mięso - 63110 przepisów (strona:387/4208)

Pulpety w sosie meksykańskim 144

Pulpety w sosie meksykańskim to pyszne połączenie mięsa z pomidorowym sosem i dodatkiem warzyw konserwowych. Danie możemy podawać z ugotowanym ryżem, kaszą a nawet ziemniakami. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych :). Smaczny obiad dla całej rodziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500-600 gram mięsa mielonego, 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 por 2 puszki pomidorów krojonych 800 gram pół(...)pulpetów przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka,słodka papryka olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pora kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą bułkę, doprawiamy mięso solą, pieprzem słodką i ostrą papryką, wyrabiamy i formujemy pulpeciki następnie obtaczamy je w mące, pulpety przesmażamy

Blog kulinarny S9.PL
Chleb w jajku z mięsem mielonym 90

Chleb w jajku z mięsem mielonym Przepyszne jedzonko na śniadanie z prostych składników i bardzo szybkie w przygotowaniu. Decydująca ilość kromek chleba, zależy od wielkości patelni. Polecam podawać z keczupem. Składniki : mięso mielone - 350 g cebula - 1 szt koncentrat pomidorowy - 2 łyżki tłuszcz do smażenia przyprawa kebab-gyros jajka - 3 szt mleko - 60 ml szczypiorek - 1/2 pęczka ser żółty(...)chleb - 5 i 1/2 kromki vegeta Przygotowanie: Szczypiorek opłukać, pokroić. Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Mięso wyłożyć na rozgrzaną patelnię, posypać dobrze przyprawami, smażyć kilka minut na tłuszczu. Następnie cebulę obrać, pokroić dodać do mięsa, dusić przez chwilę.  W razie potrzeby podlać odrobinę ciepłej wody dodaj koncentrat i dusić do odparowania sosu. Jajka wybić do miski, roztrzepać

Kuchnia Danusi
PASZTET Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI 128

czym kojarzy się Wam Wielkanoc? Wiadomo pisanki, zajączki, śmigus dyngus..Ale jeśli by zapytać o potrawy to na pewno żur, jajka we wszelakich postaciach no i pieczone mięsa oraz pasztety. Te ostatnie przygotowuję w moim domu bardzo często, nie tylko przy okazji świąt, dlatego że wszyscy je bardzo lubimy. Wedle uznania możemy do masy mięsnej dodać to co lubimy(...)pieczarki studzimy, kroimy w kostkę. Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa ugotowane. Gotową masę doprawiamy

Z Majeczką w kuchni
Pasztet szlachecki 96

kolendry 4 kulki jałowca 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczki pieprzu w ziarenkach 2 ziela angielskie 2 liście laurowe masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dzień wcześniej upiec mięso. Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć(...)porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, usmażyć na pozostałym tłuszczu z pieczenia mięsa na rumiany kolor. Dodać opłukaną i osuszoną wątróbkę. Smażyć 20 min z cebulką na średniej mocy palnika. Upieczone mięso, pokroić na kawałki 3 cm na 3 cm (takie żeby móc je zmielić), zmielić w maszynce do mielenia mięsa

moj przepis na
Barszcz ukraiński 110

jest idealny barszcz ukraiński, taki, że łyżka stoi. Pamiętajcie aby wieczór wcześniej namoczyć ciecierzycę* w zimnej wodzie. Składniki na 5 litrów zupy: 200 gr ciecierzycy 400 gr mięsa wołowego z kością 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 300 gr marchewki 200 gr pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej(...)momentu regularnego wydobywania się pary z garnka. Po ugotowaniu do miękkości, ciecierzycę odcedzić, wodę z gotowania wylać. W drugim garnku do zimnej wody (2 litry) wrzucić mięso, ziele angielskie i liście laurowe, gotować od 1 do 2 godzin po przykryciem na małym ogniu (do momentu aż mięso będzie miękkie), jeżeli macie szybkowar to gotować 1 godzinę od momentu regularnego wydobywania

moj przepis na
Szynka wieprzowo- drobiowa 138

mnóstwo wędlin ugina, się na półkach sklepowych wypełnionych chemią omijam, je szerokim łukiem. Teraz sama robię wędliny. Dziś przedstawiam przepis na pyszną szynkę z dwóch różnych mięs, która jest przepyszna. Przepis według. Karola Okrasy. Składniki : Mus z kurczaka filet z piersi kurczaka – 700 g sól  pieprz  mielony – 1 łyżeczka śmietanka słodka 30% – 50 ml Szynka wieprzowa : szynka wieprzowa(...)blendera, zmiksować. Następnie dodać śmietankę, sól i pieprz, dobrze wyrobić. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać do musu z kurczaka, dodać przyprawy i sól peklową, dokładnie wymieszać. Przełożyć mięso do foliowego woreczka, dobrze ubijać za pomocą pałki do ucierania ciasta, zawijamy woreczek do środka. Mięso dociskami pokrywą ze sprężyną i odstawiamy na 24 godz. w chłodne miejsce

Kuchnia Danusi
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 93

się przygotować większą ilość gulaszu, aby mieć obiad na dwa dni. Gulasz wieprzowy z pieczarkami będzie również smaczny, jeżeli podamy go z pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 700 g mięsa z szynki wieprzowej 1 kiełbasa podwawelska 2 cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku 3 ogórki konserwowe 200 g pieczarek 3 szklanki bulionu (ewentualnie wody) 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście(...)laurowe sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, usunąć błony, pokroić w większą kostkę. Doprawić solą, pieprzem. Obtoczyć w mące. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki lub kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso

Danka Pichci
Kotlety mielone 111

może być również świeża, namoczona w wodzie lub mleku i odciśnięta. Masę doprawia się do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie z dodatkiem usmażonej na drobno posiekanej cebuli. Surowe mielone mięso mieszamy dokładnie ze wszystkimi dodatkami. Bułki tartej należy dodać taką ilość, aby otrzymana masa miała odpowiednią lepkość i dało się z niej formować kotleciki o owalnym kształcie. Ukształtowane kotleciki(...)kotletów są ziemniaki tłuczone z masłem, jak i buraczki. Przepis jest bardzo szybki i prosty do przygotowania. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki : 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe 1 jajo Mleko 1 kajzerka (najlepiej czerstwa) 1 cebula (posiekana na drobno) Olej (do smażenia) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu Bułka tarta (do obtaczania) Opis przygotowania

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Smalec z mięsem i cebulą 120

Polski specjał, który kiedy byłam dzieckiem królował prawie w każdym domu. Ten  "rarytas" dziś mało kto robi samodzielnie, a jest przecież tak łatwy w wykonaniu. Mój zawiera mnóstwo mięsa i cebulki. Jego zapach jest powalający. A kromeczka razowego chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem, to moja ulubiona kolacja. 2 kg słoniny 1,5 kg pachwiny 1 kg łopatki(...)cebuli Sól i pieprz Słoninę zmielić na maszynce do mielenia mięsa. Z pachwiny oddzielić mięso od tłuszczu. Tłuste zmielić, dodać do słoniny. Smażyć w płaskim garnku z grubym dnem na wolnym ogniu aż skwarki zaczną się stawać przezroczyste. Mięso zmielić na grubych oczkach maszynki i dodać do smażącej się słoniny. Kiedy mięso będzie usmażone dodać drobno posiekaną cebulę, sól

Krylowa Kuchnia
Wołowe klopsiki z kluskami śląskimi w sosie pomidorowym 87

domu gości, postanowiłam zrobić tatar, jednak przeceniłam możliwości gości, (jak zwykle za dużo jedzenia narobiłam) no i mięsko zostało. Na drugi dzień nie bardzo mieliśmy ochotę na surowe mięso, więc postanowiłam zrobić klopsiki. Nie powiem z dobrej wołowiny na tatara wychodzą genialne. Wyszła więc porządna porcja mięsa wołowego w sosie pomidorowym, a do tego mięciutkie kluseczki śląskie. A kluseczki chyba(...)Wyszły mniej kształtne, niektóre dziurki na wylot, ale co tam córeczka zadowolona, a tatuś jeszcze bardziej, bo kluseczki od córeczki są najsmaczniejsze:))) Na klopsiki 300 g mielonego mięsa wołowego 1 cebula 1 jajko 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 3 kromki chleba tostowego sól i pieprz olej do smażenia 3 łyżki mąki pszennej Na sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka

Krylowa Kuchnia
Gulasz grzybowy z kluskami śląskimi 128

sól Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.na patelni rozgrzać masło i podsmażać grzyby z cebulą, aż cebula zmięknie i "złapie kolor.  Mięso umyć i pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i pokroić w półplasterki. W garnku o grubym dnie smażyć mięso bez tłuszczu, aż będzie brązowe, następnie dodać pozostałe masło i pokrojoną(...)będzie złota. Następnie do garnka dodać grzyby z cebulą. Na patelni, na której smażyły się grzyby zagotować ok. 700 ml wody, następnie wrzącą zlać do garnka z grzybami i mięsem. Dodać przyprawy i dusić do miękkości mięsa. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Kluski. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. (najlepiej poprzedniego dnia). Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przepuścić

Krylowa Kuchnia
Żeberka marynowane w wodzie z ogórków kiszonych 71

beczce.Woda z kiszenia ogórków doskonale wzmacnia odporność, pomaga na bóle głowy oraz zapobiega grzybicom. Pomaga przy dolegliwościach takich jak zgaga oraz przy skurczach mięsni. Idealnie nadaje się do marynowania mięs do pueczenia w piekarniku lub grillowanych. Dlatego nie wylewajcie wody z kiszenia ogórków i wykorzystajcie ją maksymalnie. Ja użyłam jej do marynowania mięsnych żeberek, mięso wyszło kruche, mięciutkie z wyraźnym(...)łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka wędzone słodkiej papryki w proszku Żeberka umyc i osuszyć, następnie pokroić na porcje i umieścić w pojemniku z przykrywką. Mięso zalać wodą z ogórków, do zalewy dodać pół główki czosnku z kiszenia ogórków. Pojemnik szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na 48h. Po tym czasie mięso wyjąć, opłukać i osuszyć

Krylowa Kuchnia
Karkówka pieczona z pieczarkami, cebulą i papryką 115

Soczyste i bardzo mięciutkie mięso pieczone w słodko-kwaśnej marynacie w towarzystwie warzyw i pieczarek. Mięso piekłam w plastrach i w rękawie do pieczenia, dzięki czemu jest niemożliwie miękka i pachnąca aromatem świeżego rozmarynu i tymianku. Pieczarki i warzywa idealnie przeszły sosem z mięsa. Taką karkówkę z powodzeniem możemy zaserwować gościom, będą naprawdę zachwyceni. 800 g karkówki wieprzowej(...)pokroić w ćwiartki. Pieczarki oczyścić i również pokroić w ćwiartki. Paprykę umyć i pokroić na spore kwadraty. Miód, ketchup, sok z cytryny i przyprawy wymieszać razem. W misce umieścić mięso i warzywa zalać marynatą, dokładnie wszystko wymieszać. Warzywa wraz z mięsem umieścić w rękawie do pieczenia, do rękawa włożyć również gałązki świeżych ziół. Rękaw szczelnie zamknąć. Piec w nagrzanym

Krylowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania