fasolę przelałam do garnka. Dolałam jeszcze szklankę wody i ustawiłam na gazie, żeby się zagotowała. Zmniejszyłam gaz i gotowałam ją na wolnym ogniu. W tym czasie umyłam i osuszyłam mięso wieprzowe. Pokroiłam je w kostkę i wymieszałam z mąką pszenną. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wyłożyłam mięso. Smażyłam je na rumiany kolor i przełożyłam do gotującej się fasoli(...)garnku. Mięso smażyłam w dwóch partiach bo nie miałam wystarczająco dużej patelni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebule obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Przesmażyłam ją na pozostałym z mięsa oleju i również dołożyłam do garnka. Papryki umyłam, usunęłam nasiona, pokroiłam je w paseczki i również przesmażyłam na patelni na niedużej ilości oleju. Zeszkloną paprykę przełożyłam do garnka. Marchewki obrałam, pokroiłam
Waniliowe Improwizacjebułką tartą. Aby jednak nie było nudno, i żeby przejeść jej dużą ilość w sezonie, dodaję ją do różnych potraw. Tym razem przygotowałam danie jednogarnkowe z fasolką szparagową, mięsem i warzywami. To trochę taki gulasz, trochę potrawka lub bardzo gęsta zupa. Jak kto woli. Najważniejsze, że smaczne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g mięsa wieprzowego (u mnie schab(...)ketchupu ( u mnie pikantny) sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Przesmażyłam je na rumiano na oleju i przełożyłam do garnka. Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszkliłam cebulę obraną i pokrojona w kostkę. Przełożyłam
Waniliowe Improwizacjedanie będzie idealnie usmażone, a ja mogę kontrolować proces jego przygotowania. PRZYGOTOWANIE: Piersi z kaczki układamy na desce skórą do góry. Skórę nacinamy ostrym nożem, tak aby nie uszkodzić mięsa. Mięso doprawimy solą i pieprzem. Na zimnej patelni układamy piersi skórą do dołu. Smażymy na średnim ogniu, aż tłuszcz z kaczki się wytopi, a skórka stanie się rumiana i chrupiąca(...)Przekręcamy filety z kaczki na drugą stronę i smażymy ok. 5 min. Mięso będzie idealnie usmażone, jak po naciśnięciu go palcem będzie w pół sprężyste. Kaczka powinna być średnio wysmażona, czyli różowa i soczysta w środku. Usmażone piersi układamy na ręczniku papierowym skórą do góry, aby mięso odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy syrop klonowy i dodajemy sok z pomarańczy. Dodajemy świeży
kulinarnyJaJesienią i zimą często gotuję gęste zupy, takie treściwe i rozgrzewające. Takie zupy robię na mięsie wieprzowym i wtedy często stanowią one główne danie obiadowe, a nie tylko pierwsze z dań. Podaję je ze świeżym i chrupiącym pieczywem lub dodatkowo z grzankami. Takie zupy często zagęszczam zacierkami pszennymi domowej roboty. Taka potrawa będzie więc nawet dla niektórych potrawką czy już(...)prawie gulaszem. Dziś właśnie przepis na taką gęstą zupę zacierkową na mięsie wieprzowym. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g szynki wieprzowej 5 marchewek 2 pietruszki 1/4 selera 1 cebula 6-7 dużych ziemniaków zielona część pora natka pietruszki koperek 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego kilkanaście kulek pieprzu czarnego sól do smaku 1 łyżka majeranku 3 łyżki
Waniliowe ImprowizacjeKotlety mielone po włosku to mój pomysł na pyszne danie obiadowe. Wybierzcie swoje ulubione mięso mielone: wieprzowe, wołowe, wieprzowo-wołowe albo drobiowe np z indyka. Do kotletów dodałam typowe dla kuchni włoskiej dodatki: suszone pomidory z oleju, oregano, bazylię, parmezan, usmażyłam je na oliwie. Kotlety pojemy koniecznie z surówką – u mnie żółte pomidory z cebulką. Jeśli lubicie kotlety mielone(...)przepisy na mielone gyros , mielone pieczone , mielone wołowe , mielone z kurczaka , mielone z marchewka , mielone z groszkiem . PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE PO WŁOSKU Składniki na kotlety po włosku: 500g mięsa mielonego 2 bułki kajzerki 1 szkl mleka 1 cebula mała 1 jajko 10 pomidorów suszonych z oleju 3 łyżki startego parmezanu sól pieprz 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta
Dorota Smakujegłowie i postanowiłam ten pomysł zrealizować. Ta sałatka to trochę taki miszmasz. Jest w niej sporo świeżych warzyw, są nasiona słonecznika, jest sos czosnkowy i mięsne kuleczki z mięsa mielonego, które można włożyć na ciepło lub na zimno. Sałatka niby jest lekka, ale zawiera mięso. Będzie idealna na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły. Najlepiej przygotować ją w sezonie(...)pełnowartościowe świeże warzywa. Będzie miała wtedy więcej witamin. Poza sezonem oczywiście też można ją przygotować z warzyw kupnych. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kulki mięsne: ok. 200g mięsa mielonego 1 łyżeczka majonezu sól, pieprz do smaku łyżeczka sosu sojowego 0,5 łyżki bułki tartej mąka do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostałe składniki: 8 dużych liści sałaty masłowej pęczek
Waniliowe Improwizacjeszklanka mąki 1 płaska łyżeczka soli 0,5 łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta chili, pieprzu i gałki muszkatołowej olej do smażenia + sól i pieprz do oprószenia mięsa *** Filety kroimy na średniej wielkości kawałki i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem do mięsa *** *** Mięso oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko(...)wsypujemy mąkę oraz przyprawy *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Kotleciki moczymy w cieście i kładziemy na rozgrzanym oleju *** *** Mięso smażymy z dwóch stron na złoty kolor *** *** Podajemy z ziemniakami, frytkami lub ryżem i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE
Blog z Apetytemwłasnoręcznie. Nie żadna mrożonka z supermarketu. Aby jednak nie było nudno, to staram się wymyślać różne pizze. Tum razem zrobiłam pizzę na puszystym cieście drożdżowym, a jako dodatki zrobiłam mięso mielone w sosie pomidorowym. To trochę taka pizza a'la bolognese. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 0,5szkl(...)mleka 1,5szkl. mąki pszennej 2 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 600-700g mięsa mielonego np. z szynki 1 łyżka ziół prowansalskich 2 cebule 4 ząbki czosnku 500ml przecieru pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia ok. 150g sera żółtego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotowanie pizzy rozpoczęłam od zrobienia sosu mięsnego. Cebule obrałam i pokroiłam
Waniliowe Improwizacjemoim domu są raczej lubiane i sporadycznie trafiają się okresy, gdy nie ma żadnej w lodówce. Jak więc kupować, aby nie żałować? Przede wszystkim - czytajmy składy! Im więcej mięsa w wędlinie, tym lepiej. Niestety nie ma prawnych regulacji mówiących, ile minimum mięsa musi znajdować się w wędlinie, aby mogła być nazywana wędliną. Pamiętajcie, że im mniejsza zawartość mięsa, tym więcej(...)innych dodatków, które niekoniecznie muszą być dla nas korzystne. Jeśli więc wędlina ma mniej niż 80-85% mięsa, odłóżcie ją na półkę i wybierzcie coś innego. A najlepiej, gdyby miała co najmniej 90% mięsa w składzie. Szczerze mówiąc uważam, że jeśli chcecie mieć pewność, że wędlina jest zdrowa, to najprościej jest po prostu przygotować ją samemu w domu 😉 Dlatego dziś
Z notatnika dietetykaDzisiaj prosty przepis na bardzo smaczne danie obiadowe - Makaron z dodatkiem szpinaku, kiełbasy chorizo, mięsa mielonego i suszonych pomidorów oraz parmezanu. To danie podbije podniebienie najbardziej wymagających smakoszy makaronów. Składniki na 2 porcje: makaron wstążki - ilość wg uznania (na 2 porcje) ok. 200 g mięsa mielonego (np. z indyka) 10 plasterków kiełbasy chorizo 6 kawałków suszonych pomidorów (w oliwie(...)dużego opakowania świeżego szpinaku baby ser parmezan 3-4 łyżki oliwy (u mnie chili/czosnek) 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Na patelni grillowej (bez dodatku tłuszczu) smażymy mięso (posypane przyprawą do mielonego) i chorizo pokrojone w półplasterki - przekładamy do pojemnika. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie - odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą, nakładamy
