łyżki śmietany sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z łyżką oleju i przyprawą do gyrosa, odstawiamy na godzinę. Po godzinie obsmażamy mięso na łyżce oleju, aż będzie rumiane i soczyste w środku, odstawiamy mięso do przestygnięcia. W międzyczasie kiedy mięso stygnie, szykujemy resztę składników. Kapustę kroimy w drobne paseczki, ogórki w mniejsze(...)kawałeczki, lub kostkę, cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę układamy w misce warstwowo, zaczynając od mięsa, które przekładamy na dno miski. Na mięso nakładamy cienką warstwę ketchupu, cebulę, korniszony, kukurydzę, sos śmietanowo-majonezowy i na wierzch posiekaną kapustę pekińską. Tak przygotowaną sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum
NiePieprz.plminut Liczba porcji : 2 Panierka nie musi być nudna – pisaliśmy to już wielokrotnie. Nie mamy nic przeciwko standardowej bułce, jajku i mące, sami od czasu do czasu tak robimy mięso, jednak możliwości zapanierowania kotleta jest tyle, że naprawdę warto popróbować innych rozwiązań. Naszą ulubioną panierką była dotąd mieszanka orzechowa, jaką podpatrzyliśmy u sióstr Hemsley . Ostatnio bardzo nam przypadł do gustu(...)dodaj posiekany drobno szczypiorek lub kolendrę, wymieszaj solidnie całość. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krok 3 Wyjmij polędwiczki z marynaty, strząśnij lub wytrzyj ręcznikiem papierowym nadmiar zaprawy. Jeśli mięso będzie bardzo mokre panierka namoknie, odpadnie od polędwiczek i nici z chrupiącego kurczaka. Popieprz i posól kurczaka Wsyp składniki panierki (pół szklanki sezamu, pół szklanki mielonych migdałów, po łyżeczce wędzonej
Niedzielny kucharzpiecze się w jednej blasze. Nie wymaga on praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – jeśli mamy dobrej jakości schab, obiad zawsze się udaje. Sekretem jest majonez – doskonale nawilża on mięso i sprawia, że jest kruche i soczyste. Warto użyć dlatego majonezu z naturalnym składem. Ja jak niemal zawsze, użyłam majonezu Kieleckiego (wiecie, że ta marka ma już(...)przypuszczała) – nie ma on konserwantów, a skład to jedynie: olej rzepakowy, musztarda, woda i żółtka jaj. Zwróćmy uwagę nie tylko na jakość mięsa i majonezu, ale także poszukajcie dobrych ziemniaków do pieczenia (typ C) – będziecie zaskoczeni, że z tak prostych składników można przygotować tak pyszny obiad. Porcja dla 4-6 głodnych osób. Schab pieczony w plastrach
Poezja smakuMięciutkie, kruche wprost rozpływające się w ustach żeberka wolno duszne w aromatycznym pysznym sosie własnym. To prawdziwa uczta dla wielbicieli tego mięsa. ok. 1 kg mięsistych żeberek wieprzowych 1 duża cebula sól pieprz słodka papryka 1 ząbek czosnku 2/3 liście laurowe 4/5 kulek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 2 łyżki smalcu Pasek żeberek dzielimy na mniejsze kawalki(...)mocno rozgrzany tłuszcz przekładamy porcje żeberek, obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany ząbek czosnku, całość przypiekamy dość mocno, mieszamy, mięso obracamy dolewamy ok. 2 szklanki wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy pod przykryciem aż płyn odparuje a żeberka będą się ponownie przypiekać. Dolewamy kolejne 2 szklanki wody ponownie
Andzia Pichcicebula – 2 szt. • pieczarki – 500 g • marchew – 1 szt. • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki • pomidory pelati – 1 puszka • cytryna – 1 szt. • mąka pszenna – 2 łyżki • smalec wieprzowy • sól • pieprz Przygotowanie : Mięso kroimy w kostkę (1 x 1 cm). Cebulę i paprykę kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Marchew kroimy w kostkę. Mięso(...)ostrą) i koncentrat. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy pomidory z puszki i skórkę otartą z cytryny. Dusimy przez ok. 10 minut, w razie potrzeby podlewamy wodą. Całość dodajemy do mięsa. Dolewamy wody, tak aby pokryła całkowicie mięso. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy do miękkości przez ok. 1,5 godziny. Marchew przesmażamy na patelni i dodajemy do gotującego się
