mięso - 63110 przepisów (strona:356/4208)

Zupa gulaszowa. 166

pyszną rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną, jest wyśmienita! zapraszam po pomysł... Składniki; 40 dag wołowiny puszka krojonych pomidorów 1 marchewka 1 pietruszka puszka czerwonej fasoli oliwa mąka do oprószenia mięsa 1 cebula sól, pieprz, papryka w proszku, oregano 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 zielona papryka 3 ziemniaki   Przygotowanie; Mięso kroimy w grubą kostkę. Oprószamy mąką(...)smażymy kilka minut na oliwie ciągle mieszając. Dorzucamy posiekaną cebulę, dusimy aż się zeszkli. Zalewamy wodą , tak aby mięso było pokryte wodą. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Dolewamy pomidory z puszki i nadal gotujemy. Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy pokrojoną paprykę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Uzupełniamy woda. doprawiamy do smaku i nadal gotujemy. Kiedy warzywa

Radość kipiąca uśmiechem.
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i fetą 281

wracamy z pracy, chcemy szybko zjeść ciepły obiad. Zapiekanka z mięsem, szpinakiem i fetą to idealne danie na rozgrzewkę. Szybko się ją robi a potem wystarczy tylko zapiec…no to smacznego! Składniki: 1 kg sałatkowych ziemniaków ½ kg mięsa z kurczaka 20 dag kiełbasy szynkowej 2 duże garście świeżego szpinaku baby 1 duża cebula 25 dag  sera fety 3 jajka(...)ziołowa do smaku Świeży rozmaryn do posypania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki skrobiemy gotujemy w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości-mają pozostać jędrne. Odcedzamy zostawiamy do wystygnięcia. Mięso, myjemy, kroimy na kawałki, oprószamy przyprawą do kurczaka, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na patelni, gdy mięso będzie podsmażone dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz kiełbasę i szpinak, przesmażamy około

Wanilia i Kardamon
Pieczeń z kolorowymi warzywami 153

Prosta w przygotowaniu, kolorowa pieczeń z dużą ilością zdrowych warzyw. Zapach roznosi się po całym domu. Niezwykłego aromatu mięsu nadała pietruszka i lubczyk. Foremka: 26x12 cm 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 5 różyczek brokułu 5 różyczek kalafiora 15 mini marchewek 2 jajka 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 pęczka natki pietruszki Gałązka lubczyku 4 pieczarki Sól Pieprz Suszona(...)dekoracji) Brokuł, kalafior oraz mini marchewki gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę, czerwoną paprykę oraz pieczarki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Natkę pietruszki oraz lubczyk siekamy. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem oraz pokrojonymi warzywami. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną natką pietruszki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy połowę mięsa. Następnie układamy ugotowane warzywa – brokuł oraz kalafior

VioletoweKucharzenie
Gulasz z indyka i cukinii 215

Przyprawy bardzo fajnie nadały mu aromatu i zaostrzyły jego smak. Taki gulasz nie dość, że jest bardzo smaczny, łatwy do przygotowania, to jeszcze i zdrowy, gdyż zawiera lekkostrawne mięso indyka i dużo warzyw. Gulasz z cukinii świetnie smakuje z kaszą jęczmienną typu pęczak, ale również z ryżem lub innym rodzajem kaszy. Jeśli taki gulasz będą jadły małe dzieci, to oczywiście(...)bardzo mocno pikantny. Bardzo pikantnego nie polecam robić, gdyż przejmie ona wszystkie smaki i nie będzie wyczuwalny smak warzyw i indyka. Składniki: (porcja dla 3 - 4 osób) 800 g mięsa gulaszowego z indyka (kupiłam TUTAJ ) lub mięso z udźca 1 średnia cukinia 1 duża papryka 2 średnie marchewki 1 mały seler 1 duży pomidor 1 cebula 3 ząbki czosnku

Kuchcik gotuje
Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną 272

niezwykle mięciutkie. Wzbogaciłam je dodatkiem kukurydzy, która lekko jest w nim wyczuwalna. Środek pampuszka wypełnia gotowana wołowina, którą wyjęłam z rosołu. Jest to jeden ze sposobów jak wykorzystać takie mięso. Dzieciom też smakowały pampuszki :) CIASTO DROŻDŻOWE: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g kukurydzy konserwowej 1 jajko 1/2 łyżeczki cukru 25 g drożdży świeżych 1/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli(...)około 10 min. Będzie trochę kleiste. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W czasie kiedy ciasto na pampuchy wyrasta można przygotować farsz. W maszynce do mielenia mięsa zmielić gotowaną wołowinę. Pieczarki bardzo drobno pokroić nożem lub przy pomocy rozdrabniacza i dusić na patelni, aż woda z nich odparuje. Dodać do mięsa. Czosnek rozetrzeć i wrzucić na patelnię

https:KKuchniaMniam
100% domowy fit burger 181

ostatnim czasie burgery stały się naprawdę modne! I nie mówię tu o obciekających tłuszczem bułach z dobrze nam znanych sieciówek, ale o prawdziwych burgerach - z dobrą, chrupką bułką, wysmażonym mięsem, całą gamą kolorowych warzyw i zwieńczającym wszystko aromatycznym sosem. Otwieranych jest coraz więcej lokali tego typu, ponieważ z jednej strony to nadal fast food, ale jednak całkiem zdrowy i przede(...)samemu przygotować burgery w bardzo łatwy sposób. Są przepyszne, sycące, a kombinacji jest bez końca... mięsne, wegańskie, co kto woli! Mniam! Składniki (3 porcje): bułeczki hamburgerowe 0,5kg mięsa mielonego 2 ząbki czosnku mała garść świeżych ziół (u mnie zielona pietruszka, mięta) łyżka ziół suszonych (u mnie mieszanka dalmatyńska) papryka słodka papryka ostra/chili pieprz sól ulubione warzywa (np. u mnie

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Indyk w sosie śmietanowym z pieczarkami. 183

Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na  indyka w sosie śmietanowym z pieczarkami. Danie jest proste w wykonaniu i bardzo aromatyczne, można je podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Do mięsa użyłam przyprawy firmy PLENUS- https://www.galeriaherbat.pl/przyprawa-do-kurczaka-bez-glutaminianu.html. Zapraszam :) Składniki : 500 g piersi z indyka około 10 pieczarek małych 2 cebule średnie sól, pieprz, szczypta chili do smaku 500 ml śmietanki kremówki(...)łyżki czerwonej papryki 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka przyprawy do kurczaka Plenus   4 łyżki masła Wykonanie : Mięso myjemy, osuszmy ręczniczkiem papierowym i kroimy w grubą kostkę.Posypujemy wszystkimi przyprawami i mieszamy, odstawiamy na 15 minut do przegryzienia smaków. W głębokim rondlu rozpuszczamy 4 łyżki masła, przekładamy mięso i dusimy pod przykryciem około 15 minut.Pieczarki i cebulę obieramy, myjemy

Sama słodycz i szczypta chili
Placek po węgiersku z gulaszem 135

przyznam szczerze, że i ja od czasu do czasu lubię te smaki :) Idealny na obiad czy ciepłą zimową kolację, dzięki zawartości papryczki chili świetnie rozgrzewa.  Gulasz: - 500 g mięsa gulaszowego wołowego, - 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego, - 2 czerwone papryki  - papryczka chili  - 1 duża lub 2 małe cebule,  - 1 słoik (250ml) domowego przecieru pomidorowego (może być(...)angielskiego,  -  2-3 łyżki mąki pszennej,  -  1 1/2 szklanki bulionu,  -  przyprawy: sól, pieprz, czubryca czerwona, papryka słodka i ostra, tymianek,  -  olej Mięso opłukać, pokroić w kostkę około 3 cm, podsmażyć na oleju aż się zrumieni i przełożyć do brytfanki. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki,czosnek przecisnąć przez praskę , paprykę pokroić

Aromatyczne Podróże
Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami 158

lasagne Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami  czyli klasyka gatunku, która zniknie z Waszego talerza szybciej niż przypuszczacie :-)  Nieco pracochłonna, jednak warta poświęcenia.  Składniki dla 4-5 osób: 1 kg mięsa mielonego 60-70 dkg pieczarek 2-3 cebule 1 puszka pomidorów bez skórki lub 2-3 świeże pomidory  1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego około(...)pieprz, suszone oregano i bazylia papryczka chili (ilość wg uznania) olej do smażenia 1. Przygotowanie farszu: Na dużej, głębokiej patelni (wok) lub w dużym rondlu rozgrzać odrobinę oleju.  Mięso podsmażyć wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do smażącego się mięsa. Papryczkę chili (ilość wg uznania- ja dałam 1/4 średniej wielkości), pokroić w drobne

