Tradycyjne, babcine żeberka w sosie własnym wprost rozpływają się w ustach. Bez udziwnień i dodatkowych, zbędnych przypraw. Pachnące i kruchutkie mięso duszone w sosie własnym z dodatkiem cebuli idealne na zimowe rozgrzewające danie. Szczerze powiem, dawno mi tak mięso nie smakowało( zjadłam całą swoją porcję, a przeważnie jej część ląduje na talerzu mojego męża). Moje podałam z kopytkami https://krylowakuchnia.blogspot.com(...)podać również z tłuczonymi ziemniaczkami, kaszą czy kluseczkami śląskimi. 500 g żeberek w "pasku" 2 duże cebule 1 łyżka smalcu 500 ml wrzątku czosnek niedźwiedzi sól pieprz Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na mniejsze porcje. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Mięso obsmażyć w garnku o grubym dnie bez dodatku tłuszczu, następnie dodać smalec i cebulę
Krylowa KuchniaGołąbki, leniwe, poznańskie...różne mają nazwy. Są to po prostu kotleciki z mięsa, ryżu i i siekanej kapusty. Jest to super pomysł na nie marnowanie jedzenia, no bo co zrobić ze środkiem kapusty, która nam została po przygotowaniu tradycyjnych gołąbków, no właśnie takie gołąbki kotleciki. Podane z lekko pikantnym sosem pomidorowym idealnie rozgrzewają i sycą. 500 g łopatki wieprzowej(...)bulionu warzywnego 3 łyżeczki mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Ryż ugotować w posolonej wodzie..Kapustę posiekać drobno, posolić i odstawić aby puściła sok. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Kapustę odcisnąć z soku i dodać do zmielonego mięsa. Cebulkę posiekać i zeszklić, dodać do mięsa. Następnie dodać kaszę, jajka, ugotowany ryż i przyprawy
Krylowa Kuchniatrawię, nie kupuję i nie jem, zmieliłam ją sobie sama. Kotlety mielone zna chyba każdy. Odchudziłam je trochę piekąc w piekarniku i pomijając panierkę, a do przygotowania użyłam chudego mięsa z szynki. Musze przyznać, że nie tracą na smaku i idealnie nadają się dla osób dbających o linię. Poza tym takie kotlety, to nie tylko obiad, ale uwielbiam(...)chudej wieprzowej szynki 2 duże cebule 1 jajko L 1 duża bułka namoczona w wodzie 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku sól pieprz Mięso umyć, osuszyć i zmielić na drobnych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Bułkę odcisnąć z wody i dodać do mięsa. Cebule obrać i posiekać dość drobno. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
Krylowa KuchniaPaprykę już kilka razy przekładaliśmy z miejsca na miejsce, nie mając na nią apetytu. Dzisiaj kupiliśmy mięso mielone z indyka i od razu je wykorzystaliśmy do przygotowania lekkiego, lecz sycącego dania z papryką w roli głównej. Tak jak zazwyczaj postanowiliśmy ją nafaszerować, ale tym razem dodaliśmy świeży bakłażan. Efekt był bardzo smakowity i polecamy samemu spróbować papryki nadziewanej ryżem(...)bakłażanem . Udostępnij Składniki na paprykę nadziewaną ryżem i bakłażanem 4 średnie papryki 1 / 2 kg mięsa mielonego 1 bakłażan 2 pomidory 2 cebule 1 szklanka ryżu 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru olej do smażenia sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Bakłażan umyć, pokroić w drobną kostkę
niecodziennikparydodatkiem obecna wersja cottage pie zbliżyła się do ideału i myślimy, że Ed byłby z nas zadowolony. Składniki na angielską zapiekankę Eda Warstwa mięsno-warzywna: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 duża cebula 3 średnie marchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 150 g przecieru pomidorowego 3 łyżki sosu Worcestershire 1 puszka groszku konserwowego sól, pieprz do smaku olej(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Warstwa mięsno-warzywna: Marchewkę obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i razem z marchewką podsmażać na oleju przez ok. 10 minut. Dodać mięso, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 15-20 minut. Wlać przecier pomidorowy i sos Worcestershire, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia, wsypać odcedzony groszek konserwowy
niecodziennikparysmakowały i tymi moimi także Go nie przekonałam. To już druga zupa na Jego czarnej liście, nie jest źle. Składniki 500 g flaków wołowych (świeżych, krojonych) 500 g mięsa wołowego na rosół 2 litry rosołu 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1 łyżka majeranku 1 / 2 łyżeczki czerwonej słodkiej(...)papryki 1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 czubek noża ostrej papryki sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Flaki oraz mięso wołowe opłukać, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą, postawić na ogniu. Gotować 10 minut od czasu zagotowania się wody, zlać ją, garnek umyć, a mięso opłukać. Garnek ponownie napełnić zimną wodą, włożyć flaki i wołowinę. Dodać liście laurowe
niecodziennikparyczasu warto postać przy kuchence, aby przyrządzić pożywny, sycący posiłek – w sam raz na jesienne wieczory, które właśnie nadchodzą. Składniki na placek po węgiersku Gulasz: 1 / 2 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 ziarnka ziela angielskiego(...)smaku Placki ziemniaczane: 1 kg dużych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 / 2 szklanki mleka sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Gulasz: Gulasz, ze względu na to, że jego przygotowanie i gotowanie zajmuje dużo czasu, najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona
niecodziennikparydawna mieliśmy smak na bigos, a pojawienie się dziczyzny w sklepach zmobilizowało nas do kupienia wszystkich niezbędnych składników i przygotowania bigosu myśliwskiego . Mięso z dzika i jelenia nadaje potrawie bardziej wyraźnego smaku i odświętnego charakteru, dlatego sporą część bigosu zamroziliśmy z myślą o Bożym Narodzeniu. Będzie to kolejna okazja do zapoznania angielskiej części Rodziny z polską tradycją i smakami polskich(...)świąt. Udostępnij Składniki na bigos myśliwski 2 kg kapusty kiszonej 400 g mięsa na gulasz z dzika 400 g mięsa na gulasz z jelenia 500 g wołowiny 500 g kiełbasy 500 g boczku wędzonego surowego 25 g suszonych grzybów 150 g koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka jałowca 10 ziarenek pieprzu
niecodziennikparynaszej kuchni rzadko wykorzystujemy mięso z indyka, ale gdy kupiliśmy udziec, podzieliliśmy go na dwie części i zrobiliśmy z nich dwie potrawy. Podudzie z indyka upiekliśmy w rękawie z dodatkiem suszonych pomidorów oraz śródziemnomorskich przypraw, mięso było bardzo soczyste, miękkie i z łatwością odchodziło od kości. Suszone pomidory sprawiły, że podudzie indyka nabrało słodkiego pomidorowego smaku, a wytworzony podczas pieczenia(...)Wykonanie W moździerzu rozgnieść ziele angielskie i liść laurowy, dodać oregano i bazylię, wymieszać. Podudzie z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Obficie natrzeć solą i pieprzem oraz mieszanką przypraw. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, wrzucić suszone pomidory, wlać 1 / 2 szklanki zimnej wody. Zamknąć rękaw zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przełożyć na blachę lub do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nagrzać
niecodziennikparykwietniowa pogoda nie zachęcała do gotowania lekkich, warzywnych posiłków, stąd na naszym stole pojawił się rozgrzewający i kaloryczny bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty . Dwa rodzaje kapusty, kilka rodzajów mięsa i doskonała wiejska kiełbasa sprawiły, że bigos z mieszanej kapusty był sycący i aromatyczny, a odpowiednio dobrane przyprawy nadały bigosowi głębokiego, wyrazistego i lekko pikantnego smaku. Ponieważ jego część zamroziliśmy(...)dużego garnka, wlać szklankę wody, dodać przyprawy oraz sól, gotować na małym ogniu przez godzinę. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście oraz głąb, przekroić na 4 części i poszatkować. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Szybko obsmażyć na patelni na rozgrzanym smalcu, tak aby włókna się zamknęły. Kiełbasę pokroić w dość grube ćwierćplasterki, podsmażyć na tłuszczu po smażeniu mięsa