Alutka-GotujeJeśli podobają ci się deseczki ze zdjęć po więcej zapraszam na https://stodesek.pl/ Dziś prezentuje wam przepyszną zapiekankę z mięsem mielonym, ziemniaczkami i brukselką. Zapiekanka ta zasmakuje każdemu domownikowi, polecam... SKŁADNIKI: 450g mięsa mielonego 3 duże ziemniaki 500g brukselki 1 cebula 1 mała bułka 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 jajko sól pieprz SKŁADNIKI NA ZALEWĘ: 300g jogurtu(...)żółtego (tartego na grubych oczkach) sól pieprz WYKONANIE: 1. Brukselkę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie na półtwardo. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy na grubsze plasterki także delikatnie podgotowujemy. 3. Do mięsa mielonego dodajemy bułkę wcześniej rozmoczoną w wodzie, cebulę pokrojoną w kostkę, majeranek, paprykę, jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy. 4. Do jogurtu naturalnego dodajemy śmietanę, koper, jajka, sól, pieprz
Dziś Ja gotujeFajny obiadek, polecam. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulkę i smażyć aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać mięso mielone i posiekany czosnek. Smażyć do momentu aż mięso się lekko przypiecze. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, wymieszać. Dodać tymianek, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, wodę, marchew pokrojoną drobno i gotować 5 minut. Odcedzić fasolkę i kukurydzę, następnie dodać(...)mięsa. Wymieszać, Makaron ugotować al dente, odcedzić. Na dnie żaroodpornego naczynia rozłożyć połowę makaronu. Na to mięso z sosem i warzywami, obsypać połową sera. Ponownie rozłożyć makaron i obsypać serem Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 10 minut. Gotowe, smacznego
Kuchnia Pokoleńczas, kiedy w ciągu dnia nie je się i nie pije ( ale nie tylko! ). Kolacja po zachodzie słońca nabiera jeszcze większego znaczenia! Mieszkańcy Maroka jedzą bardzo duże ilości mięsa ( oczywiście bez wieprzowiny – ze względów religijnych ). Najbardziej popularny jest tutaj KURCZAK, BARANIA I WOŁOWINA – to tzn. muzułmańskie jedzenie o nazwie HALAL ( „ halal ” określa ogólny zbiór tego, na co pozwala(...)szariat, ale słowa tego używa się go głównie do określenia diety stosowanej przez konserwatywnych muzułmanów). To właśnie z tego mięsa Marokańczycy wytwarzają wszelkiego rodzaju KIEŁBASKI – często sprzedawane na ulicach w formie street foodu . Popularne są szaszłyki z grilla, a także mięso smażone i duszone. Częstym dodatkiem do dania są warzywa ( najczęściej gotowane ) – MARCHEW, ZIEMNIAKI, POR, CIECIERZYCA
Ostra na Słodkoprzepisem na jedną z takich potraw – chilli con carne. Na pewno ją znacie lub chociażby o niej słyszeliście. Chilli con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej na bazie mięsa mielonego, pomidorów i chilli. Świetnie smakuje z odrobiną kwaśnej śmietany i tortillą czy ryżem. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉 Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 200 ml bulionu wołowego(...)oliwy. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek, kmin rzymski, chilli oraz słodką paprykę i całość podsmażamy jeszcze chwilę. Dodajemy wołowinę i wszystko smażymy przez kilka minut do usmażenia mięsa rozdzielając je przy tym drewnianą szpatułką lub łyżką na mniejsze kawałki. Mięso przerzucamy do garnka i dodajemy do niego pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion, pokrojoną drobno czerwoną paprykę, cukier, sól oraz
Mostek w kuchnismaczna, syta i kolorowa. Dość prosta w przygotowaniu co jest dosyć ważne kiedy spodziewamy się większej ilości gości. Zapraszam do przepisu i zachęcam do skorzystania. Składniki 700g -1 kg mięsa , drobiowe, wieprzowe przyprawa do gyrosa torebka 200 ml śmietany kremówki 1 papryka czerwona pokrojona w paski 1 papryka żółtka pokrojona w paski 2 cebule posiekane puszka kukurydzy 1 słoik marynowanych(...)śmietankowego 7-10 łyżek sosu Chili azjatycki 2 opakowania zupy cebulowej 5-6 ogórków konserwowych pieprz ,sól 1,5 l wody gorącej olej do smażenia smażona cebulka do dekoracji Mięso pokroić w paseczki, wymieszać dokładnie z całą przyprawą do gyrosa. Rozgrzać olej na patelni i mięso porcjami podpiec, nie dusić tylko podpiec. Schłodzić, chłodne mięso wymieszać ze śmietaną wstawić
gotuj ze mną