Aromatyczne Podróże
Spaghetti ze świeżych pomidorów 166

Pyszny i sycący obiad. Gdy jest teraz sezon na świeże pomidory, robię tylko takie spaghetti.   Składniki: (dla 5 osób) 500 gram makaronu spaghetti  500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub inne  800 gram świeżych pomidorów 1 cebula 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 2 małe ząbki czosnku 3 łyżki oleju łyżeczka oregano łyżeczka bazylii pół łyżeczki carry(...)bardzo pryska przy duszeniu) i szklimy na średnim ogniu na małej ilości oliwy/oleju/masła klarowanego przez 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy razem jeszcze 30 sekund.  Mięso dorzucamy do cebuli i smażymy 20 minut, rozdrabniając je na małe kawałki szpatułką. Uważamy, żeby się nie przypaliło, mieszając co jakiś czas.  W czasie, gdy mięso się smaży, parzymy pomidory

Wołowina od rekina
Lasagne z mięsem i pieczarkami 118

zrobiłam. Tym razem troszkę inaczej, bo z pieczarkami, ale również bardzo smacznie. Danie to znika u mnie w tempie ekspresowym. Wszystkim smakuje co mnie bardzo cieszy. Lasagne z mięsem mielonym możecie zobaczyć tutaj  Może i Wy skusicie się na danie z kuchni włoskiej w moim wydaniu? Składniki: Sos boloński 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyżki oleju(...)cebula 1 łyzka masła klarowanego sól pieprz płaty makaronu lasagne 300 g żółtego sera Wykonanie: Sos boloński W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem, przecier pomidorowy,majeranek,liść laurowy i doprawić solą i pieprzem. Chwilę

O kuchni z uczuciem
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej marynowanej w jogurcie naturalnym i świeżej kolendrze 174

Osoby na diecie redukcyjnej często wykluczają ze swojej diety wieprzowinę, która kojarzy im się z mięsem tłustym, kalorycznym. A niekoniecznie musi tak być. Polędwiczki wieprzowe to część tuszy wieprzowej biegnąca wzdłuż schabu, o niskiej kaloryczności (100 g mięsa dostarcza około 110 kcal), wysokiej zawartości białka (21 g w 100 g produktu) i niewielkiej ilości tłuszczu (ok. 3 %). Mięso jest kruche(...)naturalnego przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili, kilka kropli soku z cytryny, drobno posiekaną kolendrę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Przekładamy mięso do miseczki, dokładnie mieszamy z marynatą, odstawiamy do lodówki na około godzinę. 4. Pozostały jogurt naturalny doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, posiekaną kolendrą, sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy - powstanie

W kuchni Katie
Kolorowy gulasz wołowy 167

danie będzie super smakowało z ryżem, makaronem lub dowolną kaszą. Ja zrobiłam z kaszą jaglaną. Było super. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, majerankiem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso, smażyć aż mięso nabierze złotego koloru. Dodać cebulkę pokrojoną drobno i chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić grzybki i lekko podsmażyć. Dodać(...)pesto i wlać tyle wody, żeby mięso było do połowy przykryte. Doprawić do smaku w razie potrzeby solą i pieprzem. Gotować 30 minut, następnie dodać pokrojone w cienkie plasterki papryczki. Papryki powinny być umyte, oczyszczone z nasion i błonek. Wszystko wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. W razie potrzeby podlewać wodą. Jeśli sos będzie

Kuchnia Pokoleń
Schab duszony w jogurcie 188

Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad to polecam Wam przepis na schab duszony w jogurcie. Mięso jest soczyste, miękkie i bardzo smaczne.  Można podawać z ryżem lub ziemniakami. Do tego polecam surówkę z pora  . Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem to zapraszam do zakładki   mięsa . Składniki 700 g schabu bez kości 600 g jogurtu(...)papryka Schab pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm i lekko rozbić. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem i przyrumienić na rozgrzanym maśle z dwóch stron. Do mięsa wlać jogurt i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz dodać posiekany koperek

O kuchni z uczuciem
Pulpety masala z fasolką szparagową 113

Zapraszam na pyszną odmianę naszych klasycznych pulpetów, czyli na pulpety masala z fasolką szparagową. Przygotowałam je na bazie mięsa indyczego z dodatkiem orientalnej nuty, czyli przyprawy garam masala. Do tego ugotowany ryż i pyszny i lekki obiad mamy gotowy. Zachęcam do wypróbowania ! Pulpety masala z fasolką szparagową Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 1/2 pęczka(...)smażenia sól listki tajskiej bazylii *ilość przyprawy podaję orientacyjnie, ponieważ istnieją mieszanki różnych producentów. Wykonanie: Czosnek, chili i miętę blendujemy. Nie musi to być gładka masa. Dodajemy ją do mięsa i bardzo dokładnie wyrabiamy. Mokrymi rękoma formujemy klopsiki. Smażymy je ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Następnie przekładamy je do rondla, w którym

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania