mięso - 63110 przepisów (strona:404/4208)

Pulpety w sosie pomidorowym 226

chętnie je przyrządzam. Czy pulpety w sosie pomidorowym znane też jako klopsiki w sosie pomidorowym to także Wasze comfort food? Pulpety w sosie pomidorowym  - składniki 1 kg chudego mięsa mielonego (drobiowe, wieprzowo - wołowe lub wieprzowe) 2 duże cebule (białe lub czerwone) 2 jajka 5-6 łyżek bułki tartej lub duża czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła sól(...)szczypta cukru i ulubione zioła do smaku Dodatkowo: natka pietruszki lub kolendry Przepis na pulpety w sosie pomidorowym Cebulę posiekać na bardzo drobną kostkę i zeszklić na maśle. Mielone mięso połączyć z bułką tartą, jajkami, połową podsmażonej cebuli i dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować niewielkie kulki, obtoczyć w mące pszennej i na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć ze wszystkich stron, pod koniec

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz z dziczyzny z dynią 276

gulasz z dynią z dodatkiem dziczyzny, choć w tym wypadku wołowina również się sprawdzi. 1 kg Dyni 1 gałązka Rozmarynu 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego Hotz 750 g Mięsa z dzika ((lub wołowiny)) 1 l Wody lub domowego bulionu wołowego 1 Cebula Sól i pieprz ((do smaku)) Masło klarowane Ghee ((do smażenia)) Dynię obierz, wydrąż pestki i pokrój w kostkę(...)Mięso z dzika pokrój w kostkę, cebulę obierz i pokrój w półksiężyce. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż mięso z cebulą aż zbrązowieje i nabierze koloru. Dodaj resztę składników i gotuj przez 2-2,5h na wolnym ogniu. Jeśli używasz wolnowaru – przełóż mięso z cebulą do jego naczynia, dodaj resztę składników i gotuj przez 3h na high

Oslov.
Tradycyjny tatar wołowy 187

Tatar to takie z dań które pierwsze znika ze stołu podczas imprez okolicznościowych. Czy u Was jest tak samo? Aby tatar był najwyższej jakości warto kupić świeże najwyższej jakości mięso w postaci polędwicy wołowej i dobre dodatki. Przygotowanie : około 25 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 300 g polędwicy wołowej, świeżej, dobrej jakości – sól i pieprz – 3 żółtka(...)pieprz – 2-3 posiekane ogórki kiszone poleca Ci przepis na ogórki kiszone – pół cebuli – kapary – ewentualnie marynowane grzyby – pieczywo i masło do podania Przygotowanie : Mięso posiekaj lub zmiel w maszynce do mięsa dwukrotnie. Do mięsa dodaj jedno żółto, olej, odrobinę wody i sól oraz pieprz (do smaku). Wyrób mięso za pomocą dłoni a następnie podziel

nietylkopasta.pl
Roladki z kurczaka z serem Camembert i czerwoną cebulą 163

serem. Oczywiście cukier w tym daniu nie jest w ogóle wyczuwalny. Jego zadaniem jest jedynie złagodzenie smaku cebuli. Cebula i ser połączone razem stworzyły idealne nadzienie dla piersi kurczaka. Mięso z kurczaka jest bardzo delikatne i niedoprawione odpowiednio jest bez smaku. Czasami wystarczy sól, pieprz i kilka przypraw a czasami kiedy chcemy zaszaleć, warto postawić na nadzienie. Ja tak zrobiłam(...)jajka 2 łyżki mąki pszennej 12 dkg sera Camembert olej słonecznikowy do smażenia Jak przygotować kurczaka z serem Camembert . Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa. Im bardziej rozbite tym łatwiej będzie je nam zwinąć po wypełnieniu ich farszem. Nie powinny jednak być przeźroczyste. Mięso nasolić, posypać pieprzem i odstawić na kilka minut. W tym czasie pokroić

mecooks
Poniedziałek: Spaghetti bolognese z makaronem dyniowym 200

zdrowe i bardzo ergonomiczne, bo nie trzeba po jedzeniu zmywać talerzy:) Przygotowanie : 15 minut Pieczenie : 1 godzina Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji ; 2 Nie raz robiliśmy zapiekanki z mięsem i cukinią, albo bakłażanem. Dynia kojarzyła nam się raczej z zupami. Tymczasem można z niej wyczarować absolutnie niezwykle danie – warzywny makaron. Trzeba tylko pamiętać, żeby kupić dynię makaronową(...)minut. Wsyp na wytopiony tłuszcz cebulę i smaż kolejne 5 minut. Po 3 minutach dodaj czosnek. Krok 3 Podkręć temperaturę pod rondlem w górę i włóż do środka mielone mięso. Smaż rozdzielając grudki mięsa szpatułką. Kiedy mięso zbrązowieje i nie będzie w nim surowych kawałków, wlej do rondla pół szklankiwina i gotuj aż płyn odparuje. Zmniejsz temperaturę, wsyp do mięsa

