zapiekanka przełożona razowymi płatami lasagne. Dzięki przyprawom jest bardzo aromatyczna. 12 razowych płatów lasagne 500 g mięsa mielonego 190 g koncentratu pomidorowego 200 g pieczarek 3 cebule 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Chilli pieprz cayeński Oregano Liść lubczyku 250 g żółtego sera Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki(...)wrzątkiem dosłownie na minutę. Układamy pojedynczo na blacie. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy mięso mielone. Gdy lekko zmięknie i zmieni kolor dokładamy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu wlewamy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką, chilli, oregano i lubczykiem
VioletoweKucharzenieFaszerowana papryka to doskonały przepis na szybki i smaczny posiłek. Dużo się nie napracujesz, a efekt będzie doskonały! Przygotuj: Mięso mielone Papryki do faszerowania Świeże zioła: bazylia, majeranek, takie jak lubisz Kukurydza w puszce Chili Pomidor Kilka ząbków czosnku Ceula Pieczarki Granat Kozi ser Oliwa z oliwek Sól Pieprz Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)smażymy mięso z posiekaną cebulą. Mięso może być wołowe, wieprzowe – jakie akurat macie. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone drobno pieczarki, na koniec dodajemy posiekane zioła i kukurydzę. Obranego pomidora blendujemy z czosnkiem i wlewamy na patelnię. Całość dusimy przez kilka minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Oczywiście możecie dodać jeszcze inne składniki. Tutaj dowolność jest zdecydowanie zalecana. Po wyłączeniu
MarcinChef