cioci, już zamrożone. Byłam mile zaskoczona, bo sos, był pyszny, jak ze świeżych grzybów. Dobrze, że mam w zamrażalniku, jeszcze kilka paczek :) Taki sos, możecie też zrobić do innego mięsa, niekoniecznie mielonego. Składniki: 400-500 g. mięsa zmielonego 1/2 cebuli 1 kajzerka czerstwa 1 jako 1 łyżka musztardy sól, pieprz, majeranek bułka tarta, do obtoczenia kotletów olej do smażenia(...)grzybów świeżych lub mrożonych (grzyby ważyłam po rozmrożeniu) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 50 g. masła 1/2 szklanki śmietany 30% 1,5 szklanki bulionu sól, pieprz Wykonanie: Zmielone mięso włożyć do miski. Cebulę, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać do mięsa. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Kiedy napęcznieje, odcisnąć i dodać do mięsa. Następnie wbić jajko, dodać musztardę i przyprawy
Agusiowe smakołykipyszna i łatwa w przygotowaniu. Podałam ją z kluskami, jednak świetnie będzie smakować z kaszą, makaronem lub innymi dodatkami. Polecam. SKŁADNIKI : 1 kg karkówki wieprzowej przyprawa do mięsa ( dowolna ) słodka i ostra papryka do smaku sól, czosnek granulowany do mięsa 1 słoiczek musztardy sarepskiej mąka do obtoczenia 3 liście laurowe 4 kulki ziela, kilka kulek(...)pieprzu 1 łyżeczka jarzynki 2 cebule woda PRZYGOTOWANIE : Karkówkę należy pokroić w centymetrowe plastry, przyprawić i obtoczyć solidnie w mące. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso z każdej strony. Podsmażone plastry mięsa przekładamy na tą samą patelnię, dodajemy liść, ziele, pieprz, jarzynkę. Wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem. Po 40 minutach dodajemy pokrojoną cebulę
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 750 g mięsa z udźca indyka (bez kości i skóry) 6 ogórków kiszonych 3 marchewki 1 pietruszka 3 czerwone papryki 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 0,5 litra przecieru pomidorowego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki papryki słodkiej mielonej 2 listki laurowe 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso(...)przesmażamy je z każdej strony. Gdy kawałki będą ścięte dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany drobno czosnek. Smażymy wszystko razem do momentu aż cebula będzie szklista a mięso rumiane. Przerzucamy zawartość patelni do dużego garnka. Na patelnię po smażonym mięsie wrzucamy pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę oraz paprykę. Przesmażamy od czasu do czasu mieszając przez 5 minut i dodajemy
Qchnia po prostuSchab w grzybkach Nic lepszego nie ma jak mięso w aromatycznym sosie z leśnymi grzybami. Składniki: · ½ kg schabu · 1 kg grzybów leśnych ugotowanych · Cebula · Sól · Pieprz(...)Olej do smażenia · FIX Champignon Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. 2. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli dodajemy pokrojone, oczyszczone i ugotowane grzyby. 4. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. 5. Tak przygotowany farsz układamy
Kulinarna ChwilaSchab z brukselką Pieczone mięso ze schabu, nadziewane brukselką i mozzarellą w pysznym sosie musztardowym. Składniki: · ½ kg schabu · Pieprz · Sól · Opakowanie brukselki mrożonej lub świeżej · 1 opakowanie kuleczek mini mozzarelli(...)Papryka czerwona · 3 łyżeczki musztardy · ½ szklanki śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2. Na środku każdego kawałka mięsa układamy po jednej brukselce i po dwie kuleczki mozzarelli. 3. Zawijamy mięso do góry i spinamy wykałaczką
Kulinarna Chwilajajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 2 szklanki płatków kukurydzianych 3 łyżki oliwy *** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na około 3 centymetrowe paski *** *** W misce mieszamy mleko z jajkiem, mąką i przyprawami na jednolitą masę. Do masy wkładamy mięso i dokładnie mieszamy *** *** Płatki(...)kukurydziane kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze *** *** Kawałki mięsa wyjmujemy z marynaty i obtaczamy w płatkach *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy mięso w panierce *** *** Mięso spryskujemy lub smarujemy oliwą *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 17 minut *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KORECZKI I PRZEKĄSKI PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE
Blog z ApetytemMagda Kremowy, gęsty gulasz bez długiego duszenia mięsa i bez dodatku śmietany jest możliwy. Sięgnijcie po przepis na gulasz z mielonego mięsa indyka z fasolą, który zagęszczam purée z dyni. To on sprawia, że gulasz jest aksamitny, gęsty i sycący. Prosty patent a pyszny smak gwarantowany. Składniki (na 2-3 porcje): 500g mielonego mięsa z indyka szklanka upieczonych kawałków dyni(...)minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarty w dłoniach tymianek, kolendrę oraz słodką paprykę. Wszystko smażymy, cały czas mieszając, przez minutę. Na patelnię dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy drewnianą łyżką na drobne kawałki i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się lekko zrumieniać – około 10-15 minut, na średnim ogniu. Gdy mięso jest