Niedzielny kucharz
Spolszczony „Gyros” w bułce 182

tego nie ma w domu nikogo , kto by go nie lubił . Ten przepis jest taką lekką profanacja dania , bo do wykonania użyłam schabu wieprzowego Cóż akurat takie mięso było pod ręką , ale wyszło mega smaczne Ale podczas przygotowywania i spożywania posiłku żaden ortodoksyjny Turek nie ucierpiał Polecam to danie i nie ważne z jakiego mięsa zawsze jest smaczne , nawet(...)bardzo ostrym nożem w cieniutkie kawałki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mieszamy w misce z przyprawą do gyrosa , czosnkiem , solą ,chilli i 1 łyżką oleju . Odstawiamy na godzinę . Po tym czasie, mięso krótko smażymy na bardzo rozgrzanej patelni . Dosłownie do momentu kiedy tylko przestanie być surowe . Bułki przekrawamy na pół , nie docinając do końca , tak żeby utworzyły książkę Na każdej połówce kładziemy

Ogrodnik w podróży
Polędwiczki wieprzowe w sosie z jabłkami i cynamonem 212

Magda Pyszne i soczyste mięso duszone w kremowym, słodkawym sosie z jabłkami i nutą cynamonu to idealny jesienny przepis. Z takim przepisem podbijecie serca domowników albo gości – jest to zarazem prosty przepis na niecodzienny obiad lub propozycja na wyrafinowaną kolacje we dwojga lub w większym gronie. Składniki (na 2 porcje): 500g polędwicy wołowej 2 duże jabłka 3 cebulki szalotki(...)przepisie w linku, dodać czerwonej słodkiej papryki oraz granulowanego czosnku do smaku, aby ziemniaczki pasowały smakowo do dania.   Polędwice wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek. Następnie, oprószamy mięso z obu stron pieprzem, czerwoną papryką i granulowanym czosnkiem.   Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła. Na pieniące się masło układamy mięso i smażymy na złocisto z obu stron – około

Smaczna Strona
Podudzia kurczaka jak z KFC 823

olej do smażenia   PRZYGOTOWANIE: Do miseczki wsypać składniki na marynatę - paprykę słodką, paprykę ostrą i sól, dokładnie wymieszać. Podudzia kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie dokładnie pokryć mięso przygotowaną mieszanką przypraw. Tak przygotowane mięso włożyć do miski i włożyć do lodówki na około godzinę. Do miski wbić jajka. Do drugiej miski wsypać mąkę pszenną, dodać 2 łyżeczki papryki(...)słodkiej, łyżeczkę papryki ostrej i łyżeczkę czosnku granulowanego, dokładnie wymieszać. Zamarynowane mięso kurczaka panierować najpierw w jajku, następnie w mące z przyprawami. Na patelni rozgrzać olej. Na gorący tłuszcz włożyć panierowane podudzia i obsmażyć na złoty kolor po około 5 minut na każdej ze stron. Po usmażeniu mięso zdjąć z patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do temperatury

WSZYSTKO SMACZNE
5 pysznych przepisów i test patelni WOLL Diamond 204

pyszne przepisy. Zresztą zobaczcie sami co można w niej przygotować Poznajcie 5 pysznym przepisów, które na niej przygotowałam Leniwe gołąbki z białą kapustą Składniki: około 0,450 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100 g białego ryżu 1/2 małej główki białej kapusty 1 /2 cebuli 1 małe jajko około 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół(...)niewielkiej ilości wody (w zależności od preferowanej gęstości sosu, w razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić), sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę cieniutko szatkujemy, przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, przyprawy, bułkę tartą, ugotowany ryż i podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy ręką. Z masy formujemy mniejsze kotlety. Podsmażamy je (bez tłuszczu) na patelni Woll z obu stron. Zdejmujemy

Słodkie okruszki
Gulasz wołowy 160

aromatem świeżych grzybów, czerwonego wina i rozmarynu. U mnie podany z plackami a’la polenta z kaszy gryczanej i parmezanu. Fajne danie na rodzinny obiad. 1 kg Mięsa wołowego (u mnie 500g porcji rosołowej i 500g skrzydła wołowego, szponder również się nada) 250 g Grzybów (leśnych lub pieczarek) 2 Szalotki 400 g Pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej(...)Suszonego rozmarynu 4 Ząbki czosnku Masło klarowane (do smażenia) Sól i pieprz (do smaku) Placki a'la Polenta 200 g Kaszy gryczanej 2 tbsp Tartego parmezanu Mięso kroimy w kostkę, mocno rozgrzewamy patelnię i podsmażamy na niedużej ilości masła klarowanego partiami by nabrało koloru (nie przepełniamy patelni bo zacznie się gotować zamiast smażyć). Chodzi o to by białka się