KUCHNIA POLSKAindyka z typowo jesiennym farszem, bo znajdziesz tu puree z dynii, jarmuż i żurawinę. Kolorowe smaczne danie na świąteczny jesienny obiad. Tym razem do przygotowania rolady zamiast filetu użyłam mięsa z indyczego udźca. Mięso jest bardziej wyraziste w smaku, smaczne i soczyste. Rolada jest fit, bez uprzedniego obsmażania na tłuszczu tylko upieczona. Do farszu użyłam wcześniej przygotowane puree z dynii(...)dynii przepis tutaj jarmuż z tego przepisu wiórki masła 1 szklanka bulionu/wody do podlania Przygotowanie: z udźca wyciąć kość i zdjąć skórę (można wykorzystać do przygotowania bulionu), mięso ponacinać, tak by uzyskać jak największy płat, następnie rozbić tłuczkiem. Natrzeć przyprawami, rozsmarować puree z dynii, równomiernie rozłożyć przygotowany jarmuż i dość ciasno zwinąć. Roladę ufiksować nicią kuchenną, by się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kostkę. Posypujemy solidnie solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Wyciskamy 1 ząbek czosnku. Mieszamy, aby wszystkie kawałki oblepiły się przyprawami. Zostawiamy na 30-60 minut, aby mięso nabrało smaku. Marchewki i pora obieramy, następnie kroimy w plasterki, cebulę zaś siekamy w kostkę. W dużym garnku (bez teflonowego dna – zabierze więcej smaków na dnie – u mnie Ambition Cameron Plus(...)pokrywką 24 cm ) rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę, por i marchewkę przez ok. 4-5 minut, często mieszając. Zdejmujemy, dolewamy oleju i wrzucamy mięso. Podsmażamy do czasu, aż mięso zmieni kolor na dość dużym ogniu. Na końcu posypujemy mięso mąką. Smażymy jeszcze chwilę i wlewamy cydr. Łopatką zeskrobujemy wszystkie “smaki” z dna, aby rozpuściły się w cydrze. Wlewamy bulion
Poezja smakuswojskie hamburgery. Moje nie są w całości swojskie, ponieważ bułki są kupne. Według mnie, najważniejsze jest mięso, a to przygotowałam sama. Kupiłam polędwicę wołową w całości i sama zmieliłam. No dobra, mąż zmielił :) W każdym bądź razie, najlepiej kupić mięso w całości i zmielić samemu. Kupne mielone,to już nie to samo. Muszę jeszcze pokombinować z bułkami. Jak będę miała(...)sól, pieprz olej do smażenia 4 bułki do hamburgerów 4 plasterki sera żółtego pomidor ogórek kiszony kilka liści sałaty czerwona cebula keczup majonez Dodatkowo: 4 duże wykałaczki (niekoniecznie) Wykonanie: Mięso zmielić. Przyprawić solą i pieprzem. Szybko wymieszać dłonią. Uformować 4 kotlety wielkości bułki. Smażyć na patelni (najlepiej grillowej) po 4-5 minut z każdej strony. Po przełożeniu mięsa
Agusiowe smakołykipieczarkami - smażony na smalcu z dużą ilością czerwonej papryki. Danie w sam raz na zimę- rozgrzewające i pożywne. Do gulaszu przygotowałam kluseczki, które można wykorzystać też do innych mięs i sosów albo mogą też stanowić samodzielne danie - podane z podsmażoną cebulką i białym serem albo na słodko z masłem, cukrem i cynamonem. 0 false(...)jeszcze przez minutę. Przełożyć do miski. Wieprzowinę pokroić na grube kawałki, obtoczyć w paprykach soli i pieprzu. Do garnka, w którym smażyła się cebula, dodać trochę oleju i obsmażyć mięso- każdy kawałek z obu stron (najlepiej to zrobić w partiach, żeby każdy był dobrze podsmażony, odkładając przesmażone mięso na bok). Jeżeli gotujecie w garnku to wlać
Smaczny zeszytPrawdziwa bomba żywieniowa - chilli con carne w postaci zapiekanki pod chrupiącą warstwą kukurydzianą. Dla tych co lubią konkretnie zjeść i się najeść. Mięso, fasola, warzywa, dużo przypraw i warstwa na bazie jajka, kaszki kukurydzianej i mąki. Danie jeszcze bardziej zimowe a nie wiosenne- ale co robić jak wiosna nie chce przyjść. Posmakuje nie tylko seryjnym mięsożercom. Zapiekanka chilli(...)carne pod kukurydzianą warstwą Składniki: 1 kg mięsa wołowego 4 ząbki czosnku 2 cebule 1 czerwona papryka 3 łyżki oliwy po 1 łyżeczce mielonego kminku rzymskiego, słodkiej i ostrej papryki ½ łyżeczki tabasco ½ łyżeczki suszonego oregano ¼ łyżeczki cynamonu pieprz, sól do smaku 2 puszki krojonych pomidorów 2 puszki czerwonej fasoli Masa na wierzch: 1 jajko 150 ml jogurtu naturalnego
