migdałów uprażonych na suchej patelni 4 łyżki ugotowanego brązowego ryżu (al dente) 1 żółta papryka sok z połówki cytryny 1 łyżka oleju lnianego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowujemy marynatę do mięsa. Dwie łyżki oliwy mieszamy z przyprawami tj. kurkumą, pieprzem ziołowym, imbirem i pieprzem białym. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Piersi z kurczaka formujemy w kieszonki, przecinamy(...)poziomo z jednego boku tak, by zmieścił się farsz. Wkładamy kieszonki do marynaty. Wcieramy ją w mięso ze wszystkich stron, również w środek kieszonki. Odstawiamy na około 1/2 godziny w chłodne miejsce. Obieramy paprykę z gniazda nasiennego oraz białych błon. Ścieramy ją na tarce w cieniutki, długie paseczki przypominające wstążki makaronu. Połowę moreli siekamy drobno i dodajemy do ryżu, połowę
Gotuj Sam!dzisiaj dla Was propozycję pysznych kotletów mielonych z pieczarkami. Do kotletów użyłam soli himalajskiej Swojskiej Piwniczki , zainteresowanych ekologicznymi produktami zapraszam do https://swojskapiwniczka.pl/ Składniki na kotlety: 1 kg dobrego mięsa mielonego np: z szynki 1 duża cebula 2 jajka 2 namoczone w wodzie kajzerki pieprz i sól do smaku Farsz: 12 pieczarek pieprz do smaku sól himalajska(...)masła 1 duża cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia około 1, 5 szklanki bułki tartej do obtoczenia kotletów Wykonanie : Namoczone bułki odcisnąć z wody i zmielić, dodać do mięsa. Jedną cebulę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa. Jajka roztrzepać i również dodać do mięsa, jeśli mas mięsna wyda Wam się
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki : mięso z sarny ok. 50-70 dag 2 marchewki mały seler czerwone wino ok. 1- 1 1/2 szklanki czerwona cebula 4-5 ząbków czosnku tymianek, rozmaryn, szałwia 1 świeża lub suszona papryczka chili liść laurowy, sól, pieprz czarny, olej do smażenia, a kto może użyje smalec Przygotowanie : Mięso pokroić w kostkę, usmażyć na rumiano, zalać winem i gotować prawie(...)miękkości mięsa ( trochę to trwa ) Dodać pokrojoną marchew, seler, cebulę i czosnek oraz papryczkę, dołożyć przyprawy, gotować do zupełnej miękkości mięsa i warzyw, posolić w ostatnim momencie gotowania. Gulasz bardzo mi smakował
Proste Potrawymasz ochoty na zawijanie gołąbków proponuję kotlety a'la gołąbki z mięsa mielonego, białej kapusty i ryżu w panierce z zarodków pszennych. Nie powiedziałabym, że jest z nimi mniej pracy niż z tradycyjnymi gołąbkami. Ale za to z dodatkiem ziemniaków i ogórkiem kiszonym tworzą pyszny obiad. Składniki: 500 g białej kapusty 500 g mięsa mielonego z indyka 1 szklanka ryżu(...)cebula 1 czosnek 3 jajka 3 łyżki otrębów 1 szklanka mąki 1 szklanka zarodków pszennych sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego słodka papryka mielona ostra papryka mielona zioła prowansalskie olej do smażenia Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy
Kuchnia MagdaLenySkładniki – porcja na 1 kg mięsa: 1 kg schabu w kawałku bez kości, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka białego pieprzu, 3 – 4 ząbki czosnku, olej do smażenia. Krok 1 Czosnek siekamy, łączymy zioła z pieprzem. Krok 2 Nacieramy mięso z każdej strony przyprawami i pokrojonym czosnkiem. Odstawiamy mięso na minimum godzinę (lub najlepiej na całą(...)lodówki. Krok 3 Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z każdej strony. Krok 4 Przekładamy mięso do formy do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni (góra, dół) i pieczemy przez 2,5 godziny. Smacznego 25 function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp
Coś bym zjadłaświąteczny stół , i dziś wypadło na fantastyczne a zarazem smaczne kotlety mielone z dodatkami , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu , oraz miłego dnia dla wszystkich kochani . Składniki 400 dag mięsa mielonego ( wieprzowe ) 1 cebula 1 szalotka ząbek czosnku 2 jajka 1 łyżka musztardy francuskiej 20 sztuk oliwek zielonych 1 bułka czerstwa 1 łyżeczka(...)smażenia 1 szklanka mleka 2 szklanki bułki tartej ( do panierowania ) Wykonanie Na wstępnie czerstwą bułkę zanurzamy w mleku aż nam bardzo dobrze zmięknie , następnie mięso mielone przekładam do miski i dodaje nasze składniki , sól , pieprz ziołowy oraz czarny , jajka , musztardę francuską , oliwki pokrojone w kosteczkę , czosnek stary na tarce o drobnych oczkach , cebulkę oraz szalotkę obieram
Mój SmakWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszną pieczeń rzymską z mięsa indyczego. Danie jest soczyste, aromatyczne, idealne zarówno na ciepło jak i na zimno. Prawdziwa uczta, polecam! Składniki na pieczeń rzymską z mięsa indyczego: na formę 900 g mięsa indyczego (gulaszowe) 1 jajko 1 namoczona w mleku sucha kajzerka (lub 1/2 zwykłej bułki) 1 płaska łyżeczka soli(...)łyżeczki mielonego pieprzu 2 cebule pokrojone w kostkę i zeszklone na oleju 1 duża ugotowana marchewka 5 jajek ugotowanych na twardo 100 g startego, żółtego sera Mięso mielimy w maszynce na grubych oczkach, dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, sól, zmiażdżony ząbek czosnku, majeranek, pieprz, zeszklone cebule i dokładnie wyrabiamy (sekret zwartej pieczeni to właśnie dokładne wyrobienie mięsa
Rozpustne gotowaniepożywieniem, które można zabrać ze sobą na wyprawę, wycieczkę, spacer, piknik- każdy rodzaj aktywności outdoorowej. Albo równie dobrze zagryzać przed telewizorem... Cały proces jej wykonania sprowadza się do pocięcia mięsa na paski, zamarynowaniu go i wysuszeniu. Przy czym marynatę można przygotować na wiele różnych sposobów i śmiało eksperymentować, mięso przyjmie takie smaki jakie do marynaty dodamy, proponuję dodać własne ulubione(...)zioła i przyprawy. Poniżej moja wersja: BEEF JERKY- SKŁADNIKI: -500g dobrej jakości chudego mięsa wołowego (np. ligawy) -marynata: sos sojowy, ocet balsamiczny, czerwona ostra papryka, suszony czosnek, sól (nie przesadzamy z jej ilością!), pieprz, oliwa z oliwek BEEF JERKY- WYKONANIE: 1. Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry grubości 0,5-1cm, tak cienkie jak uda nam się
Aromatyczne Podróżebanalnie prosty przepis na pyszny obiad, czyli polędwiczki wieprzowe według Jamiego Olivera. Uwielbiam jego kulinarne patenty i pomysły. Często i chętnie z nich korzystam. Pamiętajmy tylko, aby nie przeciągnąć mięsa, czyli nie smażyć go za długo. Polędwiczki są bardzo delikatne i łatwo jest je wysuszyć. Polędwiczki wieprzowe według Jamiego Olivera Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe pieprz młotkowany(...)Papier układamy na blacie kuchennym, posypujemy go solą i pieprzem. Następnie dokładnie obtaczamy polędwiczki przyprawami. Na każdej polędwiczce układamy kilka listków szałwii, przykrywamy papierem i mocno naciskając dłonią rozbijamy mięso. Mięso odstawiamy na 20-30 minut. Usuwamy papier. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso z obydwu stron przez przez 3-4 minuty. Na każdej polędwiczce układamy kawałek masła
Kulinarne przygody GatityUdało mi się przygotować pyszne danie, przyrządzane w jednym naczyniu. Pracy przy nim niewiele, a efekt naprawdę jest ciekawy. Łopatkę można zastąpić karkówką lub schabem. Pasuje tutaj każdy rodzaj mięsa, który akurat macie pod ręką. Potrawa idealnie sprawdzi się nie tylko na niedzielny obiad. Zawsze możecie ją przygotować, kiedy chcecie szybko zrobić coś dobrego. I jeszcze jedno. Wszystkie składniki możemy(...)czosnku • 2-3 łyżki majonezu • sól, pieprz, czerwona słodka papryka lub inne ulubione przyprawy Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w łódeczki, zalać zimną wodą i odstawić. 2. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, lekko osuszyć i pokroić w grubsze plastry. 3. Cebulę przekroić na pół, pokroić w półtalarki. Boczek, jeśli jest w kawałku, pokroić w plastry. 4. Mięso dokładnie