Smaczna StronaGulasz z indyka z warzywami w sosie śmietanowym to pyszna propozycja na szybki, lekki oraz bardzo smaczny obiad. Mięso wychodzi niezwykle delikatne i doskonale komponuje się z kremowym sosem. Ogólnie warto docenić walory smakowe mięsa z indyka, ponieważ oprócz tego indyk jest niskokaloryczny oraz zawiera sporo łatwo przyswajalnego i lekkostrawnego białka. Polecam! 400g mięsa z indyka (u mnie gulaszowe) papryka(...)cebula 1 ząbek czosnku 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 500 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety) natka pietruszki/koperek Ponadto: 3 łyżki śmietany 12-18 % Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki lub grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące. Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka. Na tym samym
Di gotujeJedno z moich ulubionych <3 Przepis zaczerpnięty od Kwestia smaku i jak czasem się wzbraniam przed tamtejszymi przepisami, ten wychodzi idealnie za każdym razem - w szczególności część smażenia mięsa przypadła mi do gustu. U mnie niestety bez wina. Liczba porcji: 6-8 12-15 płatów makaronu lasagne 1 czerwona cebula 3 marchewki 150 gram boczku 500 gram mięsa(...)Przesunąć na bok patelni, na wolne miejsce włożyć pokrojony boczek i podsmażyć. Gdy nie będzie już surowe wymieszać z marchewką, ponownie przesunąć na bok patelni. Powtórzyć tak sam z mięsem mielonym dzieląc mięso na 3 części, w razie potrzeby dodać pół łyżki oliwy. Gdy całe mięso będzie usmażone dodać szklankę rosołu. Gotować całość na dużym ogniu aż do odparowania większości
Czerwony GupikBrzoskwiniowa Poezja Słodka brzoskwinia i kwaskowa żurawina to idealne połączenie z mięsem, warto wypróbować. Składniki: · 1 filet z kurczaka · 100 g żurawiny · Curry · Puszka brzoskwiń Marynata: · 3 łyżki oleju(...)łyżki miodu · Szczypta czosnku · Papryka słodka · Sól Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. 2. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy, łączymy z mięsem i odstawimy na 3 godziny. 3. Po tym czasie mięso układamy na blaszce do pieczenia
Kulinarna Chwilapapryka czerwona 200 g kiełbasy (np. podwawelskiej) 5-6 łyżeczek przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy, sól, ostra i słodka papryka masło lub olej do smażenia 500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 bułka czerstwa (np. kajzerka, bułka bezglutenowa) woda lub mleko do namoczenia bułki 1 jajko Bułkę zalej wodą lub mlekiem(...)namoknie, odciśnij, przełóż do większej miski. Dodaj mięso mielone, jajko i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj kulki o wielkości włoskiego orzecha. Na patelni (głębszej, o wysokich ściankach) rozgrzej tłuszcz, ułóż klopsiki. Gdy się zrumienią z jednej strony, odwróć na drugą stronę i dorzuć posiekaną cebulkę. Duś przez chwilę pod przykryciem. Dodaj pokrojonego patisona, pieczarki, paprykę i wlej pół
Kulinarny S.O.S.papryka czerwona 200 g kiełbasy (np. podwawelskiej) 5-6 łyżeczek przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy, sól, ostra i słodka papryka masło lub olej do smażenia 500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 bułka czerstwa (np. kajzerka, bułka bezglutenowa) woda lub mleko do namoczenia bułki 1 jajko Bułkę zalej wodą lub mlekiem(...)namoknie, odciśnij, przełóż do większej miski. Dodaj mięso mielone, jajko i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj kulki o wielkości włoskiego orzecha. Na patelni (głębszej, o wysokich ściankach) rozgrzej tłuszcz, ułóż klopsiki. Gdy się zrumienią z jednej strony, odwróć na drugą stronę i dorzuć posiekaną cebulkę. Duś przez chwilę pod przykryciem. Dodaj pokrojonego patisona, pieczarki, paprykę i wlej pół
Kulinarne S.O.S.Fileciki z kurczaka w sosie serowo-brokulowym Soczyste i kruche mięso drobiowe duszone w kremowym sosie z brokułem, marchewką i serkiem śmietankowym. Szybki i pyszny obiad dla całej rodziny. Potrawa najlepiej smakuje podana z ryżem lub makaronem. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 mały brokuł (lub pół dużego) 1 niewielka marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 250ml(...)bulionu lub wody 2 łyżki kremowego serka śmietankowego (typu almette, turek, twój smak itp.) 1/3 szklanki mąki (do obtoczenia mięsa) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy *** Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w grube plastry *** *** Mięso oprószamy solą oraz pieprzem *** *** Następnie fileciki delikatnie obtaczamy w mące
Blog z Apetytemsoku z cytryny 3 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu (lub cukru np. trzcinowego) *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przekrawamy w poprzek na pół *** *** Następnie mięso kroimy w poprzek włókien na dość cienkie plasterki *** *** Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące ziemniaczanej *** *** Przygotowujemy warzywa: paprykę, marchew, cebulę i pora kroimy w słupki. Papryczkę chilli(...)miseczce mieszamy wszystkie wymienione składniki *** *** Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczkę i podsmażamy ciągle mieszając przez około 4-5 minut – tak aby mięso z każdej strony było obsmażone *** *** Mięso przekładamy na talerz, a na patelnię dodajemy masło, dokładamy warzywa i smażymy przez około 4 minuty ciągle mieszając *** *** Na patelnie dodajemy podsmażone wcześniej mięso, mieszamy
Blog z Apetytem