niecodziennikparyfakt, że udziec z indyka pieczony był razem z kością na kuchni opalanej drewnem, co z pewnością nadało mu głębszego, bardziej domowego i rodzinnego smaku. Dla nas prostota przygotowania mięsa z indyka i jego soczystość, sprawiły, że przekonaliśmy się do tego gatunku mięsa. Po powrocie do domu przygotowaliśmy kopię dania, lecz zamiast patelni na piecu skorzystaliśmy z folii do pieczenia(...)nasz udziec z indyka pieczony w rękawie wypadł całkiem nieźle. Składniki na pieczony udziec z indyka 1 udziec z indyka bez kości 2 ząbki czosnku sól, pieprz do natarcia mięsa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Czosnek obrać, drobno rozetrzeć z solą. Udziec indyka obficie natrzeć solą, następnie natrzeć czosnkiem oraz oprószyć pieprzem. Udziec włożyć do rękawa do pieczenia, wlać
niecodziennikparyilością papryki i bez pieczarek. My do naszego garnka ze Strogonowem wrzuciliśmy pieczarki, paprykę oraz ogórki kiszone, przez co danie miało wyrazisty smak. Składniki na Boeuf Stroganow 500 g mięsa wołowego 300 g pieczarek 500 ml rosołu wołowego 1 czerwona papryka 2 kiszone ogórki 1 duża cebula 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 1 liść laurowy 2 ziarenka(...)ziarenek pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 / 2 łyżeczki ostrej papryki 1 / 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki musztardy 4 łyżki gęstej śmietany masło do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mięso wołowe umyć, osuszyć, pokroić w paski. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę umyć, przeciąć na pół, wyciąć gniazda nasienne i białe błony. Pokroić w paski
niecodziennikparyziarenka owoców jałowca 3 łyżki majeranku 1 łyżka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Obrać marchewki, pietruszkę i seler, umyć i pokroić na kawałki. Mięso królika i podgardle umyć, podzielić na części. Do dużego garnka włożyć kawałki królika i podgardla, zalać zimną wodą, dodać pokrojone warzywa oraz liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony jałowiec. Postawić na ogień(...)gotować 60-80 minut, aż mięso będzie miękkie, po czym wyjąć je wraz z warzywami i przestudzić. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Wątróbkę wieprzową umyć, usunąć błony, pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, smażyć na małym ogniu do jej zeszklenia się. W dalszej kolejności dodać kawałki wątróbki, przesmażyć, odstawić do wystygnięcia. Mleko lekko podgrzać, zalać bułki
niecodziennikparyświetny na obiad, jeśli zrobimy z niego roladę. Powstał więc udziec indyka faszerowany suszonymi grzybami i cebulą , jeszcze nieco w świątecznym klimacie, z racji tych suszonych grzybów. Tak upieczone mięso nie wymaga wymyślnych dodatków, zjedliśmy więc je z surówką Coleslaw oraz sosem z pieczenia, do którego dodaliśmy słoiczek zamarynowanych duszonych prawdziwków. My naszą 1,5 kg porcję udźca z indyka(...)czasu do czasu przemieszać. Odstawić do wystygnięcia. Udziec indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć go na desce skórą do dołu, rozciąć obie zewnętrzne części, aby otrzymać długi płat mięsa, uważając przy tym, żeby mięsa nie przeciąć do końca. Mięso z obu stron natrzeć pieprzem oraz solą, a od strony skóry dodatkowo czerwoną papryką. Na środek mięsa wyłożyć podsmażoną cebulę
niecodziennikparypołączyłam pory z pieczarkami i kurczakiem, a wszystko przygotowałam w wolnowarze. Użyłam udek bez skóry ale ze skórą też będą dobre. Można też użyć kurzych piersi, ale moim zdaniem mięso z udek jest znacznie smaczniejsze. Sos doprawiałam bardzo ostrą angielską musztardą. Jeżeli takiej nie macie lub nie lubicie, można użyć musztardy Dijon. W trakcie pieczenia powstaje pyszny, kremowy sos, warto(...)więc podać mięso z puree ziemniaczanym lub np z francuskimi kluskami. Polecam! Kurczak w porach w wolnowarze - przepis składniki 450 g udek kurczaka, bez kości 200 g porów ( białe części) 1 cebula 3 ząbki czosnku ok 100 g pieczarek sos 60 g gęstego jogurtu naturalnego 60 g majonezu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki
Stare Gary