plasterki o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, majerankiem, czosnkiem w proszku. Mięsko dokładnie wykulać w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięsko i boczek. Mięso obsmażyć z dwóch stron delikatnie tylko lekko zarumienić. Wrzucić cebulę pokrojoną w piórka i smażyć chwilkę. Co chwilkę zamieszać. Dodać musztardę, kukurydzę, pieczarki pokrojone w grube plasterki, marchew pokrojoną w kostkę(...)Wlać wodę, tyle żeby mięso było prawie przykryte. Zagotować i doprawić do smaku solą. Teraz już gotować na średnim ogniu aż mięso będzie miękkie. Czasami trzeba podlewać wodą, ponieważ podczas gotowania woda wyparuje. Jak już mięso jest prawie miękkie dodać ogórki kiszone pokrojone w kostkę. Na koniec nie dolewajcie już zbyt dużo wody, żeby nie powstała zupa Mąkę rozmieszać
Kuchnia PokoleńFaszerowane bakłażany to wspaniała propozycja na rodzinny obiad. Dużo warzyw, mięsa mielonego z indyka i przypraw a wszystko to w aromatycznym pomidorowym sosie. To moje danie dla kilku osób na ciepło. Bakłażany przed upieczeniem możecie posypać żółtym serem, parmezanem, serem kozim lub mozarellą. Każda wersja będzie pyszna! Bakłażany podaję z sałatką z rukoli, mixem sałat lub posiekaną sałatą pekińską(...)pomidorkami i oliwkami z sosem winegret. Upieczone bakłażany można na talerzu udekorować rukolą lub posiekaną natką. Smacznego Bakłażany faszerowane indykiem SKŁADNIKI: 4 bakłażany 500 g mięsa mielonego z indyka spora garść kukurydzy z puszki 1 pomidor 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1/2 szklanki passaty opcja: 1 posiekana chili
Zasmakuj Kuchniszparagami. Zakładam, że Ci, którzy szparagi uwielbiają, nie potrzebują specjalnej zachęty, by je przygotować, prawda?;) Po czasie pieczenia podanym w przepisie, szparagi przyjemnie miękną, przy jednoczesnym zachowaniu delikatnej chrupkości. Mięso jest idealnie soczyste. Moim zdaniem to świetny sposób na szybkie, a jednocześnie efektowne danie. Tym co jeszcze zasługuje na uwagę, jest sos. Podany razem z ziemniaczkami tworzy niesamowicie zgrany duet(...)boczku w cienkich plastrach sól, pieprz Sos miodowo-musztardowy: 4 pełne łyżki musztardy gruboziarnistej 2 łyżki płynnego miodu 6 łyżek śmietanki 30% sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na dwa cieńsze płaty. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem, nadając im jednakową grubość. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. Szparagi myjemy, odrywamy twarde końcówki (wystarczy złamać). Na każdym kawałku mięsa
Smaki Na Talerzuzabraniem się do przygotowania potrawy upewnij się, że na skrzydełkach nie pozostały resztki piór (czasami tak się zdarza). Następnie obetnij końcówki skrzydełek tzw. lotki. Mięso przełóż do miski, dodaj: olej roślinny, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, oregano, paprykę ostrą i słodką, ketchup z jalapeno oraz sól i pieprz(...)Skrzydełka dokładnie obtocz w tak powstałej marynacie. Doprawione mięso ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kurczaka mkożna odstawić do lodówki na 2 godziny lub 12 (na całą noc), w zależności od długości marynowania mięso będzie intensywniejsze w smaku. Skrzydełka piecz 40 minut w temperaturze
kuron.com.plJeśli lubicie szparagi tak samo jak my, to koniecznie wypróbujcie te drobiowe roladki ze szparagami pieczone w piekarniku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szparagi z tego przepisu wychodzą pysznie chrupiące, a mięso z kurczaka idealnie soczyste. Dodatkowo mięso nabiera przyjemnego aromatu boczku lub szynki długo dojrzewającej. Roladki z kurczaka ze szparagami to danie, które pięknie się prezentuje i smakuje bardzo wykwintnie(...)części (najpierw kroję filet w poprzek na 2 cienkie filety, a następnie każdy kroje na pół). Każdą część włożyć do foliowego woreczka i rozbić cienko za pomocą tłuczka do mięsa, uważając jednak, by nie podziurawić mięsa. Przełożyć rozklepane kotlety z kurczaka na talerz i doprawić z obu stron solą, pieprz i papryką słodką do smaku. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić
Kulinarne PrzebojePostanowiłam dodać ten przepis mimo że już mam spaghetti na blogu. Ta potrawa jest podana inaczej, mam nadzieję że Wam się podoba. Przygotowanie mięsa – na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekany czosnek i pokrojony w drobne paseczki por. Smażyć aż por zmięknie. Dodać mielone mięso, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, kurkumą, bazylią suszoną. Wymieszać i smażyć(...)mięso straci kolor surowizny. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć jeszcze chwilkę. Wlać pomidory z puszki, wodę, wymieszać. Gotować około 12-15 minut. Doprawić do smaku w razie potrzeby. Ugotować makaron. Ja miałam jajeczny już z uformowanymi gniazdami. Do wrzącej osolonej wody delikatnie wrzucić makaron, nie mieszać. Gotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Jeśli użyjecie zwykłego makaronu do spaghetti
Kuchnia PokoleńSzaszłyki z kotlecikami Szaszłyki z kotlecikami Składniki: 400g mięsa mielonego 2 jajka ugotowana marchewka posiekana pietruszka 5 łyżek bułki tartej cebula papryka Szaszłyki z kotlecikami Wykonanie: Mięso wymieszać z jajkami, rozgniecioną marchewką, startą cebulą i posiekaną pietruszką oraz bułką tartą. Formować niewielkie kuleczki z przygotowanej mięsnej masy. Czerwoną cebule obrać i pokroić w talarki. Z papryki usunąć gniazda nasienne(...)opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Nabijać składniki naprzemiennie wcześniej namoczone patyczki. Opiekać szaszłyki 10-15 minut na ruszcie grilla lub w piekarniku, aż mięso oraz warzywa zmiękną i się zarumienią. Artykuł Szaszłyki z kotlecikami pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniakotleciki w zdrowszej wersji – pieczone. Zamiast większej ilości bułki tartej dodałam sypką kaszę mannę. W środku ciągnący ser, podane z pysznym sosem pieczarkowym. Gwarantuję zasmakuje Wam taki obiad! 500 mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 jajka 3 łyżki świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia(...)żółtego sera Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Sos pieczarkowy: 400 g pieczarek 2 cebule 1 szklanka śmietanki 36% Sól Pieprz Ser żółty kroimy w słupki. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz świeżą natkę pietruszki. Wbijamy jajka oraz wsypujemy kaszę manną i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz suszoną natką pietruszki. Wyrabiamy gładkie, zwarte
VioletoweKucharzeniepojawiają się w naszym domowym menu. Choć trzeba im poświęcić trochę czasu, lubię je za ich smak i myślę, że warto je przygotować. Tym razem przygotowałam naleśniki z drobiowym mięsem mielonym i kapustą pekińską, z beszamelem, sosem pomidorowym i tartym serem. Sycący posiłek, który wszystkim smakował 8-10 naleśników na słono Nadzienie: około 1 kg mielonego mięsa z udek kurczaka(...)kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy cebulę, smażymy aż do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy mielone mięso. Smażymy dalej. Gdy mięso straci różowy kolor, dodajemy sos worcester. Po chwili wlewamy bulion. Dusimy pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 8-10 minut. Dodajemy połowę pomidorów z puszki oraz
Smaki Na Talerzuprzemówią na pewno do serc i żołądków waszych panów ;) Mojemu mężowi bardzo smakowało. Do tego kasza gryczana i buraczki i pyszny obiad gotowy ;) Gulasz piwny składniki: 150 g chudego mięsa wieprzowego (najlepiej z szynki) 330 ml ciemnego piwa butelkowego 3 ogórki kiszone 1 szklanka bulionu garść suszonych grzybów 1 duża cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz piwny wykonanie: Mięso kroimy(...)kostkę, marynujemy w imbirze, pieprzu i soli, skrapiamy lekko olejem. Pozostawiamy na 2 godziny w lodówce. Grzyby zalewamy wrzątkiem. Mięso obtaczamy w mące i smażymy na oleju na lekko brązowo Przekładamy do garnka. Cebulę, ogórki i grzyby kroimy w kostkę, smażymy na tej samej patelni, dodajemy do mięsa. Zalewamy piwem, wodą z grzybów i bulionem, dodajemy 3 ziarna jałowca