Oslov.
Wieprzowina Adobo 364

sposób możemy też przygotować kurczaka. Jest słodko-kwaśne, z bardzo aromatycznym sosem, którego resztki świetnie nadadzą się do przygotowania smażonego ryżu czy jako sos do stir fry. 750 g Mięsa wieprzowego (najlepiej bardziej tłusty kawałek – karkówka, boczek ewentualnie łopatka) 1 Cebula 80 ml Sosu sojowego, Tamari lub Aminokwasów kokosowych 80 ml Octu ryżowego (ewentualnie jabłkowego) 1 łyżeczka Melasy Trzcinowej(...)łyżki brązowego cukru jeśli nie jesteśmy paleo) 2 Liście laurowe 1 łyżka Czarnego pieprzu ziarnistego 6 ząbków Czosnku 1 szklanka Wody Olej kokosowy (do smażenia) Sól (do smaku) Mięso kroimy na drobne kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy połowę do mięsa razem z sosem sojowym, octem ryżowym i listkami laurowymi. Marynujemy minimum 20 minut, możemy nawet całą noc. Mięso odsączamy

Oslov.
Danie jednogarnkowe z kaszą bulgur, warzywami i mięsem 279

zaproponować przepis na pyszne danie jednogarnkowe z kaszą bulgur, chociaż można użyć innej kaszy lub ryżu. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe, jeżeli użyjemy dobrej jakości mięsa mielonego. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania będziemy potrzebowali: 400 g mięsa mielonego (takie jakie lubimy) 400 g kaszy bulgur lub innej kaszy około 1 L bulionu warzywnego, mięsnego lub wody(...)oleju w rondlu lub głębokiej patelni, podsmażam cebulę przez kilka minut tak aby się zeszkliła. Następnie do zeszklonej cebuli dodaję marchew, paprykę i smażę około 5 minut. Następnie dodaję mięso, doprawiam solą, pieprzem i curry, dokładnie mieszam (mięso rozdrabniam łyżką) i smażę około 10 minut. Jeżeli podczas smażenia w rondlu jest zbyt sucho, to dolewam odrobinę bulionu lub wody

Uwaga Babcia Gotuje
Krupnik - rozgrzewająca zupa na jesień + filmik 184

polskim domu nie może obyć się bez pysznej i rozgrzewającej zupy , jaką jest właśnie krupnik . Proponuję dziś moją wersję z kaszą jęczmienną, z warzywami krojonymi w kostkę i z mięsem.  Zupa jest pyszna, aromatyczna , niezbyt gęsta i niezbyt rzadka, tak w sam raz. Z ilością kaszy można przesadzić, i jak nam się sypnie za dużo, to potem zupę trzeba(...)kasza potem i tak spęcznieje, więc gęstość zupy będzie odpowiednia. Do zupy dołączony jest filmik -> na końcu posta. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na ok. 3 litry zupy): kawałek mięsa (u mnie golonka indycza) 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 cebula 3 ziemniaki garść posiekanej świeżej natki pietruszki 3 łyżeczki soli garść liści laurowych

Kawa z mlekiem
Filety drobiowe w kremowym sosie z cukinią 579

cukinii 1/2 czerwonej papryki 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki olej do smażenia 2 łyżki posiekanego koperku Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka   *** Mięso z kurczaka myjemy osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki i przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** Fileciki owijamy plasterkami wędzonego boczku *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso(...)dwóch stron, do mocnego zrumienienia *** *** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz cukinię *** *** Gdy cebulka się zeszkli dodajemy drobno pokrojoną paprykę, mieszamy i jeszcze przez chwilkę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, dokładamy mięso i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na małym ogniu *** *** Śmietankę mieszamy z mąką, dolewamy

Blog z Apetytem
ZUPA GOŁĄBKOWA 157

przypadnie Wam do gustu. Jest pyszna, sycąca, gęsta idealnie sprawdza się w chłodne dni. Smak gołąbków został zachowany w zupie a ja nie musiałam spędzać wiele czasu na zawijanie mięsa w kapustę ;) Składniki: * 300 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 cebula * 2 łyżki oleju * 220 g koncentratu pomidorowego * 1,5 l bulionu warzywnego:   * 1 nieduża kość wieprzowa   * 1/4 korzenia(...)sól do smaku  * pieprz do smaku (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Z podanych składników na wywar ugotować bulion warzywny. Wywar przelać przez sitko, wlać do garnka ponownie wywar bez mięsa i warzyw. Na patelni rozgrzać olej.  Cebulę posiekać i razem z mięsem mielonym podsmażyć. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i jeszcze chwilę wszystko smażyć. Tak przygotowane mięso mielone

Zrób to smacznie