mięso - 63110 przepisów (strona:359/4208)

Gulasz z szynki 143

jest gorszy i mam nadzieję, że wszyscy to sprawdzicie gotując go chociaż raz :-) Możecie go podawać z kaszą, ziemniakami albo pieczywem. Pyszny, aromatyczny, mmm... SKŁADNIKI ok. 500 g mięsa z szynki ok. 200 g pieczarek 1 - 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka pasty pomidorowej 5 łyżek oleju 1 łyżka mąki 1 łyżka słodkiej papryki(...)łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżki czosnku granulowanego 1/2 łyżki soli ziołowej 1/2 łyżki soli szczypta pieprzu białego szczypta ostrej papryki mielonej woda Mięso myjemy, kroimy w dość spore kawałki i posypujemy przyprawami (paprykami, solami, pieprzami, majerankiem, czosnkiem), mieszamy żeby kawałki dokładnie się obtoczyły i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Warzywa oczyszczamy

Czary - gary w kuchni
Schab z szynkowara 98

Dziś mięsna propozycja z myślą o świętach :-) Wędliny parzone w szynkowarze już zamieszczałam na blogu, ale zwykle robiłam je z mięsa krojonego na mniejsze kawałki. Dzisiejsza propozycja dotyczy całego dużego kawałka mięsa i choć trochę się obawiałam o efekt końcowy, to wyszło bez zarzutu :-) Mięsko ma przepiękny różowy kolor, jest soczyste i delikatne... a ponadto dodatek żelatyny powoduje(...)schabu (bez kości) 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyża soli peklowej 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki pieprzu  1 - 2 łyżki żelatyny Wszystkie przyprawy mieszamy razem. Mięso myjemy, osuszamy, a następnie bardzo dokładnie obtaczamy w przyprawach. Wkładamy mięso do foliowego woreczka, szczelnie zamykamy i umieszczamy w szynkowarze, zamykamy go i wstawiamy do lodówki na trzy doby. Po tym czasie

Czary - gary w kuchni
Żeberka w sosie 127

łyżki smalcu 3 liście laurowe 3 ziela angielski sól, pieprz woda Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje - w każdej powinna się znaleźć chociaż jedna kostka. Następnie każdy kawałek mięsa bardzo dokładnie obtaczamy w mące. Na Patelni rozgrzewamy i obsmażamy żeberka, tak by tylko ścięły się po wierzchu i przekładamy do garnka z grubym dnem (mięso możecie układać w dwóch(...)warstwach, w niczym to nie przeszkadza). Na tłuszcz, który został po obsmażaniu mięsa, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę, solimy i przez chwilę smażymy - powinna się stać błyszcząca i lekko zmięknąć; przekładamy ja na wierzch mięsa. Do garnka dodajemy listki, ziele, pieprz i dolewamy wodę - do połowy zawartości. Garnek przykrywamy i dusimy aż mięso będzie miękkie (pod koniec duszenia możecie całość

Czary - gary w kuchni
Spaghetti bolognese 125

danie, które bardzo smakuje wszystkim domownikom. Ważne, by mięso było świeżo zmielone, w sezonie używam świeżych pomidorów, ale teraz zdrowsze są te z puszki. No i cebula, czosnek, zioła. Ale i tak największą frajdę sprawia dzieciom nawijanie makaronu na widelec. Polecam, bo jest proste w przygotowaniu i można je robić razem z dziećmi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie(...)łopatka) makaron spaghetti 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz koperek ser żółty oregano olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę, poddusić ją, dodać czosnek i krótką chwilę podsmażyć. Do cebuli dorzucić mięso. Smażyć, aż przestanie być

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Schab ze śliwką 142

świetną przekąską podczas wszelakich domowych imprez nie tylko od święta. Składniki: 2 kawałki schabu bez kości po 1,5 kg 2 łyżki soli 1 łyżka saletry potasowej do mięsa (lub soli peklowej) 1 płaska łyżka- pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżka suszonego czosnku 2 łyżki majeranku 4 łyżki cukru 1 łyżka papryki ostrej mielonej 3 liście laurowe 3 ziarna ziela(...)schaby się lekko skurczą. (Płynu nie odlewamy!) Ostatniego dnia schaby wyciągamy, układamy na desce i za pomocą długiego, cienkiego noża robimy w środku w schabie nacięcie przez całą długość mięsa. Do środka wkładamy suszone śliwki dosyć ciasno (można sobie podczas nakładanie śliwek pomóc trzonkiem drewnianej łyżki), jak śliwki stawiają opór to znaczy, że jest ich wystarczająca ilość. Następnie układamy mięso

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łopatka wieprzowa w sosie własnym 167