Smaczny zeszytfasolka też się świetnie sprawdza w gulaszach i wszelkich daniach typu curry bo ładnie zachowuje swój kształt mimo gotowania i mieszania z innymi składnikami. Dziś prosty gulasz wołowy z mięsa mielonego, z dodatkiem fasolki i pomidorów. Proste i dość szybkie danie, idealne do ryżu z odrobiną greckiego jogurtu. Gulasz wołowy z fasolką w pomidorach ½ kg fasoli szparagowej 2 cebule(...)łyżka oliwy ½ kg mięsa wołowego mielonego 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie ( lub 4 świeże pomidory) 1 łyżka przecieru pomidorowego ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku do podania: ryż, jogurt grecki, natka pietruszki Fasolkę pozbawić końcówek, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę
Smaczny zeszytBardzo fajne i smaczne kotleciki, które mogą być na obiad, ale również mogą być doskonałą przekąską na każdej imprezie. Co potrzeba: 500 g dobrego mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 średnia cebula, 1 średnia główka czosnku, 1 jajko, 1 namoczona czerstwa bułka, 1 łyżeczka soli, ale nie czubata, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, sporo bułki tartej olej rzepakowy do smażenia, patyczki(...)szaszłyków Wykonanie: Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, jajko, odciśniętą z wody namoczoną bułkę, sól, pieprz, wszystko ręką dokładnie mieszamy, aż uzyskamy dosyć zwartą masę, która trochę może się lepić do rak, ale nie przejmujcie się tym. Bierzemy trochę mięsa i formujemy z niego kotlety
Bułka z Chlebemkapusty, sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra mielona papryka, tymianek, olej do smażenia, Wykonanie: Łopatkę kroimy w plastry 1 – 1,5 cm, posypujemy obficie przyprawami z dwóch stron, a następnie mięso dzielimy na trzy porcje. Obsmażamy pierwszą porcję na patelni z 4 łyżkami oleju na dość dużym płomieniu po 1 minucie z każdej strony. Obsmażone mięso przekładamy na talerz. Wlewamy ponownie(...)średnim płomieniu cały czas mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Kapusta i marchewka powinna być zeszklona. Po 5 minutach smażenia dolewamy płyn, który powstał na talerzu z obsmażonym mięsem. Nie zapomnijcie o nim, ponieważ jest w nim całą kwintesencja smaku. Gotową kapustę z marchewką układamy równomiernie na blachę, posypujemy pieprzem, na tym układamy obsmażone plastry łopatki, przykrywamy szczelnie folią aluminiową
Bułka z Chlebempodanej ilości mięsa wychodzi 16 sztuk pulpetów wielkości dużego orzecha włoskiego Co potrzeba: 500 g mięsa mielonego wołowego, 1 duża cebula, 1 jajko, 1 l bulionu lub wywaru mięsno-warzywnego , 4 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 czubate łyżki bułki tartej + do obtaczania pulpetów, 1 nie czubata łyżeczka soli ½ płaskiej łyżeczki papryki ostrej, 1 pełna łyżka posiekanej natki selera, Pieprz, Olej(...)rzepakowy Wykonanie: Cebulę kroimy drobno, smażymy na 4 łyżkach oleju, przestudzoną dajemy do mięsa. Dodajemy jajko, 2 czubate łyżki bułki tartej, sól, natkę selera, ostrą paprykę, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, wyrabiamy mięso do połączenia składników. Formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju na rumiano. Oleju na patelni powinno być
Bułka z Chlebempotrzeba: 750 g mięsa mielonego z indyka, 6 kawałków suszonych pomidorów, 1 mozzarella (200 g brutto-125 g netto), 1 sucha namoczona bułka, 1 jajko, 4 duże ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu Wykonanie: Do miski dajemy mielone mięso, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, pieprz, sól, mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy ser mozzarella pokrojony w drobną kostkę, pomidory pokrojone bardzo(...)drobno, czosnek przepuszczony przez praskę. Mięso dzielimy na dwie równe części. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy za pomocą dwóch łyżek stołowych 6 placuszków z jednej części mięsa, nakładamy na nie farsz zostawiając czyste brzegi. Przykrywamy porcjami mięsa z drugiej części, delikatnie dociskamy, za pomocą łyżki zasklepiamy z dolnym mięsnym plackiem. Mięsne klopsiki wkładamy do nagrzanego piekarnika
Bułka z Chlebem