mięso - 63110 przepisów (strona:381/4208)

Gulasz wieprzowy z pieczarkami 150

się przygotować większą ilość gulaszu, aby mieć obiad na dwa dni. Gulasz wieprzowy z pieczarkami będzie również smaczny, jeżeli podamy go z pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 700 g mięsa z szynki wieprzowej 1 kiełbasa podwawelska 2 cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku 3 ogórki konserwowe 200 g pieczarek 3 szklanki bulionu (ewentualnie wody) 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście(...)laurowe sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, usunąć błony, pokroić w większą kostkę. Doprawić solą, pieprzem. Obtoczyć w mące. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki lub kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso

Danka Pichci
Kotlety mielone 167

może być również świeża, namoczona w wodzie lub mleku i odciśnięta. Masę doprawia się do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie z dodatkiem usmażonej na drobno posiekanej cebuli. Surowe mielone mięso mieszamy dokładnie ze wszystkimi dodatkami. Bułki tartej należy dodać taką ilość, aby otrzymana masa miała odpowiednią lepkość i dało się z niej formować kotleciki o owalnym kształcie. Ukształtowane kotleciki(...)kotletów są ziemniaki tłuczone z masłem, jak i buraczki. Przepis jest bardzo szybki i prosty do przygotowania. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki : 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe 1 jajo Mleko 1 kajzerka (najlepiej czerstwa) 1 cebula (posiekana na drobno) Olej (do smażenia) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu Bułka tarta (do obtaczania) Opis przygotowania

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Smalec z mięsem i cebulą 178

Polski specjał, który kiedy byłam dzieckiem królował prawie w każdym domu. Ten  "rarytas" dziś mało kto robi samodzielnie, a jest przecież tak łatwy w wykonaniu. Mój zawiera mnóstwo mięsa i cebulki. Jego zapach jest powalający. A kromeczka razowego chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem, to moja ulubiona kolacja. 2 kg słoniny 1,5 kg pachwiny 1 kg łopatki(...)cebuli Sól i pieprz Słoninę zmielić na maszynce do mielenia mięsa. Z pachwiny oddzielić mięso od tłuszczu. Tłuste zmielić, dodać do słoniny. Smażyć w płaskim garnku z grubym dnem na wolnym ogniu aż skwarki zaczną się stawać przezroczyste. Mięso zmielić na grubych oczkach maszynki i dodać do smażącej się słoniny. Kiedy mięso będzie usmażone dodać drobno posiekaną cebulę, sól

Krylowa Kuchnia
Wołowe klopsiki z kluskami śląskimi w sosie pomidorowym 128

domu gości, postanowiłam zrobić tatar, jednak przeceniłam możliwości gości, (jak zwykle za dużo jedzenia narobiłam) no i mięsko zostało. Na drugi dzień nie bardzo mieliśmy ochotę na surowe mięso, więc postanowiłam zrobić klopsiki. Nie powiem z dobrej wołowiny na tatara wychodzą genialne. Wyszła więc porządna porcja mięsa wołowego w sosie pomidorowym, a do tego mięciutkie kluseczki śląskie. A kluseczki chyba(...)Wyszły mniej kształtne, niektóre dziurki na wylot, ale co tam córeczka zadowolona, a tatuś jeszcze bardziej, bo kluseczki od córeczki są najsmaczniejsze:))) Na klopsiki 300 g mielonego mięsa wołowego 1 cebula 1 jajko 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 3 kromki chleba tostowego sól i pieprz olej do smażenia 3 łyżki mąki pszennej Na sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka

Krylowa Kuchnia
Gulasz grzybowy z kluskami śląskimi 176

sól Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.na patelni rozgrzać masło i podsmażać grzyby z cebulą, aż cebula zmięknie i "złapie kolor.  Mięso umyć i pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i pokroić w półplasterki. W garnku o grubym dnie smażyć mięso bez tłuszczu, aż będzie brązowe, następnie dodać pozostałe masło i pokrojoną(...)będzie złota. Następnie do garnka dodać grzyby z cebulą. Na patelni, na której smażyły się grzyby zagotować ok. 700 ml wody, następnie wrzącą zlać do garnka z grzybami i mięsem. Dodać przyprawy i dusić do miękkości mięsa. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Kluski. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. (najlepiej poprzedniego dnia). Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przepuścić