Składniki : około 60 dag łopatki wieprzowej tłuszcz do smażenia sól, pieprz czarny i ziołowy cebula, pieprz w ziarnkach, liść laurowy tymianek, zioła prowansalskie Przygotowanie : Umyte mięso, osączyć i pokroić w dość cienkie plastry Na patelni rozgrzać tłuszcz, mięso obtaczać cienko w mące i kłaść na patelni, smażyć, na końcu usmażyć pokrojoną w pierścionki cebulę W garnuszku zagotować wodę, wkładać usmażone(...)mięso, dodać liść i kilka ziaren pieprzu Gotować mięso do miękkości ( u mnie trwało około 30 min), pod koniec gotowania dodać przesmażoną wcześniej cebulę, posolić, dodać do smaku wszystkich wymienionych ziół, zagotować całość. Moje uwagi: By sos miał lepszy smak, nie pozbywajmy się z patelni resztek po usmażeniu mięsa, proponuję wlać do patelni małą ilością wody, zagotować i dodać

Proste Potrawy
Najlepsza perliczka pieczona, z jabłkami i boczkiem 320

Perliczka na niedzielny albo świąteczny obiad to bardzo dobry pomysł. Ten ptak ma pyszne, delikatne mięso. Ponieważ jest chude to łatwo je przesuszyć, ale dlatego właśnie powinno się piec perliczkę w niezbyt wysokiej temperaturze a poza tym owinąć tuszkę, przynajmniej częściowo, plasterkami wędzonego boczku lub słoniny co zabezpieczy mięso przed wysychaniem a wędzonka dodatkowo wzbogaci smak. Wilgotność mięsu zapewni też(...)soczyste, owocowe nadzienie, które razem z tymiankiem bardzo podnosi smak samego mięsa. Perliczki to nieduże ptaki. Sprzedawane tuszki mają ok. 1200-1400 g co wystarcza jednak na 4 porządne porcje pieczystego . Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście perliczki to koniecznie rozejrzyjcie się za nią w sklepach bo coraz częściej można dostać ją bez żadnych problemów a zdecydowanie jest warta zachodu

Smaczna Pyza
Duszonka szlachecka wg Aleex 110

uczta dla ducha. A co dla ciała? Dziś proponuję Wam szlachetną odmianę duszonki . Zrobiłam ją z szynki wieprzowej i okazała się naprawdę pyszna. Jeśli mielibyście ochotę na tak zrobione mięso, gorąco polecam. Składniki: • 1 kg mięsa wieprzowego: szynki lub łopatki • 2 cebule • ¼ łyżeczki pasty paprykowej pepperoni • sól, pieprz, szczypta chili • olej Sposób przygotowania: 1. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, pokroić(...)większe kawałki. 2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażać mięso porcjami (!) lekko je rumieniąc. Po obsmażeniu przełożyć je do miseczki. 3. Cebule pokroić w talarki, zeszklić na oleju w garnku z grubym dnem. 4. Dodać pepperoni, wymieszać, podsmażyć. 5. Do cebuli dodać mięso, wymieszać. Doprawić. 6. Dusić na małym ogniu do miękkości. 7. Podawać z pieczywem lub innymi ulubionymi dodatkami

W mojej kuchni
Królik duszony wg Aleex 165

Musiało to być coś pysznego, bo Dario ma urodziny. Wybrałam królika, którego robiłam już jakiś czas temu i bardzo nam smakował. Od wielu, wielu lat nie kupowałam tego rodzaju mięsa. Dopiero niedawno się odważyłam i okazało się, że była to naprawdę dobra decyzja. A królik duszony jest wyśmienity. Polecam. Składniki: • tusza królika • sos sojowy (1- 2 łyżki) • olej • pieprz , papryka(...)słodka, czosnek granulowany, sól • 4 ząbki czosnku • czerwony Delikat do mięs Knorr’a • 1 mała cebula Sposób przygotowania: 1. Mięso z królika umyć, pokroić na porcje, przełożyć do miski. 2. Dodać kilka łyżek oleju, posypać przyprawami, dodać sos sojowy i czosnek pokrojony w plasterki. 3. Wymieszać, nasmarować dokładnie mięso przyprawami i odstawić na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin

W mojej kuchni
Faszerowana papryka wg Aleex 150

Druga połowa października to ostatni moment, aby w kuchni wykorzystać świeżą paprykę. Leczo, potrawki i inne tradycyjne dania tym razem sobie odpuściłam. Zrobiłam dla nas paprykę faszerowaną mięsem – bardzo pożywną i bardzo, bardzo smaczną. Nadzienie jest tradycyjne, ale daje mnóstwo możliwości do wprowadzania modyfikacji. Możecie je zmieniać dowolnie – tak, jak Wam się podoba. Natomiast papryka pieczona w piekarniku jest soczysta(...)jędrna, ale nie za twarda, taka w sam raz. W mojej kuchni danie sprawdziło się znakomicie. A u Was? Spróbujcie. Składniki: • 5 małych papryk podobnej wielkości • ½ kg mięsa mielonego (łopatka, szynka, mięso mieszane) • 1 jajko • 1 torebka ryżu • 5 łyżek bulionu • sól, pieprz, ew. inne ulubione przyprawy • natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować i ostudzić. 2. Mielone mięso połączyć