Delusional TrineRoladki z udźca indyka to szybkie i proste danie, idealne dla wszystkich tych, którzy lubią jeść mięso. Udziec indyka nie jest tak suchy jak filet, nie jest też w smaku tak specyficzny jak typowe białe mięso. Udźce przygotowałam z boczkiem, suszonymi śliwkami, śródziemnomorskimi przyprawami i suszonymi pomidorami. Boczek nawilżył mięso podczas pieczenia, a przyprawy nadały lekkiego i ciekawego smaku(...)Mięso podałam z risotto i dodatkami. Wyszedł fajny i ciekawy obiad. Polecam! Udźce z indyka, przepis: - 3 udźce z indyka - suszone pomidory - kilka plastrów boczku surowego - 15 suszonych śliwek - oliwa z oliwek - szalotka - czosnek - sól, pieprz - jabłko Wydryluj mięso, każdy udziec, natrzyj ziołami, dodaj śliwki i pomidory, całość mocno zroluj. Owiń plastrami boczku i zepnij wykałaczką. Na dno garnka
SMYKWKUCHNIKotlety mielone z porem – to pyszne soczyste kotleciki z mielone mięsa wieprzowego z dodatkiem pora, który super podkreśla smak całego dania :) Jeśli lubicie klopsy, a znudziły się już Wam te w wersji tradycyjnej, to koniecznie wypróbujcie ten przepis poniżej, a nie pożałujecie :) Z podanych składników wychodzi 8 średniej wielkości kotletów mielonych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety mielone z porem(...)Składniki: 400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowego) 1 jajko (klasa M) 1 duży kawałek pora (biała i jasnozielona część) – ok. 180 g pół pęczka świeżego koperku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kotlety mielone z porem: Por obrać z zewnętrznych liści, umyć, pokroić w półtalarki
Kulinarne Przebojevinegret, kilka czarnych oliwek, pomidorki koktajlowe oraz puree z ziemniaków posypane posiekanym szczypiorkiem przyprawy: sól, pieprz, oregano, lubczyk, słodka i ostra papryka, wędzona papryka, 4 ząbki czosnku olej PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, lekko osuszam, przyprawiam, nacieram przyprawami z obu stron, lekko polewam olejem. Odstawiam na 2-3 godzin do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju lub masła(...)skóry. Po 2 minutach przewracam na drugą stronę. Smażę kolejne 2-3 minuty. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Obsmażone kawałki mięsa układam w naczyniu żaroodpornym skórą do góry, polewam tłuszczem ze smażenia plus dolewam niewielką ilość oleju (lub masła). Dorzucam posiekane kawałki czosnku. Piekę niecałą godzinę (czas w zależności od wielkości mięsa
Zasmakuj Kuchniblachę o wymiarach 39 cm x 26 cm Ciasto 500 g mąki 250 g masła 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g kwaśnej śmietany Farsz 700 g mięsa (ja użyłam resztek z obiadu – gotowanej piersi z kaczki, piersi z kurczaka oraz mięso z indyka) 200 g pieczarek 6 jaj ugotowanych na twardo 4 średnie cebule szklanka rosołu (najlepiej(...)drobiowy) 2 łyżki bułki tartej ząbek czosnku sól, pieprz Farsz: Mięso ugotuj (lub wykorzystaj mięso już ugotowane), a następnie zmiel. Cebulę w drobną kostkę. Pieczarki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Całość podduś na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebulka ładnie się zeszkli dodaj posiekane jaja i mięso, całość podlej rosołem, dzięki czemu farsz nie będzie suchy. Całość wymieszaj, po czym
365 dni dookoła kuchniPoświąteczna zapiekanka czyli sposób na przetworzenie resztek Święta, święta i po świętach… a w lodówce zazwyczaj zostaje nam sporo kawałków pieczonego mięsa, wędlin, kiełbas, warzyw, sery itp. Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Na pewno nie wyrzucać! Podsyłam Wam świetny pomysł na zapiekankę, do przygotowania której możemy wykorzystać przeróżne mięsa, warzywa, sery oraz zieleninę, które zalegają(...)lodówce. Składniki: 250g makaronu (u mnie świderki i muszelki) ok. 300g wędlin, pieczonego lub gotowanego mięsa, kiełbasy itp. warzywa – u mnie: pomidor, ogórek gruntowy, ogórek kiszony, papryka żółta i czerwona, szczypiorek pół brokuła ok. 10 dkg żółtego sera (u mnie gołda i mozzarella) sos: 2 łyżki ketchupu 2 łyżki majonezu 4-5 łyżek jogurtu naturalnego 2 ząbki
Blog z Apetytem