Krylowa Kuchnia
Żeberka marynowane w wodzie z ogórków kiszonych 124

beczce.Woda z kiszenia ogórków doskonale wzmacnia odporność, pomaga na bóle głowy oraz zapobiega grzybicom. Pomaga przy dolegliwościach takich jak zgaga oraz przy skurczach mięsni. Idealnie nadaje się do marynowania mięs do pueczenia w piekarniku lub grillowanych. Dlatego nie wylewajcie wody z kiszenia ogórków i wykorzystajcie ją maksymalnie. Ja użyłam jej do marynowania mięsnych żeberek, mięso wyszło kruche, mięciutkie z wyraźnym(...)łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka wędzone słodkiej papryki w proszku Żeberka umyc i osuszyć, następnie pokroić na porcje i umieścić w pojemniku z przykrywką. Mięso zalać wodą z ogórków, do zalewy dodać pół główki czosnku z kiszenia ogórków. Pojemnik szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na 48h. Po tym czasie mięso wyjąć, opłukać i osuszyć

Krylowa Kuchnia
Karkówka pieczona z pieczarkami, cebulą i papryką 164

Soczyste i bardzo mięciutkie mięso pieczone w słodko-kwaśnej marynacie w towarzystwie warzyw i pieczarek. Mięso piekłam w plastrach i w rękawie do pieczenia, dzięki czemu jest niemożliwie miękka i pachnąca aromatem świeżego rozmarynu i tymianku. Pieczarki i warzywa idealnie przeszły sosem z mięsa. Taką karkówkę z powodzeniem możemy zaserwować gościom, będą naprawdę zachwyceni. 800 g karkówki wieprzowej(...)pokroić w ćwiartki. Pieczarki oczyścić i również pokroić w ćwiartki. Paprykę umyć i pokroić na spore kwadraty. Miód, ketchup, sok z cytryny i przyprawy wymieszać razem. W misce umieścić mięso i warzywa zalać marynatą, dokładnie wszystko wymieszać. Warzywa wraz z mięsem umieścić w rękawie do pieczenia, do rękawa włożyć również gałązki świeżych ziół. Rękaw szczelnie zamknąć. Piec w nagrzanym

Krylowa Kuchnia
Żeberka w sosie własnym 144

Tradycyjne, babcine żeberka w sosie własnym wprost rozpływają się w ustach. Bez udziwnień i dodatkowych, zbędnych przypraw. Pachnące i kruchutkie mięso duszone w sosie własnym z dodatkiem cebuli idealne na zimowe rozgrzewające danie. Szczerze powiem, dawno mi tak mięso nie smakowało( zjadłam całą swoją porcję, a przeważnie jej część ląduje na talerzu mojego męża). Moje podałam z kopytkami https://krylowakuchnia.blogspot.com(...)podać również z tłuczonymi ziemniaczkami, kaszą czy kluseczkami śląskimi. 500 g żeberek w "pasku" 2 duże cebule 1 łyżka smalcu 500 ml wrzątku czosnek niedźwiedzi sól pieprz  Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na mniejsze porcje. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Mięso obsmażyć w garnku o grubym dnie bez dodatku tłuszczu, następnie dodać smalec i cebulę

Krylowa Kuchnia
Gołąbki bez zawijania 148

Gołąbki, leniwe, poznańskie...różne mają nazwy. Są to po prostu kotleciki z mięsa, ryżu i i siekanej kapusty. Jest to super pomysł na nie marnowanie jedzenia, no bo co zrobić ze środkiem kapusty, która nam została po przygotowaniu tradycyjnych gołąbków, no właśnie takie gołąbki kotleciki. Podane z lekko pikantnym sosem pomidorowym idealnie rozgrzewają i sycą. 500 g łopatki wieprzowej(...)bulionu warzywnego 3 łyżeczki mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki  Ryż ugotować w posolonej wodzie..Kapustę posiekać drobno, posolić i odstawić aby puściła sok. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Kapustę odcisnąć z soku i dodać do zmielonego mięsa. Cebulkę posiekać i zeszklić, dodać do mięsa. Następnie dodać kaszę, jajka, ugotowany ryż i przyprawy

Krylowa Kuchnia
Mielone z szynki z piekarnika 152

trawię, nie kupuję i nie jem, zmieliłam ją sobie sama. Kotlety mielone zna chyba każdy. Odchudziłam je trochę piekąc w piekarniku i pomijając panierkę, a do przygotowania użyłam chudego mięsa z szynki. Musze przyznać, że nie tracą na smaku i idealnie nadają się dla osób dbających o linię.  Poza tym takie kotlety, to nie tylko obiad, ale uwielbiam(...)chudej wieprzowej szynki 2 duże cebule 1 jajko L 1 duża bułka namoczona w wodzie 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku sól pieprz  Mięso umyć, osuszyć i zmielić na drobnych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Bułkę odcisnąć z wody i dodać do mięsa. Cebule obrać i posiekać dość drobno. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę

Krylowa Kuchnia
Papryka nadziewana ryżem i bakłażanem 128

Paprykę już kilka razy przekładaliśmy z miejsca na miejsce, nie mając na nią apetytu. Dzisiaj kupiliśmy mięso mielone z indyka i od razu je wykorzystaliśmy do przygotowania lekkiego, lecz sycącego dania z papryką w roli głównej. Tak jak zazwyczaj postanowiliśmy ją nafaszerować, ale tym razem dodaliśmy świeży bakłażan. Efekt był bardzo smakowity i polecamy samemu spróbować papryki nadziewanej ryżem(...)bakłażanem . Udostępnij Składniki na paprykę nadziewaną ryżem i bakłażanem 4 średnie papryki 1 / 2 kg mięsa mielonego 1 bakłażan 2 pomidory 2 cebule 1 szklanka ryżu 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru olej do smażenia sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Bakłażan umyć, pokroić w drobną kostkę

niecodziennikpary
Angielska zapiekanka Eda 157

dodatkiem obecna wersja cottage pie zbliżyła się do ideału i myślimy, że Ed byłby z nas zadowolony. Składniki na angielską zapiekankę Eda Warstwa mięsno-warzywna: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 duża cebula 3 średnie marchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 150 g przecieru pomidorowego 3 łyżki sosu Worcestershire 1 puszka groszku konserwowego sól, pieprz do smaku olej(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Warstwa mięsno-warzywna: Marchewkę obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i razem z marchewką podsmażać na oleju przez ok. 10 minut. Dodać mięso, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 15-20 minut. Wlać przecier pomidorowy i sos Worcestershire, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia, wsypać odcedzony groszek konserwowy

niecodziennikpary
Flaki wołowe 149

smakowały i tymi moimi także Go nie przekonałam. To już druga zupa na Jego czarnej liście, nie jest źle. Składniki 500 g flaków wołowych (świeżych, krojonych) 500 g mięsa wołowego na rosół 2 litry rosołu 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1 łyżka majeranku 1 / 2 łyżeczki czerwonej słodkiej(...)papryki 1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 czubek noża ostrej papryki sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Flaki oraz mięso wołowe opłukać, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą, postawić na ogniu. Gotować 10 minut od czasu zagotowania się wody, zlać ją, garnek umyć, a mięso opłukać. Garnek ponownie napełnić zimną wodą, włożyć flaki i wołowinę. Dodać liście laurowe

niecodziennikpary
Placek po węgiersku 150

czasu warto postać przy kuchence, aby przyrządzić pożywny, sycący posiłek – w sam raz na jesienne wieczory, które właśnie nadchodzą. Składniki na placek po węgiersku Gulasz: 1 / 2 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 ziarnka ziela angielskiego(...)smaku Placki ziemniaczane: 1 kg dużych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 / 2 szklanki mleka sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Gulasz: Gulasz, ze względu na to, że jego przygotowanie i gotowanie zajmuje dużo czasu, najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona

niecodziennikpary
Bigos myśliwski 250

dawna mieliśmy smak na bigos, a pojawienie się dziczyzny w sklepach zmobilizowało nas do kupienia wszystkich niezbędnych składników i przygotowania bigosu myśliwskiego . Mięso z dzika i jelenia nadaje potrawie bardziej wyraźnego smaku i odświętnego charakteru, dlatego sporą część bigosu zamroziliśmy z myślą o Bożym Narodzeniu. Będzie to kolejna okazja do zapoznania angielskiej części Rodziny z polską tradycją i smakami polskich(...)świąt. Udostępnij Składniki na bigos myśliwski 2 kg kapusty kiszonej 400 g mięsa na gulasz z dzika 400 g mięsa na gulasz z jelenia 500 g wołowiny 500 g kiełbasy 500 g boczku wędzonego surowego 25 g suszonych grzybów 150 g koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka jałowca 10 ziarenek pieprzu

niecodziennikpary