W mojej kuchni
Karkówka duszona z cebulą i jabłkiem 152

Dzisiaj zapraszam na karkówkę duszoną z cebulą i jabłkiem. Tak przygotowana karkówka jest soczysta, mięciutka i pięknie pachnie. Jest to kolejna propozycja dla osób, które lubią mięso duszone z cebulą. Dodatek jabłka sprawia, że sos jest fajnie zagęszczony, aksamitny. Ma lekko słodkawy posmak, lecz cebula nadal jest dominująca w  smaku i aromacie. Mięso doprawione tylko solą i pieprzem. Moim(...)cebule sól pieprz kilka łyżek oliwy Wykonanie: Do wykonanie tego dania wystarczy jedna duża patelnia z pokrywką. Cebulę kroimy w półkrążki.  Jabłko obieramy i kroimy na małe kawałki. Mięso kroimy na kotlety i porządnie rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety wyjdą duże, dobrze jest przekroić je na pół. Rozbite kotlety, z obu stron, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Podsmażone kotlety odkładamy

Smak mojego domu
Drobiowe roladki z serem zapiekane z pieczarkami, szczypiorkiem i śmietaną 236

łyżeczce soli i pieprzu ziołowego, pół łyżeczki ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka mąki pszennej niewielka ilość oleju lub miękkiego masła do wysmarowania formy     Przygotowanie: Mięso umyj i osusz. Rozbij delikatnie od wewnętrznej strony (większa szansa, że się nie rozleci), nie za cienko. Ser żółty w kawałku pokrój na nierówne plastry. Przyprawy wymieszaj ze sobą. Około(...)Zwiń delikatnie. Naczynie żaroodporne wysmaruj na dnie pół łyżeczki oleju lub miękkiego masła. Ułóż roladki, złączeniem do dołu. Posyp je z góry niewielką ilością mieszanki przypraw. Przykryj naczynie z mięsem folią spożywczą lub aluminiową i schowaj do lodówki na minimum 30 minut. Pieczarki i cebulę obierz. Pieczarki umyj z resztek ziemi i pokrój w grubszą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Szczypiorek

Anioszek w kuchni
Szynka pieczona w marynacie klasycznej (gotowej) 187

zrobiłam to po swojemu - inaczej niż sugerował opis na opakowaniu. Dodam, że produkt nie zawiera żadnych konserwantów, ani glutaminianu sodu. Szynka wyszła bardzo smaczna - soczysta i pokryta pyszną glazurą. Mięso idealnie nadaje się na obiad oraz po schłodzeniu w lodówce - na kanapkę.  1 kg szynki wieprzowej  marynata klasyczna Dodatkowo: woda do podlewania mięsa Szynkę (może być inny rodzaj(...)mięsa) umyć, osuszyć i włożyć do worka z marynatą. Całość wstawić do lodówki - na około 24 godziny. (U mnie przeleżała 48 h.) Po tym czasie mięso (z marynatą) przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 2 godzin w 180 stopniach. (W międzyczasie podlewać wodą i uważać, aby sos się nie przypalił.) Mięso prze zamarynowaniem można pokroić w plastry

Di gotuje
Polędwiczki z dzika w czerwonym winie. 191

mięso postanowiłam przygotować wg swojego wyczucia i smaku. I nie zawiodłam siebie, było smacznym urozmaiceniem menu obiadowego :) Składniki : około 50 dag polędwicy z dzika około szklanki czerwonego wina cebula mąka ziele angielskie i ziarna jałowca po 5 sztuk sól, pieprz czarny. liść laurowy tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Pokrojone mięso potłuc lekko tłuczkiem  Na gorący tłuszcz na patelni położyć(...)mięso obtoczone w mące, obsmażyć z obu stron i dopiero wtedy podlać częścią wina, przykryć pokrywkę Po 10  min. gotowania mięsa w winie dodać pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziarna ziela i pieprzu oraz jałowca, a jeśli trzeba podlać mięso resztą wina i smażyć pod przykryciem nadal Po około 30 min smażenia polędwiczek dopiero posypałam solą i zmielonym pieprzem

Proste Potrawy
Królik duszony w śmietanie 158

warto by częściej gościło na naszych stołach. Dla mnie kojarzy się z babcią i jej pysznymi obiadami – to właśnie dzięki niej odkryłam królika i jest teraz moim ulubionym mięsem. Składniki: 1 kg mięsa z królika (udka, łopatka, albo cały podzielony) 1 cebula 200 ml bulionu warzywnego kilka gałązek świeżego majeranku 1 cytryna sól, pieprz 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)gałązka rozmarynu olej do podsmażenia 250 ml śmietany 30% 3 łyżki masła 1 łyżka mąki opcjonalnie odrobina cukru Wykonanie: Mięso z królika umyć i osuszyć. Natrzeć mieszaniną soli, pieprzu, gałki. Ułożyć w dużym naczyniu, obłożyć plasterkami cytryny i ziołami. Marynować pod przykryciem całą noc. Na dużej patelni rozgrzać olej do podsmażenia królika. Gdy olej będzie gorący dodać na patelnię masło

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania