indyka z typowo jesiennym farszem, bo znajdziesz tu puree z dynii, jarmuż i żurawinę. Kolorowe smaczne danie na świąteczny jesienny obiad. Tym razem do przygotowania rolady zamiast filetu użyłam mięsa z indyczego udźca. Mięso jest bardziej wyraziste w smaku, smaczne i soczyste. Rolada jest fit, bez uprzedniego obsmażania na tłuszczu tylko upieczona. Do farszu użyłam wcześniej przygotowane puree z dynii(...)dynii przepis tutaj jarmuż z tego przepisu wiórki masła 1 szklanka bulionu/wody do podlania Przygotowanie: z udźca wyciąć kość i zdjąć skórę (można wykorzystać do przygotowania bulionu), mięso ponacinać, tak by uzyskać jak największy płat, następnie rozbić tłuczkiem. Natrzeć przyprawami, rozsmarować puree z dynii, równomiernie rozłożyć przygotowany jarmuż i dość ciasno zwinąć. Roladę ufiksować nicią kuchenną, by się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kostkę. Posypujemy solidnie solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Wyciskamy 1 ząbek czosnku. Mieszamy, aby wszystkie kawałki oblepiły się przyprawami. Zostawiamy na 30-60 minut, aby mięso nabrało smaku. Marchewki i pora obieramy, następnie kroimy w plasterki, cebulę zaś siekamy w kostkę. W dużym garnku (bez teflonowego dna – zabierze więcej smaków na dnie – u mnie Ambition Cameron Plus(...)pokrywką 24 cm ) rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę, por i marchewkę przez ok. 4-5 minut, często mieszając. Zdejmujemy, dolewamy oleju i wrzucamy mięso. Podsmażamy do czasu, aż mięso zmieni kolor na dość dużym ogniu. Na końcu posypujemy mięso mąką. Smażymy jeszcze chwilę i wlewamy cydr. Łopatką zeskrobujemy wszystkie “smaki” z dna, aby rozpuściły się w cydrze. Wlewamy bulion
Poezja smakuswojskie hamburgery. Moje nie są w całości swojskie, ponieważ bułki są kupne. Według mnie, najważniejsze jest mięso, a to przygotowałam sama. Kupiłam polędwicę wołową w całości i sama zmieliłam. No dobra, mąż zmielił :) W każdym bądź razie, najlepiej kupić mięso w całości i zmielić samemu. Kupne mielone,to już nie to samo. Muszę jeszcze pokombinować z bułkami. Jak będę miała(...)sól, pieprz olej do smażenia 4 bułki do hamburgerów 4 plasterki sera żółtego pomidor ogórek kiszony kilka liści sałaty czerwona cebula keczup majonez Dodatkowo: 4 duże wykałaczki (niekoniecznie) Wykonanie: Mięso zmielić. Przyprawić solą i pieprzem. Szybko wymieszać dłonią. Uformować 4 kotlety wielkości bułki. Smażyć na patelni (najlepiej grillowej) po 4-5 minut z każdej strony. Po przełożeniu mięsa
Agusiowe smakołykipieczarkami - smażony na smalcu z dużą ilością czerwonej papryki. Danie w sam raz na zimę- rozgrzewające i pożywne. Do gulaszu przygotowałam kluseczki, które można wykorzystać też do innych mięs i sosów albo mogą też stanowić samodzielne danie - podane z podsmażoną cebulką i białym serem albo na słodko z masłem, cukrem i cynamonem. 0 false(...)jeszcze przez minutę. Przełożyć do miski. Wieprzowinę pokroić na grube kawałki, obtoczyć w paprykach soli i pieprzu. Do garnka, w którym smażyła się cebula, dodać trochę oleju i obsmażyć mięso- każdy kawałek z obu stron (najlepiej to zrobić w partiach, żeby każdy był dobrze podsmażony, odkładając przesmażone mięso na bok). Jeżeli gotujecie w garnku to wlać
Smaczny zeszytPrawdziwa bomba żywieniowa - chilli con carne w postaci zapiekanki pod chrupiącą warstwą kukurydzianą. Dla tych co lubią konkretnie zjeść i się najeść. Mięso, fasola, warzywa, dużo przypraw i warstwa na bazie jajka, kaszki kukurydzianej i mąki. Danie jeszcze bardziej zimowe a nie wiosenne- ale co robić jak wiosna nie chce przyjść. Posmakuje nie tylko seryjnym mięsożercom. Zapiekanka chilli(...)carne pod kukurydzianą warstwą Składniki: 1 kg mięsa wołowego 4 ząbki czosnku 2 cebule 1 czerwona papryka 3 łyżki oliwy po 1 łyżeczce mielonego kminku rzymskiego, słodkiej i ostrej papryki ½ łyżeczki tabasco ½ łyżeczki suszonego oregano ¼ łyżeczki cynamonu pieprz, sól do smaku 2 puszki krojonych pomidorów 2 puszki czerwonej fasoli Masa na wierzch: 1 jajko 150 ml jogurtu naturalnego
Smaczny zeszytfasolka też się świetnie sprawdza w gulaszach i wszelkich daniach typu curry bo ładnie zachowuje swój kształt mimo gotowania i mieszania z innymi składnikami. Dziś prosty gulasz wołowy z mięsa mielonego, z dodatkiem fasolki i pomidorów. Proste i dość szybkie danie, idealne do ryżu z odrobiną greckiego jogurtu. Gulasz wołowy z fasolką w pomidorach ½ kg fasoli szparagowej 2 cebule(...)łyżka oliwy ½ kg mięsa wołowego mielonego 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie ( lub 4 świeże pomidory) 1 łyżka przecieru pomidorowego ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku do podania: ryż, jogurt grecki, natka pietruszki Fasolkę pozbawić końcówek, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę
Smaczny zeszytBardzo fajne i smaczne kotleciki, które mogą być na obiad, ale również mogą być doskonałą przekąską na każdej imprezie. Co potrzeba: 500 g dobrego mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 średnia cebula, 1 średnia główka czosnku, 1 jajko, 1 namoczona czerstwa bułka, 1 łyżeczka soli, ale nie czubata, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, sporo bułki tartej olej rzepakowy do smażenia, patyczki(...)szaszłyków Wykonanie: Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, jajko, odciśniętą z wody namoczoną bułkę, sól, pieprz, wszystko ręką dokładnie mieszamy, aż uzyskamy dosyć zwartą masę, która trochę może się lepić do rak, ale nie przejmujcie się tym. Bierzemy trochę mięsa i formujemy z niego kotlety
Bułka z Chlebemkapusty, sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra mielona papryka, tymianek, olej do smażenia, Wykonanie: Łopatkę kroimy w plastry 1 – 1,5 cm, posypujemy obficie przyprawami z dwóch stron, a następnie mięso dzielimy na trzy porcje. Obsmażamy pierwszą porcję na patelni z 4 łyżkami oleju na dość dużym płomieniu po 1 minucie z każdej strony. Obsmażone mięso przekładamy na talerz. Wlewamy ponownie(...)średnim płomieniu cały czas mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Kapusta i marchewka powinna być zeszklona. Po 5 minutach smażenia dolewamy płyn, który powstał na talerzu z obsmażonym mięsem. Nie zapomnijcie o nim, ponieważ jest w nim całą kwintesencja smaku. Gotową kapustę z marchewką układamy równomiernie na blachę, posypujemy pieprzem, na tym układamy obsmażone plastry łopatki, przykrywamy szczelnie folią aluminiową
Bułka z Chlebempodanej ilości mięsa wychodzi 16 sztuk pulpetów wielkości dużego orzecha włoskiego Co potrzeba: 500 g mięsa mielonego wołowego, 1 duża cebula, 1 jajko, 1 l bulionu lub wywaru mięsno-warzywnego , 4 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 czubate łyżki bułki tartej + do obtaczania pulpetów, 1 nie czubata łyżeczka soli ½ płaskiej łyżeczki papryki ostrej, 1 pełna łyżka posiekanej natki selera, Pieprz, Olej(...)rzepakowy Wykonanie: Cebulę kroimy drobno, smażymy na 4 łyżkach oleju, przestudzoną dajemy do mięsa. Dodajemy jajko, 2 czubate łyżki bułki tartej, sól, natkę selera, ostrą paprykę, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, wyrabiamy mięso do połączenia składników. Formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju na rumiano. Oleju na patelni powinno być
Bułka z Chlebempotrzeba: 750 g mięsa mielonego z indyka, 6 kawałków suszonych pomidorów, 1 mozzarella (200 g brutto-125 g netto), 1 sucha namoczona bułka, 1 jajko, 4 duże ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu Wykonanie: Do miski dajemy mielone mięso, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, pieprz, sól, mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy ser mozzarella pokrojony w drobną kostkę, pomidory pokrojone bardzo(...)drobno, czosnek przepuszczony przez praskę. Mięso dzielimy na dwie równe części. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy za pomocą dwóch łyżek stołowych 6 placuszków z jednej części mięsa, nakładamy na nie farsz zostawiając czyste brzegi. Przykrywamy porcjami mięsa z drugiej części, delikatnie dociskamy, za pomocą łyżki zasklepiamy z dolnym mięsnym plackiem. Mięsne klopsiki wkładamy do nagrzanego piekarnika