W mojej kuchniplastrów schabu bez kości 6-8 suszonych śliwek kalifornijskich 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu sól, pieprz 1 łyżeczka miodu 1 płaska łyżka mąki pszennej\ olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso lekko rozbić, doprawić sola i pieprzem. Smażyć partiami na rozgrzanym oleju - olej powinien być bardzo mocno rozgrzany. Mięso powinno być dobrze zrumienione z obu stron. Podsmażone kawałki mięsa przekładać do rondla(...)patelnię wlać ok. 3 szklanki wody i podgrzewać - wymywamy w ten sposób cały smak, który pozostał na patelni po smażeniu mięsa. Zalać płynem mięso w rondelku. Dodać suszone śliwki, rozmaryn, miód i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Spróbować sosu - doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Pół szklanki wody wymieszać bardzo dokładnie z płaską łyżką mąki
Kulinarne Inspiracjektórego przeznaczamy kilka gatunków mięs, im więcej, tym lepszy, które kroimy w grubsze kawałki. Zagęszczony zacierką. Rozgrzewający, w sam raz na jesienno-zimowe dni. Poza pokrojeniem mięsa i warzyw gotuje się sam. Pyszny! Składniki: ½ kg szynki wieprzowej ½ kg cielęciny ½ kg łopatki wieprzowej 6 średnich pieczarek 4-5 ziemniaków 1 marchewka 2 czerwone papryki 1 papryka żółta(...)czarny świeżo mielony do smaku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego szczypta chili szczypta kminku natka pietruszki do posypania Jak wykonać ? Mięso opłukać, , osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić w grubszą kostkę. W szerokim garnku rozgrzać smalec lub masło klarowane, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, chwilę przesmażyć , dodać pokrojoną
Wanilia i Kardamonłyżki ketchupu pikantnego łyżka sosu Worcester czubata łyżka miodu Sposób przygotowania: Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki z jednym żeberkiem. Najlepiej wybrać żeberka z duża ilością mięsa a niezbyt tłuste. Przygotowujemy marynatę: sos sojowy, Worcester, ketchup, olej, imbir i przeciśnięty czosnek mieszamy dokładnie ze sobą. Obtaczamy żeberka tak żeby były przykryte marynatą ze wszystkich stron. Naczynie(...)Następnego dnia żeberka pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 2-2,5 h (w zależności od wielkości żeberek), co pól godziny przewracając mięso. Podnosimy temperaturę do 220 stopni C. Składniki glazury: sos sojowy, Worcaster, ketchup i miód dokładnie mieszamy i smarujemy wierzch mięsa. Pieczemy do zarumienienia mięsa około 10 minut. Mięso serwujemy
Pyry na Gazbyło to już jakiś czas temu. Ja chciałam spaghetti a mąż pizzę. Wrócił do domu a tu niespodzianka. Tak samo wyszło, choć w sumie takie cienkie drożdżowe placki z mięsem mielonym to tureckie lahmacun, którym zajadaliśmy się lata temu. Tak, tak, jesteśmy Januszami, którzy latają na all inlcusive! I bardzo nam przykro, że Turcja od kilku lat znajduje się(...)kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dzielimy na 2-3 kawałki i cienko rozwałkowujemy (lub rozciągamy rękami). Rozwałkowane placki i przekładamy na papier do pieczenia. Mięso mielone: 200 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka - do smaku nać pietruszki lub listki mięty 1 łyżka masła
bistro mamaJeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi gołąbkami to zachęcam do ich przyrządzenia w nieco inny sposób. Oszukane gołąbki to nic innego jak smażone klopsy nafaszerowane mięsem mielonym, ryżem, cebulką i poszatkowaną kapustą. Całość podana z sosem pomidorowym. Takie gołąbki są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne :) Składniki na porcję dla 4 osób: farsz 0,5 kg mięsa mielonego z szynki 1/2 średniej(...)zdjąć z ognia i garnek przykryć pokrywkę. Pod wpływem ciepła ryż zmięknie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Ostudzić. Liście kapusty drobno posiekać. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę, ugotowany ryż i poszatkowaną kapustę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie posmakować i mocniej doprawić. Formowanie gołąbków Z mięsa formować pulpety
Ugotować