Bułka z Chlebemprzykrywamy, zostawiamy do namoczenia na 1 godzinę. Do garnka, w którym będziecie robić bigos, dajemy olej, rozgrzewamy na średnim płomieniu, wkładamy żeberka pokrojone w kawałki wzdłuż kości. Jeśli kawałki mięsa są bardzo duże, wówczas przy kości zostawiamy ok. 2 cm mięsa, a resztę kroimy w większą kostkę. Mięso obsmażamy, dodajemy kiełbasę pokrojoną w półksiężyce, obsmażamy na mniejszym płomieniu, dodajemy cebulę(...)pokrojoną drobno, pieprz. Całość smażymy, aż do momentu, kiedy cebula się zeszkli. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wystudzoną kapustę kroimy w mniejsze paski, dodajemy do mięsa, kiełbasy i cebuli, wlewamy ½ szklanki wody, mieszamy, przykrywamy, dusimy 3 godziny co jakiś czas mieszając na bardzo małym płomieniu. Jeśli woda w trakcie gotowania odparuje, jeszcze dolejcie 1/2 szklanki. W między czasie dodajemy
Bułka z Chlebemostrej papryki, 1 czubata łyżeczka pieprzu, 1 czubata łyżeczka soli Wykonanie: Łopatkę myjemy, odsączamy, kroimy w większą kostkę, obsmażamy na oleju rozgrzanym na większej, głębokiej patelni. Kiedy płyn odparuje, mięso bez tłuszczu przekładamy do miski. Na pozostały tłuszcz dajemy pieczarki obrane i pokrojone w grubsze plastry, smażymy na większym płomieniu, często mieszając, przekładamy do mięsa. Na patelnię dajemy ¼ kostki masła(...)cebulę pokrojoną w grubsze pióra, smażymy na większym płomieniu do mocniejszego zrumienienia, przekładamy do mięsa. Na patelnię dajemy pozostałą ¼ kostki masła, marchewkę pokrojoną w plasterki o grubości 0,5 cm, pietruszkę pokrojoną w cienkie plasterki, lub jeśli jest gruba, w półksiężyce, selera pokrojonego w grubszą kostkę, paprykę pokrojoną w większe kawałki, czosnek pokrojony drobno. Całość smażymy na mniejszym płomieniu
Bułka z Chlebempotrzeba: 1 kg łopatki wieprzowej bardziej okrągłej, 1 esencja Knorr do duszonych mięs, 1 średnia cukinia, u mnie żółta (ok. 1 kg), 2 czerwone, ostre papryczki z pestkami, 1 łyżeczka soku z cytryny, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki granulowanego czosnku, olej do smażenia Wykonanie: łopatkę kroimy w plastry o grubości 1 cm, rozbijamy tłuczkiem. Na większą patelnię nadającą się(...)piekarnika dajemy 4 łyżki oleju, 1 esencję Knorr do duszonych mięs, stawiamy na większym płomieniu. Esencja zacznie się rozpuszczać. Delikatnie mieszamy i nie czekając, aż się całkiem rozpuści układamy plastry mięsa, smażymy co jakiś czas odwracając. Początkowo tłuszcz z sokiem z mięsa będzie się pienił, a kiedy przestanie, smażymy jeszcze 1 minutę. Wyłączamy płomień, przykrywamy szczelną pokrywką, wkładamy do nagrzanego
Bułka z Chlebemśrednim płomieniu rozkładając kurczaka równomiernie na patelni. Kiedy spód plasterków zacznie się ścinać, posypujemy 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki. Odwracamy mięso na drugą stronę, smażymy 3-4 minuty, żeby druga strona również się ścięła. Po tym czasie odwracamy jeszcze raz i smażymy 1 minutę. Mięso bez tłuszczu przekładamy do miski(...)pozostały na patelni tłuszcz dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 1 minutę cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Przekładamy razem z tłuszczem do miski z mięsem. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oleju, dajemy cebulę pokrojoną w półksiężyce, posypujemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy, dusimy na średnim płomieniu cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Pod koniec duszenia dajemy 1 czubatą
Bułka z Chlebemłyżki octu jabłkowego, 1/2 szklanki keczupu pikantnego, 200 g koncentratu pomidorowego, 1,5 łyżki cukru, 1 papryczka chili z pestkami, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu Wykonanie: Mięso kroimy w plastry grubości 1,5 cm, dokładnie solimy i obficie posypujemy czosnkiem granulowanym, przekładamy do pojemnika, przykrywamy, wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie wyjmujemy(...)lodówki, zostawiamy, żeby mięso nabrało temperatury pokojowej. W międzyczasie do osobnych misek przygotowujemy warzywa. Cebulę obieramy, kroimy w ósemki, pieczarki obieramy, kroimy w plasterki wraz z ogonkami, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w mniejsze paseczki. Na patelni rozgrzewamy 6 łyżek oleju do każdej porcji, mięso obtaczamy w mące, obsmażamy porcjami do zrumienienia z dwóch stron, a następnie układamy jedno obok
Bułka z Chlebem